Душко Дугоушко Написано Март 29, 2011 Пријави Подели Написано Март 29, 2011 Можда зато што је он једини патријарх поред римског, који има и надимак "папа". У древна времена имали смо пет патријаршија (Рим, Константинопољ, Јерусалим, Александрија, Антиохија). Иако је сваки свештеник папа тј. отац, па самим тим и сваки епископ, од милоште је временом то постао уобичајен израз за двојицу епископа: римског и александријског. Можда и нема неке везе са тим, али је занимљиво да су од пет патријараха само двојица имали надимак "папа". Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 29, 2011 Пријави Подели Написано Март 29, 2011 Dobro zapazanje Martirije. I mene interesuje zasto nosi dva epitrahilja? Nego da maloprosirim temu. Na onoj fotografiji gde je bez omofora na tronu za vreme citanja Apostola svestenik koji sedi levo od patrijarha nosi panagiju. Da li je to neka vrsta nagrade u aleksandrijskoj patrijarsiji kao sto je mitra u ruskoj, ili nesto drugo? "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 29, 2011 Гости Пријави Подели Написано Март 29, 2011 Vedran, nije sveštenik Bratac , to je neki od mitropolita nema Omofor pa izgleda kao da ima felon a ne sakos... Ovde je deo Liturgije kada se skida omofor (bilo da je mali ili veliki) za vreme čitanja Apoatola to je ovaj Mitropolit što stoji sa patericom ( štap ) u ruci Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 29, 2011 Пријави Подели Написано Март 29, 2011 Da u pravu si. Meni se ucinilo da je felon. Nego sta je ovo ispod panagije patrijarhu na poslednjoj fotografiji kao neka zuta lenta? "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 29, 2011 Гости Пријави Подели Написано Март 29, 2011 Mislim da je u pitanju neko odlikovanje ili nešto poput ovoga krsta ( u ovom slučaju panagija ili krst kod Patrijarha ) što se nekada ovako nosilo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 29, 2011 Гости Пријави Подели Написано Март 29, 2011 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 29, 2011 Гости Пријави Подели Написано Март 29, 2011 Vratio sam se ponovo u fotografije i mislim da je ipak dobio neko odlikovanje - hpr. poput počasnog doktora ili tako već nešto , evo te fotografije Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Април 1, 2011 Гости Пријави Подели Написано Април 1, 2011 :291291291: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 9, 2011 Гости Пријави Подели Написано Мај 9, 2011 eheeeej Hristos vaskrse eheeeej Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нектарије Написано Мај 10, 2011 Пријави Подели Написано Мај 10, 2011 ХВ! Поздрав братијо! У Русији сам први пут видио да Александријски патријарх има два епитрахиља и баш ме занимало... дошао сам до неких сазнања са да ли су тачна не знам просудите сами.. 0409_feel Један дио титуле Александријског патријарха гласи "тринаести апостол... судија васељене" и нормално свака патријаршија има неке своје карактеристике, тако и Александријска има ту да патријарх са дугачком титулом носи и два епитрахиља greengrin - као судија васељене и тринаести апостол итд. Нпр епископ који треба да ступи у трон московских патријараха постаје великосхимник и прије архијерејског облаченија ставља скихму око себе као код нас мала схима која се ставља преко прса и леђа надам се да сте ме схватили 4chsmu1 Поздрав свима! 0205_whistling Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 10, 2011 Гости Пријави Подели Написано Мај 10, 2011 Хвала брате Нектарије 0205_whistling Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Мај 10, 2011 Пријави Подели Написано Мај 10, 2011 ХВ! Поздрав братијо! У Русији сам први пут видио да Александријски патријарх има два епитрахиља и баш ме занимало... дошао сам до неких сазнања са да ли су тачна не знам просудите сами.. pospan Један дио титуле Александријског патријарха гласи "тринаести апостол... судија васељене" и нормално свака патријаршија има неке своје карактеристике, тако и Александријска има ту да патријарх са дугачком титулом носи и два епитрахиља - као судија васељене и тринаести апостол итд. Нпр епископ који треба да ступи у трон московских патријараха постаје великосхимник и прије архијерејског облаченија ставља скихму око себе као код нас мала схима која се ставља преко прса и леђа надам се да сте ме схватили Поздрав свима! 1405_love Čekaj, hoćeš reći da je ruski patr. velikoshimnik? "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 24, 2011 Гости Пријави Подели Написано Мај 24, 2011 facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Мај 25, 2011 Пријави Подели Написано Мај 25, 2011 viš' on može biti vlk. shimnik a drugi ne mogu biti ni monasi... "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нектарије Написано Мај 25, 2011 Пријави Подели Написано Мај 25, 2011 ХВ! Поздрав братијо! У Русији сам први пут видио да Александријски патријарх има два епитрахиља и баш ме занимало... дошао сам до неких сазнања са да ли су тачна не знам просудите сами.. 1000000001010 Један дио титуле Александријског патријарха гласи "тринаести апостол... судија васељене" и нормално свака патријаршија има неке своје карактеристике, тако и Александријска има ту да патријарх са дугачком титулом носи и два епитрахиља - као судија васељене и тринаести апостол итд. Нпр епископ који треба да ступи у трон московских патријараха постаје великосхимник и прије архијерејског облаченија ставља скихму око себе као код нас мала схима која се ставља преко прса и леђа надам се да сте ме схватили Поздрав свима! 4chsmu1 Да управо тако. Патријарх руски је великосхимних, а увели су ту традицију да се којим случајем не изгубе великосхимници из РПЦ јер само великосхимник ваљда може некога да замонаши у велику схиму. Тако нешто је у питању........ Čekaj, hoćeš reći da je ruski patr. velikoshimnik? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука