Jump to content

Мисионарска делатност протођакона Андреја Курајева

Оцени ову тему

Guest Оливера

Препоручена порука

јес кад би се гађали трамвајима, туђа мука увек изгледа лакша  joooj 0409_feel

додатак:

морао сам да допуним пост словима која су прогутана од неспавања  0409_feel

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  • Одговори 71
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

• Гости

О посту - ђакон Андреј Курајев

-предавање студентима  МДА

-"...Постоји други аспект, не за монахе, него за "обичне" људе..он каже: "Срачунај колико кошта твој обед са месом, колико без меса...поједи посни, а разлику дај сиромаху".

- Данас се ми, Православни, ругамо здравом јеванђељском смислу, данас је често посни обед скупљи од оног са месом...("..мислим, ој шта да радим, шта ћу с кромпиром...купићу маслине.."), а оне су скупље од кобасица.

- Интересантан је један детаљ из Русије 17. века, један арапски путник, који је путовао нашим крајевима, записао је:

"У Москви посте овако: рибу у време поста смеју да једу само сељаци и сиромашни, за бојаре се то сматра великим грехом. Пост тада није дозвољавао ни да се једе риба. Али зато што тада у Русији није било ни кромпира, мало пиринча из Кине, ...како су они живели, уопште не разумем...

Првог дана купус са водом, другог дана вода са купусом, трећег дана вода без купуса."

Сматрало се да богаташ може себи набавити храну из иностранства, разне посластице...е онда нема рибе.

Зато се сиромасима дозвољавало да једу рибу.

- И још једно јако важно правило, пост мора да остане само мој проблем, и ничији више.

Имамо примере "професионалних" анегдота из совјетског времена:

Први пример:

Велики Пост, совјетско време. Велики Пост је јако тешко време за свештеника када хиљаде људи (у великим градовима) долазе на исповед. Неки се нису исповедали читаве године...и не умеју...

И батјушка слуша своју стотридесету исповед за тај дан...стоји у храму, и жена каже...: "Згрешила сам батјушка...појела сам кобасице,...а батјушка, потпуно без снаге, реагује као човек, не по правилу, него као човек : "Да...а које кобасице?"

Изненађена жена каже: "Како какве? Оне од 2,20".

Батјушка долази к себи и каже: "А мила моја, ти ниси грешница, ти си мученица."

Друга прича је слична, совјетско време, долази жена  и пита: "Батјушка, па како ћу ја?"

Радим у совјетској установи...Тамо имамо сви заједничку трепезарију, сви заједно једемо. Могу да се изговарам, немам апетита и слично, али на крају ће приметити. Истераће ме с посла...а морам да подижем децу.

И батјушка каже: "Мила ти можеш све јести, децу имаш."  

То је главно у посту.

Многи духовници из Оптине, забрањују понекад верницима да посте. Не у проповеди, него у личном разговору...

У Светом Јеванђељу се каже: "Зли дух се тера постом и молитвом." Пост је потпора на твом путу. А ако немаш пут, и немаш снаге да идеш њим...чему све то...

Бескорисно је постити ако ти не налазиш радост у својој молитви.

Дешава се да човек, из "полицијског протокола" одлучи да пости. Али не може да се моли како треба, посебне љубави нема у том хришћанину, и тада се појављује тип верника, познат свим свештеницима:

...Иде верница, на грудима јој таблица на којој пише :"Не прилазите ми, данас сам посебно духовита."

Позната психолошка ствар: промењен  уобичајени режим исхране, готово до престанка узимања хране, и човек постаје раздражен.

Ако још увек не умеш да и постиш и молиш се, да постајеш раздражљив, боље не пости.

Не смеш да једеш људе, то је главно.

И још нешто важно. Ако си у мешовитом друштву, ако се нпр., у време Нове Године, нађете међу људима који не посте, једите са њима. Постићете недељу пред Божић."

Црква каже, у гостима, ради људи, узајамни однос је много виша вредност, него моје унутрашње правило.

А свој пост ћеш поправити после."

Подели на овим сајтовима

мислим да је ово један од најразумнијих погледа на пост који сам чуо 0409_feel

јел ово само исечак, или има још од овог предавања?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Не знам, мислим да можда има још, али кад је лош снимак, не могу да преведем...Видећу, има 1000 тема. Углавном, у Русији су иначе либералнији по питању поста.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

?? ????, ?????? ?? ????? ??? ???, ??? ??? ?? ??? ??????, ?? ???? ?? ????????...??????, ??? 1000 ????. ????????, ? ?????? ?? ????? ??????????? ?? ?????? ?????.

mogu ja malo u Rusiju 0104_cheesy

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

podseti me na odgovor jednog sveštenika kada sam pitala za nekog mirjanina kako može da izdrži ceo dan samo na vodi - kaže može, taj ne posti već ždere ljude 0110_hahaha.gif' class='bbc_emoticon' alt='8084.gif' />

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...