Jump to content

Мистерија: Судбина комаданта ЈВуО генерала Драже Михаиловића

Оцени ову тему

Препоручена порука

Текст 2

Тито хтео да помилује Дражу

Државна комисија за проналажење гроба Драже Михаиловића прихватила је као поуздано сведочење 91-годишњег високог официра Озне, који је, како би спасао унука кривичне пријаве, открио да је Дражу пре 65 година метком у потиљак на Ади Циганлији убио Божа Ђорђевић.

Али, стари „ознаш„ открио је још неколико спектакуларних ствари, као што је сведочење из прве руке „да се Тито колебао око Дражиног помиловања због снажних притисака споља.

И Крцун размишљао

Постављена слика

- Крцун ми је причао да је позвао њих неколико из српског руководства који су енергично били против. Рекли су му: „Не можемо ми да се обрачунавамо с равногорским покретом, побисмо све ситније, а да оставимо живог главног." Због тога је Дража био стрељан - рекао је специјалном тужиоцу овај сведок убиства на Ади.

Он каже да је Крцун хтео да га пита шта мисли, али да није смео, иако је стекао утисак да је „можда и Тито тада био мишљења да га треба помиловати".

Сведок затим објашњава како је организовао Титову безбедност приликом посете УН и како је довео бродове у Њујорк. Броз му је касније дао златан сат, слику и доларе због великог успеха јер су му с бродова клицали упркос бројним демонстрацијама.

Овај „ознаш„ је био лични Крцунов пријатељ, а истражитељима се похвалио да је пасао живот Раћи Марковићу „јер је био у четницима".

Високи комунистички обавештајац потврдио је тужилаштву да је Никола Калабић издао Дражу. Он је до детаља описао како је уз њега ишао Раденко Мандић, који је, када су наишли на неки поток, узео Дражу да га пренесе. Већ тешко болесни четнички лидер тада му је рекао: „Док је оваквих људи, нисмо пропали." И онда је уследио шок, објашњава комуниста:

- Кренула је пуцњава. Раденко га је чврсто ухватио с обе руке кад се ухватио за „колт". Он га је држао не дајући му да пуца. Кад је схватио шта ради, Дража је викао да га убију. Схватио је да га је овај издао. На потоку је био наиван.На потоку је био наиван.

спасао живот Раћи Марковићу „јер је био у четницима".

Од утицајних комуниста он је последњи видео Дражу. Каже да није био „пребијен или ломљен".

- Дража је био грдно изненађен кад му је речено да ће бити стрељан, а поготово кад је дошао берберин да га брије. Из тога закључујем да му је било обећано да ће бити помилован или је то можда само чуо од адвоката или Мије берберина из Ђушине - наводи се у извештају.

Обећали му помиловање

„Ознаш„ наводи да је за њега Михаиловић био трагична личност и да му је то потврдио и Бејли, шеф преводилачког одељења у кафетерији УН.

- Бејли је рекао да је Дража био његово дело. Американци су тражили од њега да уништи неке мостове, на шта је он тражио огромне количине оружја. Али хтели су да га спасу. Черчил је спречио евакуационе авионе - испричао је Титов обавештајац.

На потоку је био наиван

Високи комунистички обавештајац потврдио је тужилаштву да је Никола Калабић издао Дражу. Он је до детаља описао како је уз њега ишао Раденко Мандић, који је, када су наишли на неки поток, узео Дражу да га пренесе. Већ тешко болесни четнички лидер тада му је рекао: „Док је оваквих људи, нисмо пропали." И онда је уследио шок, објашњава комуниста:

- Кренула је пуцњава. Раденко га је чврсто ухватио с обе руке кад се ухватио за „колт". Он га је држао не дајући му да пуца. Кад је схватио шта ради, Дража је викао да га убију. Схватио је да га је овај издао. На потоку је био наиван.

ПРЕС

Подели на овим сајтовима

• Одговори 32
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Текст 3

Тело ђенерала у кесама пребацили на Ратно острво

Државна комисија за проналажење гроба Драже Михаиловића у четвртак ће одржати седницу на којој ће потврдити писање Пресса и званично објавити да је Дража Михаиловић убијен метком у потиљак и сахрањен у кречани на Ади Циганлији у ноћи између 16. и 17. јуна 1946. године.

Постављена слика

Наша сазнања јуче је потврдио и лидер СПО Вук Драшковић, који је када је чуо о чијем се сведочењу ради, позвао да се „на достојан начин обележи место где је убијен Дража Михаиловић на Ади Циганлији", али и покуша да се пронађе тело на Ратном острву, како је овај сведок испричао у истрази.

Пресс ће наредних дана објавити велики интервју с Вуком Драшковићем, а сада настављамо да преносимо делове из сведочења 91-годишњег „ознаша" који ће променити српску историју. Јер, осим што знамо где је стрељан Дража Михаиловић, знамо тачно и његовог убицу - Божу Ђорђевића (чији се наследници из БИА већ јављају да нам прете), као што први пут сазнајемо од високог официра Озне да је Михаиловићево тело премештено с Аде.

- Крцун је издао наређење да нестане Дражин гроб. То је значило да се однесе негде. Сва тела, укупно девет, извађено је вероватно у кесама и однето. Дунав је можда то однео. Њихови наследници су вероватно тога свесни - испричао је државном тужиоцу овај официр Озне и потписао сваку страницу.

Он није био сведок Дражиног премештања, али му је лично Мија Крџић, који је учествовао, испричао да су остаци били премештени на једно дунавско острво које није насељено.

- То острво Дунав не плави стално, већ само део - рекао му је Мија Крџић.

Из тога високи официр Озне закључује да се ради о Великом ратном острву у Београду. Он српском тужиоцу после 65 година каже „да је неко помињао да је Кардељ инсистирао на томе, али да он у то не верује".

Лидер СПО за Пресс каже да му је тек сад јасно зашто су комунисти 1971. желели да минирају Ратно острво, али и да није најважније да се пронађе Дражино тело већ да се обележи место његовог погубљења.

прес

Подели на овим сајтовима

Evo ja znam istinu kako je uhvaćen, ležao sam u sobi u vojnoj bolnici u Splitu, pao sam sa konja u Sinju i doveli me imalo dva kreveta u apartmanu i doveli još jednog starog penzionisanog oficira, on se ukočio na konju. Čovek mi ispričao kako su uhvatili Čiču, bio među glavnim oficirima za hvatanje Draže.

Verovatno je umro taj oficir, bio je star, ali je lako proveriti sa kim sam ja bio u sobi. A priča je da se naježite!

Nema veze sa pričom, koju su plasirali partizani.

Слушам на пп.

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2

Подели на овим сајтовима

Текст 4

Божа Кундак добио ту „част" да убије Дражу!

Државна комисија за проналажење гроба Драже Михаиловића данас ће коначно да се увери у аутентичност сведочења које Пресс објављује данима и објави да је Дража Михаиловић убијен и бачен у кречану у ноћи између 16. и 17. јуна 1946. на Ади Циганлији

DJENERAL.TUMB.jpg

Високи припадник Озне који је открио ту тајну државном тужиоцу био је један од чувара Драже Михаиловића у затвору у Ђушиној улици.

- Крцун нас је позвао и открио да је Дража ухваћен и да се налази на четвртом спрату зграде. Рекао нам је: „Седећете по двојица са њим, не смете да водите никакве дискусије, ословљаваћете га с господине ђенерале и да водите рачуна да не изврши самоубиство" - рекао је тужиоцу.

Ужичанин пуцао!

Милатовић је рекао да се ослободи лисица пошто се првог дана жалио да га много стежу. Одузете су му наочаре, али се он бунио да га боли глава.

- Имали смо смену по четири сата, после је повећана на шест. Са мном је био Жикица Стојановић из прве пролетерске, унутра је био Момчило Сибиновић, Ђорђе Нешић, било нам је забрањено да причамо о породици. Сибиновић се упустио у дискусију и назвао га злочинцем, па је Дража скинуо цокулу и гађао га. Ђоле Нешић је то испричао својој жени, па је то стигло до Крцуна, који га је казнио затвором - наставља сведочење.

Он каже да су испред затвора били млађи официри Миодраг Кргић, Драган Марковић, Теодосијевић.

- Мајор Божидар Ђорђевић био је командант целог обезбеђења. Родом је из ужичког краја, Крцун му је безрезервно веровао, а ми смо га звали Божа Кундак због дисциплине. Он је Дражу убио хицем у потиљак на Ади Циганлији - каже се у овом сведочењу које треба да промени српску историју.

У ћелију је долазио Јосиф Маловић као заменик Савезног јавног тужиоца, а саслушавао га је Миле Милатовић, Крцунов помоћник. Храна је била доношена из Ознине мензе на Обилићевом венцу. Бошко Видаковић је био задужен за исхрану. Сваки пут се договарао с Дражом шта жели да једе и имао је обавезу да сваки пут проба јело пред њим.

„Живела Србија"

- Михаиловић је стално тражио печено месо с луком, љуте папричице и ракију. Пио је четврт литра, да би касније завршио с литром. Пред суђење је пребачен у Ђушину улицу, Ознин затвор за Србију - испричао је овај сведок.

Мика Ђорђевић је председавао суђењу јер је знао стране језике. Сви су питали како пуковник може да суди генералу, али је речено да ми Дражи не признајемо тај чин. Дража се држао кооперативно, рекао је да не може да стоји и било му је одобрено да седи у фотељи. Други су морали да стоје. Одбио је Американце који су му се нудили за сведоке.

На крају одведен је на Аду с осталима и убијен метком у потиљак. Ту „част" да га лично убије - открио је после 65 година ћутања високи Ознаш - имао је Божа Ђорђевић, звани Божа Кундак. Остали су пуцали у своје људе испред ископане раке. Сви су мирно отишли у смрт, само је Коста Мушицки пред паљбу узвикнуо: „Живела Србија".

Крцун хтео да поштеди Калабића

Сведок Озне који је после 65 година открио место где је убијен четнички командант потврдио је причу да је Дражу издао његов најелитнији официр Никола Калабић. Државном тужиоцу је испричао како га је Слободан Пенезић Крцун много година касније упитао: „Шта мислиш да смо поклонили живот Калабићу зато што нам је дао Дражу, да ли би отишао у иностранство и оформио емиграцију?".

Ознаш му је рекао да је то глупост, јер би га „Американци открили".

ПРЕС

Подели на овим сајтовима

Kada bi bilo moguće da se pronađe ime tog oficira.

Ja sam bio mlad i više se i ne sećam kako sam završio na odeljenju, to je bilo neurohirurško, uglavnom za nerve. Kad sam se konsolidovao u sobi je samnom bio i jedan stariji gospodin, on je jahao a bilo mu rečeno da se ne penje na konja, al ne da se, i dobije gadan išijas. Trpeo bolove al ni glas nije pustio, prava "komunjara".

I tako reč po reč, ja njemu šta je tražio na konju kad su za njega čeze, on meni šta sam ja tražio sa gajbom piva u glavi, "Lederer", tako se zvalo  iz splitske pivare.

I ko si šta si a moji po mami su nekako Crnogorci koji su sa Cetinja otišli u Dečane pa odatle u šumadiju.

I taj čiča, inače oznaš, jer i ja sam tada bio neka vrsta "oznaša". Mi nismo ko sva normalna vojska slavili 22, decembar nego 13, maj.

Ali to nije važno za priču, uglavnom on kroz šalu meni da su ti moji preci po mami sve četnik do četnika.

Ja o četnicima sam mislio gledajući onaj Bulajićev film da  je to  neki  pokret militantnih hipika, sa onim kosama i bradama. Bukvalno nisam imao pojma.

I počne priča o Raduši, o ustašama, to mi je  bila poznatija tema.

I dođemo do Krcuna pa kako su uhvatili Dražu.

I onda mi taj gospodin kaže: sine, ništa ti ne znaš, niko nije ni jurio ni hvatao Dražu. Ja sam jedan od ljudi koji je rukovodio celom akcijom. Postigli smo dogovor sa Englezima. Englezi su ubacili vezistu, kod Draže i dogovoreno je da jedan avion sleti pokupi Dražu i ode na nekakav razgovor do Engleske.

Sve je organizovano, napravljen improvizovan aerodrom i jednu noć je sleteo avion sa engleskim oznakama, Draža i ti koji su trebali da idu u Englesku se ukrcali i avion uzleteo.

Kružili su nekoliko sati da bi se stekao utisak da lete daleko i onda sleteli u Batajnicu. Tu ih sačekali partizani u engleskim uniformama, oni jadni mislili da su u Engleskoj.

Tako da nije bilo ni jurnjave, ni ti bi oni uhvatili ikad Dražu da nisu Englezi sarađivali sa njima. Zašto je i da li je bilo tako, meni je jako ubedljivo delovala njegova priča.

To je isti aerodrom sa koga je Milošević odveden u Hag?

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Дражин џелат живи на Дедињу

DRAZIN-DZELAT.jpg

Божидар Ђорђевић, познатији као Божа Кундак, који је по сведочењу 91-годишњег ознаша хицем у потиљак усмртио Дражу Михаиловића, још је жив, станује на Дедињу, а већи део времена проводи у викендици у једном селу поред Горњег Милановца, сазнаје Пресс.

Након ексклузивног објављивања сведочења које је разоткрило пуну истину о убиству Драже Михаиловића, јавили су нам се мештани овог села који су нам испричали све о "чувеном" Божи Кундаку који сваког лета борави у својој викендици (локација позната редакцији Пресса).

Препознали га на слици

Они који познају Божу Кундака препознали су га као "првог слева" на чувеној слици из архива БИА на којој је Дража са својим тамничарима! Ово је Прессу потврђено и у СПО-у, као и код неколико чланова државне Комисије за откривање истине о погубљењу Драже Михаиловића.

У СПО-у су нам рекли да су прво посумњали да је Божидар Ђорђевић жив пошто су се и њима јављали људи који су га препознали на слици и испричали да су га виђали донедавно.

- Сви га препознају као високог ознаша без бркова на чувеној слици. Нама није битно да ли је на слици, него ако је још жив, против њега мора да се спроведе истрага - речено нам је у СПО-у.

У Комисији нико званично није желео да нам каже да ли ће се покренути захтев да се утврди да ли је Божа Кундак још жив и да се евентуално позове на саслушање, али су нам рекли да има блиске рођаке који и даље раде у служби и који "праве проблеме" што је у јавност процурила информација да је учествовао у погубљењу.

Пресс је посетио село где Ђорђевић често борави, а мештани су рекли да је последњи пут био на јесен. Да је умро, цело село би то знало за два минута!

прес

Подели на овим сајтовима

Скенирањем траже Дражине посмртне остатке на Ади Циганлији

drazza.jpg

Већина прикупљених података указује да би посмртни остаци могли бити на том месту, каже историчар др Слободан Марковић

Улаз на Аду Циганлију: могуће место где су сахрањени посмртни остаци Драже Михајловића Фото Б. Педовић

Комисија за утврђивање чињеница о погубљењу и гробном месту генерала Драгољуба Михаиловића на сутрашњој седници својом одлуком указаће на београдску Аду Циганлију као највероватнију примарну гробницу у којој би требало тражити посмртне остатке команданта Југословенске војске у отаџбини. Како у разговору за „Политику” каже члан комисије историчар др Слободан Марковић, ускоро ће се посебним уређајима обавити скенирање терена близу садашњег ружичњака на улазу на Аду Циганлију, на месту некадашњег затвора. Ако налази буду позитивни, уследиће ексхумација.

– Пролеће је идеално доба године за истраживања те врсте. Већина прикупљених података указује да би посмртни остаци могли бити ту. Истина, постоје и информације о секундарној гробници, али свакако прво треба обавити теренски део посла на Ади Циганлији па, ако буде потребе, и на другим локацијама – каже Марковић.

Комисија је основана крајем 2009. године, њени чланови су у више архива трагали за писаним трагом о стрељању генерала Михаиловића и саслушали више десетина сведока. Скоро сва сведочења су из „друге руке” – обично су грађани препричавали оно што су чули од својих пријатеља који су, углавном, радили у Озни.

– На мене је најјачи утисак оставило сведочење емигранта М. Марковића који је још 2001. дао изјаву новинару Радио Београда. Био је затвореник на Ади Циганлији, чуо је плотуне 16. или 17. јула 1946. године, чувари су му рекли да је неко стрељан, касније је чуо и да је реч о Дражи Михаиловићу. Дакле, човек није видео стрељање али је чуо хице, он је сведок с лица места – истиче Марковић.

Он додаје да се, реално гледано, са оснивањем комисије закаснило десетак година, јер је данас мало живих важнијих актера тог догађаја. Марковић је лично разговарао са кћерком тужиоца у процесу Михаиловићу, која му је рекла да „о томе не зна ништа”. Ни недавно сведочење бившег шефа Службе државне безбедности Београда Душана Ступара, који је својевремено написао докторат о четницима и познавао је старију гарду Удбе, није бацило ново светло на случај.

– Лично мислим да је СДБ у време Слободана Пенезића Крцуна и Александра Ранковића чак и међу колегама пуштао гласине око места гроба генерала Михаиловића. Та служба је, ако се тако може рећи, добро обавила задатак, јер и данас трагамо за истином о погубљењу команданта ЈВуО. Ако питате како су Руси после приближног временског периода пронашли посмртне остатке породице Романов, а ми и даље не можемо да нађемо остатке генерала Михаиловића, мој одговор је да су Романови стрељани на брзину у хаосу грађанског рата, док је командант ЈВуО стрељан у време док је комунизам био у пуној снази, па су се и докази могли брижљивије уклонити – каже Марковић.

Упркос претрази више архива, записник о стрељању, на којем би морала бити наведена и локација – није пронађен. Занимљиво да су у поседу Безбедносноинформативне агенције личне ствари генерала Михаиловића, фотографије команданта ЈВуО са припадницима Озне који су га ухапсили, нема „само” податка где су посмртни остаци Михаиловића. После Брионског пленума и кадровских промена у СДБ Србије и Југославије, указују прикупљени подаци, уништено је доста документације међу којом и она о Михаиловићу. На основу исказа једног сведока постоји могућност да је део те документације, током обрачуна међу Брозовим безбедњацима, завршио у поседу СДБ-а других југословенских република.

– У јавности су се створила по мом мишљењу нереална очекивања да ћемо истину о погубљењу команданта ЈВуО пронаћи у британским архивама. Испоставило се да је британска амбасада у Београду није имала примарне податке о суђењу Михаиловићу, већ је процес повремено пратио аташе за културу чији извештаји могу бити корисни у процесу рехабилитације Михаиловића, али не и у проналажењу његових посмртних остатака. Сматрам да ако би се у неким архивама и могао пронаћи неки податак онда би то пре био архив совјетске тајне службе НКВД – објашњава Марковић. 

М. Галовић

---------------------------------------------

Још један позив сведоцима

Др Слободан Марковић истиче да ће рад комисије бити настављен док се не пронађу посмртни остаци Михаиловића или док се не провере сви расположиви подаци. Он каже да намера комисије није да прави ревизију Другог светског рата и позива још једном све које имају сазнања која би могла помоћи да се јаве комисији.

– Можда има оних који мисле да ће ћутањем спречити стварање мита о Михаиловићу. Биће управо супротно, ако се не пронађу посмртни остаци ојачаће култ команданта ЈВуО. Наша жеља је само да се посмртни остаци предају породици и да се обави достојна сахрана генерала Михаиловића – каже Марковић.

политика

Подели на овим сајтовима

Просто више не знам у шта да поверујем.

Тако дуго скривана истина, на крају ми дође као неистина...

Na žalost ni među Srbima još nema slaganja oko uloge generala u II ratu, jedni pišu o njemu pozitivno drugi negativno.

Taj sud je bio interesantan, potpuno isti sastav je sudio i Stepincu i imam utisak da se to namerno tako ne dorečeno sve ostavilo.

Подели на овим сајтовима

Просто више не знам у шта да поверујем.

Тако дуго скривана истина, на крају ми дође као неистина...

Na žalost ni među Srbima još nema slaganja oko uloge generala u II ratu, jedni pišu o njemu pozitivno drugi negativno.

Taj sud je bio interesantan, potpuno isti sastav je sudio i Stepincu i imam utisak da se to namerno tako ne dorečeno sve ostavilo.

Normalno je da pola prica jedno, a druga polovina drugo. Poznato ti je ko je vladao i trovao posle II svetskog rata... Dobro je da i tu jednu polovinu koja misli dobro imamo...

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Ђенерал поново међу Србима...

НА АДИ ЦИГАНЛИЈИ државна комисија ОТКРИла ГРОБНИЦу СА посмртним остацима ЧЕТНИКА стрељаних 1946. године

Решена мистерија после 65 година: Дража ископан на Ади

Последњи је пао - Остаци костију вероватно припадају генералу Дражи Михаиловићу, пошто је по сведочењима он у групи убијен последњи, рекао је Срђан Цветковић из Комисије. Сведочанства - Локација је утврђена на основу четири сведочења која је објављивао Пресс, и која су се поклапала у описима реконструкције некадашњег затвора

draza-ada-ciganlija9.jpg

На месту на ком је по исказима сведока утврђено да се налази примарна гробница генерала Драже Михаиловића јуче су пронађени остаци људских костију за које се верује да су његове.

У површинском ископавању на само метар дубине пронађено је 11 већих костију (дужине од пет до десет центиметара), девет мањих, као и три остатка спаљених људских костију. Откриће гробнице на Ади Циганлији недвосмислено потврђује сведочења затвореника и 91-годишњег ознаша која је наш лист први објавио.

Четири сведока

То нам је потврдио секретар Државне комисије за откривање тајних гробница Срђан Цветковић. Он није очекивао да ће већ на почетку ископавања наићи на посмртне остатке, али, како је рекао, реконструкција некадашњег затвора показала се као врло прецизна. Она је урађена на основу сведочења која је објављивао Пресс.

- Локација је утврђена на основу четири сведочења, која су се поклопила у већини детаља. То су сведочења Михајла Шашкијевића из Америке, Лазаревића из Крагујевца, Милисава Марковића из Конатице и сведочење ознаша које је Пресс објавио - дословно је рекао Цветковић.

Он објашњава да су сви сведоци говорили о месту на ком се секу западни и северни зид затвора.

- Михајло Шашкијевић је у свом сведочењу од тридесет страна чак нацртао и мапу на којој је обележено управо ово место које смо открили. Сви су говорили о Немцима које су доводили на ископавање, као и да су тог дана били присутни високи официри Озне који иначе нису долазили у затвор - прича Цветковић.

Ископавањем локације пронађен је и гашени креч, крхотине флаше, као и три остатка спаљених костију. Блажо Ђуровић, директор фирме „Монтинг холдинг" која се добровољно укључила у ископавање тајних гробница, каже да се на основу тога, без дилеме, закључује да су лешеви спаљени.

- На основу ранијих искустава у ископавањима гробница, можемо да претпоставимо да да су у питању остаци више лешева. Први остаци које смо нашли припадају старијим људима. То ћемо са сигурношћу моћи да кажемо тек након што се одраде ДНК анализе. Наше је било да откријемо да ли на овом месту има гробница и овај историјски задатак смо обавили - каже Ђуровић.

Срђан Цветковић је рекао да постоји вероватноћа да остаци костију припадају управо генералу Дражи Михаиловићу, пошто је, по сведочењима, он у групи убијен последњи. Откриће посмртних остатака на месту где су погубљени Дража и његови саборци отвара могућност да ипак није дошло до премештања, већ да су то „подметачине које су послужиле да се сакрије права истина".

Највећи корак до истине

- Ми не можемо са сигурношћу ништа да тврдимо, али направили смо велики посао открићем да је овде заиста било гробница. Обавестили смо јавног тужиоца и полицију, и сада форензичари треба да спроведу истрагу и утврде чији су ово посмртни остаци - каже Срећковић.

Директор Института за савремену историју Мома Павловић каже да је ово највећи „практични" помак у откривању истине о погубљењу Драже Михаиловића, јер је доказано оно што је Комисија до сада могла да наведе као „највероватнију верзију".

- Доказани су позиција затвора и тачна локација кречане која је била стратиште за затворенике. Треба сачекати ДНК анализу, како би се утврдило да ли се у тој гробници налазе и остаци Драже Михаиловића. Ипак, толико је било убистава идеолошких неистомишљеника да сам бог зна чије се све кости ту могу наћи - каже Павловић.

Историчар Милосав Самарџић који је заступао тезу да је Дража покопан у Лисичјем потоку каже да треба сачекати да се ураде дубља ископавања и ДНК анализа.

- Гробнице те врсте се простиру и по десет метара у ширину, треба видети шта све та локација на Ади крије. Ако се после ДНК анализе испостави да ту леже посмртни остаци Драже Михаиловића, онда само могу да вам кажем свака вам част што сте били у праву - рекао нам је Самарџић.

Миладин Гавриловић, директор Задужбине краља Петра на Опленцу и члан Комисије за откривање истине о погубљењу Драже Михаиловића, похвалио је откриће гробнице и упозорио да локација мора добро да се заштити, да не би дошло до „идеолошке одмазде".

На место ископавања јуче је дошла полиција и обезбедила га, а речено је да ће обезбеђење ЈП „Ада Циганлија" преко ноћи да патролира око новооткривене гробнице.

прес

Подели на овим сајтовима

Nije mi jasno zašto uopšte neki krive komuniste što su ubili čiča Dražu.

Oni su bili u principu samo egzekutori (dželati) a ubica je bio kralj Petar 2. koji se odrekao Draže i čitavog pokreta.

Draža je zapravo tada umro, a fizička smrt nema mnogo veze sem kao historijski podatak.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...