раб.аџија Написано Март 19, 2011 Пријави Подели Написано Март 19, 2011 Јапан у славу трешњиног цветаお花見@新宿御苑2008 klapklap(погледајте видео, музика је је Меки су као свила, не већи од дугмета и запоседају срца Јапанаца сваког пролећа. Реч је, наравно, о цветовима трешње посебне врсте која се у Јапану зове сакура (њени плодови се не једу). Ишчекивање овог догађаја почиње већ у фебруару широм земље. Када се на југозападу отвори први пупољак, то је знак за праву националну еуфорију. Новине прате развој догађаја, а милиони нежних цветића украшавају цео архипелаг.На телевизији се емитују дневни прилози о сакури. Шаљу се најлепше фотографије и све се то приказује уз много „ааах" и „ооох" уздаха дивљења. Странцима све то може да изгледа помало чудно. Како један природан, годишњи догађај може да изазове толико усхићење код пословично резервисаних Јапанаца?Међутим, довољно је присуствовати том јединственом природном спектаклу да би се схватило. Цветање јапанских трешања је очаравајућа лепота која одузима дах. Чак и Токио, у коме углавном преовлађује сива боја, у том периоду постаје ружичаст. Цветови се појављују широм града: на појединачним стаблима, у сеновитим деловима града, у парковима. Нарочито лепо место је Царска палата у Токију, где стабла трешње подсећају на врбе, чије гране чудесно падају до земље. Цветићи незнаног броја издалека подсећају на неку импресионистичку слику.Дивљење цветању трешања древна је традиција, а Јапанци имају и реч за то - „ханами" (посматрање цвећа). Посматрање није увек тихо. Паркови, нарочито увече, места су прилично бучних ханами журки студената, породица и запослених, уз закуску и саке.Изјутра, младићи одлазе у паркове да пронађу најлепше дрвеће и означавају га плавим пластичним плочицама. Око поднева чувари дремају у сенци дрвећа. Током вечери, када је дрвеће осветљено, бројни посетиоци седе једни до других, тако да је готово немогуће проћи парком.Ханами - Посматрање цветањаСви који желе да посете Јапан у време цветања трешње морају помало да рачунају и на срећу. Цветање почиње на северозападу и иде ка североистоку, а у Токију се дешава крајем марта. Много тога зависи и од времена, јер ако је топлије и цветање креће раније. Прве прогнозе најављују ранији почетак цветања ове године због изузетно благе зиме, па се у Токију први цветићи очекују већ око 20. марта, што је недељу дана раније од уобичајеног.Ко пропусти цветање у Токију, може да оде до Кјота, у коме ханами почиње неколико дана касније. Трешње су у пуном цвату око недељу дана, а када почну да опадају, уочи олиставања, улице изгледају као прекривене меким ћилимом.Када је о симболици реч, у Јапану је она вишеструка. Цветање трешње симбол је пролазности, због кратког трајања, али такође знак среће, љубави, привлачности и прави симбол пролећа.HANAMI / TOKYO 2010изворhttp://www.pressonline.rs/sr/vesti/kofer/destinacije/story/59943/JAPAN+U+SLAVU+TRE%C5%A0NJINOG+CVETA.htmlГрађани Београда у црвеним и белим мајицама (Фото Танјуг)Планина Фуџи富士山 Fuji-san, 3776 metersпоглед са планине ФуџиО, пужу, попни се уз планину Фуџи, али полако, полако. (јапански хаику) Hokusai јапанска башта"Sorakuen" in Kobe, Hyogo prefecture, Japan obi-wan and katja је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 11, 2012 Пријави Подели Написано Април 11, 2012 Posto je prolece, i vreme cvetanja tresnji polako nailazi, da malo podignemo ovu temu... katja је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
katja Написано Април 12, 2012 Пријави Подели Написано Април 12, 2012 ова тема је мелем за душу! могао си слободно и тако да је назовеш :rolleyes: .mense. "Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 12, 2012 Пријави Подели Написано Април 12, 2012 Kak'e su to tresnje koje ne mogu da se izjedu? Pih! I ti Japanci ... podvalili su nam .... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 12, 2012 Пријави Подели Написано Април 12, 2012 ова тема је мелем за душу! могао си слободно и тако да је назовеш :rolleyes: .mense. Moram da priznam da sam, od kad znam za sebe, uvek bio fasciniran ovom dalekoistocnom kulturom. U svakom pogledu. A imao sam i tu radost, da u 8. razredu u moju skolu dodje delegacija japanskih profesora i nastavnika, a onda jedan moj preduzimljivi drugar pokupi od nekolicine nas adrese i posalje po ovim profesorima da bi se mi sa njihovim djacima dopisivali. I stvarno - posle 10-tak dana stiglo mi pismo, i to od devojcice. A posebno sam se uverio u posebnost i izdrzljivost kulture tog naroda prosle godine, posle onog cunamija, gde su svi - ceo svet - mogli da vide kako tamo ljudi mirno stoje u redu za flasu vode u potpuno srusenom gradu, a kasnije i kako svi slozno ucestvuju u rasciscavanju nereda i pravljenja porusenog. Zaista su za primer u mnogo cemu. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
katja Написано Април 12, 2012 Пријави Подели Написано Април 12, 2012 @ obi wan: I ja sam imala prilike da upoznam više Japanaca na raznim putovanjima po Evropi, a i da jedno vreme (po nekoliko nedelja) provedem sa njima. Malo je reći da su tek ostavili utisak... neverovatno ljubazni, strpljivi, vredni, radoznali, nadasve miroljubivi i tolerantni, u kulturološkom i svakom drugom smislu. Od njih mnogo možemo da naučimo. A slike koje si postavio su prelepe, baš zamišljam Japan kao drugu planetu. I veoma bih volela da ga posetim. Do tada... čitam Murakamija! 4869 "Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
katja Написано Април 12, 2012 Пријави Подели Написано Април 12, 2012 (sad videh da je neko drugi postavio slike i linkove, ali nema veze, važno je da se tema obnovi .smesko. ) obi-wan је реаговао/ла на ово 1 "Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука