Jump to content

Саборна Црква у Београду...

Оцени ову тему

Препоручена порука

sbr4.jpg

Можете ми објаснити какав је то дио црквеног намјештаја који је постављен позади а личи на католички олтарни триптих, јесу ли то свечана мјеста за сједење, видим тамо србске хералдичке знакове, да није то из времена краљевине Југославије кад је литургији присуствовао краљ или је то можда био чак крунидбени трон? Видим да је то Саборна Црква, ја сам мислио да је то тај нови храм Светог Саве, да је он Саборним храмом. Или је то "стара" Саборна Црква а том правом Саборном Црквом је данас уствари тај нови велики храм Светог Саве на Врачару.

sbr3.jpg

Да ли је то иза проповедаоница? Није ми било познато да постоје такођер у православним црквама и храмовима.

Подели на овим сајтовима

sbr4.jpg

Можете ми објаснити какав је то дио црквеног намјештаја који је постављен позади а личи на католички олтарни триптих, јесу ли то свечана мјеста за сједење, видим тамо србске хералдичке знакове, да није то из времена краљевине Југославије кад је литургији присуствовао краљ или је то можда био чак крунидбени трон? А која је то црква тачно, мислм храм, грађевина? Хвала! Изгледа то тамо прекрасно!

sbr3.jpg

Да ли је то иза проповедаоница? Није ми било познато да постоје такођер у православним црквама.

Ovo su ti fotografije iz Saborne crkve u Begradu!

Današnja Saborna crkva je građena nepunih devet godina, od 28. aprila 1837. godine do 8. novembra 1845. godine ponalogu kneza Miloša Obrenovića. Posvećena je arhanđelu Mihajlu, krsnoj slavi kneza Miloša, koji je crkvu dao zidati kao svoju zadužbinu. Crkvu je projektovao Franc Janke po ugledu na srpsku crkvu u Sremskim Karlovcima, u stilu klasicizma sa elementima kasnog baroka. Idejno rješenje dao je baron Kordon, a crkvu su sagradili pančevački i zemunski majstori.

Unutrašnjost hrama je bogato ukrašena. Duborezni pozlaćeni ikonostas izradio je vajar Dimitrije Petrović, a ikone na ikonostasu, pevnicama, tronovima i predikaonici, kao i kompozicije na zidovima i svodovima, naslikao je Dimitrije Avramović, jedan od najistaknutijih srpskih slikara 19. veka. Posebnu vrednost predstavlja crkvena riznica. U crkvi se nalaze mošti svetog cara Uroša i svetog despota Stefana Štiljanovića, kao i grobnice crkvenih poglavara i srpskih vladara iz dinastije Obrenović (Miloša, Mihaila i Milana). Ispred glavnog portala, sahranjena su dva velikana srpske kulture: Dositej Obradović i Vuk Stefanović Karadžić.

Da to su svecana mjesta za sjedenje gdje sjedi monarh kada prisustvuje Liturgiji.

post-1121-131421819641_thumb.jpg

post-1121-131421819648_thumb.jpg

Подели на овим сајтовима

gresni: Ovo su ti fotografije iz Saborne crkve u Begradu!

Hvala mnogo na iscrpnom odgovoru, vrlo lijepa crkva, arhitektonski klasicizam s elementima kasnog baroka a crkveni namještaj i unutrašnjost, interijer je u baroknom stilu kako je vidjet. Zanimalo bi me još ovo: tu crkvu nazivate Sabornom, tj. Sabornim Hramom što znači da kao kod nas ima rang Katedrale. Katedrala znači ustvari to isto - Saborni Hram, sjedište arhiepiskopa ili episkopa, dakle "stolična crkva", kako kažu Rusi i Ukrajinci, crkva gdje je stolica episkopska ili arhiepiskopska, katedra. Sad me zanima ovo što me zbunjuje, koji onda rang ima Hram Svetog save na Vračaru, mislim a ni u jednoj eparhiji ne mogu postojati dvije Saborne Ckve, u svakoj je samo jedan episkop ili arhiepiskop a tako je i u svakoj samo jedna stolica, katedra i jedna stolična Crkva ili Katedrala.akle kakav je aktualni kanonski status Hrama Svetog Save. Možda kada bude dovršen i iznutra i oslikan ikonama bude proglašen on Sabornim Hramom? Znači sada izgleda pravim Sabornim Hramom za sada nije a da li se namjerava i planira po dovršenju proglasiti ga Sabornim Hramom i crkvenokanonski. Tamo piše kako vidim "Spomen Hram Svetog Save na Vračaru", da li je to sad njegov takav sadašnji momentalni oficijalni naziv i status koji ima: "Spomen Hram Svetog Save". Hvala na odgovoru.

Na Wikipediji sam o tom našao ovo:

It is not a cathedral in the technical ecclesiastical sense, as it is not the seat of a bishop (the seat of the Metropolitan bishop of Belgrade is St. Michael's Cathedral). In Serbian it is called a hram (temple), which is in Eastern Orthodoxy another name for a church.[1] In English, it is usually called a cathedral because of its size and importance.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cathedral_of_Saint_Sava

Подели на овим сајтовима

gresni: Ovo su ti fotografije iz Saborne crkve u Begradu!

Hvala mnogo na iscrpnom odgovoru, vrlo lijepa crkva, arhitektonski klasicizam s elementima kasnog baroka a crkveni namještaj i unutrašnjost, interijer je u baroknom stilu kako je vidjet. Zanimalo bi me još ovo: tu crkvu nazivate Sabornom, tj. Sabornim Hramom što znači da kao kod nas ima rang Katedrale. Katedrala znači ustvari to isto - Saborni Hram, sjedište arhiepiskopa ili episkopa, dakle "stolična crkva", kako kažu Rusi i Ukrajinci, crkva gdje je stolica episkopska ili arhiepiskopska, katedra. Sad me zanima ovo što me zbunjuje, koji onda rang ima Hram Svetog save na Vračaru, mislim a ni u jednoj eparhiji ne mogu postojati dvije Saborne Ckve, u svakoj je samo jedan episkop ili arhiepiskop a tako je i u svakoj samo jedna stolica, katedra i jedna stolična Crkva ili Katedrala.akle kakav je aktualni kanonski status Hrama Svetog Save. Možda kada bude dovršen i iznutra i oslikan ikonama bude proglašen on Sabornim Hramom? Znači sada izgleda pravim Sabornim Hramom za sada nije a da li se namjerava i planira po dovršenju proglasiti ga Sabornim Hramom i crkvenokanonski. Tamo piše kako vidim "Spomen Hram Svetog Save na Vračaru", da li je to sad njegov takav sadašnji momentalni oficijalni naziv i status koji ima: "Spomen Hram Svetog Save". Hvala na odgovoru.

Na Wikipediji sam o tom našao ovo:

It is not a cathedral in the technical ecclesiastical sense, as it is not the seat of a bishop (the seat of the Metropolitan bishop of Belgrade is St. Michael's Cathedral). In Serbian it is called a hram (temple), which is in Eastern Orthodoxy another name for a church.[1] In English, it is usually called a cathedral because of its size and importance.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cathedral_of_Saint_Sava

U pravu si, kanonski to bi zaista tako trebalo biti, ali znas i sam da u praksi i nije tako. Hram Sv. Save na Vracaru nije Saborni hram ili Stolicni sto je ispravan ili mozda  i ispravniji naziv. Postojala je inicijativa da se zgrada patrijarsije prenese na Vracar tj. da se tamo gradi nova zgrada, ako se to ostvari velika mogucnost je ta da hram Sv. Save postane stolicni.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...