Jump to content

О ПОНАШАЊУ ЖЕНА У ХРАМУ БОЖИЈЕМ

Препоручена порука

?????? ??? ?? ??????? ???????? ?? ???? ????,? ????? ?????? ?? ?? ??? ?????????? ??? ?????? ?????? ??? ? ???????? ?????????? ????.??? ?? ??? ?????? ? ???? ?????? ??????? ?? ???? ?????? ?????? ??? ?? ??? ?????? ???????.??? ?? ?? ????????,??? ???? ? ??? ??? ?? ????????? ?? ?? ???????????,????? ???? ??? ??? ?? ?? ??????? ?? ???? ????,???? ?? ?? ??? ????????? ???? ???????? (??????),??? ????? ?????????? ?????? ???? ????? ?????? ?? ???????? ??????? ??????????? ? ???????? ?? ????? ??????? ????.??? ??????? ????? ???? ?? ???? ??????? ????,???? ?????? ? ???? ?????? ??? ??????,?? ???? ??? ????? ?? ???????? ?? ???????? ????? ?????????????? ???? ?????,??? ??? ??? ?? ???????? ????? ?? ????.????? ?????????? ???????? ? ?????????? ???????? ??????? ??????,???? ?? ??????? ??? ??????????? ?? ???? ????? ????? ?? ????? ? ?????? ???? ?? ??????? ???? ?????????.

?????? ?? ?? ????? ????? ??????, ? ????, ?? ???? ?? ????? ?? ?????? ?????????? ? ?????, ???????, ?? ????? ??? ?? ??????. ??? ????? ??? ???? ?????? ?? ?? ??????? ???????????????? ???????:

??? ????? ?????????? ?????? ???? ????? ?????? ?? ???????? ??????? ??????????? ? ???????? ?? ????? ??????? ????.

?? ?? ?????? ????? ?? ?? ??? ?????? ?? ???????? ????????:

????? ?? ?? ?? ???? ?????? ?? ??????? ????? ?? ????? ?? ???? ???????? ??????????

??? ?? ?? ???????? ?? ?????? ?????????

????? ?? ?? ??? ???? ????? ???? ?? ???? ?????????? ? ?? ?????? ?????, ??? ??? ??? ?????

????? ?? ?? ?? ?? ???? ????? ?? ?????? ?? ???? ??, ???? ?????, ?????? ? ????????????

???????? ?? ????? ??, ??? ?? ??? ????????

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Ова тема ми се више попела на главу, који год православни форум отворим има ова тема, и увек иста дискусија ...

Ма идите у Цркву како оћете само будите нормални .

Подели на овим сајтовима

??? ???? ?? ?? ???? ?????? ?? ?????, ???? ??? ??????????? ????? ??????? ??? ??? ????, ? ???? ???? ????????? ...

?? ????? ? ????? ???? ????? ???? ?????? ???????? .

Bi mi Željko kad bi nam dozvolili, tebi se popela na vrh glave a još nisi žensko, zamisli tek meni klapklap

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Не морате сада ићи у крајности,јер ако сте добро прочитали оно што сам написао,могли сте видјети да се односи искључиво на понашање у Божијем Храму,значи мој став се односи искључиво на следеће,нема мјеста шминки и не стављању мараме на богослужењима.То је мој лични став,не намећем га никоме,али сматрам да се Светоотачка правила у погледу мараме морају поштовати,јер ми нисмо ауторитет који њихов ауторитет може стављати под знак питања,ако не мисли другачије његова ствар!!!

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

?????? ??? ?? ??????? ???????? ?? ???? ????,? ????? ?????? ?? ?? ??? ?????????? ??? ?????? ?????? ??? ? ???????? ?????????? ????.??? ?? ??? ?????? ? ???? ?????? ??????? ?? ???? ?????? ?????? ??? ?? ??? ?????? ???????.??? ?? ?? ????????,??? ???? ? ??? ??? ?? ????????? ?? ?? ???????????,????? ???? ??? ??? ?? ?? ??????? ?? ???? ????,???? ?? ?? ??? ????????? ???? ???????? (??????),??? ????? ?????????? ?????? ???? ????? ?????? ?? ???????? ??????? ??????????? ? ???????? ?? ????? ??????? ????.??? ??????? ????? ???? ?? ???? ??????? ????,???? ?????? ? ???? ?????? ??? ??????,?? ???? ??? ????? ?? ???????? ?? ???????? ????? ?????????????? ???? ?????,??? ??? ??? ?? ???????? ????? ?? ????.????? ?????????? ???????? ? ?????????? ???????? ??????? ??????,???? ?? ??????? ??? ??????????? ?? ???? ????? ????? ?? ????? ? ?????? ???? ?? ??????? ???? ?????????.

??? ?? ???? ?????? ?????? ??? ?????????, ???? ???? ????? ??????? ???? ?? ??????? ????????????, ???? ???? ???? ??? ??? ??? ?? ???? ????? ?????????. ?? ?? ??? ?????????? ?? ??? ??????, ??. ?? ?? ???????? ??????? ? ?????? ???? ???? ?? ?? ?????? ? ?? ???? ?? ?? ?????? (???????????) ?????? ????????? ???? ?? ?????????????? (?????????????) ????????. ??????????? ?? ???????? ???????? ?????? ?????. ?????, ???? ?? ????? ??????? ????? ??????? ?? ??????? ?? ???? ????????? ?? ?????, ?? ?? ?? ?????? ??????????? ??????? ???????, ??? ?? ???? ?????? ??????? ?? ???? ??? ?????????. ?? ?? ?? ?? ????????? ??????????? ?? ??????? ? ?????, ? ????? ??? ???? ?????????????, ?? ???????? ?? ???? ????????? ?? ?????. ??????, ??? ???? ??????, ??? ??? ?? ??? ??????, ??? ? ????? ?? ?? ????? ?????? ??? ????????. ???????, ??? ?? ???????? ?????????? ????????? ? ???????. ???? ?????? ???? ?? ??????? ?? ?? ????? ??????? ????????? ???? ??? ?????? ?????? ??? ?? ??????. ????, ??? ?? ????? ???? ????? ??? ????????? ?? ?? ?????? ???????? ????, ?? ????? ???????????, ??? ??? ???? ???? ?? ???? ?????? ???? ??? ?? ???? ??? ????????, ?? ????? ??? ???????????, ???????? ??????? ??? ?? ???? ??? ???... ?????, ?????? ???? ??????? ????????? ????????, ???? ???? ?? ???? ? ?????, ???  ?? ?? ????? ?? ???? ???? ?? ????.
Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

?? ?????? ???? ??? ? ?????????,??? ??? ??? ????? ????????? ??? ??? ??? ???????,????? ??? ??????? ?? ?? ?????? ????????? ?? ???????? ? ??????? ?????,????? ??? ???? ?? ?????? ????????? ?? ???????,???? ?????? ?????? ? ?? ???????? ?????? ?? ?????????????.?? ?? ??? ????? ????,?? ??????? ?? ??????,??? ??????? ?? ?? ??????????? ??????? ? ??????? ?????? ?????? ?????????,??? ?? ????? ????????? ???? ????? ????????? ???? ???????? ??? ???? ??????,??? ?? ????? ????????? ?????? ?????!!!

??? ?? ???? ??????, ?????? ?? ?? ?????? ???? ???? ??????, ?? ???????? ?? ???? ?? ???? ??????? ? ??????? ??????? ????. ??????? ? ????? ??????? ?????? ???????? ??????? ??? ?? ????????? ? ?????? ? ??????? ?? ????? ???? ??? ??????, ???? ? ??? ??? ????? ???????????? ????????. ??????, ????? ???????? ?? ?? ??? ????? ?? ?? ????????? ????? ? ?????? ??????? ?? ???? ???? ???????? ????, ??? ?? ???? ?????? ???????? ??????? ? ???? ??????.
Подели на овим сајтовима

kerberi pravoslavlja,što reče neko -back to back.....inače ne sme ni noge da se krste jer je irod tako sedeo dok je osudjivao Hrista,to mi reče jedan brat ...a ja mu reko-taj isti irod je oprao ruke pred jevrejima pa jel to znači da mi ne treba da ih peremo uopšte zbog toga...... joooj

željko,u pravu si ....i mislim da smo u temama kao što je ova,koja se tiče,uglavnom, direktno ljudi koji već jesu u crkvi veoooooooooooooooooooooooooma rigidni,zadrti,svojeglavi,netaktični sve pod velom pobožnosti i apostolskih izjava blablabla...ako je apostol pavle nešto reko korinćanima pre 2000 godina ne treba to papagajski ponavljati....to nije aksiom,jer mi i korinćani smo,što reko moj deda -kao Bog i šećerdžija-......i brat ili sestra koji bi da čuva pravoslavlje,to da je čovek stvoren po liku Božjem podrazumeva da čovek ima slobodu,da je ličnost...tako sveti oci tumače taj deo biblije....dakle,nemojmo da čuvamo pravoslavlje,pustimo ga malo pa da vidiš čudo.......može pravoslavlje i bez nas ali mi bez njega ne možemo........... joooj

pita moja sestra oca Svetu,leskovačkog na veronauci-jel sme oče da se šminka kad se ide u crkvu ...a on-legenda-kaže....pa ne treba ići u krajnosti,ne neka napadna šminka i ruž ali malo mejk-apa nije na odmet...... klapklap 0442_feel joooj

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

?? ?????? ???? ??? ? ?????????,??? ??? ??? ????? ????????? ??? ??? ??? ???????,????? ??? ??????? ?? ?? ?????? ????????? ?? ???????? ? ??????? ?????,????? ??? ???? ?? ?????? ????????? ?? ???????,???? ?????? ?????? ? ?? ???????? ?????? ?? ?????????????.?? ?? ??? ????? ????,?? ??????? ?? ??????,??? ??????? ?? ?? ??????????? ??????? ? ??????? ?????? ?????? ?????????,??? ?? ????? ????????? ???? ????? ????????? ???? ???????? ??? ???? ??????,??? ?? ????? ????????? ?????? ?????!!!

?? ?? ??????????? ??????? , ??? ??? ??? ? ????????? ? ???????? , ??? ?????? ?? ?? ?? ??? ????????? ??? ????? ???? ????? ??? ?? ???? ????????? ????? ? ?? ?? ???? ? ????? ???? ? ?? ????? ? ? ????, ??? ??? ???????? ???? ???????? ??? ??????? ?????????? ???? ?????? , ???? ? ????? ?? ???? ?????? ???? ? ????? ???? ? ?? ????? ? ? ???? ? ?? ????? ? ?????? ??? ???? ???? ??? ?? ??????, ?????? ??????.

? ???? ?? ??????? ???????.

?? ????? ??? ????? ? ????? ??? ??????? ? ?? ??????? ??? , ? ??????? ?? ?? ?? ???? ???? ??? ????? ????? ?? ?????? ?????? ?? ?????, ??? ????? ????? ?? ???????? ?? ??? ???????, ? ??????? ?? ?? ?? ???????????? ??? ??? ???? , ?? ????? ???? ?? ????? ????? ? ??? ???? ??????, ? ??? ???? ?? ???? ?????? ?? ???? ?? ??????, ? ???? ?? ?? ?????? ????? ?? ?? ?????? , ?? ?? ???? ?? ?? ?????? ??????? , ??? ???? ? ??????, ?? ????? ???? ?? ???? ??? ??????.

???? ???? ????? ?????? ????? ?? ????????? ?????? , ?? ?? ??????? ?????? ? ????? ?? ??????? , ????? ??? ?? ???????? , ???? ??? ?? ?? ?? ??????, ? ??? ???? ?? ?? ????? ???? ?? ????? ?????????? ?????????????? ?? ?? ?????? ????? ?? ??? ? ????.

??? ?? ???, ??? ?? ? ???? ??? ?? ???? ?????? , ? ?? ???? ??? ???? ???? , ???? ?????.

Подели на овим сајтовима

??? ?? ???? ??????, ?????? ?? ?? ?????? ???? ???? ??????, ?? ???????? ?? ???? ?? ???? ??????? ? ??????? ??????? ????. ??????? ? ????? ??????? ?????? ???????? ??????? ??? ?? ????????? ? ?????? ? ??????? ?? ????? ???? ??? ??????, ???? ? ??? ??? ????? ???????????? ????????. ??????, ????? ???????? ?? ?? ??? ????? ?? ?? ????????? ????? ? ?????? ??????? ?? ???? ???? ???????? ????, ??? ?? ???? ?????? ???????? ??????? ? ???? ??????.

O?e o tome smo ve? pri?ali, obla?enje, šminkanje, parfem etc. je stvar kulture neke osobe a ne dogmat, dobro možda malo preteramo sa odgovorima, ali kao što re?e Željko ovo je omiljena tema na ve?ini foruma, uostalom kao što ve? rekoh ja li?no nosim maramu jer meni prija tako, ali mi ne pada na pamet da kritikujem bilo koga ko to ne radi, uostalom i ne primetim da li je ko nosi ili ne

isto tako meni li?no smeta kada ej ženi raspuštena duga kosa u crkvi, pa kada mahne glavom na Liturgiji  meni puna usta tu?e kose, eto ?isto iz prakti?nih razloga je treba vezivati da ne bi smetalo nekome

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Овако брате Жељко и ја се слажем неће нико бити ближи Богу ако ово уради,ако оно друго не,али нека правила и упутства би се требала поштовати,нисам ја дошао овдје ником да солим памет већ само да искажем свој лични став,сада да ли ће се неко са њим сложити или не је нешто друго.Ово је мени први форум који се тиче православља на којем пишем тако да о овој теми по први пута и разговарам,нисам за празнословље,али некада треба изрећи свој став.Само желим рећи да би било добро да у СПЦ постоји јединствен типик,који би ријешио сва питања и евентуалне расправе на ту тему.Знам да није моје да о томе одлучујем,али већ рецимо ако у Острогу постоји правило да треба ставити мараму,и обући сукњу,зашто би то било тешко у ма којем Божијем Храму,јер лично сматрам да снисходљивост не доноси добрих плодова!!!

Подели на овим сајтовима

????? ????? ????? ? ?? ?? ?????? ???? ???? ???? ????? ???? ??? ??? ?????,??? ??? ????? ??,??? ???? ??????? ? ???????? ?? ?? ??????? ?????????,????? ?? ????? ????? ????? ?? ????? ????? ??? ???? ?? ??????? ???? ????? ????,???? ?? ?? ?? ?? ???? ?? ??? ??????? ??? ?? ?? ????? ?????.??? ?? ???? ???? ????? ???? ?? ???? ??????????? ?? ????? ????? ???? ?? ? ???? ???? ?? ???? ???? ? ??????????,????? ?? ????????????,??? ?????? ????? ?????? ???? ????.???? ????? ???? ?? ?? ???? ????? ?? ? ??? ??????? ?????????? ?????,???? ?? ??????? ??? ?????? ? ?????????? ???????? ?? ?? ????.???? ?? ???? ???? ?? ? ???? ?????????,??? ??? ?????? ??? ? ??????? ??????? ??????? ?? ????? ??????? ??????,? ????? ?????,????? ?? ?? ???? ????? ? ?? ????? ??????? ?????,??? ????? ??????? ?? ????????????? ?? ?????? ?????? ???????!!!

?? ?????? ?? , ????? ?? ??????? ????????? ????? , ???? ???????? ?? ?????? ?? ?????, ??? ?? ? ???? ?????? ?? ????????? ???????? ?????, ???? ? ????????? ??????? ? ??. ????????, 8 ???? ?? ???? ?????? ?? ????,???? ???? ???? ?? ? ?????? ?????????, ??? ?????? ?? ?? ??????? ??????????? ?? ??????????? ???? ?? ??????.

????? ?? ???? ????.

Подели на овим сајтовима

Што се тиче ношења мараме или покривала, како каже свети апостол када се обраћао коринћанкама, није имао исти циљ као што то неко данас доживљава. Да би смо одговорили на ово питање, тј. да би тумачили Библију у светлу оних који су је писали и за кога су је писали (рецепијенти) морамо познавати неке од хемрменаутиких (ерминевтичких) принципа. Ерминевтика је уметност тумачења Светог Писма. Дакле, када се свети апостол Павле обратио са саветом да носе покривала на глави, он је то урадио познавајући културу Коринта, где је била велика срамота да жена иде гологлава. Да се не би хришћанке разликовале од осталих у граду, и самим тим биле омаловажаване, он саветује да носе покривало на глави. Пазите, ово није догмат, јер кад би био догмат, сви у Цркви би се овога држали без поговора. Међутим, ово је написано конкретној заједници у Коринту. Како данас? Моје је мишљење да не треба правити претерану фаму око ношења мараме или не ношења. Опет, ако је типик неке цркве или манастира да се марама обавезно носи, то треба испоштовати, али ако нека жена не носи мараму тамо где то није под обавезно, не треба јој пребацивати, прекорно гледати или не знам шта већ... Дакле, марама нема никакав догматски карактер, моја жена је носи у Цркви, али  се не дрвим на жене које не носе.

Управо тако. Савет о ношењу мараме важио је искључиво за жене Коринта, који ап. Павле даје поштујући тамошње обичаје и схватање пристојности, док у данашње време у парохијском храму марама не само да није императив, већ може бити чак и саблазан.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...