Jump to content

филм- нови језик Цркве

Оцени ову тему

Препоручена порука

deda,ovo sam pisao pre tvog posta  :drugarstvo:

inače,pravoslavni sveštenik je čovek ko i svi mi.... ništa više od nas.... što bi za njega važili aršini drugačiji nego za "običnog" čoveka koji sme da glumi...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 81
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

link=topic=1268.msg106888#msg106888 date=1265151500

inače,pravoslavni sveštenik je čovek ko i svi mi.... ništa više od nas.... što bi za njega važili aršini drugačiji nego za "običnog" čoveka koji sme da glumi...

Apsolutno se ne slazem...

"Хришћанин увек треба да се радује. Радост је сведочанство његове вере. Радујте се, чеда моја, радујте се и онда кад паднете у велика и тешка искушења..." (Старац Никон Оптински)

Подели на овим сајтовима

Свештенику се ипак указује веће поштовање као служитељу олтара, а исто тако на њему је већа одговорност. Зато кажем да постоји разлика.

"Хришћанин увек треба да се радује. Радост је сведочанство његове вере. Радујте се, чеда моја, радујте се и онда кад паднете у велика и тешка искушења..." (Старац Никон Оптински)

Подели на овим сајтовима

pa to naš narod trči da ga poljubi u ruku... za sreću,valja se  0104_cheesy..... ne možemo po tome meriti sveštenike,po tome kome se ukazuje poštovanje,to jest...služba im jeste uzvišenija-jer ne mog ja da dižem ruke ka Gospodu na liturgiji,ali sveštenik nije ništa uzvišeniji od bilo koga od nas,vernog naroda..... mislim da je to osudjeno na vaseljenskom saboru...klerikalizam

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Мораш да разликујеш ствари...

Овде се ради о светости свештеничког посвећења, службе...

Подели на овим сајтовима

ja to već rekoh gore....služba im jeste uzvišenija al ne glumi služba nego čovek...taj sveštenik,neki sveštenik-fiktivan...ima uzvišeniju službu od moje...ali nije uzvišeniji otac svom detetu od mene..niti je uzvišeniji suprug svojoj ženi...dakle,on kad glumi nije u službi.... strogo uzevši..e,ti sad možeš reći da je sveštenik sveštenik uvek a ne samo u crkvi...

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Да, али не може свештеничко посвећење свести само на посао... Него је цео живот посвећен служби.

По мени, ако неко не схвата тако, боље и да није свештеник.

Подели на овим сајтовима

da li je neko od vas gledao ovaj film?

http://www.imdb.com/title/tt0113375/

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Људи, одосте у другу тему. Да додам у вези свештеничког позива. Уопште његова служба није узвишенија од било које, јок!!!!  Да није мене као верника, не би било ни њега као свештеника ни епископа, јер не би имали коме да буду епископ, свештеник. Да ја не донесем дарове са осталим верним народом, не би епископ имао шта да узнесе, не може само сам за себе. ДА ја не потврдим са АМИН и не би била потпуна служба.

Данијела, ја нисам гледао тај филм.

Људи, не заборавите о чему је реч у овој теми. А ево вам један проваљени пример где глума може да служи у позитивне сврхе- Хамлет..сећате се како је Хамлет свом стрицу показао своја осећања и како га је критиковао- није дошао и да му лепо то све каже у лице, него је употребио једну глумачку трупу, да одглуме то пред очима његовог стрица. Глума захтева преиспитивање себе самог, промену, преображај.... као и уметност уопште.... нажалост, оно што је мени факат и што верујем да је тако, јесте чињеница да нема Васкрса без Голготе.

Подели на овим сајтовима

ovaj gore pomenuti film lepo docarava kako gluma tj. pretvaranje da si neko drugi moze da coveka urusi totalno. u ovom filmu taj lik totalno gubi licnost.

znaci, gluma moze da bude opasna za nedovoljno izivljenu i licnost koja sebe dovoljno nije ispitala i utvrdila u veri, zivotu...

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

ovaj gore pomenuti film lepo docarava kako gluma tj. pretvaranje da si neko drugi moze da coveka urusi totalno. u ovom filmu taj lik totalno gubi licnost.

znaci, gluma moze da bude opasna za nedovoljno izivljenu i licnost koja sebe dovoljno nije ispitala i utvrdila u veri, zivotu...

?? ???????. ????????? ? ?????? ?????????????? ???? ?? ????? ?????? (???? ???? ?? ???????? ????? ?? ??? ? ????? ???) ???? ?? ?? ??????? ?? ?????, ???, ????? ??? ???? ????? ?????. ? ? ???? ?? ????? (?????- ???) ??????. ?????????? ???? ????? ??????????, ??????? ??????????, ??????, ????? ???? ???? ? ?????????. ?????? ????????????. ????? ???????? ?????? ? ???? ???? ?? ???? ???????, ?? ?? ????????, ????? ???????. ??? ?? ????? ?? ????? ???????. ? ???????? ?? ???????????. ???? ?? ?? ???????? ? ?????? ???? ????????.

Подели на овим сајтовима

eto ti si mnogo recitiji od mene i rekao si sve ono sto sam mislila ali eto ne umeh da napisem.

zbog toga se ja brinem kad se svestenik bavi nekim stavrima koje mogu biti klizave. jer samo Gospod zna sta je njegovoj dusi i gde moze biti zamka.

zato je bolje ne igrati se nekim stavrima.

Подели на овим сајтовима

Уметност оставља трагове на души. Ја се још увек учим свим тиме. Када сам кретао и размишљао да се бавим режијом, када сам правио први филм, свештеник- који јесте уметник (нећу причати детаље) ме је само питао, јесам ли ја спреман за тако нешто, за једну такву жртву.... искрено, тад сам се уплашио.....  у теорији знам шта све то значи, али још нисам осетио на својој кожи...ваљда нисам још дубоко ушао у себе....

А то да ли ће свештеник узети тиме да се бави или не- његова је ствар, његова слобода.

Да би постојала вера (говорим о правим вредностима), мора постојати сумња. Да би човек схватио неке животне истине, чињенице, мора да се запитује, зачуђује, оно што и философија и уметност раде- зачуђивање. Да ли ће тај свештеник који се бави глумом склизнути или не, не знамо. А да је то мач са две оштрице- наравно.

На крај крајева, ни мени се не свиђају свештеници који своју службу схватају олако, механички, никад нису улазили у дубину и суштину своје службе и верујем да има доста оних који немају појма шта то значи. А свештеник који проповеда Христа, љубав, милосрђе, скромност а то не показује на свом примеру- ах....      Јеротић наводи један од разлога зашто се Јунг бавио и религијом. Како Јеротић каже, мали Карл Густав је стално гледао свог оца, који је био протестантски свештеник, како кући стално има сумње, како не мисли то што говори за говорницом, и то га је мучило цели живот.

Подели на овим сајтовима

naravno da ostavlja tragove i naravno da je izbor svestenika da li ce se baviti jos necim osim svestenickim pozivom.

jednom davno jedan svestenik mi je rekao da on sluzenje Gospodu dozivljava kao poziv a ne kao zanimanje i zato on nema vremena nicim drugim da se bavim sem sluzenju Gospodu i ljudima koji streme ka istom i Carstvu Nebeskom. jednostavno, kaze, to sluzenje uzima celu licnost, paznju, razmisljanje... inace, covek je u zrelijim godinama rukoplozen, do rukopolozenja je bio profesor u skoli. pokusao je da predaji uporedo sa svestenickim obavezama pa je ubrzo uvideo da ne moze i jedno i drugo. i opredelio se.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...