Jump to content

О ПОНАШАЊУ ЖЕНА У ХРАМУ БОЖИЈЕМ

Препоручена порука

Lena рече:

Meni licno ne smeta kad neko ne pokriva glavu,ali mi je ruzno kad vidim da dolaze zene u pantalonama i to jos utegnutim da sve puca na njima,ili nasminkane kao sto Meda rece.  

Jednom prilikom dok sam sedela u crkvi jedan covek je bas prokomentarisao na temu nosenja marame od strane zena, rekavsi da je Bogorodica pokrivala glavu. To je bilo dovoljno.

??? ???? ??????? ?? ??????. ??????? ?? ?? ???? ?????. ?? ????? ???????. ?? ??? ?? ????, ?? ?????.  bu

????? ?? ??? ???????? ????????. ???? ???? ??? ???? ???????? ? ???????????? ? ????? ???? ?? ?????? ???? ????????, ? ??? ?? ?????, ??? ???? ?? ???????, ?????, ??? ?? ???????? ?? ???????????. ????? ????? ?? ??? ??? ??? ?? ?????. klapklap

???? ???? ????? ?? ?? ???? ??????, ??? ??? ???? ??????? ???? ... 0703_read.gif' class='bbc_emoticon' alt=':)' />

?? ??? ?? ???? ????????, ????? ?? ????? ? ?? ???? ??? ?????? ?? ?? ????? ? ?????, ??? ?? ???????, ??? ?? ?????, ?? ?? ?? ? ????? ???? ?????. ??? ???? ??? ?? ????? ?? ??????? ???? ?????, ?? ?????????, ??? ?? ??? ?? ??? ?? ?? ???? ?? ?? ????? ???? ???? ?? ????? ????, ?? ??? ?? ???? ??????? ?? ??? ?? ?? ?????????.

?? ??? ? ?? ??? ???????, ?? ?? ??? ?? ???? ...

Подели на овим сајтовима

Мишљења сам да нас неће спасити марама..... И слажем се са Биљом да ће то доћи само по себи....Мислим да је ношење сукње, мараме ту да нас подсети на неку смерност, чедност....какву је имала Богородица и да заиста треба на њу да се угледамо.....

Али ето ја још увек не носим мараму, не зато што не желим да се угледам на Пресвету Богородицу, већ једноставно још се нисам довољно увежбала....када ми се јавила жеља да носим мараму са великим ентузијазмом тражила сам мараму која ће бити од неког пријатног материјала, који неће клизити...али ношење исте знатно ме је омело у учествовању на литургији. Сагнем главу, она склизне па је намештам наредних неколико секунди, направим поклон - исто, целивам икону - левом руком придржавам мараму, крајичком ока видим сестрицу до мене како се смеје, окренем се ка њој да јој узвратим осмех - а моја марама се већ пребацила на другу страну...Мислим да сам више привлачила пажњу својим стајањем у неприродном, укоченом положају и периодичним махањем рукама око главе него када је не бих носила (..Марта, Марта само је једно битно...), а заиста не правим никад неке фризуре које су вредне ичије пажње....

Слажем се да треба носити и да је јако лепо видети жене које тако чине али не треба притискати, како каже Биља доћи ће то само по себи, трудићемо се да увежбамо...

posaljisvojuporuku.png

"Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?"

Подели на овим сајтовима

Hm, bez namere da ikoga uvredim (jer se ovo nije upuceno ni na ciji racun) ali mislim da ne treba previse tu filozofirati.

Ako se zna kako treba doci u crkvu obucen, jednostavno tako se obuces i kraj.  I muskarci i zene.

Ako nista drugo daje se tako primer onima koji su tu prvi put,pa ako ne mseju da pitaju da bar znaju kako treba na osnovu onoga sto vide.

A ne da se jos vise zbunjuju sporednim stvarima.

Подели на овим сајтовима

слажем се, ал лествица је то, па постоје и разни степеници.

не мислим на форму, ал неће ни то без суштине, а и обрнуто.

Подели на овим сајтовима

Zaboravih u prethodnom postu da dodam to da, osim sto se  daje primer drugima, mislim da se primerenim oblacenjem i ponasanjem izbegava to da nas neki brat ili sestra osude, ili da se razljute.

I da im tako propadne taj dolazak na sluzbu.

Da, Medo, u pravu si,ali (nista bez tog ali  0104_cheesy ) uz  malo truda sa nase strane oko tih bezopasnih stvari, pridodace nam se ono vaznije (sto podrazumeva sustinu).

Подели на овим сајтовима

a treba li muški da nose kravate ili leptir mašne ......Постављена слика ....ja isključivo ovakve nosim kad čitam apostol.....naravski,niko ne sluša apostol...pitam se,možda treba uvesti članske karte u crkvu i uniforme....to bi sve rešilo..nemaš uniformu..zdravo....olja,ja tebe iskreno žalim,bez marame si niko,bez iste si ništa,kupuješ,prodaješ,oduzimaš i dodaješ.....kiss 0703_read

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Meda рече:

?????? ??, ?? ???????? ?? ??, ?? ??????? ? ????? ?????????.

?? ?????? ?? ?????, ?? ???? ?? ?? ??? ???????, ? ? ???????.

?? ??? ???? ?????? ?? ??????? ? ????? ?? ?? ?? ?? ???????? ??? ?????? ????? ????? ?? ????, ??? ??? ????? ??????? ?? ???? ????? ??????? ???????? ?? ? ??? ????????? ??????? ? ?????????? ?? ????....??? ???? ?????? ?? ?? ??????? ????? ?? ?????? ??????, ?????? ?? ??? ?????....?? ?????... https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='1317_womens' />

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог!

Интересантно је да у својим размишљањима често супротстављамо форму суштини и обрнуто.

Суштина је бистра вода, лековита, значајна и незаменљива. Она је потребна свуда да присуствује, тако да јој сметају крути оквири.Она ће таква каква је, непресушна изливати се свуда. и на плодно земљиште да га још више обогати, и на муљ да га спере како би се појавио каменчић дивног облика и сјаја....свуда...и за то је заиста потребно време. Али ако неко опет на плодно земљиште донесе свакојаке непотребне ствари, или на сјајно камење опет нанесе не само муљ већ и отпад разни, водица ће променити свој ток...отићи ће тамо где поштују њен труд...

Суштина већ по свом називу јесте центар, есенција, и ту нема збора, нити ко то игде и доводи у сумњу. с друге стране форма, ако је потпуно непотребна, зашто се и говори о њој. Очигледно да та форма, оквир, ипак мора да постоји, у одговарајућој својој крутости...негде од челика, а негде од гуме, али је има, и тако је треба и поштовати.

Огромна вода, захтева челични рам, поточић ће се задржати и дрвеним. И поточић и огромна вода су СУШТИНА,не пореде се, не такмиће се међусобно. Од огромне воде је настао поточић, како би свуда пришао и зашао, а опет ће на крају свог пута, вратити се огромној води од које је настао...

Конкретно на тему....

Мишљења сам да би било боље да је наслов Понашање у Храму Божијем, чиме би сви ми које је Христос Позвао, били обухваћени.

Једном реченицом, један Старац је рекао, да на Свету Литургију треба ићи онако како се иде Цару, јер то друго и није. Цар нас Зове да дођемо да будемо са Њим, и Својом Милошћу Себе нам Даје, као храну, вечну и незаменљиву.Кад је то тако, онда свако за себе нека размисли, да ли је одабрао најбољу гардеробу, форму, да оде на овакву Светковину?Да ли је одабир форме гардеробе направио да се допадне Цару код Кога је кренуо, или да се допадне браћи и сестрама из заједнице?

Сам закључак, да постоје жене које су се обукле овако или онако, као и мушкарци, доказује, да смо пре, током или након Свете Литургије, обратили пажњу на форму-облачење, браће и сестара, а због тога нисмо дошли, зар не, а опет форма је добила на битности?

Ето, моје скромно мишљење јесте да форме, некакве, мора бити, према количини Воде, а на добробит свих! 

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

?.????????? рече:

?????? ???!

???????????? ?? ?? ? ?????? ???????????? ????? ?????????????? ????? ??????? ? ???????.

??????? ?? ?????? ????, ????????, ???????? ? ???????????. ??? ?? ???????? ????? ?? ???????????, ???? ?? ??? ??????? ????? ??????.??? ?? ????? ????? ??, ?????????? ???????? ?? ?????. ? ?? ?????? ???????? ?? ?? ??? ???? ???????, ? ?? ??? ?? ?? ????? ???? ?? ?? ??????? ???????? ?????? ?????? ? ?????....?????...? ?? ?? ?? ?????? ???????? ?????. ??? ??? ???? ???? ?? ?????? ???????? ?????? ????????? ?????????? ??????, ??? ?? ?????? ?????? ???? ?????? ?? ???? ??? ??? ? ????? ?????, ?????? ?? ????????? ???? ???...????? ?? ???? ??? ??????? ??? ????...

??????? ??? ?? ???? ?????? ????? ??????, ????????, ? ?? ???? ?????, ???? ?? ?? ???? ? ?????? ? ?????. ? ????? ?????? ?????, ??? ?? ??????? ??????????, ????? ?? ? ?????? ? ???. ????????? ?? ?? ?????, ?????, ???? ???? ?? ???????, ? ????????????? ?????? ????????...????? ?? ??????, ? ????? ?? ????, ??? ?? ???, ? ???? ?? ????? ? ?????????.

??????? ????, ??????? ??????? ???, ??????? ?? ?? ???????? ? ???????. ? ??????? ? ??????? ???? ?? ???????,?? ?????? ??, ?? ??????? ?? ?????????. ?? ??????? ???? ?? ?????? ???????, ???? ?? ????? ?????? ? ?????, ? ???? ?? ?? ????? ???? ????, ??????? ?? ???????? ???? ?? ???? ?? ??????...

????????? ?? ????....

??????? ??? ?? ?? ???? ???? ?? ?? ?????? ???????? ? ????? ???????, ???? ?? ??? ?? ???? ?? ??????? ??????, ???? ??????????.

?????? ?????????, ????? ?????? ?? ?????, ?? ?? ????? ????????? ????? ??? ????? ???? ?? ??? ????, ??? ?? ????? ? ????. ??? ??? ???? ?? ?????? ?? ?????? ?? ???, ? ?????? ??????? ???? ??? ????, ??? ?????, ????? ? ???????????.??? ?? ?? ????, ???? ????? ?? ???? ???? ????????, ?? ?? ?? ??????? ??????? ?????????, ?????, ?? ??? ?? ?????? ????????????? ?? ?? ?????? ????? ????????? ???????? ?? ?? ??????? ???? ??? ???? ?? ??????, ??? ?? ?? ??????? ????? ? ???????? ?? ??????????

??? ????????, ?? ??????? ???? ???? ?? ?? ?????? ????? ??? ?????, ??? ? ????????, ????????, ?? ??? ???, ????? ??? ????? ????? ?????????, ???????? ????? ?? ?????-????????, ????? ? ???????, ? ???? ???? ????? ?????, ??? ??, ? ???? ????? ?? ?????? ?? ?????????

???, ???? ??????? ??????? ????? ?? ?????, ???????, ???? ????, ????? ???????? ????, ? ?? ???????? ????! 

??????? ?? ?? ??????? ? ????? ?? ?????????????? ????? ??????, ??? ???? ??????? ?? ?????????? ??? ???? ?? ??????? ?? ??????? ??????????? ? ???? ?????????? (??????????? ???? ??????????? ????), ? ??? ????????? ?? ??????....?????? ?? ??? ?? ??????? ???? ?? ???? ???? ????????....????? ?? ?????? ?? ?? ?? ??????? ? ???? "???? ??" ??????....

???? ??? ?? ?? ?? ??? ???????? ?????? ???? ????? ????? ???????? ????? ?? ?? ???? ?????????? ???????? ?????? ?????????? ??????? ??? "??????"....??? ? ????? ?? ????? ????????? ????? ??? ?? ????? ?? ??????? ??? ????????? ?? ????????????? ????????? ????????? ??????????? ????????? ???????....??? ???? ??????? ? ????? ???? ????????? ??????? ?? ??????? ??????, ??? ???? ??? ?? ???? ????????? ??????? ?? ????? ??, ?? ?????????? ?? ?? ????, ????? ?? ?????? ?? ?????....????? ????? ????? ?????....???????, ?? ????? ?? ??? ?? ?? ?????? ??????? ??? ?????????, ???? ? ?? ??????? ????? ????? ??????????? (? ????? ?? ??????? ?? ??????? ????, ?? ???? ??? ??? ? ?????)....

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

?????? ?? ?? ?????, ?????? ?????,

???? ???? ?????????? ??????? ?????? ?????????, ??? ???????????, ???????? ?? ?????? ?? ??????? ???????????? "?????????????" ? ?? ?????? ???? ??? ???? ?????? ?????? ?????. ???????, ?? ?? ? ???, ??? ??? ??? ? ??, ????? ????? ???????????? ???? ?  ????,  ??? ?? ???? ??????, ???? ?????? ??? ?? "????????" ?????, ? ? ???? "??????? ???? ????". ??? ??? ?? ?? ??? ?????, ???? ?? ?????, ? ? ?? ?????????  1317_womens, ?? ???? ?? ???????, ???????? ??????, ? ???????, ????? ?? ??? ?? ???? ???? ?? ???????, ?????.....????? ?? ?? ?? ???????? ?????? ?????????....???? ????? ?? 19,5 ? ??? ?? 14,5 ??????, ? ???? ??????????? ? ???? ??????, ????????? ?? ?? ???????? ??? ????? ???? ? ????? ? ??? ???? ?????, ??? ?????????..???? ??????? ?? "??? ????? ? ?????, ????? ??? , ?? ???, ?? ????? , ?? ?????", ??? ??????? ???? ??????-?????, ??????? ? ??????? "?? ????????, ???? ?? ????????, ??????? ???? ????? ???, ???? ???, ? ???? ??? ?? ???????? ??? ?????, ? ??????? ???? ?? ??? ?????, ??????? ?? ?????..." ?? ?? ?????? ?????????, ???????????, ????? ?????????? ?? ?....

??? ??? ???? ?? ?????? ????? ????? ??????? ????? ?????????,???? ?????????...??? ?? ?? ???? ??????????? ??????????, ?  ?? ???? ?? ?? ??????? ???? ?????????, ? ?????? ?????????, ??? ?????? ?? ?????? ??? ??? ??????? ?????? ?????????...

?????, ??????? ?? ? ??????? , ??? ??? ??? ???????, ??? ?? ???? ?????? ???? ???????????????, ?????????????... https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/icon_blushing.gif :D 319.gif

?.?.

W.A.Mozart рече:

suština i forma se u Hristu mire....kao i pravda i milost Постављена слика

???, ???? ???????????, ? ? ?????????? ??????

????? ????? ???????

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

0442_feelБрате И.С. и овај као и претходни одговор написала сам у духу слагања са оним што си Ти рекао, тако да закључујем да сам овде једино ја била нејасна... :smiley: klapklap

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Господ Бог је створио човијека по свом лику,а чисто сумњам да је наш прародитељ Ева носила шминку као и Пресвета Богородица наша.Ако се већ долази у Храм Божији требало би доћи онакав каквим нас је наш Творац створио.Јер он је свемогућ,све види и све зна да заклључим он је савршенство,према томе ако нас је он створио по свом лику,нема ми ту шта одузимати нити додавати (шминку),јер свако исправљање дијела руку нашег Творца је негирање његовог савршенства и свезнања тј самог Господа Бога.Ако апостол Павле каже да жена срамоти себе,када долази у Храм Божији без мараме,ко онда има право од данашњих да оспорава његов ауторитет?Нема нико право,јер све што су апостоли рекли је амин.Свако исправљање апостола и произвољно тумачење њихових ријечи,било од мирјана или свештенства је опет ништа друго до јерес и велика хула на Господа Бога Тројичног.

Подели на овим сајтовима

Da li nas je stvorio i obučene  klapklap

Inače po liku, koliko je meni poznato, se ne misli na fizički izgled

Inače Eva sigutrno nije koristila ni mobilni, ni računar, pa ni garderobu koliko me sećanje služi, zna se kad su i ona i Adam uzeli nešto da se pokriju

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...