Jump to content

dilic

Члан
  • Број садржаја

    338
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Репутација активности

  1. Волим
    dilic је реаговао/ла на Ćiriličar у Др Зоран Ђуровић: Све Патријархове веренице   
    E moj Dilicu...mi smo okupirani....druga je stvar je li okupacioni upranik AV ovakav ili onakav...ali smo okuprani...
    Војна вежба у Приштини под командом Америке: На КиМ стиже 24.000 НАТО војника
    Војна вежба у Приштини под командом Америке: На КиМ стиже 24.000 НАТО војника
    RT.RS Циљ такозваног Косова добро је познат - чланство у НАТО Амерички дипломата учесник Дејтона и Рамбујеа нови Ескобаров шеф
    Амерички дипломата учесник Дејтона и Рамбујеа нови Ескобаров шеф
    RT.RS Искусни дипломата био је задужен и за подршку САД Међународном кривичном суду за бившу Југославију са седиштем у Хагу  
  2. Свиђа ми се
    dilic је реаговао/ла на Božena у Српска Историја   
    Апелациони суд потврдио рехабилитацију Николе Калабића
    WWW.RTS.RS Апелациони суд у Београду потврдио је решење првостепеног суда којим је усвојен захтев за рехабилитацију...  
  3. Свиђа ми се
    dilic је реаговао/ла на Ćiriličar у Свети Архијерејски Сабор 2023. године   
    @dilic Видим да те админ пушта...ајде брате мало спусти лопту са Вучићем...рекли смо сви по коју, доста је, не квари(мо) више тему. Плиииз....
  4. Волим
    dilic је реаговао/ла на александар живаљев у Свети Архијерејски Сабор 2023. године   
    ДАНАС ОБЈАВЉЕНА ПЕСМА ЕПИСКОПА ФОТИЈА МОЖДА НАЈБОЉЕ СВЕДОЧИ О ТРЕНУТНИМ ПРЕОКУПАЦИЈАМА ОТАЧАСТВЕНИХ АРХИЈЕРЕЈА:
    Епископ Фотије - НЕДОЂИЈА
    16.05.2023 15:05   НЕДОЂИЈА
     
    Бледо и све блеђе,
    ретко и све ређе
    о Косову се збори,
    нема Лазара,
    нема Милоша
    да о томе проговоре,
    да завапију,
    да заридају,
    о Косово грдно судилиште,
    зар за тебе нема Срба више,
    већ се новим Муратима
    покорише
    и њиховом злословљу,
    јер зло слове
    да Косово више српско није,
    него неке земље Недођије
     
    Епископ Фотије
  5. Волим
    dilic је реаговао/ла на александар живаљев у Свети Архијерејски Сабор 2023. године   
    АРХИЈЕРЕЈИ ТОКОМ БОРАВКА У БЕОГРАДУ
    Vladika Grigorije: Naš Beograd dočekao nas je „do srži izranjavan i uplašen“
    VESTI Autor N1 Beograd 14. maj 2023 18:57  
      N1/arhiva
    Vladika Grigorije bio je danas ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu gde je upalio sveće deci i čuvaru te škole koji su stradali u masovnom ubistvu početkom maja.
      „Naš Beograd dočekao nas je danas neobično tužan i sumoran. Do srži izranjavan i uplašen“, napisao je vladika na svom Instagram profilu na mestu gde se 3. maja desila jedna od najvećih tragedija koje Srbija pamti.
     
    „Duboko verujem da smrt nije kraj, ali sam kao ljudsko biće često slab, ranjiv, ponekad malodušan i malovjeran, nerijetko tužan i uplašen, a smrt je kataklizma, neizrecivi potres koji u našim srcima ostavlja prazninu kosmičkih razmjera ma koliko naša vjera bila čvrsta i postojana. Da im Gospod podari rajsko naselje i život vječni. Nadam se da ćemo se sresti tamo gdje nema bola, tuge i uzdisanja“, napisao je vladika Grigorije.
  6. Свиђа ми се
    dilic је реаговао/ла на Вукашин у Јелена Ђоковић на Косово довела индијског гуруа, реаговао владика Фотије   
    Нашао гуру краву музару.
  7. Свиђа ми се
    dilic је реаговао/ла на Владимир Владимирович Цар1 у Вести са Косова и Метохије   
    ма невиђена битнага, али не могу сви да буду Председници, 
    Овај исто ради за Запад узима паре и организује забаву у Скупштини.
    Него проблем је што и целу позицију која није са Запада држи Председник, све их је или довео као ону Милицу, или их држи у шаци као оног Француза који је крао неке некретнине па није отишао у затвор.
    Када је била нека емисија био је онај прлетач Коштуничин  Петковић и онда Милица рекла нешто пртив брислеског споразума ,овај је укорио да не може то тако , а ова каже па не нисмо ми против споразума Њен муж је причао да им је Председник дао паре за кампању.
    .
     
  8. Свиђа ми се
    dilic је реаговао/ла на Владимир Владимирович Цар1 у Вести са Косова и Метохије   
    Једна од аутоматских последица антиуставне ЗСО која подразумева да ми тражимо аутономију на нашој територији, што је ван сваке памети,  је и та што сада сви могу да траже аутономију и тако имамо ово у Санџаку.

    0-04-0a-a901d15d1f5b62138659b469ed1db651d2692979bbd888074549c6119efebdb1_91342132d6428741.mp4 .

    .
  9. Волим
    dilic је реаговао/ла на Ćiriličar у Вести са Косова и Метохије   
    Ескобар: Договор у Охриду правно обавезујући, иако није потписан
     
    Ескобар: Договор у Охриду правно обавезујући, иако није потписан - ИН4С
    WWW.IN4S.NET Специјални изасланик Стејт департмента за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да је договор постигнут...  
  10. Волим
  11. Волим
    dilic је реаговао/ла на Владимир Владимирович Цар1 у Вести са Косова и Метохије   
    Више им је Председник средио (Шиптарима) од 2011 него НАТО 1999
  12. Волим
    dilic је реаговао/ла на Владимир Владимирович Цар1 у Вести са Косова и Метохије   
    Па он је доведен да уништи опозицију и прода Косово, то је као 2+2 је 4. Ево данас, није прошло ни два дана како признаје да нас је слагао. Раније је требало месец или два или да прођу избори, значи ствар је дотерана до дувара. Нас може да лаже, али Бореља, Солану и екипу тешко, јер је аматер за њих. Мислим да су му сада и наредили да изађе и прекине агонију, зато је и плакао пре недељу дана у Бриселу.
    Председник Вучић: Србија ће да испуни и ради на имплементацији свега што је рекла да ће радити, упркос томе што не мислим да ће Приштина да формира ЗСО. За Србију је правно-обавезујуће када стави потпис или печат на нешто или се са тим усмено сагласи.
     
  13. Волим
    dilic је реаговао/ла на uomo del Ve.Te. у Избори 2023. у Црној Гори   
    Ево како уништавају народ, уништавају животе људи, будућност једног народа...у Р. Српској распродаше све што се може продати.....иста је ситуација у Р. Србији и Црној Гори.... а  господин Црква ћути у дебелој лахдовини.... АЛИ зато господин Црква чека прилог од народа, да народ дарује иконе...да би господин Црква могао у лахдовини "да тихује"....али неће својм простом да мрдну (нико од епископа у Р. Српској) кад треба нешто конкретно да се уради за народ, за обесправљену сиротињу....да сачувају народ...... ако је ово нејасно неком што пишем прочитајте онда (Матеј 23).....
    https://youtu.be/OPiIxaX20ow?t=308
    https://youtu.be/g9nye4Xane0?t=304
     
  14. Волим
    dilic је реаговао/ла на Јанко у Рио Тинто   
    Погледајте и овај одговор Малагурском.
    Са истог линка на фејсу.
    Заиста, зашто мораторијум а не забрана?









  15. Свиђа ми се
    dilic је реаговао/ла на uomo del Ve.Te. у Упознајмо монаштво у Раној Цркви   
    Углавном свако од нас или барем већина посетила је неки од манастира и познаје барем неког из монаштва и самим тиме свако има неку своју представу шта је то монаштво.   Али да би смо знали да ли имамо право схватање монаштва потребно је да будемо упознати поготово са монаштво из првог миленијума.
    Тема монаштва у Раној Цркви је веома комплексна и захтева много времена изучавања/читања да би се то све на једна правилан начин размело и сагледало, на пример: појављивање православног монаштва, резлике у монаштву, утицаји на богослужење... као и многи други детаљи/аспекти. 
    Тако да данас конкретно везано за Исток говори се о:
    1. етипатском (синајском, палетстинком/Св. Земља) монаштву
    2. кападокијском монаштву,
    3. и сиријском монаштву

    Као што је познато постоји, како се то назива, златни патристички период у Раној Цркви. А  исто тако може се рећи и за монаштво да постоји златни период монаштва у Раној Цркви, а који покрива 4 или 5 генерација од ca. пре/после 313. године па до потпуне најезде арабљана/ислама. После најезде илама долази до пустошења и једино на неколико места монашки живот је опстао непрекидно или са изузетним кратким прекидима до данас. А то су Синајски Манастир, манастир Св. Саве освећеног као и неки од других манстира из Палестине. Ови манстири су имали изузетан утицај на даљи развој монаштва у Православљу а потовово црквених Богослужења које ми имамо и за које знамо данас као и очувања икона.  Ови монашки центри (из Синај и Св. Земље а по узору на египтаско монаштво) су имали велики утаицај и давали пример у оснивању монаштва на Светоj Гори као и у Кијевско Печерској Лаври.

    А потом имамо  уникатан пример у историји нашег Великог и Мудрог Св. Саве који је путовао по истоку ( није туристички путовао него је имао кристално јасан циљ зашто иде тамо) и упознао са добро са монаштвом/цркеним животом у Египту, Светој Земљи као и у Цариграду, а све да би имао јасне координате како да организује СПЦ као и манастир Хиландар. 

    Св. Сава је био веома мудар чоек' узимао је са свих страна оно што је сматрао да је набоље, најкорисније за СПЦркву у конкретном моменту.  Дакле није био искључив па да има преференце према Цариграду или према Палестини/Египту као што то данас неки раде. 
    Да Св. Сава није био искључив човек, ово се најбоље види из тога што je писање Хиландарског и Карјеског типика користио различите изворе/узоре. За писање Хилнадарски је преводио/користио типик из Евергетидског Манастира Св. Богородице док је за Карејски типик користио као узор један типик из манастира Св. Саве Освећеног. 
    Ово су само неки од детаља које написах. Позивам све заинтересоване, а који су читали текстове из Ране Цркве или студије, да изнесу неке детаље који могу бити од користи да се боље упознамо са раним монаштвом,  а да би смо имали право разумевање истог па и да исправимо можда неке детаље који би требали да се исправе данас код нас, а по узору на Св. Примере из Ране Цркве. 

    Дакле кад је у питању египатско, синајско, палестинско, кападокијско и сиријско монаштво, позивам да заинетесовани напишу по нешто у чему су разлике, сличности, утицаји итд......  Једном речју сви детаљи који могу помоћи да боље разумемо и научимо овај сегмент а који је неодвојиви део од Православне Цркве. 
    Поздрав народе и хвала за ваше стрпљење и време да прочитате овај горенаписани текст.
     
  16. Волим
    dilic је реаговао/ла на Лазар у Ко је Мирољуб Петровић?   
    http://www.creation6days.com/diskusije/forum/viewthread.php?forum_id=7&thread_id=4&pid=15843#post_15843
    Sto se tice pricescivanja, to nema veze sa Bogom i Biblijom. To je postala hula najviseg ranga... Шта рећи после овог ???
  17. Свиђа ми се
    dilic је реаговао/ла на Милан Меденица :) у ДА ЛИ ЈЕ РИМСКИ ПАПА ДОБРОДОШАО У СРБИЈУ?   
    заиста.0110_hahaha
  18. Свиђа ми се
    dilic је реаговао/ла на Saint Eustachius у ДА ЛИ ЈЕ РИМСКИ ПАПА ДОБРОДОШАО У СРБИЈУ?   
    Tebe ni Srbe nece pitati niko nista, nesluzbeno svi govore da se posjeta pape priprema i Porfirije to vodi jos od postavljenja za patrijarha. To je i razlog dolaska kardinala Kurta Kocha u Biograd.
  19. Свиђа ми се
    dilic је реаговао/ла на Владимир Владимирович Цар1 у ДА ЛИ ЈЕ РИМСКИ ПАПА ДОБРОДОШАО У СРБИЈУ?   
    Иначе папа је ту мали проблем, много је већи овај који је још формално међу православнима, а у ствари одавно је јеретик и ровари и цепа Цркву.
    Phanar head: Ecumenism is a blessing and an opportunity for reconciliation - UOJ - the Union of Orthodox Journalists
    SPZH.NEWS  
  20. Свиђа ми се
    dilic је реаговао/ла на Saint Eustachius у ДА ЛИ ЈЕ РИМСКИ ПАПА ДОБРОДОШАО У СРБИЈУ?   
    "Freske nam završavaju u kanti, а Srbima je zabranjen ulazak u hramove u S. Makedoniji!" Jasmina Ćirić
    Pa evo pitam ja tebe ?? Samo pogledaj ovaj video, srbijanske profesorice o uništavanju srpskih tragova u crkvama i manastirima Ohridske arhiepiskopije - Makedonske Pravoslavne crkve. Eh Srbi.....šišaju vas svi ko Musa jarca
  21. Свиђа ми се
    dilic је реаговао/ла на Saint Eustachius у ДА ЛИ ЈЕ РИМСКИ ПАПА ДОБРОДОШАО У СРБИЈУ?   
    Srpske vladike na poklonjenju papi u Vatikanu.
  22. Свиђа ми се
    dilic је реаговао/ла на Saint Eustachius у ДА ЛИ ЈЕ РИМСКИ ПАПА ДОБРОДОШАО У СРБИЈУ?   
    Bar ako ništa, pravac SPC daje odgovor kojim putem ona ide i to Porfirije samo nastavlja. 
  23. Свиђа ми се
    dilic је реаговао/ла на mirko1929 у ДА ЛИ ЈЕ РИМСКИ ПАПА ДОБРОДОШАО У СРБИЈУ?   
    Па Вучић управо и ради за Америку, ЕУ (немце), и НАТО. Они су га и поставили, она га и држе на власти...
  24. Волим
    dilic је реаговао/ла на Вилер Текс у Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
    Наивни су они који су 100% веровали у мантру да вакцина штити.
    Глупави су они који су у то веровали и уједно терали и пљували људе који одабрали да се не вакцинишу, јер су оправдано (што је и доказано) сумњали да вакцина није ефиласна, чак и да је штетна у неким случајевима.
    Једини поштен приступ, у случају добре намере СЗО, би био следећи: Имамо неке вакцине, нису ефикасне довољно, могуће последице су те и те, слобода је на вама. Уместо тога кренула је мантра да људи који неће да се вакцинишу припадају групи злобника.
    Не тврдим да је било сасвим безопасно за све. Није! Али није била ни куга. 90% људи је без проблема прошао кроз корону а заведен је корона терор од.кога су негативне последице велике, здравствене, психичке, економске...
  25. Волим
    dilic је реаговао/ла на Вилер Текс у Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
    Надам се да су се неки попут брата @fsaопаметили.
    Ономад су неки на форуму дрвље и камење бацали на браћу и сестре јер су ишли на Васкршњу литургију 2020.
    Нека ово буде свима лекција да не будемо глупи и лаковерни.
×
×
  • Креирај ново...