Jump to content

Компјутерска ретроспектива

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

• Гости

Ја сам некада био `спектрумовац`, не зато што сам тако хтео, већ зато што су ми то чудо које ме је потпуно одушевило купили родитељи негде 84.г.:

Постављена слика

Још осећам гумице под прстима док се учим бејзику:

Постављена слика

Онда сам једва чекао да пређем на Loki, али ми се није дало јер је тај пројекат пропао, па сам прешао на Schneider 6128. Оверклокован 8-битни процесор са могућношћу РАМ-а од 640КБ, одличан бејзик за то време, троинчни флопи, зелени монитор са резолуцијом 640*200, ниска цена-све је то било нешто потпуно ново за мене:

Постављена слика

Тих година сам почео да се бавим `пиратеријом` тј. продајом софтвера преко часописа Мој микро, чак сам издавао и аматерски билтен на 6 страна:

Постављена сликаПостављена слика

Кад је и шнајдер застарео прешао сам на Atari ST са шеснаестобитном моторолом 68000 и мегабајт рама. Сећам се, тада сам купио и хард диск од 20МБ за 900DEM, ишао за исти чак до Загреба. Бејзик у `есте`-у је био врхунски, паскаловски елегантан и пун креативних наредби, тада сам почео озбиљније да програмирам правећи игрице као што су тетрис и сл.

Онда долазе пентиуми( што каже један `блентиуми`) па редом:

Постављена слика

Постављена слика

и сада сам на

Постављена слика

Тренутна машина ми није ништа нарочито, чак сам стицајем околности узео micro ATX плочу, имам 768 МБ рама, неколико хард дискова укупне величине од 820МБ, сву могућу периферију, гомилу софтвера, музике и православних видео, аудио итд. садржаја. Уз то имам и један Делов лаптоп са екраном 16:10 и 80МБ хард диском.

Још мало па три деценије...

А ви, која је ваша компјутерска ретроспектива?

Подели на овим сајтовима

Оче ово ме је баш изненадило , све компјуте сте дакле тестирали ја сам само мало

био на 98-ци, 2 недеље хаха и онда сам прешао на XP, чачкао мало са Линуксом и изгубио вољу

до даљњег... 0202_238

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...