deda Написано Септембар 29, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 29, 2009 Занимљиво је поређење о. Давида у вези гледање филма у биоскопу и одласка монаха у пустињу. Он ту прави паралелу. Гледалац кад иде у биоскоп да гледа филм, иде да све то доживи и проживи, целу причу, да је осети у свом животу. Монах такође иде у пустињу да се подвизава. МОнах се враћа другачији него што је био пре одласка, тако исто и гледалац се и биоскопа враћа другачији. Продуховљен. Сазнао је не само нешто ново, неку нову информацију, него је и проживео једно искуство. Мени се често догађа да после одгледаног неког доброг филма (добар филм...хм..тешка реч...субјективно...дакле, добар за мене) ја сам у неком чудном осећању... неких два три сата. А можда и дуже. Осећам да сам управо једно кратко време живео и боравио у том филмском простору и времену и као да сам познавао те јунаке. Последњи пут ми се то десило са филмом "Revolutionary road". Након филма сам нон стоп размишљао о причи, јунацима, ситуацијама...како бих ја поступио... То је заправо оно стање у ком се налази сваки глумац након одигране представе (знамо да су глуми два три сата након одигране представе неурачунљиви по неким законима у свету...требало би то и код нас да се донесе). Дакле, филм-уметност-борба-живот-искушења-просвећење Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Септембар 29, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2009 Хм...не бих могао никако да поредим одлазак у биоскоп и одлазак у пустињу јер кад човјек оде у биоскоп он је пасивни субјект:посматра на оном биоскопском платну неку причу и сазнаје о томе преко других и то баш и није неко проживљавање већ сазнавање искуства преко другог.Прије бих упореио читање житија Светих и одлазак у биоскоп јер и у једном и у другом случају оба лица врше неку спознају на преко некога-посредно и они не могу да проживе то што гледају као монах који је активни субјект у свему томе. Одлазак у пустињу подразумијева не гледање него саживљавање и не подразумијева нашу статичност него наше стално кретање:ми тежимо БОГУ и БОГ нам снисходи. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Септембар 29, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 29, 2009 Хм. Па, гледалац није пасивни субјект него активни. Наиме, постоје и тенденције код паралелног упоређивања представе у позоришту и литургије. Доста сличних ствари. Случајно или....? Нисам рекао да је ИСТО одлазак у биоскоп и монахов одлазак у пустињу него да има извесних паралела. Гледање филма има за циљ да нас суочи са одређеним проблемима, искушењима и аутор кроз личну борбу даје свој одговор. Не мора наравно то бити и наш одговор али код уметности, аутор такође оставља "конзументу" уметничког дела да и сам доживи дато дело (Пикасо је одбио да каже поруку коју шаље једна његова слика- мислим да је у питању слика Герника- и рекао да то треба да уради сваки онај ко гледа слику, за себе... Бергман је знао да убаци неке кадрове које је само он знао зашто су ту....) Још једном, гледање филм није само пуко гледање (бар не би требало да буде) него саживљавање са причом, јунацима и никако није статично јер се ми као гледаоци активно укључујемо у причу и постајемо њен део. Одатле нам и право да је тумачимо како је ми видимо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Септембар 29, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2009 Кад сам рекао да је гледалац пасвини субјект мислио сам на то да гледалац не утиче на филм,не покреће филм да му снисходи.Филм дјелује на гледаоца али кључно је да гледалац не дјелује на филм као што вјерник ``дјелује``на БОГА,а свакако да се слажем да има паралела међутим прије бих поредио читање житија Светих са гледањем филма него одлазак у пустињу јер се на оном платну емитује неки сурогат док монах иде да тражи истину. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Септембар 29, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 29, 2009 хм....гледалац се кроз учествовање у уметничком делу подвргава самоанализи.... преиспитивање себе... промена, преумљење, преображај. Уметнички посао је посао прочишћавања. Ти и ја само другачије гледамо на "конзумента" уметничког дела (у овом случају, филмски гледалац). Гледалац не мења ток приче, слике, кадрове али он слободно и активно учествује у тој драми која се одиграва пред њим и подвргава се самоанализи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Септембар 29, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2009 То си у праву али ево шта ја кажем:свако умјетничко дјело,а и житија Светих су књижевна дјела-умјетничка дјела утичу на нас,али све то остаје на некој дистанци.Неко ће се прилагодити филму,неко неће,беко ће га схватити на један неко на други начин....Проблем је што филм не може да проникне у дубине људске као монаштво.Ми можемо да се пронађемо у филму,да нас радња заголица,да доживимо неки специфичан осјећај.Све је то тачно,али тај филм остаје на дистанци као што и житије Светитеља остаје на некој дистанци док одлазак у пустињу ради тражења БОГА је допуштење БОГУ да уђе у нас и Његово допуштење да ми уђемо у Њега. dobrodosli pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Септембар 30, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2009 ???? ?? ????? ?????? ?? ????? ?????????? ????? ?????? ????? (????? ????...??..????? ???...???????????...?????, ????? ?? ????) ?? ??? ? ????? ?????? ???????... ????? ??? ??? ????. ??, ????! ? ?? ??? ?????? ?? ???????? ????? ??? ?? ??? ??? :-? ??? ?????????? ???? ????? ????? ?? ????? ??????, ??????? ?? ?? ???? ?? ?? ???????? ?? ?????? ???????, ??? ?? ?????? ? ?????? ????? :-) Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Септембар 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 30, 2009 Па то кико, тај рад 319.gif 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 Нешто сад опет размишљам о наслову ове теме... и... стварно... у савремено време, морамо имати савремена средства којим ћемо се послужити да се објасни да црква није мртва и старомодна традиционална творевина, како је много људи доживљава, посебно оних који су рођени у доба комунизма... Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Октобар 19, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 ????? ??? ???? ????????? ? ??????? ??? ????... ?... ???????... ? ????????? ?????, ?????? ????? ????????? ???????? ????? ???? ?? ????????? ?? ?? ??????? ?? ????? ???? ????? ? ?????????? ????????????? ?????????, ???? ?? ????? ???? ?????????, ??????? ???? ???? ?? ?????? ? ???? ?????????... ?????? ????! ????, ??????, ????????, ????? ???., ?? ?? ??? ????????? ???????? ????? ????? ??????? ???? ?? ?? ????????? ???????????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 ????? ??? ???? ????????? ? ??????? ??? ????... ?... ???????... ? ????????? ?????, ?????? ????? ????????? ???????? ????? ???? ?? ????????? ?? ?? ??????? ?? ????? ???? ????? ? ?????????? ????????????? ?????????, ???? ?? ????? ???? ?????????, ??????? ???? ???? ?? ?????? ? ???? ?????????... ?????? ????! ????, ??????, ????????, ????? ???., ?? ?? ??? ????????? ???????? ????? ????? ??????? ???? ?? ?? ????????? ???????????. oprezno.. nije nam sve na korist sto nam se nudi... bez toga se moglo nekada, a sada kad je vec tu.. treba biti pazljiv... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 Све што имамо може да се употреби "и у ове и у оне сврхе", али причамо о овим добрим начинима исправног информисања народа и нас који не знамо довољно :-) Ал ех, никад није довољно. Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 ??? ??? ????? ???? ?? ?? ???????? "? ? ??? ? ? ??? ?????", ??? ??????? ? ???? ?????? ???????? ????????? ??????????? ?????? ? ??? ???? ?? ????? ??????? :-) ?? ??, ????? ???? ???????. ?????.. ??? ???? ?? ????? ... ??... ????? ?? ?????... ???? ?????? ????? ???? 0202_238 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Октобар 19, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 Нема шта "крхко је знање". Наша је обавеза да сведочимо да је Христос Васрксао, да нам је дао Своје Тело и Крв да би ми имали живот вечни. А на нама је које ћемо све методе и средства да користимо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 ???? ??? "????? ?? ?????". ???? ?? ??????? ?? ????????? ?? ?? ??????? ????????, ?? ??? ?? ??? ????? ???? ? ??? ?? ?? ?? ????? ????? ?????. ? ?? ???? ?? ???? ???? ??? ?????? ? ???????? ?? ?????????. ???? :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука