Јаков. Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Možda je to zaista nebitan deo crkvenog ustrojenja i nešto zbog čega nećemo biti ni bolji ni gori pravoslavci, ali ovom porukom bih obratio pažnju na svećare...U vezi svega toga imam par pitanja i par osvrta... Ne znam koliko su vama bile bitne ili su vam sada bitne, te tetkice što prodaju sveće, ali za mene su zaista mnogo značile u početku ucrkvovljenja. U principu uvek ljubazne i predusretljive. Odgovarale su kako su umele i znale na sva pitanja moja, koja su u principu trebala biti upućena jerejima. Nikad same ne bi nekoga savetovale, nego tek kada bi ih neko nešto pitao... A i sada čujem iza leđa često kako ih neko zapitkuje osnovne ali i neke mnogo teološkije stvari, za koje bi teško odgovor dali i naši dragi Aca i Solomon ovde na formu smajolik78 E sad ono što bih hteo da znam... 1. Da li su ti svećari poput nekog S.T.R (samostalne trgovinske radnje) ili potpadaju pod Crkvu..? 2. Kome idu pare od prodaje sveća i svega ostalog iz tih prodavnica.? (Razglog ove zbunjenosti je zato što sam čuo od jednog izvora koji je prilično pouzdan da postoji bukvalno da ih nazovem možda neadekvatno "svećarska mafija". Da se i među njima vodi rat u principu ko će gde da prodaje, i da oni u principu žive na veoma visokom nivou kad se dočepaju dobre lokacije ili hrama. 3. Kako je pravno regulisan odnos svećar(svećarska radnja) - Crkva (parohijski hram)? 4. Da li radnike (one tetkice u svećarskim radnjama) postavljaju sveštenici ili taj neko (privatno lice) koje drži svećarsku radnju? Naravno i sve ostale odgovore i objašnjenja oko ovog.... Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Zanimljivo pitanje, bas cu da pitam zenu, ona je imala neku rodjaku koja je radila u takvoj prodavnici ali udaljenoj od crkve (prostorno mislim).Prodavala je svece, tamjan, brikete itd. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 V.S.I., jesi razmisljao da pocnes da radis kao novinar? smajolik78 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Evo zena kaze da je ta prodavnica pripadala Zickoj Eparhiji, a ta rodjaka je samo radila tamo. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Ја по потреби продајем свеће у цркви код нас све што те интересује питај. greengrin У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Možda je to zaista nebitan deo crkvenog ustrojenja i nešto zbog čega nećemo biti ni bolji ni gori pravoslavci, ali ovom porukom bih obratio pažnju na svećare...U vezi svega toga imam par pitanja i par osvrta... Ne znam koliko su vama bile bitne ili su vam sada bitne, te tetkice što prodaju sveće, ali za mene su zaista mnogo značile u početku ucrkvovljenja. U principu uvek ljubazne i predusretljive. Odgovarale su kako su umele i znale na sva pitanja moja, koja su u principu trebala biti upućena jerejima. Nikad same ne bi nekoga savetovale, nego tek kada bi ih neko nešto pitao... A i sada čujem iza leđa često kako ih neko zapitkuje osnovne ali i neke mnogo teološkije stvari, za koje bi teško odgovor dali i naši dragi Aca i Solomon ovde na formu algabacaju E sad ono što bih hteo da znam... 1. Da li su ti svećari poput nekog S.T.R (samostalne trgovinske radnje) ili potpadaju pod Crkvu..? 2. Kome idu pare od prodaje sveća i svega ostalog iz tih prodavnica.? (Razglog ove zbunjenosti je zato što sam čuo od jednog izvora koji je prilično pouzdan da postoji bukvalno da ih nazovem možda neadekvatno "svećarska mafija". Da se i među njima vodi rat u principu ko će gde da prodaje, i da oni u principu žive na veoma visokom nivou kad se dočepaju dobre lokacije ili hrama. 3. Kako je pravno regulisan odnos svećar(svećarska radnja) - Crkva (parohijski hram)? 4. Da li radnike (one tetkice u svećarskim radnjama) postavljaju sveštenici ili taj neko (privatno lice) koje drži svećarsku radnju? Naravno i sve ostale odgovore i objašnjenja oko ovog.... 1.Размислићу па ћу ти одговорити.2.Црквењацима и свештеницима.3. greengrin Нисам правник.4.Свештеник. У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лела Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Ако мислиш на неке продавнице ван цркве, то су онда најчешће СТР, осим ако не пише да је продавница црквена. Е сад, свеће које се продају у цркви, ми набављамо у епархијском магацину, и приход од тога иде у црквену касу, и троши се на ставке које су предвиђене за расход у црквеном буџету. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Ако мислиш на неке продавнице ван цркве, то су онда најчешће СТР, осим ако не пише да је продавница црквена. Е сад, свеће које се продају у цркви, ми набављамо у епархијском магацину, и приход од тога иде у црквену касу, и троши се на ставке које су предвиђене за расход у црквеном буџету. Тако је. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 V.S.I., jesi razmisljao da pocnes da radis kao novinar? :bla: 0205_whistlingПази вако Владане има туј две екипе свећара. Једни су под јурисдикцијом Цркве а други су СЗР . Такође зависи од епартије до епартије како је то уређено. Ја пошто сам у бачкој епартији могу ти рећи како је вође регулисано. А регулисано је тако да се све свеће прво набављају искључиво у манастиру Ковиљу , и да су то свеће за које се тврди да су воштане, имају мирис воска и мекане су нако под руку. Те свеће попови купују од церковнијех пара које имају и доносе у чрч ту ако има продавница при храму мећу се те свеће и одређује им се цена од парокије до парокије различите су цене али мање више све су туј неђе. Од продаје тих свећа један проценат( нећу да речем који али није мало) иде у касу епартије, а други проценат у касу церковне парокије, од тије пара се најчешће плаћају рачуни ( оно струја, вода гејање , поправке и др.) ако претекне улази у фонд од кога се деле плате запосленима( поповима, појцима, бабици која продаје свеће)... То ти је дакле како функционира оно што је под јурисдикцијом Цркве, у епратији бачкој је немогуће да се купују свеће са стране а продају у Цркви (строго је кажњиво) и немогуће је да су парафинске свеће, такође све продавнице поред или у Цркви су црквене. Ово су воштанице. Ово су парафинске. Вако се праве свеће у намастиру Лепавина. Што се тиче других места где се продају свеће или друге церковне џиџабиџе као рецимо Острог, тамо имаш две или три церковне продавнице а све остало су ти СЗР ( читај приватници) и са бројаницама и са свећама, и иконама и свим другијем стварима. Постоје традиционалне породице свећара који се већ вековима баве израдом и продајом свећа, они делују самостално , некада су попови за време комунизма од њијех узимали свеће јер је постојала само једна церковна фабрика свећа у Карловцима и она није била довољна да подмири све потребе . Међутим данас када скоро свака епартија има своју неку радионицу за израду свећа они и попови не сарађују баш тако добро. http://www.facebook.com/pages/Pejakovic-Svece/142823172426927 Ево на овом горњем линку је један таки традиционални свећар у чијој се породици свећарством баве вековима.То су стари мајстори свог заната и њиове свеће су веома високог квалитета , једна на пример славска(свећа) гори 48 сати а да при том уопште не капље. Међутим традиционлани свећари данас код нас углавном не производе свеће од воска , већ као и сви други од парафина их штанцују. Њихове свеће можете наћи по разним цвећарама, свећарама или на пијаци, такође и на велике празнике на неком вашару или кад су задушнице на гробљу их продају. Свећарски посао данас када Црква има своје радионице и када тито не забрањује Цркви да се овим бави није више уносан као некада, а да не говорим о Кинезима који довозе тоне свећа по смешно јефтиној цени, добро не рекламирам сад кинезе , јер никад нисте сигурни кад запалите кинеску свећу да ли ће да гори пламен или пршће као новогодишња прскалица, а богме постоји вероватноћа и да експлодира( мислим кад код њих експлодирају лубенице тим пре ће запаљиви предмети)... Требало би по правилу церковном да све продавнице у црквеном дворишту или храмовима буду под контролом цркве и да се туј не продаје ништа што није церковно или барем да има везе са црквом а неке ствари и да су освештане( мада већина није иако људи мисле да јесте) ...такође све те паре би требале да иду у касу парокијску а не приватни џеп. Имал још питања или да закључам тему ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Kad je već reč o svećama, kod nas u šumadiji nema više da vidite one ružne "bare" od istopljenih sveća po groblju. Sve to sada doslovno pogrebu skupljači koji kako mi rekoše prodaju nekome u Kragujevcu kao sirovinu za reciklažu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Отопине од свећа су посебна прича, да оне се рециклирају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ČtecMiloš Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Ја немам тијех проблема. Ја у церковном магацину купим једну килу свијећа за 11 еврића, и онда свако мало палим 0205_whistling 4chsmu1 4chsmu1 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko123 Написано Новембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2013 Ја немам тијех проблема. Ја у церковном магацину купим једну килу свијећа за 11 еврића, и онда свако мало палим ) ) А шта мислиш кад би сви ко ти у магацин на велепродају? Баш би било занимљиво , заварили би врата на магацину :-) http://glasistine.ml Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука