Jump to content

bgpj

Члан
  • Број садржаја

    217
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Репутација активности

  1. Оплаках :))
    bgpj је реаговао/ла на Sanja Т. у Саопштење Светог Архијерејског Синода: Нико се не причешћује принудно већ добровољно!   
    Jel otišo....


    moram jos ovo,,,, VIRIM,,,,
    WWW.COOLINARIKA.COM   iv модул
  2. Свиђа ми се
    bgpj је реаговао/ла на obi-wan у Саопштење Светог Архијерејског Синода: Нико се не причешћује принудно већ добровољно!   
    Ne znam sto to meni pricas. Ovih dana nisam mrdnuo iz kuce, isli smo - pojedinacno - samo u kratke nabavke. Drugim recima, ja nemam nikakav problem sa time da covek treba da bude poslusan (normalnom) zakonu, niti sam ikad imao.
    Ali sam juce isao u crkvu. I pricestio se. Iz iste kasike, kao sto i treba. To je nesto sto drzava ne moze nikad ni da ukapira, a kamoli da regulise. Bogosluzbena i sva druga slicna pitanja su iskljuciva nadleznost Crkve, i tu niko drugi nema sta da trazi.
  3. Свиђа ми се
    bgpj је реаговао/ла на obi-wan у Саопштење Светог Архијерејског Синода: Нико се не причешћује принудно већ добровољно!   
    Apsolutno! Rusi su sebi pucali u nogu, a nama ostalima u glavu. Oni kad omase, omase galaksiju, nista manje od toga. Tugo sveslovenska.
    Ali zato imas Gruzijsku i Kiparsku PC, koje su se postavile sasvim drukcije.
    Nego, znas sta, najbolje obozavam ovaj forum, jer na njemu lako vidis dvolicenje mnogih - kad je politika u pitanju, razularena masa pljuje na Ruse, a Putina poredi sa Hitlerom; a sad su mnogima, odjednom, uzor blagorazumnosti i primer trezvenosti. Fuj.
  4. Свиђа ми се
    bgpj је реаговао/ла на Desiderius Erasmus у Саопштење Светог Архијерејског Синода: Нико се не причешћује принудно већ добровољно!   
    Ma ne ljutim se. Ali ni ne razumem zašto bi korišćenje zasebnih (preferiram metalne) kašičica bilo bezbožništvo. 
  5. Свиђа ми се
    bgpj је реаговао/ла на obi-wan у Саопштење Светог Архијерејског Синода: Нико се не причешћује принудно већ добровољно!   
    Kakvo pitanje... zasto su onda Hriscani ikad "bez potrebe navlacili na sebe gonjenje", kad su lepo mogli da poslusaju drzavu (Rimsku, i koju god)?
    Mozda da pitas sv. Djordja, ili Dimitrija, ili Pantelejmona, ili...?
    Ne verujem sta citam na crkvujucem forumu, lepo mi nije dobro.
  6. Свиђа ми се
    bgpj је реаговао/ла на obi-wan у Саопштење Светог Архијерејског Синода: Нико се не причешћује принудно већ добровољно!   
    Crkvi gonjenje sleduje u svakom slucaju brate, to je Hristos unapred sve najavio, tako je uvek i bivalo. Je Ona nije od ovog sveta, Ona ovde stranstvuje, savrseno je tudja svemu sto je otcepljeno od Boga, Njena mudrost je Odozgo, i ko god nije sa tim raskrstio i rascistio, nece nikad da razume (a jos manje prihvati) Crkvu kakva Ona jeste.
    Koriscenje plastike bi, osim sto je protivkanonsko, napravilo jos vece zabune i sludelo ljude jos vise.
    Da su kojom zgodom i uzeli takve kasike, necastivi smrad bi nasao nesto peto da preko necasnih ljudi opet napada na Crkvu.
    Crkva je bila i ostaje zauvek dosledna samoj sebi, tj. svom neprolaznom Izvorniku.
    To zamucenim mozgovima neoliberalnih i svih drugih provinijencija jednostavno nikad nece da bude jasno. Dok se ne izbistre.
  7. Хахаха
    bgpj је реаговао/ла на Ромејац у Тема јасна из прве поруке   
  8. Оплаках :))
    bgpj је реаговао/ла на PredragVId у Pozitivna strana uvedenih mera   
    Није све тако цРнО
  9. Свиђа ми се
    bgpj је реаговао/ла на Ђорђе Р у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Не него Ава зна оце, ал манипулише њима како би његова тврдња била “јача”. То ради и друга страна “зурлоти”. То су радили, и раде, протестанти са Светим писмом. Ми се не гађамо цитатима Светог писма, као протестанти, него цитатима Светог предања.
    Слажем се са Родољубом да о. Зоран греши. Нигде нема код отаца да у време епидемије хрошћани не треба да се окупљају на Литургије и заједничке молитве, да не треба да се причешћују, због сумњивих хигијенских мера (дал је кашчица исправно дензификована ил не). Него управо супротно. При епидемијама, Црква је увек позивала на молитвене скупове, Литургије, свеопште покајање, праштање једни другима. Наш живот је у Божијим рукама, а не Вучићевим, државним, рукама лекара.
  10. Свиђа ми се
    bgpj је реаговао/ла на Родољуб Лазић у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Човек који намерно лаже је никакав патролог.
    Не јурим га, јавио сам се на тему и причао сам о његовом схватању које он намеће као једину истину.
  11. Свиђа ми се
    bgpj је реаговао/ла на Иванушка987 у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Па, ако кажу да не целивамо- не целивај. Ако ми свештеник изађе са Крстом, све нас закрсти и каже- Људи, слободно целивајте, по вери вашој нека вам буде. Онда твоја зараза није мој проблем. Али да се разумемо, ја не бих ишла у цркву болесна.... ??
  12. Свиђа ми се
    bgpj је реаговао/ла на Иванушка987 у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Е, ово знамо зашто је речено и како се у то време употребљавало Св Причешће... Не знате ништа о мени.... Моја вера није последица књига... ? Штета само што ме је наш блаженопочивши Пат Павле учио другачије... Нисмо сви Перпетум мобиле у покушају. ?
  13. Свиђа ми се
    bgpj је реаговао/ла на Иванушка987 у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Не тупи, живота ти. Не може се вирус пренети преко Св Причешћа- о томе ти причам. На Канону Евхаристије силази Светлост и тај хлеб и вино се претварају у Крв и Тело Христову. Зато многи Св Оци и упозоравају да није само дошао сам и зинуо сам. Зато и Св Симеон Нови Богослов (кога лично преферирам) каже да се не прилази ако немаш покајања, јер није безопасно...  Свашта. Али се зараза не преноси преко Св Причешћа и тачка.. А, сад, да ли ћеш се разболети уобичајеним путевима трансмисије болести- читај искуључујем Св Причешће, то је већ Божја воља или допуштење, јер ништ без тога не бива. Е, сад, ко сматра да је вирус изнад Христа, нека седи кући. Моја мајка је заражена, ја нисам. Из предострожности не излазим из куће, јер сматрам да би било неодговорно од мене. Није завршила на респиратору. Да ли сам се узнемирила? Да, јесам, мајка ми је. Она није верујућа. Али ипак се молила Владичици... Данас је супер, спала температура и смањио се кашаљ и већ је орна за свађу...  Али ако не зна неко да је болестан, нема симптоме и дође и Причести се, зар ја треба да кажем- стерилиши кашичицу, па ћу ја после? Јок, приступам са поверењем у мог Бога, да ништа не бива без промисла Његовог и Причешћујем се. Ја се заиста не цимам око свега тога, јер не видим сврху. Али нећу да се возим ГСП-ом, радим од куће, нећу да се љубакам са људима... Али одвајам Св Причешће од свега тога... Имала сам две озбиљне саобраћајке, где је ауто отишао на одпад, тотално униште, а ја из обе изашла на ,,4 ноге" жива и здрава... И да причестила сам се то јутро... Длака са главе ми није фалила. Е, сад, да сам била приправна за Царство Небеско не бих се сада са вама препуцавала по форуму, него бих уживала... Овако... Свакоме по вери нека буде..
  14. Свиђа ми се
    bgpj је реаговао/ла на slovoA у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Да ми прво видимо који ће то демон да укапа вирус беснила у Свето Причешће? И шта уопште значе таква питања?
  15. Свиђа ми се
    bgpj је реаговао/ла на slovoA у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Шта значи ова реченица? Кад су то и гдје "сишли с неба ти Оци које си привео", и како си их то тачно "привео"?
  16. Свиђа ми се
    bgpj је реаговао/ла на Родољуб Лазић у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Можда свети Јован Шангајски? Прочитај шта је било у Шангају, имаш у његовом житију.
  17. Волим
    bgpj је реаговао/ла на Иванушка987 у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Па, као прво нити познајете мене, нити моју главу да бисте знали шта је у њој.  Као друго, ако Вас видим у мантији узеђу благослов, али то не значи да ћу остати на Вашој проповеди...  Ви, на жалост, говорите ствари које се косе са Јеванђељем, с тога не могу да учим од Вас. Као треће, нисам ништа рекла о РПЦ већ о људима који сматрају да ту праксу треба да усвоји и наш Патријарх, јер је то истина- што баш и није. Ја припадам СПЦ и докле год се не изда другачије наређење, гарант нећу се трести јер неки поп Зоран Ђуровић написао полуистинити текст, што иначе ради месецима уназад и једва чека да се било шта појави да би нашао као изговор да се унизи СПЦ. Заиста нема потребе за тим. Ако мој Патријарх буде сматрао да је то неопходност, да се не би народ више смућивао, јер нам није свима иста вера или зато што ће на тај начин заштити Цркву, моје само да кажем ,,Амин." Полуистине су горе од неистине.
    А, Символ вере каже: 
    ,,Верујем у Једног Бога Оца, Твроца Неба и Земље и свега видљивог и невидљивиг."
    Ако Бог тако сматра Причестили се или не- заразићемо се, јер Он Творац свега видљивог и невидљивог (вируси су невидљиви голим оком)...  Ако ћете се Причестити, па умрети- слава Богу. Ако останете живи и здрави- слава Богу и на томе. Ако нема вере, па не иди у цркву, маловерани смо, што је исто ок, седи кући и моли се. Просто је и једноставно. И поштуј благослов места коме припадаш и крај. Сваки свештеник познаје своју паству...
     
     
  18. Волим
    bgpj је реаговао/ла на Иванушка987 у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Оклен сад та тврдња... Имате проблем да вадите ствари из контекста, ,,читате између редова" и сматрате да је неко рекао нешто што није... Али ок је и то, што се мене тиче...
    П.С. Не улазим у то шта је коме ударило у главу... Само зато што сам женско, а Ви свештеник, није баш пристојан тон разговора.  Разумем да је напад најбоља одбрана, за оног ко се сматра да је нападнут, али форум није место за грађење личног иденитета и рекламе, већ конструктивна размена мишљења и ставова, а у овом случају и утврђивање у вери Христовој. 
    Иначе сматрам РПЦ јако мудром и молитвеном. Она зна како да стиша страсти и заштити себе од разних шпекулација. А, ствари види ко како хоће. Ко оно Јевреји- лечи у суботни дан, гарант није од Бога, чим не поштује дан суботњи. 
     
  19. Свиђа ми се
    bgpj је реаговао/ла на Иванушка987 у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Не вичи. РПЦ се не вређа нигде. Од дрвета не видиш шуму. ,,Закхеју сиђи брзо доле, јер данас ми ваља бити у дому твоме."
  20. Свиђа ми се
    bgpj је реаговао/ла на Иванушка987 у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Да ли је оваплоћење исто што и телесно рођење? Да ли знаш шта се дешава у току Св Литургије? Да ли верујеш да постоји Рај и Пакао? Ја се у току молитве не издижем од земље, али има људи који и то чине. Знаш ли шта је Нетварна Светлост? Јеси слушао монаха Арсенија, сматраш ли да он лупа? Благодатни Огањ? Благодатни Облак? 
    Да се обучем у црно, не купам се и не шминкам, живим као затвореник, то ништа не значи наспрам Истине Христове, то  није ,,рецепт" за спасење. Бог није форма, нити је теологија нека наука.... Богопознање није наука, не открива се из ума и књига, но из срца и боготражења. То што нисам ставила Хаџи поред свог имена не чини ме мањим Хришћанином и не значи да ми Јерусалим није ,,друга кућа". Где се облачим, куда се шетам и крећем, не значи да ме чини мањом или већом Хришћанком. Овде се не говори о мени, већ о Истини и Богу. А, како ја живим, то зна мој исповедник (не могу рећи духовник, јер њих има јако мало) и апсолутно немам намеру да о томе дискутијем ни са ким, поготву не са људима са форума. 
    И да оног момента када обичан хлеб и обично вино постану Тело и Крв Христова ( то је чак и Патријарх Теофил Јерусалимски видео једне прилике у Путиру и скаменио се, лично ми је Аристарх причао, који је тада био са њим), то је чиста физика, зар не? 
    Причешећем примамо Бога у себе, који је Огањ који сатире све нечистоће, али и даље смо људи. То што смо се Причестили, не значи да смо постали свети. Цео живот се трудимо да се ослободимо себе и свога ја, пошто је его толико јак... Гордост је оно са чим се боримо до последњег дана живота. Самољубље је оно што нас одваја од Бога. Био Причешћен или не, ако Бог сматра да ће то бити на спасење- заразићеш се- постоји разни видови заразе. Али не преко Причешћа, аман .  Али пази, ок је и бити маловеран, само онда искрено кажи Богу да си маловеран.Неће ти то Бог узети за зло. Искрено срце је оно што Господ хоће, а не неке ту теорије и наклпања.. И као одгоним страх наводећи искривљено неке цитате. Ма,баш.
  21. Свиђа ми се
    bgpj је реаговао/ла на Иванушка987 у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Патријарх Павле: Да ли треба брисати кашичицу после причешћа сваког верника? | Православна Митрополија црногорско-приморска (Званични сајт)
    MITROPOLIJA.COM Приликом причешћивања, поједини свештеници бришу каишчицу после... Нико не каже да се разуман човек не треба штитити од вируса. Ако и бришу кашичицу или користе пластичне, као верник ћу у смирењу се повиновати- јер то је послушање. Али, да се разумемо, стајати јавно иза става да се у току Евхаристије не спушта Нетварна Светлост, благодат Духа Светог која све мења је ужасно! Да се у току Херувике црква не пуни Св Анђелима... И остало по сведочаству Св Отаца и људи који су и дан, данас имали додир са том врстом благодати и сведоче о томе,  а други који немају везе са тим називају такве тврдње неистином је равно лудилу. Испада и да Св Сименон Нови Богослов лупа нешто, да је то магија или да је он у прелести некој... Ужасно! У току Св Литургије се мењају закони природе. Св Литургија је сусрет човека са Богом. У току Св Литургије мења се читав Универзум. И ако људи који умују, који тако ,,изучавају" догматику, па им се смути у глави (од тога су многе јереси и настале од тог ,,вишка" памети), сматрају да се теба штити од дешавања на Св Литургији, сами ће дати одговор пред Христом. Нико разуман не каже да се човек не треба штити, или ако си верујућ да нећеш се заразити- то је глупо и сујетно, наравно да хоћеш ако је Богу такон угодно. Све се дешава по вољи или допуштењу Божијем. И да се разумемо, Старац Јосиф Исихаста, предат вољи Божијој је неговао братију од туберкулозе у својој келији, Причешћивали су се заједно, јели и пили. Они су се упокојили, а он се није заразио. Богу није било угодно. Ја не кажем да сви требају тако. Онај ко је препуштен вољи Божијој, као наши свети, они ће се том жртвом и посветити јер је чисто срце. Друге, пак, Господ неће позвати у Рајске обитељи, јер има другачији Промисао о њима. Дакле, ко није сасвим сигуран у оно- чини са мном како Ти мислиш, нека је у свему света воља твоја, нека се и штити, завлачи у мишје рупе.. Не кажем сад ни да треба оно Тарзански да кашљемо једни другима у лице у фазону, оних хипи Хришћана: ,,Ја сам Хришћанин и неће ми бити ништа, нећу слушати никога, шта ме брига ко шта прича, кашљите ми у лице и ја ћу вама, гураћу се у народ и нећу поштовати ништа.... " То је исто глупо, буди нормалан, буди човек. Али говорећи да се у току Евхаристије народ може заразити тј у току Светог Причешћа је лудило века, чисто умовање и непознавање вере срцем и непознавање благодати Христове. Треба имати меру у свему! Овде се иде из једне у другу крајност- свашта. Спуштати Христа на наш ниво размишљања и говорити да је није Свемоћан и Свемогућ... Нека нам је Бог у помоћи. Добро што шта горе не попусти на нас.
  22. Оплаках :))
    bgpj је реаговао/ла на Flojd у Тема јасна из прве поруке   
  23. Оплаках :))
    bgpj је реаговао/ла на Ромејац у Тема јасна из прве поруке   
    Настава на РТС-у
  24. Оплаках :))
    bgpj је реаговао/ла на Ромејац у Тема јасна из прве поруке   
    Настава на РТС-у
  25. Оплаках :))
    bgpj је реаговао/ла на Ромејац у Тема јасна из прве поруке   
    Настава на РТС-у
×
×
  • Креирај ново...