draganzzz Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Nadjoh interesantan tekst-dilemu, u arhivi liste Svetosavlja pa rekoh da prokomentarisemo. Sanja Markovic 27.03.2003 09:19:37 Dragi svetosavski narode, Nisam se dugo javljala , ali sam pomno pratila razne interesantne diskusije. Pre nedelju dana sam cula nesto sto me je zaintrigiralo pa sam mislila da to podelim sa vama. Naime, proslog petka sam bila na jednom predavanju na Teoloskom fakultetu u Beogradu koje je organizovala dobrotvorna organizacija SPC "Covekoljublje" . Predavanje se ticalo volonterskog rada sa ljudima koji su HIV + i koji boluju od bolesti zavisnosti (narkomanija). Uvodnu rec je imao patrijarh Pavle i on je tom prilikom ispricao pricu iz svog iskustva kako je pricescivao na samrti ljude obolele od side. Pritom je rekao kako je posle kasicicu kojom je bolesnika pricestio dezinfikovao a papir koji je pritom koristio spalio, objasnivsi kako i mi ljudi treba da ucinimo sta je do nas da sprecimo sirenje tako jedne teske bolesti. Jer, mozda neko sledeci ko se pricescuje moze da ima neku ranu u ustima pa da se bolest prenese..... Tako je rekao. Ono sto je mene iznenadilo je ta dezinfekcija. Jer, pomislih , koliko nas se svake nedelje pricescuje sa istom kasicicom...... koliko mozemo biti sigurni ko je a ko nije medju nama HIV pozitivan? Da li patrijarhove reci da i mi ljudi treba da ucinimo koliko je do nas da se zastitimo znaci da treba svako od nas da nosi svoju kasicicu ?!?!? A opet, svestenstvo u crkvama u koje ja idem relativno cesto prica o tome da je maloverje razmisljati kako se pricescujuci se istom kasicicom sa ostalim ljudima mozemo razboleti. I uvek se navede i primer da se svestenstvo posle svih pricescuje , pa koliko bi tek oni mogli biti bolesni .... Eto , toliko od mene za sada. Pozdrav iz suncanog prolecnog Beograda. Sanja http://www.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Topic?topicId=5429 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Јун 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 I odgovor oca Ljube Milosevica na istoj stranici. Da li neko zna za ovaj cirkularni ukaz Sabora, o plasticnim kasicicama? ..... Pre neku godinu izdat je cirkularni ukaz Sabora SPC svim eparhijskim arhijerejima da se nosioci smrtonosnog HIV pricescuju plasticnim kasicicama i zatim one spale. Mislim da je ovo povezano sa ovim patrijarhovim stavom u vezi ovog pitanja/problema. Neke pomesne crkve i sa liberalnijim stavovima bile su zbunjene ovom odlukom. Pojedini arhijereji su prosledili taj ukaz svome svestenstvu a neki nisu, ali se sve to drzalo u nekoj tajnosti koja je nosila krajnje nepoveljivi karakter prema ovakvom stavu. Danas je sve to zaboravljeno i dobro je sto je tako. Sveta Crkva se kroz vekove susretala sa pomorima i smrtonosnim virusima, od kojih su najvise covecanstva odnele kuga i kolera (neuporediva zaraznija i smrtonosnija bolest od HIV), i nasuprot toj cinjenici nigde nije zabelezeno da su pravljene neke "restrikcije" ljudima koji nisu bolovali duhovno nego samo telesno. U vreme sv. Grigorija Palame (prilikom Dusanovog osvajanja Vizantije) i sv. Simeona Novog Bogoslova uveliko se sirila kuga, a poznato nam je da su oni trazili cesto zajednicarenje=opstenje, kako sa zajednicom isto tako i sa Hristom. To je relativno novija hriscanska istorija pa ni u njoj nije zabelezeno da su trazeni neki preventivni putevi prilikom pricescivanja pravoslavne hriscanske zajednice. Ako mozemo da sumnjamo da zivotvorna krv i telo Gospoda Isusa Hrista, ne moze biti na "iscelenje duse i tela" (molitva pred sv. pricesce) onda nema smisla ni prilaziti svetoj casi. Ja licno mislim da je ovo uticaj popularne dileme sa kojom se sve cesce susrecemo u crkvenim krugovima: da li se treba pricescivati svakoliturgijski (ako nisi pod zabranoma) ili sa odredjenom pripremom i uzdrzavanjem zbog saznanja nase nedostojnosti ili ne (niko nije dostojan ali se ona izrazava u raznim stepenima i kategorijama isto tako kao i vrline)? Da li se gubi vera ako preterano i bez kontrole "racionalizujemo" nesto sto je uvek bila tajna. Ja mislim da i o tome moze mnogo da se pise. Bez nekog naduvavanja ovog pitanja ili razvijanje nekog zakulisanog teoloskog traktata mi uvek moramo poci od cinjenice da "sveto pricesce" jeste "zivotovrna Tajna", i da ono ne moze biti ubica. U lturgijskoj molitvi posle primanja ove Svete Tajne mi molimo Gospoda: "da nas utvrdi u strahu" Njegovome i "da cuva zivot nas", jer je Njegov "svaki dobar dar, i svaki savrseni odozgo". Molitva pred "Oce nas" na liturgiji Ranije osvecenih darova nama svedoci da nas sveto pricesce "ozivotvorova" i daje "radost, zdravlje i veselje" (molitve posle pricesca). Ja licno ne mogu niti zelim da zivim u strahu da prilikom svake upotrebe Svetih darova da postoji mogunost da se necim zarazim. Samo mi fali jos i to iskusenje! Protojerej Ljubo Milosevic http://www.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Topic?topicId=5429 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 какав узак одговор. 0110_hahaha протојереј очигледно мисли да је паметно бити непослушан архијереју, што је врло неразумно од њега и да помисли да позива на тако нешто, на страну да више него има смисла спалити пластичну кашичицу, а НЕ СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ, како он то изједначава. поготово што није ни поразмислио о могућностима, већ је крајње уско разложио ситуацију. сматрам да је једно причестити једног болесног човека из путира, а сасвим друго болесник у постељи са претходно припремљеним светим причешћем, па одатле и крајње разумна мера предострожности од стране Патријарха Павла. поготово је разлика у сребрној/златној кашичици/путиру и пластици, има везе са тиме да метал убија микроорганизме у неким случајевима - не помињем свето причешће, већ употребу метала у медицинске сврхе а наспрам употребе пластике која је крајње нехигијенска у том случају. ја немам никакав проблем што се причешћујем са хив позитивном особом, тако да не видим ни потребу да се неко безразложно и обележава, поготово у Цркви где смо сви једнаки грешници. с те стране, оца Љубе одговор има смисла. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Март 10, 2020 Пријави Подели Написано Март 10, 2020 Da li je ovo tacno ili je rec o lupetanju? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука