Aristotel Написано Април 3, 2011 Пријави Подели Написано Април 3, 2011 Ne znam jesam li pogodio pravu temu. Ako nisam, neka administracija premjesti tekst. "Don Niko, drug milicajac i Božja opstojnost Na otoku Mljetu tih se dana zaproljetilo; negdje oko Josipova. Lijep dan zazorio pa izašao don Niko, župnik, u šetnju selom – Babinim Poljem. Pred njim plavet nebeska rasprostrta; vjetrić piri; sve suncem zamirisalo: jutro kao izmaštano. Ali jedva da je noge protegnuo – kad, zamrači mu se pred očima: sam vrag banuo preda nj: drug milicajac. A to drug milicajac Pero u redovitom ordiniranju pokraj 'narodnog duhovnog žarišta' (kako je od milja nazivao seoski Dom kulture i pripadajuću mu trgovinu i kafanu). „Jer gdje je narod – tu treba da je i vlast“, tumačio je, nerijetko, drug Pero nakon treće politre. Čim je ugledao popa, ustoboči se i poče naravnavati opasač, pištolj. Osjeti kako mu prsi bubre od neke nutarnje sile. Očima ubode u don Nika i pobjedonosno se naceri. A imao je i zašto – jer, ovih mu je dana stigla pošta, direkt iz Beograda: 'Smernice o dejstvovanju prema popovima'; s podnaslovom: 'Načini sprečavanja protunarodnog delovanja istih'. Uvodni list, pa još desetak listova s primjerima i uputama za praktičnu primjenu. Srsi bi ga, od dragosti, prožimali dok bi premetao dragocjene papire po rukama. Osobito mu se činio genijalnim i neoborivim primjer pod 'c': 'Može li bog da stvori tako veliki kamen koji ni sam ne može da digne?' ... I sve redom takve izvanredne majstorije. Nikako se nije mogao nadiviti umovima koji su to sastavili. Odgonetao je lukave zakučice i vježbao taktiku, za obračun s popom, danima. Žena mu je, Lucija, morala glumiti popa – dokazivajući da ima Boga – a djeca (petero njih) narod, koji bi na kraju klicao pobjedniku. Nakon što bi sve u kući bilo spremno za simulaciju obračuna, drug Pero bi započeo napad s 'Ima li Boga?', 'pop' bi onda nato njemu da ima, a on – tada – rafalno na 'popa' partijskim mudrolijama, sve po uputama. Iako je ženu naoružao Biblijom i molitvenicima, i natjerao je da naizust nauči katekizam Pija X, svi rečeni pokusi završili su potpunim porazom 'popa', odnosno njegove žene kojoj bi neizostavno navrle suze: što od straha za uzdrmanu Božju opstojnost, što od divljenja prema muževljevoj pameti. I sad, evo mu popa kao naručena na megdan; a lijep dan pa ljudi na zrak izašli. „Ko po loju“, promrmlja drug Pero. „Sve mu inače glatko ide“, mislio je, „jedino tvrdoglavi pop – ko gadan čir na selu – sve kvari. E, dolijao i ti moj dragane! ...“ „Nije meni da napadnem popa, ili da se pametan učinim – nego“, rekao je nekidan u kafani s bevandom u ruci, „do istine je meni – a pop? – više-manje ...“ Zadirkivali ga fakini, otad – da kad će više kucnuti taj trenutak istine? „'Druže Peerooo!, otkucava li istinaa?!', kreveljio se mali vrag jučer za njim“, dođe mu na pamet ... A kako ta istina, čak i bez mangupske zafrkancije, nije nikako drugu Peru davala mira, zbilo se neminovno: župnik, ni kriv ni dužan, nadošao ravno na vražju večeru. „Što je onda na stvari pope“, započeo drug Pero boj s distance, „ima li Boga, ili nema?“ Don Niko ustreptao kao na streljani. „Samo mu je još to trebalo: da ga partijski rogati jarac namerači. Je li mogao bit pametan pa doma ostat ...“ Ljudi izlaze iz trgovine, primiču se sluteći da će bit vatre. „I – pope – što kažeš: zamuko ti – a?, hehe“, cereka se drug Pero i miga glavom prema ljudima. Očito mu je da se pop straha naručao. Don Niko vidi da sad nema natrag. Polako učini još onih dvadesetak metara i stane ravno pred milicajca. Pritom se isprsi i uzdigne glavu kao da se u ringu, pred borbu, odmjerava s protivnikom. Izvirile babe kroz prozore; sve što hoda stislo se oko njih dvojice. Poveselio se drug Pero vidjevši da je pop udicu zagrizao kao pas koščurinu. „Još je i drzak pa se prsi pred organom vlasti. Neka, neka“, mislio je, „sad ćeš ti vidjet što je partijska pamet. Ma, nema ga tko će narodnu vlast namagarčit da je i dva puta pop. Partija je to – eej! ...“ Brk mu zaigra od nestrpljenja. „Ima li onda, pope, Boga – ili nema?“, izrecitira službenim glasom župniku pravo u lice. Svi uprli oči u don Nika. Župniku se čelo istočkalo znojem; mozak mu radi na centrifugu jer jasno mu je kakva se tu čorba kuha. „Skoro je u lovačka gvožđa zagazio“, pomisli, „još samo korak... i cap! ...“ ... Spusti pogled i tiho reče: „Nema“, kao sam za sebe, ali da se čuje. „Što nema?!“ zbrkao se drug milicajac pa zuri čas u narod, čas u don Nika. „Nema Boga!“ glasno će don Niko. Ljudi zinuli, izbečili oči. Žamor. Uzvrtio se drug Pero na mjestu. „Kako ti to misliš, pope, nema Boga – a?“ „Eto tako – lijepo. Nema, pa nema.“ Problijedio drug Pero kao kozji sir. „Što to ti, pope, govoriš?“ „Eto to: nema Boga – i kvit!!“ a na ono 'kvit' zasiječe rukama zrakom. „Neeee-ma!!“ „Ne može to tako pope – čuješ ti? – pendrekom ću ja tebe!“ Izvukao drug Pero pendrek pa maše njime više glave. „Pendrečinom ćeš ti meni fasovat pa ćeš vidjet 'nema Boga' – jesi čuo?!“ „On će meni da nema Boga“, pa gestikulira prema ljudima, „bagro popovska kontrarevolucionarska – je li čuješ?!“ Don Niko ni da bi mrdnuo. Na trenutak nastala tišina; svi oni ljudi zbunjeni stoje i gledaju, ne shvaćajući pravo, tko je tu lud. Drug Pero bulji u njega licem kao u pijanskom bunilu. „Kad je tako“, podigne don Niko ruke kao da se predaje, „ako narodna milicija, i s njom narodna vlast, kažu da Boga ima onda i ja, don Niko, župnik – skupa s tom istom narodnom vlašću ovdje prisutnom – pred cijelim selom svečano proglašavam: Bog postoji!“, i sklopi ruke kao na misi. A oni ljudi uokolo – kao da si ih navio – svi u isti glas: „1414_feel!“ Drug milicajac Pero, u taj čas, kao kosom sasječen, pade u nesvijest. " [izvor: "Glasnik Srca Isusova i Marijina" br. 1/2011] Дејан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Август 1, 2012 Пријави Подели Написано Август 1, 2012 Genijalno! Svaka čast don Niku!!! bliss jeeee Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука