Јаков. Написано Април 25, 2011 Пријави Подели Написано Април 25, 2011 Razno razna kumovanja po forumu su me navela da napišem ovu poruku. Mislim da bi u srpskom jeziku trebalo da postoji jedna vrsta ograničenja u imenu kada se radi o svedocima na venčanju, kao i o onima koji nas uvode u duhovni život. Uvek je ovo drugo kumovanje u svesti srpskog domaćina manje važno od kumovanja na venčanju. Naravno da je to apsolutno pogrešno, jer kumovanje na venčanju nije ništa drugo nego statiranje, dok je kumovanje na krštenju...(pa trebalo bi da bude nešto mnogo više nego što jeste) Možda je vreme da se kumovi (i kume što da ne) sa venčanja počnu nazivati onim što i jesu..Svedoci. Ne bi više bilo toliko busanja u grudi sa kumstvima, a samim tim ni svađa među kumovima (svedocima sa venčanja). Isto tako da se počne malo više obraćati pažnja na ona kumstva sa krštenja. Koliko je vama na venčanju (za venčane) kum (kuma) bila najbolja prijateljica-prijatelj? Postoje onda tu neki narodni običaji, da se kumstva čuvaju, i to je lepo, ali se zadržalo samo na selima. Tu su venčani i kršteni kumovi isti, to jest iz iste porodice se uzimaju. Nema tu, ovaj mi je super drug, on će da me venča ili krsti dete. Jok bato. Nego se zna čim si se rodio ko ti je kum. Na svadbi ili krštenju tvom detetu. I to je stvarno lepo. Tako se čuvaju ljudi i od tih čuvenih kumovskih svađa. Ovako kada je kum neko ko ti je u ovom trenutku blizak, kuj ti garantuje da će tako da bidne i za 2 ili 20 godina? Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Април 25, 2011 Пријави Подели Написано Април 25, 2011 U pravu si. Kad se kaze KUM trebalo bi da se misli na duhovno kumstvo i da ta oznaka ima svoju zasluzenu tezinu. Ovako se toliko to degradiralo da svako "kumstvo" treba objasnjavati do u tancine, pogotovo kad krene frka...na zalost... prstgore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZarkoZ Написано Април 25, 2011 Пријави Подели Написано Април 25, 2011 Што кажу наши стари ,,Са кумом не другуј''! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Април 25, 2011 Пријави Подели Написано Април 25, 2011 Ne znam zašto,ali mislim da smo ti moj Kum Pajko i ja bili inspiracija za ovu temu girl_jumping “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 25, 2011 Пријави Подели Написано Април 25, 2011 Meni je kum na vencanju bio najbolji drug i Bogu hvala krstio mi je dvoje dece. A drugovi smo od srednje skole evo vec 30 godina i volim da vidim moga kuma i danas kao i nekada kada smo bili momci. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука