Jump to content

Muzika... duh stvaralaštva i duh vremena

Оцени ову тему

Препоручена порука

мислим да се може причати о адекватним примерима, али ми није до ''такмичења'' јер ми је то испразан ''дијалог'' већ да ставим у ванвременску или ван-алатну раван и да покушам да покажем да би таленат био таленат у било ком добу и изразу, само је питање пријемчивости или утиска који остави.

зато сам и кренуо од претпоставке да је Моцарт, кад се већ вртимо око човека као голубови око мрвица, баш тад и баш зато стављен на једно место. не зато што би био ограничен или нешто слично другде, већ зато што би се тамо остварио, не због бољег приступа класичној музици већ због утицаја који ће оставити у тој епохи.

не знам да ли сам баш јасан, ово је неко моје размишљање већ дуже времена претумбано по глави па реко да видим како то изгледа кад се стави на вивисекцију. 0102_laugh

slažem se

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

mnogo je nezgodno pisati o stvaralaštvu a još nezgodnije o onom koje ti se svidja... pa još ako emotivno  reagujem...ihaaaaaaaaaaaaa

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

link=topic=13971.msg438668#msg438668 date=1305328038]

mnogo je nezgodno pisati o stvaralaštvu a još nezgodnije o onom koje ti se svidja... pa još ako emotivno  reagujem...ihaaaaaaaaaaaaa

па видиш да сам чекао толико  0102_laugh 0102_laugh
Подели на овим сајтовима

zanimljivo je i to što muzika i recimo,književnost različito utiču na nas... ja recimo mogu dosta dugo da pričam o dostojevskom a o mocartu mi se komentari svode na oduševljenje i nabrajanje dela ...uglavnom

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

па добро, то је нормална реакција ако не свираш инструмент, а већ си обдарен вербалним даром  greengrin

капирам да је ту доста дошао до изражаја блуз/џез као средство комуникације између два музичара путем инструмената, док су остале врсте музике доста орјентисане на репродукцију/слушање, врло ретко учествовање.

додуше, ограничавајућа околност у старту је недостатак слуха или чулна изопаченост типа кич, као сурогат за уметност.

Подели на овим сајтовима

па добро, то је нормална реакција ако не свираш инструмент, а већ си обдарен вербалним даром  :)

капирам да је ту доста дошао до изражаја блуз/џез као средство комуникације између два музичара путем инструмената, док су остале врсте музике доста орјентисане на репродукцију/слушање, врло ретко учествовање.

додуше, ограничавајућа околност у старту је недостатак слуха или чулна изопаченост типа кич, као сурогат за уметност.

Znači mi koji sviramo neki insrtrument,nismo verbalno obdareni...hmmm...da znaš da si u pravu Medo,al ja to tek sad zaključih...baš kasnim  greengrin confused

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

хм, па нисам уопште искључио једно са другим, него знам да Моцарт не свира, али да пева и пише тако да сам узео његов конкретан пример да би лакше објаснио.

питање талента није да искључује неки други, већ сам мишљења да може човек да буде заиста обдарен на многе начине ... зависи од жеља, датости и услишености, ако ћемо конкретно о томе.

рецимо, ја више волим песме и музику где је глас додатно употребљен као инструмент, не само вербални аспект давања значења и ту се потпуно капирам са Моцартом зашто је Мокрањац крш по том питању. наиме, мишљења (да не напишем пријемчивости) сам да се Мокрањац баш потрудио око музике, ал је доста на смислу, самим тим и ритму изгубио.

рецимо, за конкретан пример, мене уби Оченаш кад се пева тај барок, никако да повежем мисао и смисао и лакше ми је да изрецитујем него да пратим певање. потпуно ме збуњује, разбије ми концентрацију молитве због нескладног ритма.

ето, то је моја глувоћа  greengrin

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=13971.msg438695#msg438695 date=1305331389]

хм, па нисам уопште искључио једно са другим, него знам да Моцарт не свира, али да пева и пише тако да сам узео његов конкретан пример да би лакше објаснио.

питање талента није да искључује неки други, већ сам мишљења да може човек да буде заиста обдарен на многе начине ... зависи од жеља, датости и услишености, ако ћемо конкретно о томе.

рецимо, ја више волим песме и музику где је глас додатно употребљен као инструмент, не само вербални аспект давања значења и ту се потпуно капирам са Моцартом зашто је Мокрањац крш по том питању. наиме, мишљења (да не напишем пријемчивости) сам да се Мокрањац баш потрудио око музике, ал је доста на смислу, самим тим и ритму изгубио.

рецимо, за конкретан пример, мене уби Оченаш кад се пева тај барок, никако да повежем мисао и смисао и лакше ми је да изрецитујем него да пратим певање. потпуно ме збуњује, разбије ми концентрацију молитве због нескладног ритма.

ето, то је моја глувоћа  confused

Nije to gluvoća Medo,to je osećaj za ritam,za sklad koji mora da se poveže na neki način.Slažemo se oko Mokranjca,veliki kompozitor,zaista,ali pojedine njegove kompozicije,tipa rukoveti recimo imaju propusta oko tog sklada,tako i sa molitvom Oče naš.Ali ko sam ja da kritikujem tako velikog muzičara.Samo iznosim svoje mišljenje,mada sam dosta kritika pročitala o istom,tako da se neka mišljenja poklapaju.Znači,nisi gluv,već tražiš skladnost svega što jedna vokalno-instrumentalna kompozicija po pravilima muzikologije i treba da ima. greengrin

Подели на овим сајтовима

сматрам да је глувоћа, јер онда ја не чујем њега, његов ритам.

покушавам да нађем смисао који пропуштам јер сам глув за поруку коју он шаље.

као емоција коју не успевам да препознам, можда је разлика у епохи  greengrin

престао сам давно да гледам музику као обавезну хармонију. после тога ми се само отворило нови погледи и звукови ... као туђ језик који ти није матерњи и мора да постоји труд да се разуме.  :)

има тако неких ''несклада'' који звуче предивно, а уствари су неретко ритмови које идентификујемо/препознајемо само ако их искусимо.

људи који дуго живе на селу врло су сметени кад дођу у брз, велики град са својим ритмом и све им изгледа пребрзо, премрачно и усиљено, али што дуже времена проведу схватају да је то једноставно ритам који је бржи од дотадашњег - дисање семафора, бат корака по асфалту, мирис града који је специфичан за сваки, механизирани звукови и ритам живота уопштено.

као и кад ''урбани'' човек упадне на село, оће да умре од вишка времена, јер пропушта да пуни своја чула другим садржајем - шуштањем лишћа, ударањем таласа, појем птица, наизглед мирноћом предела.

добри филмови по том питању су, иако врло поларисани и конкретизовани, je Qatsi трилогија: Koyaanisqatsi, Powaqqatsi и Naqoyqatsi  confused

Подели на овим сајтовима

Aha,sad smo se razumeli,tj.sad sam te bolje razumela.Mada i dalje mislim da to nije gluvoća,možda samo nedostatak nekog smisla za to što on stvara ili neke emocije za takav rad.Ali ko zna,možda ja grešim...uglavnom,prešaltaj se ti na ono što tebe ispunjava što se molitve tiče,pa zar malo ima ostalih odličnih izvođenja,osim ako nisi za pevnicom,pa moraš da igraš po pravilima.Inače,hvala za preporuku oko filmova,potrudiću se da ih pronađem i odgledam. greengrin

Подели на овим сајтовима

• 10 months later...

проблем је пре свега техничке природе... јер Бог духа не даје на меру па би тако Моцарт имао духа и тада и сада... ухватио сам се за Моцарта јер ми је најлакше да стекнем слику... међутим,да ли би било која друга музика осим класике могла да изрази Моцартов стваралачки геније...

мислим да не би... сетите се игрица на комодору 64 и ПЕС фудбала -најновије верзије... у случају музике и техничких карактеристика -ово је нестручан израз ал ајде-класика је ПЕС а све остало је мање-више комодор 64

Komodora mi ne diraj! >:o

Evo ti prezreni gumicari, pa radi sa njima sta hoces.

http://www.youtube.com/watch?v=Ilgb5NjB-Pw&feature=related

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...