Jump to content

Вукашин

Члан
 • Број садржаја

  2805
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  18

Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  Вукашин got a reaction from Bilbija in Грађански рат у Украјини   
  Ово нисам испратио:
  🇷🇺 Никада не заборавите да је Наваљни желео да Чеченима, Даргинима и свим другим нацијама на Кавказу одузме руско држављанство и упоредио их је са бубашвабама и мувама.

  По овоме се може закључити да му је улога била да унесе раздор између Руса и Чечена, а не просто освајање власти.
 2. Свиђа ми се
  Вукашин got a reaction from Н И Н Е in Избори у Србији 2023   
  И једнако лоше, усклађивање спољне политике = санкције Русији. То би била катастрофа.
 3. Свиђа ми се
  Вукашин got a reaction from Милошшш in Избори у Србији 2023   
  Napuštanje EU zagrljaja je neminovnost, samo se treba mudro izmigoljiti. 
 4. Оплаках :))
  Вукашин got a reaction from geronymo in Избори у Србији 2023   
  Ако Вучић пристане на ове предлоге из резолуције, има да прође као Милошевић.
   
   
 5. Свиђа ми се
  Вукашин је реаговао/ла на Milan Nikolic у Избори у Србији 2023   
 6. Свиђа ми се
  Вукашин got a reaction from Milan Nikolic in Грађански рат у Украјини   
  Завршио како и доликује са РПЦ. 2 пута поменуо "златну милијарду". 
 7. Свиђа ми се
  Вукашин got a reaction from Н И Н Е in Избори у Србији 2023   
  Ако Вучић пристане на ове предлоге из резолуције, има да прође као Милошевић.
   
   
 8. Свиђа ми се
  Вукашин је реаговао/ла на Milan Nikolic у Избори у Србији 2023   
  Није ми јасан Јерковић због чега се љути што је требало само да буде искоришћен да прогура стручну екипу МИ. Сада измишља да је имао популарност, не знам ко је чуо за њега, ја нисам никада. Знам за Делића и његов покушај да се бави политиком, а то је урадио на најглупљи могући начин, ударајући на поједине личности. Јерковић тешко може бити паметнији и сада се показује да је само политикант.
  Бедан је покушај Јерковића да испадне како је због његовог имена београдска листа Ми имала више процената него републичка. Лепо каже Павић да је на републичком нивоу у Београду било 6%, а да им је Јерковић покварио резултат на београдским изборима са 5,4%. Али не вреди, када неко манипулише и добије простор на Пинку, може само да нам се смучи онај Сарапа. Тај би подржао и Луцифера да му га Жељко доведе.
 9. Свиђа ми се
  Вукашин је реаговао/ла на Ćiriličar у Избори у Србији 2023   
  MI GLAS IZ UDBE - SVE SU KRILI OD NARODA DA I PRE IZBORA POSTOJE...
  WWW.FACEBOOK.COM MI GLAS IZ UDBE - SVE SU KRILI OD NARODA DA I PRE IZBORA POSTOJE VELIKI PROBLEMI... Ovaj cova ima problema sa psihom....kakav uzas, i kakva omaska MI sa njim. Odvratno, kakva bolesna strast za vlascu....
 10. Свиђа ми се
  Вукашин је реаговао/ла на Milan Nikolic у Избори у Србији 2023   
  Биће поштено да овог Јерковића изигноришу сви живи (не укључујући натовце), да се понове београдски избори па шта буде. 
  То извртање стварности, као сви хоће ухлебљење а само ја нећу, не знам ко може више да прогута.
 11. Свиђа ми се
  Вукашин је реаговао/ла на Родољуб Лазић у Саопштење Светог Архијерејског Синода поводом ревизионистичке кампање о броју жртава концентрационог логора смрти Јасеновац   
  Ма да, врло логична. Како да не. Имаш једне критеријуме за њега, а друге за Србољуба. Сад је ваљда Србољуб крив што су га власти притискале да иде и испод цифре од 700.000. При чему манипулишеш изјавом о намештању. Намештање се не састопји у томе да је било мање, па је он "наместио" да буде више, него обрнуто, на притиске власти. Стварно си необјективан и злонамеран. И врло ти је велики проблем што Црква није стала иза Јованових намештања, просто не знаш шта би са тим урадио. Али не смеш ни отворено да идеш против, него овако, неке манипулације и инсинуације  просипаш. 
 12. Свиђа ми се
  Вукашин је реаговао/ла на Milan Nikolic у Саопштење Светог Архијерејског Синода поводом ревизионистичке кампање о броју жртава концентрационог логора смрти Јасеновац   
  Немојте се спрдати са тиме, какви црни докторати. То није посао теологије, него суда Божијег који ће бити мачем пре или касније. 
 13. Свиђа ми се
  Вукашин је реаговао/ла на Milan Nikolic у Избори у Србији 2023   
  Не знам зашто одређени број форумаша стално цитира нспм Вукадиновића. Он све што ради је да полако прогура јунајтед групу. Сада још треба да верујемо Данијелу Серверу? Овде поједини форумаши или стварно нису нормални или су провокатори.
 14. Оплаках :))
  Вукашин је реаговао/ла на Sun14861 у Избори у Србији 2023   
 15. Волим
  Вукашин got a reaction from Ćiriličar in Избори у Србији 2023   
  БУДУЋИ ПОСЛАНИК АЛЕКСАНДАР ПАВИЋ ПЛИВАО ЗА ЧАСНИ КРСТ: Бог се јави (ВИДЕО)
  PRAVDA.RS Дневне новине ПРАВДА  Свака му част.
 16. Свиђа ми се
  Вукашин got a reaction from Milan Nikolic in Избори у Србији 2023   
 17. Волим
  Вукашин got a reaction from Н И Н Е in Избори у Србији 2023   
  Срамота је да се председник Србије понаша као лобиста Рио Тинта и да поново отвара ту тему. 
  Наравно, све је било бацање прашине, аустралијанци су и даље ту, а држава Србија им гради ауто пут до Лознице.
 18. Свиђа ми се
  Вукашин је реаговао/ла на Ćiriličar у Избори у Србији 2023   
 19. Свиђа ми се
  Вукашин got a reaction from Вилер Текс in Избори у Србији 2023   
  Брнабићка објави да је руска служба пимогла- сутра косовске таблице у Србији, Вучић оде у руски дом - сутра џавелини шиптарима. 
 20. Свиђа ми се
  Вукашин got a reaction from Ćiriličar in Избори у Србији 2023   
  За председника Србије америчко наоружавање лажне државе Косово је замајац још јачег ”пријатељства” са САД - ГЛАС ИЗ НАРОДА
  MIGLASIZNARODA.RS За председника Србије америчко наоружавање лажне државе Косово је замајац још јачег...  
 21. Свиђа ми се
  Вукашин got a reaction from Вилер Текс in Република Српска   
  Ко ће да се бави са БиХ, кад крену немири и да падају владе по Европи...
 22. Волим
  Вукашин је реаговао/ла на Владимир Владимирович Цар1 у Избори у Србији 2023   
  Патријарх за Политику
  СПЦ је изложена различитим врстама напада и негативних коментара од једног броја електронских и штампаних медија као и од активних, неко би могао рећи организованих, коментатора на друштвеним мрежама. Шта, по Вашем мишљењу, највише генерише овакве коментаре и ко их најчешће упућује?
  Политичка суштина већине напада, како са леве тако и са десне стране политичког спектра, почива у чињеници да Црква одбија да узме активног учешћа у партијској борби, да се определи за ову или за ону страну, за једну или другу странку. Ми, на жалост, гледамо како се понекад епископи и свештеници уплићу у политику у ужем смислу те речи, односно у политичку утакмицу странака, што некима, који не разумеју не само место и улогу Цркве у друштву него саму суштину њене мисије у свету, изгледа смислено па чак и хвале вредно. Полазећи од чињенице да су се такви, различитим разлозима мотивисани, примери дешавали у даљој или ближој прошлости, поједини људи, неки без задњих мисли а други, бојим се из личних интереса, имају и шире утисак да је активни политички, па и партијски, ангажман свештенослужитеља Цркве, не само нешто што се од њих очекује, него су на исти и обавезни.
  Такво је мишљење погрешно а таква очекивања беспредметна и јеванђелски неутемељена. Црква инсистира на томе да одбија да се активно укључи у политичку борбу и крене да заступа партијске и политичке интересе једног дела свог народа против другог дела свог народа из више подједнако важних разлога. Први је тај да су партије, како им и име говори, део целине, а Црква представља сабор, целину обједињеног народа Божијег. Она постоји да би обухватала и сабрала све делове у једну заједницу верних. При томе Црква не губи из вида чињеницу да њени чланови који су заинтересовани за политички живот припадају различитим партијама. Управо због тога је бављење, грубље али тачније речено – уплитање епископа и свештеника, који треба да буду духовни оци и пастири свима а не некима, у партијску политичку борбу не само неисправно, него и погрешно, и такво понашање представља грех своје врсте. Ова истина постаје још јаснија када узмемо у обзир феномен да су странке непостојане, флуидне, да мењају своје формате, да се једна дели у више, а више стапају у једну, и још сами припадници странака из једне прелазе у другу, те тако они који су до јуче били противници прелазе на исту страну, и обрнуто. Напросто, принципи странака, иако легитимни и за ту сферу живота разумљиви, јесу релативни, променљиви, припадају тренутку, док је Црква вечна, самим тим увек иста и непроменљива. Због тога партијски ангажман, било каква врста директног или индиректног подржавања било које политичке опције заправо је, народним језиком речено, напуштање сопствене њиве и бављење туђим послом.
  У томе се открива и други разлог непомирљивости партијског политичког ангажмана свештенослужитеља олтара Христовог и суштине и улоге Цркве у историји. Њена улога је да даје смисао човековом постојању, и с ове и с оне стране гроба; да нуди спасење и вечни живот без обзира на историјске и политичке околности датог тренутка. Ту правила овог света не важе. Суштински задатак епископа и свештеника је да по сваку цену сведоче ову свету истину, а не да јавним опредељивањем за једну или другу страну маргинализују своје послање уносећи подозрења и раздор међу вернике. Црква је ту да обједињује а не да дели, да лечи поделе а не да их продубљује, да спречава а не да појачава сваку, па и политичку мржњу и нетрпљивост. То истовремено не значи да се Црква ни бави политиком у изворном смислу, политиком као начином живота, бригом за опште добро заједнице. Бави се и те како и обавезна је да се бави просветом, културом, вредностима које су обиликовале и обликују идентитет српског народа. Али и унапређењем квалитета свакодневног живота, макар код категорија које су угрожене. Трудимо се да помогнемо народу на Косову и Метохији, породицама са више деце, онима без сталних прихода… Знам добро да недовољно чинимо, али настојимо да чинимо систематски, да би сваког дана поделили више оброка, стипендирали више студената и ученика…
  ......
   
  Активно сте подржали залагање велике групе стручњака и највиших институција које се баве српским језиком да се не дозволи озакоњење родно сензитивног језика, указујући да таква законска решења утичу и на перцепцију стварности и традиционалних односа, осим што представљају насиље над српским језиком. Да ли сте, у међувремену, добили неки одговор државних институција у вези са Вашим позивима? 
  На жалост нисам добио никакав одговор. У сваком појавном облику проблем Закона за  који се интересујете је фундаменталан. За почетак, са државно-правне стране, Закон је противуставан. То је оцена многих  правника,  експерата које смо консултовали, али што је најважније то је оцена  Секретаријата  за законодавство Републике Србије. Ако народни посланици гласају и, свесно или несвесно, изгласају противуставан Закон једном, ко  гарантује да неће то урадити још који пут. Питање родно сензитивног језика, како је дефинисано у Закону је  екстремно насилна и најрадикалнија реформа српског  језика од Вука, до данас. Прави језички масакр, назван џендеризација српској језика. То је незабележена дискриминација огромне већине грађана; читаве наше националне заједнице у Србији.
   На жалост то није  једини, а чини ми се ни највећи проблем са тим противуставним Законом. Предвиђено је да то буде кровни, свеобухватни закон, платформа за имплементацију тзв. Истамбулске декларације, тако да ће, законски бити афирмисана могућност да  нпр. адолесценти мењују пол, хормнима или хируршки. Законом  се уводи обавеза да у свим областима и занимањима, без обзира на специфичности, тежину и слично, ради једнак број мушкараца и жена. Уз то силна бирократија од предузећа до сваке установе  треба да прати и кажњава свако одступање  од примене. Наравно да жене и њихова права, од овог Закона, неће имати никакву корист.
  Не желим, поготово у ово празнично време, да већ постојећој глобалној атмосфери стрепње и забринутости придодајем нове тешке боје, али овде се не ради о утисцима, него о начину постојања, о животу, о вери у Христа, мојој личној, и о вери  читавог народа, читаве Цркве, тако да немам право да не подигнем глас упозорења, онолико колико буде потребно. Црква неће издати саму себе.
   
   
   
   
   
 23. Свиђа ми се
  Вукашин је реаговао/ла на Milan Nikolic у Република Српска   
  Примећује се да бошњаци попут овога очекују да Енглези буду њихов Бог, а када не иде по њиховом плану онда је тај Бог крив за све. Треба неко бошњаке да спусти на земљу. Уместо што би желели да Енглези прикољу сваког Србина, треба да виде да их Енглези сами кољу и обмањују да су жртве велике Србије.
 24. Свиђа ми се
  Вукашин got a reaction from Милошшш in Тумачење изјаве о. Рафаила   
  УМЕЋЕ УМИРАЊА ИЛИ УМЕТНОСТ ЖИВЉЕЊА – Страна 2 – Светосавље
  SVETOSAVLJE.ORG Један текст на ту тему...
   
  Прошлости нема зато што је већ минула. Од реалности се претворила у нешто о чему може само да се размишља. Будућност објективно такође не постоји, она још није наступила, сва је у области претпоставки, у извесној потенцији битија, опет – у области онога о чему може да се размишља. Реална је само садашњост, али ни она није ништа више осим граница између прошлости и будућности, танка као оштрица бритве.
  Древни људи нису могли да открију тајну времена. Они нису могли да открију тајну вечности која им је изгледала као нека статика или пауза између циклуса космичке историје. Због тога је за древне време било знак осуђености, било је слично страшној змији, која до смрти стеже плен у свом загрљају.
  Тајном времена влада Црква, али ова тајна није једноставна. Бог је створио време као припрему за вечност. Време није беспочетно и није бесконачно, оно протиче на позадини вечности. Време је стање припреме и избора, раскрсница путева, где се решава главно питање људског постојања: с ким је човек – с Богом или без Бога. Време је могућност промене, настанка људске личности, испољавања или губитка богосличности, стицања онога што ће се открити у вечности.
  Овде, на земљи је пребивање, у вечности је истинско битије.
 25. Свиђа ми се
  Вукашин got a reaction from Вилер Текс in Република Српска   
×
×
 • Креирај ново...