Гости Guest Alefshin Написано Август 9, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 9, 2009 ??????? ?? ???, ????? ??? ?? ?? ??????? ????, ??? ???? ??? ???? ????? ??? ??? ?????? ??? ??, ?? ??? ????? ?? ???? ????????? ? ??????? ???????? ???? ? ?? ???? ''????? ????? ????????'', ????? ?? ?? ??????? ?????? ????????? ???? ???? ??? ? ?????, ???? ????.... ???, ???? ???? ??????????? ??????? ?? ??? ??????? ??? ????? ??????? ???, ??? ?????? ?? ??????????? ??????? ??????? ?????? ????? ? ??????? ????? ???? ????????? ? ?????? ?????? ???? ??????. ??? ??????, ? ?????? ???????????, ??????? ?? ?? ???????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Август 9, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 9, 2009 Лепо је то код нас подешено-оно што се пева пева се махом на црквенословенском који је предиван језик у смислу певљивости, а оно што се чита чита се на српском. Права мера по мом мишљењу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikadel Написано Август 9, 2009 Пријави Подели Написано Август 9, 2009 da ja sam cuo od nekih kaludjera da bogosluzbene knjige u pevnici treba obavezno zatvarati nakon bogosluzenja jer djavo iz njih cita nocu....ajde da ti je rekao bilo ko drugi,ali monah,to prelazi svaku meru. ne znam sta da kazem. Vise volim da me mrze zbog onog sto jesam,nego da me vole zbog necega sto nisam. Kurt Cobain Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pieta Написано Август 9, 2009 Пријави Подели Написано Август 9, 2009 ???? ?? ?? ??? ??? ????????-??? ??? ?? ???? ???? ?? ????? ?? ????????????????? ???? ?? ???????? ????? ? ?????? ??????????, ? ??? ??? ?? ???? ???? ?? ?? ???????. ????? ???? ?? ??? ???????. Upravo tako! Вкусите и видите јако благ Господ.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Август 9, 2009 Пријави Подели Написано Август 9, 2009 Мишљења сам да у парохијским литургијским заједницама треба комплетна богослужења да буду на савременом српском језику. То је предуслов не само да народ активније учествује у службама и да разуме шта се пева, већ и да се мало богословски изграђује. Сложићете се да богословље није само привилегија појединаца, него сваког боголиког бића који свој живот приноси Господу. Код оца Милића у Ужицу постоји доста богослужбених текстова који су преведени... Ово је одлика њихове локалне заједнице, а надам се да није далеко време када ће се неко на нивоу наше помесне Цркве, сетити да уложи средства и окупи богослове, црквене појце, песнике, композиторе, лингвисте, књижевнике, ревносне свештенике и монахе и многе друге стручњаке који ће својим стваралаштвом и залагањем на пољу превођења Минеја и осталих богослужбених књига дати неизмеран допринос изградњи Цркве. Можда би у манастирским срединама могло да се препоручи да црквенословенски језик буде доминантан или бар повремено у употреби као што је случај у Студеници (средом и петком). Слажем се да је црквенословенски језик леп и егзотичан... Али какву корист од тога имамо у данашње време кад ни ми сами не разумемо шта певамо. Наравно има песама које се често понављају па нам је ако ништа друго бар смисао познат. Али да ли се неко од нас олтарских и певничких "пацова" пита на који начин лаос прославља поједине свете? Како разуме кроз црквено песништво смисао спасоносних догађаја које богослужењем празнујемо? Заиста се треба осврнути и на чињеницу да су богослужбени писци таквом врстом стваралаштва богословствовали. Тешко је наравно то богословље до танчина пренети... У тим песмама има сигурно и доста сумњивих и нецрквених елемената који су се слабошћу песниковом увукли у Минеје. Ако непрекидно говоримо како треба да будемо жива Црква, зашто се онда трудимо да одбацимо стваралаштво и прихватимо црквено наслеђе као музејску драгоценост коју ради благочестивости и естетског укуса који је релативан, не смемо ни по коју цену да додирнемо, него га као какав антиквитет предајемо генерацијама? Наш позив и потреба је да превођењем богословље пренесемо колико нам га Господ својом вољом али и нашим трудом дарује, и да грешке исправимо како би што чистије и јасније искуство и предање Цркве као живог живота предали нараштајима. Ко је мало путовао требао је да обрати пажњу. Сви православни народи око нас много боље разумеју своја богослужења. У врх стављам наравно Јелине и Румуне, мада и што се тиче Руса и Бугара који још, колико ми је познато, немају све преведено, чини ми се да им је црквенословенски много ближи него нама. Где нам је мисија? Где дидактичка служба? Стваралаштво не смем ни да спомињем... ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Август 9, 2009 Пријави Подели Написано Август 9, 2009 A?? ?????????? ???????? ???? ????? ?? ?????? ???? ?????, ????? ?? ???? ??????? ?? ???????? ???????????? ? ?????????? ??????? ??????? ??? ???????? ??????????? ???? ???? ??????????????? ? ????????? ????? ???? ?? ?????????, ?? ????? ?? ?? ???? ???? ?? ?? ????????? ? ???? ????? ?????????? ????????? ?? ????????????. ? ?? ??? ????????, ???? ?? ???? ?????. ??????? ?? ??. ????? ?? ????. 8084.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Август 9, 2009 Пријави Подели Написано Август 9, 2009 Ма да, али сам направио правописних и куцачких грешака. Смисао је ваљда јасан. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Август 9, 2009 Пријави Подели Написано Август 9, 2009 Исправљено :smiley: ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 9, 2009 Пријави Подели Написано Август 9, 2009 ??? ?? ?? ?? ???? ?? ??? ????????? ? ????????? "??????" ???? ?? ???? ????? ???? ????????? ???????? ?????? ???? ?????? ???? ??????? ????????? ?????? ??????????? ???????? ???? ???????????? ??????????? ? 0104_cheesy 0104_cheesy 0104_cheesy ? ?????? ????? ( ???? ?? ????? ????? ) ??? ??? ???????? ???? ???? ????, ????? ??? ???? ?? ????????? ??? ?? ????? ????? ?????? ?????? ???? "? ???? ?????????? ????" - "? ???? ????????? ????" ???? ?? ?????? ?????? ???? ?? "? ??? ???????????? ????" ???????? ?????? " ? ????? ????? ????" , ??????, , ?? ?????????? ????. ?????? ?????? ?? ?????? , ?? ?? ???? ???????? , ? ???????? ????? ????? ?? ????????? ?????? ?? ?? ?? ??? ??????, ???? ???? ???? ????????? ?? ????? ???? ?? ????????? ????? ? ????? ??? ?????, . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука