Jump to content

Шта бисте питали владику

Оцени ову тему

Препоручена порука

Prvo pitanje je zasto od naseg (srpskog) svestenstva vrlo malo njih govori nemacki? Da se nadovezem na tvoje pitanje....

Ja bih to uvela pod obavezno!!!

Ovo pitanje stvarno za nekoga zvuci banalno ali ja ga smatram za koren brojnih problema u srednjo-evropskoh eparhiji!

omnea mea mecum porto

Подели на овим сајтовима

A zasto zvuci banalno; u stvari je skandalozno. Da  li vi mislite da nasa deca tamo odrasla znaju srpski jezik jer su u stanju da se sporazumevaju na njemu? To sto imaju fond od 200 reci ne znaci da su u stanju da razumeju rec Boziju; a onda kako da im se objasni ako svestenici ne pricaju nemacki jezik; da ne spominjemo misionarenje.

Vrlo slicna je stvar u Canadi; vladika Georgije je tamo od 1984 i do danas nije u stanju da napise propoved na engleskom ( bitno je da on zna"" da je g. Radosavljevic nepravedno optuzen i da zna kako je sluzio Sveti Sava) a nazalost i vecina svestenstva. U Australiji je prvi put sluzena liturgija na Engleskom tek kada je vladika Irinej otisao tamo; a vecina nase dece ne zna engelski. I onda ozene australijanku i zauvek odu iz Crkve; jer je pojedincima Pravoslavna Crkva; srpski jezik, kol,ce ispred crkve, vruca rakija na badnji dan i Mitar Miric u Crkvenoj sali.

Not Available 

Подели на овим сајтовима

Brate Zeebedee,

ja sam rekla da za nekoga moze da zvuci banalno... Za mene ne. Jer kao i ti se iz takvih razloga susrecemo sa istim problemima u Austriji, Svajcarskoj i Nemackoj.

Za mene su ovde najbolji roditelji, koji se najvise bune da liturgije budu odrzane i na nemackom. Jer oni nista ne razumeju!!!!I tako ce ti se svi oni juriti u krug... Dok nasi vernici budu  citali rusku literaturu na "nemackom" i time nalazili objasnjenja za sektaske stavove koje zastupaju.

omnea mea mecum porto

Подели на овим сајтовима

Рецимо једно питање може да буде зашто се слабо мисионари швабама и другим народима у чијој средини се налази наша чрч тамо .

Pre bih pitao zašto se ne misionari među Srbima... njima je Crkva samo nacionalni klub.

No, ja bih ga pre svega pitao zašto dozvoljava nastupe turbo folk pevaljki u crkvenim salama.

Подели на овим сајтовима

Ja se stvarno nadam da ti je jasno da nije svugde tako kako ti pricas???

Ja se stvarno nadam da si pročitala kako sam napisao:"Kod nas..."

da rekao si "Kod nas u Austriji"; e pa da li ti mislis da je tako svugde u Austriji. Da zanemarimo sto opet nisi razumeo sta sam napisao. rekao si da je veronauka bila na nemackom jer je bilo rumunsko dete. Da li ti stvarno mislis da su srpska deca u stanju da razume veronauku na srpskom zato sto sto su u stanju da se sporazumevaju sa vama na srpskom. Kojim jezikom deca pricaju kada su sama bez odraslih?

Not Available 

Подели на овим сајтовима

Питао бих га зашто му је храм у недељу био празан ако је већ знао да ће немачка национална телевизија ЗДФ преносити Литургији и прославу Ђурђевдана? Ако није могао то да организује онда не знам шта друго озбиљније може, јер питање је када ће нам се указати слична прилика, пошто се недељом на ЗДФ 2 преноси једне недеље римокатоличко, а друге лутеранско богослужење.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Pa neka uce Srpski jezik, sta fali? I na veronauci i pored nje. Neka budu bogatiji za maternji jezik. A nemacki ce svakako nauciti.

A da li crkva sluzi za to da te uci srpski jezik? Ili jos bolje da li veronauka sluzi za to da naucis srpski jezik? Da me neko pogresno ne shvati posto ti vec jesi; nemam ja nista protiv da i u crkvama imaju casovi srpskog jezika; ali veronauka ne sluzi za to.

Not Available 

Подели на овим сајтовима

Ljudi da se razumemo.

sigurna sam da nije svugde kao kod polbustera. Tj da ima i ovakvih i onakvih crkvenih opstina...

Druga stvar. Nije poenta da svestenik prica nemacki ili srpski na casovima veronauke vec je poenta da svestenik u slobodno vreme prica nemacki u susretu sa nemcima. A ne da se desi da kada imaju neka desavanja u kojima bi trebala i Srpska Pravoslavna Crkva da ucestvuje neko iz opstine ili popadija predstavlja nas umesto svestenika. I onda svi visoko teolosko obrazovani ljudi komuniciraju sa obicnim su vernicima, koji jesu za primer ali imaju nadnicarsko znanje o teoloskim temama, objasnjavaju stvari, tako da na kraju ispadne jedan lep gulas...

A jos jedno.. doboljno je bilo razgovora o tome sta je poenta SRPSKE Pravoslavne crkve... I koji jezik... Odnosno koliko je bitan Srpski Jezik za Pravoslavlje...

Da li ste vi svesni, da bi masa ljudi (nemaca) zelelo kontakt sa nasim svestenicima iz razlicitih razloga. A ne uspevaju da ih ostvare!!!

Zasto????

P.S. ajde me sad ispravite ako gresim ali ni Vladika Konstantin ne govori dobro nemacki???

omnea mea mecum porto

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...