Nicholas Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Готово недељу дана са јаловишта румунског рудника бакра и цинка Нова Молдава, кошава преко Дунава на територију Србије наноси талоге прашине која може бити опасна по здравље људи... Наслага црвенкасте прашине највише има у селу Винци које се налази на обали Дунава, а прашине има и у Великом Грашиту и на Сребрном језеру. Раније анализе су показале да у овој прашини има бакра, цинка, мангана и олова у траговима. Лекари упозоравају да, нарочито олово, може бити врло опасно по здравље људи. У Министарству животне средине и просторног планирања најављују да ће од румуских колега поново тражити да реше проблем овог јаловишта. - Министар Оливер Дулић ће послати писмо румунском колеги у коме ће предложити састанак како би проблем био решен. Још 2008. смо тражили да се ураде санација и рекултивација јаловишта. Речено нам је да ће се то бити урађено када се рудник приватизује, али то се није десило - каже за “24 сата” Љиљана Станојевић, помоћница министра животне средине и просторног планирања. Екотоксиколог Слободан Тошовић каже за наш лист да су саме честице прашине штетне по дисајне путеве, али да су још опасније ако у њима има токсичних и тешких метала. Међутим, наводи да ове честице не могу да изазову велике последице ако је њихово дејство једнократно. - Бакар и цинк могу бити опасни тек у великим количинама. Манган може да изазове тровање, али је то ретко. Он је мање отрован од олова, али од њега може да страда јетра и нерви систем. Олово је најопасније. Делује на нервни систем, а касније и на друге органе, али и на крв. Овај метал може да се кумулира у организму и да се “извуче” када организам због било код разлога ослаби и да тада изазове тровање - каже Тошовић. Он каже да прашина може да уђе у ланац исхране и загади земљу и подземне воде. Ипак, каже, све зависи од количине опасних честица, али и од тога у каквим се једињенима оне налазе. Анализа прашине са јаловишта рудника рађена је 2008. и тада није забележена повећана радиоактивност и велико присуство тешких метала. Агенција за заштиту животне средина тренутно обавља анализе које и оне ће бити познате до 5. маја. Нема панике међу мештанима Невена Ташковић, Београђанка која се јуче била у селу Винци, каже да нема велике панике међу мештанима и да највише прашине има од села Винци ка Великом Градишту. Она каже да је претходних дана било видљиво да прашина преко Дунава стиже у Србију, али да је јуче ситуација била много боља. Наслаге црвенкасте прашине видљиве су, како каже и на аутомобилима и путевима. Према њеним речима, пијаца у Великом Градишту ради нормално. http://24sata.rs/vesti.php?id=94191 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Госпођица Марпл Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 А зато мене боли глава и јако сам нервозна 0212_rolleyes Јеси ли утеху делила људима као чисту свету водицу? Јеси ли увек на грудима савести носила Богородицу? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Мај 24, 2013 Пријави Подели Написано Мај 24, 2013 Зато се мени спава.....а ја мислио ХААРП и Кемтрејлси....баш сам шашав... ззззззззззззззз........ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука