Jump to content

Tolkin kao vernik

Оцени ову тему

Препоручена порука

Немојте тако,филмска трилогија је одлична,и немогуће је све детаље из књиге ,пренети на филмско платно. На крају крајева,било је измена у односу на књиге,али суштински се ништа није мењало.

Сва три дела,после биоскопсих премијера,гледао сам још 15-ак пута на двд-у  0102_laugh

Када су се чуле трубе Рохана и кад се Теоден са Рохирима појавио на пеленорским пољима,мислио сам,да ће ми срце искочити из груди...најјача сцена:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Немојте тако,филмска трилогија је одлична,и немогуће је све детаље из књиге ,пренети на филмско платно. На крају крајева,било је измена у односу на књиге,али суштински се ништа није мењало.

Сва три дела,после биоскопсих премијера,гледао сам још 15-ак пута на двд-у  .mislise.

Када су се чуле трубе Рохана и кад се Теоден са Рохирима појавио на пеленорским пољима,мислио сам,да ће ми срце искочити из груди...најјача сцена:

Ne pocenjujem filmove.. Smatram samo da su losi u odnosu na knjigu. Objektivno gledano nisu mogli drugacije ni biti snimljeni. Da je isricao celu pricu kao u knjizi trebalo bi najmanje jos jedan deo... Izvukao je najbolje od svega. Osim toga smatram i da je izbor glumaca bio izvrstan....

Inace tradicija je kod nas jednom godisnje Filmsko vece. Sva tri dela. Director's Cut! Od 18.00 do 06.00

ko prezivi prica kako je bilo....

omnea mea mecum porto

Подели на овим сајтовима

Osim toga smatram i da je izbor glumaca bio izvrstan....

Ima jedna zanimljivost,vezano za jednu malecku i kratku ulogu.

Da li znate ,koji je glumac igrao Saurunova usta ,a , da vas vidim  .mislise.

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Eh,mogao bi danima pričati o gospodarima...

Znate li kako su još zvali Minas  Tirit... White City...što će reći BEOGRAD  4chsmu1  ekstra

Ovako je izgledao Tolkinov Beograd  :bla:

minastirith.jpg

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Eh,mogao bi danima pričati o gospodarima...

Znate li kako su još zvali Minas  Tirit... White City...što će reći BEOGRAD  4chsmu1  ekstra

Ovako je izgledao Tolkinov Beograd  :bla:

minastirith.jpg

Ja imam maketu!!! Minas Tirita... "podupirac za knjige"  :)

slikacu ga pa cu postaviti slike :(

omnea mea mecum porto

Подели на овим сајтовима

0102_laugh :cheesy2: klapklap

0409_feel od prijatelja......

sdc13227m.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Gandalfu je nazalost slomljen stap.. Aragon mora da bude naslonjen na stepenicu a Frodo jadnicak je pozadi pa se ne vidi bas dobro... Inace moj drug ima sve likove i licno iz je bojio (olovne figure). A Aragon je inace dug 3cm (tek da se stekne utisak koliki je.... Ovo sam dobila na 1405_love od njega....Skakla sam od srece kada sam to videla....

omnea mea mecum porto

Подели на овим сајтовима

OK, rešio sam da pročitam to...

Pročitaću trilogiju, za ostalo ću videti...

Nije mi jasno, da je relativno dosta knjiga izašlo posthumno, nakon njegove smrti???

Zašto..?

Da li je autentično da je to on pisao. Između ostalog i Silmariliona.

Nego nekako mi je čudno.. Da li se vi ljudi sećate Vasilise Premudre (Prekrasne), Šume Striborove, Baš Čelika... tu ima toliko motiva koji više se slažu uz slovenski duh.

Ove vile, trolovi, zmajevi, čarobnjaci, idu više uz germansku mitologiju.

Slovenska je nekako više uvek težila prirodi i duhovima prirode.

Ali kao što rekoh pročitaću trilogiju, možda posle postanem apologeta Tolkinizma. :bla:  0212_rolleyes

Video sam u 2 knjižare u gradu, izdanje od Stylosa (trilogija) je 1980,00 din.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Pozajmi cu ti ja moje knjige...

Prica ukratko...

Prica o Hobitu je nastala kao prica pred spavanje njegovim sinovima. On je kasnije resio da objavi tu knjigu. Kada je Hobit doziveo toliki uspeh onda su trazili od njega da napise nastavak.

Paralelno sa tim: Tolkin je oduvek bio odusevljen epskim pricama i pesmama drugih naroda. Razocaran je bio da Engleska nema nesto tako slicno (osim ono o Arturu sto je delimicno njihovo) resio je da ostavi nesto u amanet.. Pisao je godinama pricu o nastanku Srednje zemlje.... Epske pesme (vecina ne dovrsena i ne uredjena do kraja)

Kada je trebalo da napise nastavak Hobita on je resio da ga poveze sa celom pricom o Srednjoj zemlji! Taj deo se primecuje u Gospodaru (tek po Frodovom dolasku u Rivendal se konacno otkriva sta je Frodov cilj). Tako da su Te tri knjige objavljene jos za zivota.... Osim toga razlika se primecuje. Hobit prica za decu i Gospodar prstenova prica za odrasle....

On je u sustini planirao da objavi Silmarilion poceo sauredjivanjem beleski ali nikada nije zavrsio. Taj posao su preuzeli njegovi sinovi.  Tako da je zbog toga Silmarion i Nedovrsene price (vidi naziva  0212_rolleyes )poshumno objavljene.....

omnea mea mecum porto

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...