Jump to content

Неканонско деловање Румунске цркве

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

Неканонско деловање Румунске цркве

96c23a3771.jpg

„Град раздора“ између Јерусалимске и румунске патријаршија је Јерихон, најстарији град у Светој Земљи, познат у свету из Старог и Новог завета. Разлог за сукоб између две цркве је храм, која сагради и опслужује Румунска патријаршија, иако је град Јерихон и читава Света Земља под јурисдикцијом најсветије Јерусалимске Патријаршије.

Храм је почео да се гради пре више од десет година, како је наведено у писму Јерусалимског патријарха, „жалбе и протести наше патријаршије нису успели да зауставе изградњу односног храма“. „Ако све помесне православне цркве буду следиле овај пример Румунске православне цркве, у Светој земљи ћемо имати представништва тринаест аутокефалних православних цркава, која ће бити својевољно православно разногласије и многовлашће, која ће се административно тешко усаглашавати...“.

До сада, како каже Патријарх Теофил у писму патријарху Данилу, „Јерусалимска патријаршија се с великим стрпљењем и смирењем односила према овом неканонском стању, које је направљено у њеном крилу, која се за почетак ограничи да стави под забрану свештенодејства само њеног пионира архимандрита Јеронима Кречу, без да га лишава чина или да престане помињати Румунског патријарха у диптиху, што засигурно има право да учини“.

Осим тога, Јерусалимски патријарх је запретио да ће престати помињати патријарха Данила, ако Румунска црква не престане с неканонским деловањем на канонској територији Јерусалимске патријаршије.

извор: www.dveri.bg

Са жаљењем константујемо да је, Румунска православна црква с неканонским деловањем изашла из оквира својих канонских граница. На канонском подручју других помесних цркава приступила је стварању своје паралелне „црквене“ структуре. У Републици Молдавији која је у канонским границама Руске православне цркве основала је бесарабијску митрополију и три нове епархије, као и на Украјини где је пре три године основала две епархије. На канонској територији Српске парвославне цркве такође оснива своје епархије и тако ствара паралелну „црквену“ структуру. (прим. прев.)

извор

Подели на овим сајтовима

Нисам вам раније испричао догађај који се десио пре неколико година у просторијама тимочке епархије јер тема није била толико раширена и није се о томе толико причало.

Наиме, хор Саборне Цркве у Зајечару је имао пробу на којој сам и ја присуствовао и негде на пола пробе отприлике зачула се нека лупа у ходнику.Ми онако узнемирени изађемо и погледамо кад тамо неки епископ стоји и виче.пошто је моја баба влајна ја укапирам да прича на влашком(румунском ако тако може влашки да се назове).један наш свештеник је по мајци влах па нам је касније испричао шта је овај епископ говорио.Каже господин епископ из Румуније како има информације да ми не дајемо права власима да похађају богослужења,затим да немају никаква права и да смо ми њима отели Цркве и да је то све њихово.

Замислите такву дрскост да епископ једне канонски признате Цркве пређе границу и не најави се епископу тимочком затим упадне у просторије епархије и почне да виче а нико га ништа не разуме.

То се после смирило а наш епископ је упутио протестну ноту Патријарху Павлу а овај затим Патријарху Румунском тадашњем.

Тако су и Бугари радили крајем 19 и почетком 20 века стварајући егзархију која је била анатемисана од стране васељенског патријарха.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...