И.стојковић Написано Август 11, 2009 Пријави Подели Написано Август 11, 2009 Митрополит Николај служио у Вучјој Луци на празник Светог Пантелејмона 10. август 2009 - 11:11 Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у недјељу, 9. августа, на православни празник светог великомученика Пантелејмона, у храму који је посвећен овом светитељу на Вучијој Луци, општина Источни Стари Град, служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење четири свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске. Након литургије обављен је славски обред и литија око храма. У току литије одржан је помен настрадалима у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату. Митрополит Николај је освештао и новоизграђени парохијски дом. Пошто је свети Пантелејмон и слава општине Источни Стари Град, владика Николај је освештао славско жито и преломио славски колач. Господин Николај је честитао вјерницима и грађанима славу храма и општине Источни Стари Град. Високопреосвећени је говорио о животу светог великомученика Пантелејмона. Извор: Митрополија дабробосанска "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 13, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 13, 2009 Пуцано на цркву у сарајевском насељу Рељево 12. август 2009 - 13:49 Непознати починиоци пуцали су, у среду ујутро, 12. августа 2009. године, на храм Светог Николаја у сарајевском насељу Рељево и оштетили стакло изнад врата цркве и зид у њеној унутрашњости. Парох рељевски Милорад Милинковић рекао је да су га јутрос, око 2.45h, пробудила два пуцња, вриска и звуци аутомобила који се удаљава. Он је навео да је одмах изашао напоље, али да није видео ко је пуцао и да ли има оштећења на храму. Али када је ујутро кренуо на посао у касарну Оружаних снага БиХ, гдје ради као бригадни свештеник, приметио је да је пробијено стакло изнад јужних улазних врата у цркву. У унутрашњости цркве је, на северном зиду, приметио оштећење од метка, а на поду храма и само зрно. Парох Милорад о овоме је обавестио црквене власти, надлежне војне органе и полицију. Полиција је извршила увиђај и изузела једну чахуру која је била на путу поред црквене порте. Ово је већ пети инцидент који је у последњих годину дана пријављен полицији, а до сада су откривени виновници за два. Према речима свештеника Милорада, све је почело вербалним нападима, да би било настављено разбијањем флаша од црквену ограду и бацањем петарди у порту храма и на парохијски дом, па све до овог последњег пуцања из ватреног оружја. Он је нагласио да је у том периоду било и мањих инцидената, углавном вербалних, који нису ни пријављивани полицији. Извор: Митрополија дабробосанска "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 13, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 13, 2009 Митрополит Николај служио у манастиру Светог Георгија на Равној Романији 12. август 2009 - 14:04 Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у уторак, 11. августа, поводом традиционалног Романијског сабора, у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење девет свештеника и три ђакона Митрополије дабробосанске. Митрополит Николај служио је и помен погинулим српским војницима у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату са подручја Сарајевско-романијске регије. Након литургије обављена је литија око храма, а потом је у порти храма одржан богат културно-умјетнички програм. Митрополит Николај је у бесједи великом броју вјерника и других окупљених на народном сабору поручио да се право рјешење свих присутних проблема у овом немирном и смутном времену може наћи и Исусу Христу који савршено и најбоље разумије наш живот. Владика Николај је подсјетио да је Спаситељ заповједио да се извршава Свето Јеванђеље, јер без његове примјене нема правог односа у човјеку и ван њега. „Оно гаси бујицу недозвољених жеља, сузбија прекомјерну чежњу за прекомјерним сластима и уживањима, одржава тежњу мисли и осјећања, стишава покрете гњева и отупљује оштрицу осталих похота, кажњава таштину среброљубља, буди мртвило лијености и услађује горчину зависти" - рекао је владика Николај и додао да из Јеванђеља знамо како је Христос почео преображај људи на боље у овом свијету. Високопреосвећени је нагласио да је позив нас хришћана да непрестано бринемо за свој народ српски. „Да бисмо ово успјешно чинили потребно је познавати вјеру свога народа, обичаје, стваралаштво и културу. Према свима треба бити трпељив, широке руке и благ" - истакао је господин Николај. Митрополит Николај је навео да се у Православној цркви никада није примјењивало „насиље" као начело, већ убјеђивање чврстим разлозима, те да је Црква Господа Христа одувијек у себи гајила и проносила идеју преображаја људи на боље, стварања правих карактера. „На овом преображају она је показала сав свој сјај. Отуда је васпитање у Цркви увијек било и остало преображај на боље. Када се у Цркви изговори васпитање, онда то није оно што читамо у данашњим уџбеницима. Њено васпитање не доводи у сумњу, нема једностраности или двосмислености - то је само преображај на боље" - нагласио је владика Николај. Митрополит Николај је у понедјељак, 10. августа, у манастиру Светог великомученика Георгија присуствовао вечерњем богослужењу, а потом освештао конак у порти манастира који има 14 соба за монахе и госте конака. Високопреосвећени је рекао да му је дужност да захвали предсједнику Владе Републике Српске Милораду Додику зато што је додијелио новац како би био изграђен овај дом. Подсјетивши да су увијек уз манастире били и конаци, митрополит Николај је истакао да је црква дала 10 кревета за овај дом, а да су потребни још ормари како би свако ко буде боравио у соби имао све што је у њој потребно. Извор: Митрополија дабробосанска "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 13, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 13, 2009 Најава конференције за новинаре у Старој православној цркви у Сарајеву 13. август 2009 - 17:38 Имовина Српске православне цркве у Сарајеву поново је предмет узурпирања. О новом покушају отимачине имовине Старе православне цркве на Башчаршији биће речи на конференцији за новинаре, на којој ће говорити парох сарајевски јереј Вања Јовановић и адвокат Душко Томић. Конференција за новинаре биће одржана у петак, 14. 08. 2009. године у 13 часова, у комплексу Старе православне цркве у Сарајеву, улица Мула Мустафе Башескије 59. Позивамо Вас да медијски попратите ову конференцију. Извор: Митрополија дабробосанска "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 14, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 14, 2009 14.08.2009 МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРИМИО СЛОВЕНАЧКОГ АМБАСАДОРА У БиХ АНДРЕЈА ГРАСЕЛИЈА Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај примио је у петак, 14. августа, у својој резиденцији у сједишту Митрополије у Сарајеву новоименованог амбасадора Словеније у БиХ Његову екселенцију господина Андреја Граселија. Митрополит Николај упознао је госта са проблемима са којима се суочава Митрополија дабробосанска, посебно у Сарајеву. Указавши на чињеницу да је простор Митрополије у посљедњем рату у БиХ и након њега напустило око 280.000 православних вјерника, Високопреосвећени је нагласио да се Српска православна црква /СПЦ/ сада суочава са додатним проблемима, као што су покушаји отуђивања њене имовине, попут зграде Сарајевске богословије или најновијег случаја узурпирања земљишта Старе цркве на Башчаршији, па до све чешћих директних атака на храмове, попут напада на цркве Преображења Господњег у Новом Сарајеву и светог Николаја у Рељеву. Владика Николај изразио је наду да оваквих инцидената неће бити у будућности, као и да ће свеукупна ситуација у БиХ бити боља, за шта су, како је рекао, потребна заједничк рјешења свих. Он је као примјер добре сарадње навео рад Међурелигијског вијећа у БиХ. Господин Грасели подржао је овакав став Митрополита Николаја и додао да примјер међусобног живљења и помоћи за све народе у БиХ треба да буде како су Срби прихватили Словенце током Другог свјетског рата као и толеранција међу народима у Европској Унији. Према његовим ријечима, различитости међу религијама треба да уједињују, а не раздвајају људе. Он је нагласио да се Словенија залаже да не само БиХ, него и цијели регион буде дио евроатланских интеграција. „Без тога нема просперитетне будућности,“ поручио је господин Грасели. Амбасадор Грасели је навео да су Словенија и БиХ сличне земље по природним богатствима и да постоје добре могућности за инвестирање у БиХ. Указавши на веома добар однос СПЦ и словеначких власти Митрополит Николај је госту пожелио много успјеха на амбасадорској дужности у БиХ. Информативна служба митрополије дабробосанске "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 17, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 17, 2009 Још један случај узурпације имовине Српске Православне Цркве 16. август 2009 - 13:04 Представници Српске православне црквене општине у Сарајеву позвали су надлежне власти сарајевске Општине Стари Град, Сарајевског Кантона и Федерације БиХ, те друге институције које могу да помогну, да буде спријечена даља нелегална градња на имовини Српске православне цркве /СПЦ/ у Комплексу Старе цркве на Башчаршији, који је историјски споменик културе под заштитом државе. Они су на конференцији за медије, одржаној у петак, 14. августа, у Комплексу Старе цркве, упознали јавност са чињеницама да извјесна Јасна Мушић, на простору гдје је била саграђена прва српска школа у Сарајеву, нелегално гради стамбени објекат. Правни заступник сарајевске Црквене општине, адвокат Душко Томић, истакао је да је ријеч о историјском комплексу на којем не може градити нико без дозволе и сагласности СПЦ и надлежних служби. Према његовом мишљењу, ријеч је о чисто правном питању које задире у политику, изразивши бојазан да је ово још једна порука Србима да немају шта да траже у Сарајеву. „Није ово само административни проблем, него и политички. Ако СПЦ као институција доживљава овако нешто у Сарајеву, шта онда треба да очекује Србин као појединац," рекао је Томић. Он је најавио да ће се, уколико нелегална градња не буде заустављена, обратити суду у Стразбуру ради заштите права СПЦ. Земљиште на коме се обављају спорни радови било је власништво СПЦ до 1973. године, када је национализовано, а тренутно право располагања над њим има Општина Стари Град. Парох сарајевски јереј Вања Јовановић рекао је да се свим легалним средствима покушава спријечити даља градња, али да се гради ноћу и викендом, у вријеме када инспекције не могу то да утврде. Начелник Општине Стари Град Ибрахим Хаџибајрић изјавио је медијима да је објекат који се гради нелегалан и да мора бити уклоњен. „Ко нема дозволе, не може ни да гради," рекао је Хаџибајрић. У овај случај укључила се и Комисија за очување националних споменика БиХ, из које су од Федералне управе за инспекцијске послове затражили да заустави радове. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 21, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 21, 2009 Покушај провале у Саборну цркву у Сарајеву 20. август 2009 - 10:46 Непознати починиоци покушали су у ноћи између 18. и 19. августа да провале у Саборни храм Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву. Старјешина Саборне цркве јереј Борислав Ливопољац рекао је да је покушај провале у храм примијећен у сриједу, 19. августа, у 07.30 часова. Према његовим ријечима, провалници су најприје скинули украсну лајсну са дрвених двокрилних врата на улазу у цркву са сјеверне стране, односно из правца Економског факултета, а потом са двије жељезна шипке покушали да одвале врата. У том покушају провале их је вјероватно неко прекинуо, јер су између два крила врата остале заглављене шипке са којима је провала покушана. О овоме је обавијештена федерална полиција која је обавила увиђај. Ово је у посљедњих мјесец дана трећи атак на православне храмове у Сарајеву. Прошле недјеље је пуцано на храм светог Николаја у насељу Рељево, а прије тога је обијена црква Преображења Господњег у Новом Сарајеву. Извор: Митрополија дабробосанска "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 21, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 21, 2009 Слава храма Преображења Господњег у Новом Сарајеву 20. август 2009 - 10:50 Храм Преображења Господњег у Новом Сарајеву је у сриједу, 19. августа, на велики православни празник Преображења Господа Исуса Христа, прославио крсну славу. Овом приликом Свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај уз саслужење седам свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске. Владика Николај је током Литургије старјешину Преображењског храма, свештеника Јадрана Даниловића, произвео у чин протојереја, због његових заслуга у обнови овог храма. Након одслужене Свете литургије Високопреосвећени је обавио славски обред и освештао грожђе, а потом је обављена литија око храма. Кум храмовне славе ове године био је Далибор Трапара из Сарајева, са породицом. Митрополит Николај честитао је славу храма свим парохијанима и овогодишњем куму. Владика Николај је у бесједи истакао да се Господ Исус Христос на земљи појавио у људском тијелу „да би могао боравити међу нама, као један од нас", а да се на гори Тавору показао преображен у својој божанској слави. Он је рекао да и Црква Христова непрестано ради на преображају свакога човјека на земљи, без обзира шта он чинио. Господин Николај изразио је задовољство да се и храм Преображења Господњег, радовима који се у њему одвијају, преображава и уљепшава. Извор: Митрополија дабробосанска "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 22, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2009 22.08.2009 НА МЕТИ ПЉАЧКАША И ХРАМ СВЕТОГ ПРОКОПИЈА У ВИСОКОМ Odstampaj cijelu vijest! Непознати починиоци обили су у ноћи између 21. и 22. августа свјећарницу која је изграђена уз храм Светог великомученика Прокопија у Високом и однијели мању суму новца у кованицама. Према ријечима пароха какањског јереја Марка Малеша, који опслужује и височку парохију, провалу у свјећарницу јутрос су примијетили предсједник Црквене општине Високо и црквењак приликом редовног обиласка храма. О овоме је обавијештена полиција која је обавила увиђај и констатовала да је однесен новац. Отац Малеш истакао је да је ово само један у низу свакодневних инцидената чија је мета православни храм у Високом, од разбијања камењем стакала и црепова на цркви и другим објектима у порти па све до крађа. „Сваки пут када дођемо на службу у храм дочека нас или разбијен прозор, или црепови, а неријетко и обијена врата“ – нагласио је отац Малеш додајући да полиција није обавијештена о свим него само о неким од ових случајева, јер су они свакодневни. Ово је у посљедњих мјесец дана четврти напад на храмове на подручју Архијерејског намјесништва сарајевског. Храм Светог великомученика Прокопија у Високом, који је као национални споменик под заштитом државе, саграђен је 1857. године, а обновљен 1998. године. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 30, 2009 8.08.2009 ХРАМ УСПЕНИЈА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ НА ПАЛАМА ПРОСЛАВИО КРСНУ СЛАВУ Храм Успенија Пресвете Богородице на Палама прославио је у петак, 28. августа, на велики православни празник Велику Госпојину, крсну славу и 100 година постојања. Свету архијерејску литургију слижио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај, уз саслужење четири свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске. Након литургије обављени су славски обред и литија кроз град. Кум славе храма ове је године био Мирослав Вујанић са Пала са породицом. Митрополит Николај је у бесједи говорио о овом празнику истакавши да је то други Васкрс у години. Владика Николај истакао је да је Пресвета Богородица узор за све српске мајке и жене како треба бити истрајан у вјери. Високопреосвећени је подсјетио да је њен син Господ Исус Христос страдао за све нас и својим васкрсењем побиједио смрт и гријех. Пошто је ово и крсна слава општине Пале митрополит Николај је освештао славско жито и преломио славски колач. Општина Пале је поводом крсне славе Црквеној општини Пале уручила захвалницу. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 7, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 7, 2009 05.09.2009 МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО ПОВОДОМ ПОЧЕТКА ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ НА БОГОСЛОВИЈИ У ФОЧИ Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у понедјељак, 31. августа, у храму Светог Василија Острошког и Петра Дабробосанског у Фочи служио Свету архијерејску литургију и чин Призива Светог Духа чиме је обиљежен почетак нове школске године на Богословији у овом граду. Владика Николај је у поздравној бесједи професорима и ученицима пожелио много успјеха, нагласивши да је, да би то остварили, потребно да знају шта хоће да буду. „Вама је потребна вјера као покретач и без ње нема правог идеала. Надрелигиозни људски идеал је Бог и већег идеала за човјека нема, па ни за вас. Идеал не може да буде ниједан од земаљских циљева већ надземаљски“ – истакао је господин Николај. Високопреосвећени је рекао ученицима да су се одазивом на Божији позив одлучили да уздигну себе изнад земаљског и пролазног, нагласивши да је то главни услов за њихов успјех у школи и након тога у свештеничком позиву. „Највише што у овој школи морате научити и усвојити јесте да Бога треба схватити, прије свега, као духовно-моралну силу, као морално савршенство, као љубав и апсолутну доброту“ – поручио је митрополит Николај. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 7, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 7, 2009 07.09.2009 Митрополит Николај освештао обновљени храм у Устиколини Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у недјељу, 6. септембра, освештао обновљени храм Свете Тројице у Устиколини, код Фоче, и служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење четири свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске. Након литургије обављена је литија око храма. Владика Николај је у пригодној бесједи позвао Србе из овог краја, којих се много иселило након што је ово подручје Дејтонским споразумом припало Федерацији БиХ, да се врате на своја огњишта, јер само ту неће бити странци. Високопреосвећени је уручио грамате Млађену Божовићу и Драгомиру Ковачу из Источног Сарајева за допринос у обнови храма. Обнова храма, којег је нагризао зуб времена, коштала је 60.000 КМ, а обухватила је звоник, куполу, кров, фасаду, унутрашњост цркве, увођење електричне енергије итд. Храм Свете Тројице у Устиколини изграђен је 1936., а последњи пут обновљен 1985. године. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 11, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 11, 2009 11.09.2009 Митрополит Николај освештао нову зграду основне школе у Источној Илиџи Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у петак, 11. септембра, освештао новоизграђену зграду Основне школе „Петар Петровић Његош“, уз саслужење свештенства Митрополије дабробосанске. У пригодном обраћању присутнима, међу којима је био и предсједник Владе Републике Српске /РС/ Милорад Додик, владика Николај, који и сам већ 51 годину ради у просвјети, ученицима и наставницима школе пожелио је све најбоље у њиховом образовању и раду. Високопреосвећени је подсјетио да је Свети Сава оснивач српског школства и да увијек треба да га памтимо и да се у свакој школи његово име помиње. Господин Николај је рекао да очекује да сви који предају у школи, а који раде велики и одговоран посао, прво дјеци буду родитељи, па онда учитељи, како би она из школе изашла као добри и плементи људи. Митрополит Николај је у уторак, 8. септембра, освештао и новоизграђену заграду Основне школе „Србија“ на Палама, у присуству предсједника Србије Бориса Тадића, предсједника РС Рајка Кузмановића, премијера РС Милорада Додика и предсједника Народне скупштине РС Игора Радојичића. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 15, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 15, 2009 15.09.2009 Нови атак на храм Светог великомученика Прокопија у Високом Непознати починиоци су у ноћи између 13. и 14. септембра обили врата и провалили у храм Светог великомученика Прокопија у Високом. Према ријечима пароха какањског јереја Марка Малеша, који опслужује и височку парохију, у храму је испретуран инвентар, али ништа није однесено, јер су склоњене иконе и друге вредније ствари због честих провала у цркву. Провала је примјећена 14. септембра приликом редовног обиласка храма једног од парохијана, а о свему је обавијештена полиција која је извршила увиђај. Ово је други атак на храм Светог великомученика Прокопија у Високом у последњих мјесец дана. Непознати починиоци обили су у ноћи између 21. и 22. августа свјећарницу која је изграђена уз храм и однијели мању суму новца у кованицама. Отац Малеш истакао је да је ово само један у низу свакодневних инцидената чија је мета православни храм у Високом, од разбијања камењем стакала и црепова на цркви и другим објектима у порти па све до крађа. „Сваки пут када дођемо на службу у храм дочека нас или разбијен прозор, или црепови, а неријетко и обијена врата“ – нагласио је отац Малеш додајући да полиција није обавијештена о свим него само о неким од ових случајева, јер су они свакодневни. Храм Светог великомученика Прокопија у Високом, који је као национални споменик под заштитом државе, саграђен је 1857. године, а обновљен 1998. године. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ристМико Написано Септембар 17, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2009 Житије Светог Петра Дабробосанског Син је војводе и свештеника Богдана Зимоњића. Рођен је у Грахову 1866. године. Монашки постриг примио је 1895, а за епископа Захумско-херцеговачког изабран је 1903. године. Године 1920. постао је митрополит Дабробосански. У Другом светском рату храбро је бранио православну веру у српско писмо пред немачким Гестапоом. У том безочном нападу, одлучну улогу имао је римокатолички свештеник Божидар Брал, усташки повереник за Босну и Херцеговину. Митрополит Петар ухапшен је и бачен у затвор у мају 1941. године. У затвору су му одузели сва епископска обележја. После тешких мука, одведен је у Копривницу, а потом у Јасеновац (или Госпић). Убијен је у Јасеновцу и бачен у ужарену пећ за печење цигле. --------------------- Бденије у славу и част Светог Петра Дабробосанског - духовног покровитеља Богословије у Фочи 17. септембар 2009 - 8:53 Синоћ, у 17 часова, служено је свечано празнично бденије у славу и част Светог Петра Дабробосанског и Сарајевског. Бденије су служили: протојереј-ставрофор Данило Црногорац - Заменик Ректора Богословије, протонамесник Александар Видаковић, јеромонах Василије (Гавриловић) и јерођакон Рафаило (Чепрнић). Свечаном бденију су присуствовали господа професори и ученици Богословије. Извор: www.bogoslovija.org Радост Христова је у овоме: да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш, макако тешка била искушења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука