Jump to content

Због чега Александријски Патријарси носе два епитрахиља?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

Занима ме зашто два Епитрахиља  , један испод сакоса , а други ван сакоса заједно са омофором - која је символика ?

Први пут сам ово приметио када је код нас пре десетак година долазио блаженопочивши патријарх Александрије + Петар  , распитиваосам се али нико није знао па ми одговори на ово питање , па велим да питам Вас , можда неко зна овај одговор?!

Да би лакше знали о чему је реч , ево поставићу неколико фотографија.

e7fae88a12.jpg

На овој фотографији се лепо види два епитрахиља - једам плави као одежда , а други је бели као и омофор.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 54
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

то је омофор.

Омофор је најважнија архијерејска одежда. То је заправо широка трака коју архијереј ставља се на оба рамена.

Његово симболичко значење је двојако. Најпре то је изгубљена, па потом нађена овчица, коју је Христос као добри пастир узео на Своја плећа и привео Богу Оцу. Зато се омофор некада правио искључиво од беле вуне.

На омофору су извезена четири крста. Овим крстовима архијереј показује своје пристајање да следи Христова страдања.

По предању, први омофор је изаткала сама Богородица, за Светог Лазара, који је био епископ на Криту.

Омофор је грчка реч (ωμοφόρος) и значи раменоносник, односно оно сто се на раменима носи.

Без омофора архијереј не може обавити ни једну важну архијерејску свештенорадњу.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

xti_6621pa.jpg

Ja sam našao na ovaj primjer na mozaiku u apsidi poznate bazilike San Vitale u Raveni, episkop Ecclesius ima tamo i rimski palij i epitrachilion tj. štolu. Inače mi je čudno oblačenje tj. nošenje dviju štola tj. dvoje epitrachiliona. Ne pada mi na pamet ni opravdanost a ni nekakva eventualna moguća simbolika toga. Da to drugo ipak nije palij?

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:lhohS3Uph7EJ:www.tertullian.org/fathers2/NPNF2-14/Npnf2-14-50.htm+episcop+two+epitrachilions&cd=10&hl=cs&ct=clnk&client=ubuntu&source=www.google.com

The priest's stole was also accepted: and in the mosaics of Sta. Maria in Trastevere is seen a priest ornamented with this insignia. It is worthy of notice that the four popes who are represented in the same mosaic wear the pallium but no stole. The one seems to exclude the other. And as a matter of fact the ordines of the ninth century in describing the costume of the pope omit always the stole. One can readily understand that who bore one of these insignia should not wear the other.

However, they ended by combining them, and at Revenue, where they always had a taste for decorations, bishop Ecclesius in the mosaics of San Vitale wears both the priest's stole and the Roman pallium. This, however, seems to be unique, and his successors have the pallium only. The two are found together again in the Sacramentary of Autun (Vide M. Lelisle's reproduction in the Gazette Archeologique, 1884, pl. 20), and on the paliotto of St. Ambrose of Milan; such seems to have been the usage of the Franks.

Подели на овим сајтовима

• Гости

то је омофор.

Омофор је најважнија архијерејска одежда. То је заправо широка трака коју архијереј ставља се на оба рамена.

Његово симболичко значење је двојако. Најпре то је изгубљена, па потом нађена овчица, коју је Христос као добри пастир узео на Своја плећа и привео Богу Оцу. Зато се омофор некада правио искључиво од беле вуне.

На омофору су извезена четири крста. Овим крстовима архијереј показује своје пристајање да следи Христова страдања.

По предању, први омофор је изаткала сама Богородица, за Светог Лазара, који је био епископ на Криту.

Омофор је грчка реч (ωμοφόρος) и значи раменоносник, односно оно сто се на раменима носи.

Без омофора архијереј не може обавити ни једну важну архијерејску свештенорадњу.

Сестро , погледај мало боље (у оној првој слици) , лепо се види : испод епитрахиљ , па епитрахиљ изнад и онда тек омофор.

Подели на овим сајтовима

то је омофор.

Сестро , погледај мало боље (у оној првој слици) , лепо се види : испод епитрахиљ , па епитрахиљ изнад и онда тек омофор.

To su veliki i mali omofor, ovdje piše da se nose i istovremeno oba plus i epitrachilion.

Whenever he presides at any divine service, the bishop will be vested in the omophor. If he is serving the Divine Liturgy he will wear both the great and the small omophor at different times over his liturgical vestments. At any service other than the Divine Liturgy he will usually wear the small omophor.

Izgleda da na početku liturgije bi ih mogao imati i oba na sebi ali tokom liturgije ostaje da se moli u jednom ili u drugom zavisno od toga koji dio liturgije se služi tj. moli. Tako sam ja to tu razumio.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...