Баба Написано Јун 14, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 14, 2011 Selo platilo da bake ne završe u zatvoru! Utorak - 14.06.2011 Meštani nikšićkog sela Dragovoljići, zajedno sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom, platili su državi Crnoj Gori 2.000 evra kako osam njihovih sugrađanki starije dobi ne bi morale da idu u zatvor zato što su mitropolita nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Miraša Dedeića i policiju koja ga je štitila gađale jajima kako mu ne bi dozvolile da uđe u selo. - Skupili smo taj novac nekako i platili da se ne brukamo ni mi ni selo, a i državu i vlast smo spasli bruke da privodi i zatvara stare žene - kaže za „Alo!“ seoski pop Miodrag Todorović. Pošto je već juče trebalo da se četiri žene jave u zatvor u Spužu, a ostale danas, novac je uplaćen bukvalno u poslednji čas. Kako je „Alo!“ već pisao, njima je prekršajni sud u Nikšiću dosudio da plate pojedinačno po 250 evra zato što su 21. septembra 2008. godine na crkveni praznik Mala Gospojina jajima napale nezvane goste iz nepriznate crnogorske crkve, a policija je tom prilikom uhapsila 65 meštana sela. Pošto nisu htele da plate kaznu, novčana kazna je preinačena u kaznu od 10 dana zatvora. Starice, sa 72-godišnjom Olgom Mišović, koja se jedva kreće, na čelu, proteklu nedelju su provele stoički čekajući da policija dođe po njih, nijednom rečju ne pokazujući da se kaju. Na naše pitanje da li su zadovoljne što je državi plaćena njihova sloboda, Dragica Tomanović (55) nam je rekla da „o tome nema pojma“. - Ne znam ja ko je i šta plaćao. Mi i dalje čekamo policiju i sa ponosom ćemo ići u zatvor. Neka dođu, mi ih čekamo. To najbolje pokazuje u kakvoj državi živimo - odlučno nam je i juče ponovila Dragica pokazujući na taj način da su muškarci u selu skloniji kompromisu, pa su kazne platili bez njihovog pristanka. V. P. http://www.alo.rs/vesti/39466/Selo_plat ... _u_zatvoru Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sirena Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 http://www.in4s.net/index.php/politika/srbija-cg-srpska/9005-politiki-progon-mitropolita-i-crkve-od-strane-reima Дух комунистичке диктатуре: Политички прогон Митрополита и Цркве Данас је пред Подручним Органом за прекршаје настављено суђење Његовом Високопреосвештенству Архиепископу Цетињском и Митрополиту Црногорско-приморском др Амфилохију Радовићу. Адвокати Митрополита Амфилохија Војислав Ђуришић и Далибор Каварић напустили су суђење јер Суд ни данас није обезбиједио ни минимум неопходних услова да би се суђење могло спровесту на начин како то закон прописује. За новинаре је било само четири мјеста, а адвокати нису имали чак ни сто за којим би могли да сједну. Због свега тога адвокати су затражили да се суђење одложи. За разлику од њих, замјеник Вишег државног тужиоца Вељко Рутовић је тражио да се Митрополит Амфилохије данас осуди. Међутим, суђење је одложено за 12. септембар. Митрополит Амфилохије због посјете Митрополита Илариона Митрополији Црногорск-приморској није присуствовао данашњем рочишту. Адвокат Далибор Каварић говорећи на радио Светигори истакао је да ни њему, ни његовим колегама са којима је разговарао није познато да Виши државни тужилац, који је задужен за организовани криминал, убиства, дрогу и остала тежа кривична дјела, покреће овакав поступак. -И по начину на који је покренут, као и по начину на који се води, очигледно је да се ради о унапријед смишљеном поступку који има за циљ да изврши притисак на Митрополита Амфилохија да Православну Цркву у Црној Гори издвоји из Српске Православне Цркве и на тај начин оствари политичку замисао о аутокефалној Цркви у Црној Гори - рекао је адвокат Каварић. Извод из Примједби митрополита Амфилохија на оптужницу Одбрана митрополита Амфилохија је приложила широк сет примједби из којег издвајамо следеће: Но, без обзира на такво правно и законски неутемељено поступање, из поштовања према суду и закону дајемо следеће образложење ријечи и израза за које нас у овом поступку Више државно тужилаштво терети: а) Да је клетва на онога ко би се усудио да сруши цркву Свете Тројице на Румији („Бог га срушио, и њега и његово потомство, Часни Крст му судио“) саставни дио пророчко-библијског језика и језика Цркве кроз вјекове, навешћемо за то само неколико примјера. Тако, старозавјетни знаменити пророк и законодавац Мојсије каже за оне који газе Богодани закон и морал: „ако не узаслушаш глас Господа Бога својега да држиш и твориш све заповијести Његове… проклет ћеш бити у граду, и проклет ћеш бити у пољу, проклет ће бити плод утробе твоје и плод земље твоје…удариће те Господ лудилом и сљепилом и бјеснилом“(Пета књига Мојсијева 28, 16-19, 28). Истовјетан је Христов језик у Новом Завјету: „не дајте светиње псима, нити бацајте бисера својих пред свиње“(Мт.7,6). И друго: „тешко вама књижевници и фарисеји, лицемјери…споља се показујете људима праведни, а изнутра сте пуни лицемерја и безакоња…безумници и слијепци…змије, породи аспидини, како ћете побјећи од осуде за пакао…да дође на вас сва крв праведна што је проливена на земљи“(Мт.23, 27-28; 33, 35). Тај библијски и Божији језик који јесте „језик мржње“, али мржње против зла, безакоња и злочина но при томе језик дубоке бриге и одговорности за људе и људску судбину: једино њиме човјек помрачен злом може се освијестити и пробудити за дубљи морални поредак и законе који господаре и управљају судбином човјечанства и свијета. То је био и остао језик Цркве Христове и главних носилаца њене борбе против зла и нечовјечности кроз вјекове. Као потврду за то навешћемо само двије најзначајније и најутицајније личности у историји Црне Горе: Светог Петра Цетињског и Петра II Петровића Његоша. Свима је познато да је једино оружје Светог Петра био „мач ријечи“ и проклетства, клетве. Од безбројних примјера из народног сјећања и његових посланица навешћемо само два: „Да је проклет сваки они“, каже он у посланици Бјелопавлићима: „који неправедно на сиромахе и на сиротињу намеће кривицу“. У свом пак предсмртном Тестаменту, исти каже: „Ако би се ко нашао у народу нашем да не прими ове моје потоње ријечи и препоруке за истините,…тога свакога, који гођ он био…ја на смртни час мој вјечноме проклетству и анатеми предајем, како њега тако и његов род и пород, да му се траг и дом ископа и утре…Исто тако…ако би се који од вас Црногорацах и Брђанах нашао да помисли одступити од покровитељства и наде на јединородну и јединовјерну нашу Русију да Бог да јаки те од њега живога месо отпадало и свако добро временито и вјечно одступило“. Да је тим истим језиком говорио и Петар II Петровић Његош свједоче сва његова дјела. За потврду ћемо навести само један стих из „Горског Вијенца“: „Ко издао, браћо, те јунаке часне посте за пса испостио гроб се његов пропа’ на та’ свијет! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јул 21, 2011 Пријави Подели Написано Јул 21, 2011 ista stvar ko i u Srbiji, mafijasi vladaju nadam se da nece jos dugo a uskoro cu izgleda poceti i da verujem u to, jer sve dublje tonu u sopstvenom sosu Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 19, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 19, 2011 Podgorica traži od SPC da vrati imovinu Direktor crnogorske Uprave za nekretnine Mićo Orlandić rekao je danas da Srpska pravoslavna crkva (SPC) mora da vrati, kako je naveo, nezakonito stečenu imovinu u Crnoj Gori. Država Crna Gora treba da vrati u svoje okrilje imovinu koju je uzurpirala i nasilno oduzela SPC 1918. godine, i da način njenog korišćenja reši na dobrobit (kanonski nepriznate) Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), kazao je Orlandić. Orlandić, koji je i visoki funkcioner Socijaldemokratske partije, smatra da rešavanjem pitanje crkvene imovine pravoslavnim vernicima ne može biti uskraćeno nijedno versko pravo, već će se samo uskratiti prava institucijama izvan Crne Gore, koja su stekli na nasilni i nezakonit način. On je Pobjedi kazao da je SPC u Crnu Goru došla 1918. godine i od tada, kako je naveo, traje njena uzurpacija celokupne crnogoreke crkvene imovine. Svedoci smo da dio sveštenika SPC, a i sam srpski patrijarh, misle da im je sve dopušteno kada su Crna Gora i Crnogorci u pitanju. Crna Gora je obnovila svoju državnost, rešila pitanje imovine dinastije Petrović i sada treba i može da reši pitanje Crnogorske crkve, rekao je Orlandić. Извор: Танјуг Ево како танјуг погрешно јавља о насртајима милогораца на имовину СПЦ. Миц по миц , и наше новинске агенције које уопште нису професионалне или су потплаћене( нема другог објашњења) почињу да преносе вести без провере самих вести тако да иду на руку онима који раде у корист наше штете. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Август 19, 2011 Пријави Подели Написано Август 19, 2011 Цитат Ево како танјуг погрешно јавља о насртајима милогораца на имовину СПЦ. Миц по миц , и наше новинске агенције које уопште нису професионалне или су потплаћене( нема другог објашњења) почињу да преносе вести без провере самих вести тако да иду на руку онима који раде у корист наше штете. мислим да је ово прво у питању. то је скуп преписивача, људи који некритички прослеђују извештаје... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Август 19, 2011 Пријави Подели Написано Август 19, 2011 Цитат Цитат Ево како танјуг погрешно јавља о насртајима милогораца на имовину СПЦ. Миц по миц , и наше новинске агенције које уопште нису професионалне или су потплаћене( нема другог објашњења) почињу да преносе вести без провере самих вести тако да иду на руку онима који раде у корист наше штете. мислим да је ово прво у питању. то је скуп преписивача, људи који некритички прослеђују извештаје... Обе ми опције подједнако сасвим могуће,мало једна - мало друга и ето нашег самоубилачког менталитета Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 19, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 19, 2011 Интервенисао сам код њих на фејсу да мењају тај накарадни наслов. Наравно смирење је хришћанска врлина а хришћана је стадо мало остало, тако да нису променили наслов , али јесу додали део текста изјава клирика Џомића као деманти овој вести. Бар нешто. Ово је управо оно што говорим да ми који смо Црква морамо да се борима за своја права , ми ћутимо , они пишу глупости , после ми гунђамо као неке бабе. Није то решење, решење је да се на један кујтуран начин укаже на те пропусте а онда је на њима да ли они хоће да нешто мењају или неће : http://www.facebook.com/pages/Novinska-agencija-Tanjug/192988610739883 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Август 19, 2011 Пријави Подели Написано Август 19, 2011 Цитат .... нису променили наслов , али јесу додали део текста изјава клирика Џомића као деманти овој вести. Бар нешто. Ово је управо оно што говорим да ми који смо Црква морамо да се борима за своја права , ми ћутимо , они пишу глупости , после ми гунђамо као неке бабе. Свиђа ми се што си тако урадио а и мотив због кога си . prstgore 0102_laugh Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sirena Написано Август 19, 2011 Пријави Подели Написано Август 19, 2011 Цитат Цитат Ево како танјуг погрешно јавља о насртајима милогораца на имовину СПЦ. Миц по миц , и наше новинске агенције које уопште нису професионалне или су потплаћене( нема другог објашњења) почињу да преносе вести без провере самих вести тако да иду на руку онима који раде у корист наше штете. мислим да је ово прво у питању. то је скуп преписивача, људи који некритички прослеђују извештаје... Nisu profesionalni, to je sigurno. Osim sto su prepisivaci, ponekad i odvale nesto samoinicijativno, sjetite se samo kako su izvjestavali o pocetku majskog zasijedanja Sabora. Parafraziram: Zasijedanje Sabora pocinje, kao i obicno, tradicionalnim obredom prizivanja duhova. Toliko o njihovom profesionalizmu i obavijestenosti o bilo cemu sto se tice Crkve. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Октобар 27, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2011 Црна Гора не прогања свештенике СПЦ (извор) Премијер Игор Лукшић демантовао и постојање двоструке спољне политике Подгорица – Премијер Игор Лукшић демантовао је јуче у парламенту да држава „прогони” свештенике Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве. Током сата намењеног посланичким питањима, посланик Нове српске демократије Горан Даниловић питао је Лукшића да ли влада зна да међу свештеницима Митрополије Црногорско-приморске постоје они који су опасни по националну безбедност. Даниловић је подсетио да је МУП у јуну депортовао у БиХ свештеника Синишу Смиљића „само зато јер је свештеник”,и да је недавно одбио захтев подгоричког пароха Велибора Џомића за привременим боравком у Црној Гори. Премијер је оценио да депортација Смиљића, држављанина БиХ, није повезана са Црквом, већ са поштовањем закона, и да има везе са економским интересима Црне Горе. Говорећи о случају пароха Џомића, он је рекао: „У конкретном случају Џомића, додатни су мотиви водили МУП да донесе одлуку коју је донео, али он има могућност да докаже да је та одлука била неоснована, што му нико не може оспорити.” Премијера је Даниловић питао и зашто нема довољно уџбеника на српском језику, како је прописано споразумом који је Лукшић потписао са представницима три најјаче опозиционе партије. „Министар просвете и спорта Славољуб Стијеповић ме је обавестио да неки професори, блиски вама и вашој политичкој структури, крше тај споразум”, одговорио је Лукшић. Посланик Покрета за промене Коча Павловић питао је премијера шта ће влада урадити поводом, како је рекао, две спољне политике, једне према Европи и САД и друге окренуте Русији. Он је министра иностраних послова и европских интеграција Милана Роћена означио као човека који „демонстрира приступ” ка Русији и евроазијским државама и оценио да Лукшић „нема снаге” да се супротстави „антиевропском и антиреформском лобију у врху режима”. „Тврдње садржане у образложењу питања, о вођењу две спољне политике, у потпуности су неутемељене. Владина спољна политика је јединствена и јасна”, рекао је Лукшић. Он је додао да је „нелогична и неоснована” Павловићева тврдња да главни спољнополитички партнери, укључујући САД и Немачку, настоје да у дипломатском комуникацијама заобиђу министра Роћена. Н. Ђурић објављено: 27.10.2011. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука