Jump to content

Da li zitija svetih imaju dogmatski karakter

Оцени ову тему

Da li zitija svetih imaju dogmatski karakter   

12 члановâ је гласало

1. 1. Da li zitija svetih imaju dogmatski karakter

• da
      3
    • ne
      8
    • u zavisnosti kog svetog je zitije
      1
    • u zavisnosti od autora zitija
      1

Препоручена порука

• Одговори 87
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Житија светих спадају у тзв. хагиографију. Једноставно, не може се све из хагиографије узети као догмат. Зна се да је особина хагиографије  - стил који идеализује догађаје, личности, историјске чињенице. Зато у Житијима треба приметити оно догматско, историјско и раздвојити га од стилскких фигура.

Рецимо, постоји писање да је наш свети Сава, по повратку из Свете Горе, васкрсао свог преминулог брата, краља Стефана Првовенчаног. То не значи да свако чудо у Житијима треба априори одбацити као нетачно.

Подели на овим сајтовима

?????? ?????? ??????? ? ???. ????????????. ???????????, ?? ???? ?? ??? ?? ???????????? ????? ??? ??????. ??? ?? ?? ?? ??????? ????????????  - ???? ???? ?????????? ????????, ????????, ?????????? ????????. ???? ? ???????? ????? ????????? ??? ?????????, ?????????? ? ?????????? ?? ?? ????????? ??????.

??????, ??????? ?????? ?? ?? ??? ????? ????, ?? ???????? ?? ????? ????, ???????? ???? ?????????? ?????, ????? ??????? ????????????. ?? ?? ????? ?? ????? ???? ? ???????? ????? ??????? ???????? ??? ???????.

dosta sam se bavio hagiografijom, kao nasih srpskih svetih, tako i ranohriscanskih svetih posebno velikomucenika Prokopija.

I sada jasno se i dokazivo pokazalo da je zitije svetog Prokopija cist falsifikat, on je postojao ali nije bio ni vojvoda niti je sa nji postradao toliki broj ljudi i sl... isti je slucaj i sa mojim svetim patronom Dimitrijem na primer

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

Фалсификат је, мислим, прегруба реч. Ја бих рекао да житија обилују епским и легендарним хвалоспевима. Исти имају за циљ величање и слављење одређеног светитеља.

Подели на овим сајтовима

tako lepo sveti Dimityrije kao ratnik i vojvoda soluna nije nikada postojao on je bio sirmijumski djakon postardao sa episkopom Irinejem 304godine. Pri najezdi varvarskih plemena mosti su mu kao i drugih sremskih mucenika sklonjene iz Sirmijuma,m njegove konkretno u Solun. U nedostatku zitijskih podataka sirijumski djakon je legendarnizovan u vojvodu grada o cemu govori PASIA ALTERA i pravi svetiteljev identite je zaboravljen.

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

А коме је посвећена Црква у Солуну?Том Светом Димитрију или оном Светом Димитрију који је бранио Солун кад су га нападали Срби и Авари?

Подели на овим сајтовима

Чекај,Срби са Аварима су нападали Солун тамо у 5-6 вијеку а ти кажеш да је један од њих двојице постадао 304 године.То је 4 вијек.

Подели на овим сајтовима

Чекај,ти си рекао за Светог Димитрија који је пострадао 304 године а ја сам поменуо да је постојао и Свети Димитрије који је бранио Солун кад су га нападали Срби и Авари а то је било у 5-6 вијеку.Дакле,ради се о два Света Димитрија па сам те питао коме је од њих двојице посвећена Црква у Солуну?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...