Jump to content

Родољуб Лазић

Члан
  • Број садржаја

    4239
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    26

Најновије објаве posted by Родољуб Лазић

  1. Нисам сигуран да су о. Вјачеслав Рубски и монахиња Јелисавета добар избор за сајт. Обоје су врло контроверзни. Рубски је пре неку годину био под епитимијом због својих богословских ставова. Прошле године је прота Вадим Леонов, бивши ректор Сретењске духовне академије, кандидат богословских наука, водио јавну полемику са Рубским, указујући на његове јеретичке ставове. И у овом тексту на почетној страни "Поука" има пуно проблематичних места.

    1. Show previous comments  1 more
    2. Иван Недић
    3. Иван Недић

      Иван Недић

      Коментар Курајева на ово предавање:  "это долгожданная, крайне необходимая и на столетия запоздавшая реакция церковного семейного большинства на монашескую монополию учительства. И само по себе это много важнее, чем придирки к тем или иным выражениям о. Вячеслава". 

    4. Родољуб Лазић

      Родољуб Лазић

      Па сад, нисам сигуран ни да је Курајев, одн. његово мишљење нека референца.  Рашчињен, пребегао код Вартоломеја. Потпуно контроверзан лик. 

  2. Погледао сам сајтове свих 40 митрополија и епархија СПЦ.

    Знате ли у колико епархија су епископи позвали народ на духовни бој за Косово и Метохију?

    Осим Архиепископије београдско-карловачке у три. Словима и бројевима ТРИ:

    Митрополија црногорско-приморска, Епархија будимљанско-никшићка и Епархија рашко-призренска. 

    Од 40 епархија, у свега 4 су људи званично позвани да се моле Богу и Пресветој Богородици за спас Косова и Метохије.

    Толико о томе колико нам је стало до "срца Србије". 

    1. Danijela

      Danijela

      Disconnected from reality.

  3. Са православних група:

    "Свима који хоће да ми пошаљу текст о Косову као срцу Србије, или о томе да је Косово српски Јерусалим, који ако заборавимо да нас заборави десница наша, или о томе да Вучић не сме да изда Косово, или неки родољубиви мим или видео о Косову...

    Уместо да ми пошаљете тако нешто, молим вас, узнесите ову молитву, биће корисније:

     

    *Молитва Господу Исусу Христу*

    Господе, Боже силâ, Боже спасења нашег, Боже који сам чиниш чудеса, погледај милостиво и снисходљиво на своје смирене слуге и чуј нас човекољубиво и помилуј. Ево, наши се непријатељи скупише против нас, да нас униште и да разоре светиње наше. И Ти, који све знаш, знаш да су неправедно устали на нас, и да се не можемо одупрети њиховом мноштву ако нам ти не помогнеш. И овако грешни и недостојни, кајући се, са сузама Ти се молимо: помози нам, Боже Спаситељу наш, и избави нас ради славе имена твог, да не би рекли непријатељи наши: „Гле, оставио их је Бог, и нема Онога ко их избавља и спасава“, него да познају сви народи да си Ти Бог наш, а ми деца твоја, увек заштићавана твојом влашћу. Покажи нам, Господе, милост твоју, да би се и на нас примениле речи које је Мојсије рекао Израиљу: „Будите одважни, стојте, и видећете спасење Господње, јер ће се Господ борити за вас“. Дај нам добро знамење, да виде сви који мрзе православну веру нашу и нас, да се посраме и смире. О Господе Боже наш, Спаситељу, Снаго, Надо и Заступништво наше, не помени безакоња и неправду народа твог, и не окрени се од нас у гневу своме, него милостиво и снисходљиво посети своје смирене слуге. Дођи нам у помоћ и разруши лукаве намере оних који нам зло мисле; суди онима који нас вређају, и покори оне који се против нас боре; обрати њихову нечисту дрскост у страх и бекство. Опрости грехе онима којима си доделио да у борби положе животе своје за Веру и Отаџбину, и дај им нераспадљиве венце у дан праведног Суда твог. Јер си Ти Заступник, Победа и Спасење свих оних који се надају у Тебе, и Тебе славимо Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин. (Завршна молитва "Молитвеног правила за спас српског народа").

  4. Молитвена фатаморгана је  теолошки камен темељац правнославних епископа и свештеника - екумениста. Шта је то? То је кад се православни епископ моли на екуменистичком скупу са неправославнима, али без епитрахиља, услед чега су његове молитве само привид. То што ми видимо да се заједно моли и чујемо да изговара молитве, јесте обмана чула. А што је најзанимљивије, канони кји забрањују заједничке молитве са неправославнима (45. Апостолски канон и 33. Лаодикијски), уопште и не помињу било какво богослужење, него говоре да је и обична молитва са неправославнима забрањена. Тако те каноне тумачи и Никодим Милаш. А у наставку један егземплар молитвене фатаморгане:  епископ Јован Ћулибрк на молитвеној осмини пре неколико дана у римокатоличком храму са пимокатоличким и калвинистичким бискупом. На 20:30 је фатаморгана уживо:

     

    1. Bokisha

      Bokisha

      јел ово иронично за фатаморгану? или се заиста не сматра за молитву кад је без епитрахиља?

    2. Родољуб Лазић

      Родољуб Лазић

      Да, јесте иронично речено, али није нетачно што се тиче епитрахиља. Свештеник не може да чинодејствује ако не стави епитрахиљ. Проблем је што је то уједно и извор манипулације, да не кажем фарисејства. Јер на екуменистичким скуповима наши епископи и свештеници не облаче богослужбене одежде, (одн. епитрахиљ, у најмању руку) па се онда моле до миле воље са неправославнима, што је забрањено канонима. Али испада да се, наводно, не моле јер немају на себи епитрахиљ. Да није тужно, било би смешно на коју "фору"  православни екуменисти покушавају да нам замажу очи. Али им је узалудан маневар, јер се у канонима који забрањују (45. Апостолски и 33. Лаодикијски) уопште се не говори о забрани заједничког богослужења, него о забрани макар и "обичне" молитве са неправославнима.

  5. Претерује о. Хараламбос у тексту "Рај се не осваја него дарује". Пратично, дезавуише хришћанско подвижништво, пост, молитву, импутирујући да је стицање врлина негативна одредница, јер се тиме, наводно, контролише љубав Божија. Наравно да код неких хришћана има застрањења и погрешног схватања подвижништва, али то испостављати као нешто што је инхерентно самом подвигу као таквом јесте или неразумевање или подметање. То практично значи да су сви подвижници кроз историју Цркве били на погрешном путу. А ја нешто не верујем да је то тачно. Пре ће бити да о. Хараламбос греши. Бојим се, превише његов стил подсећа на Андреја Конаноса...

    1. Владимир Владимирович Цар1

      Владимир Владимирович Цар1

       

      https://www.eparhija-sumadijska.org.rs/vesti/item/2134-царство-божије-се-осваја-са-напором

      Али нема веза толико ни са подвижницима него је директно гпротив Јеванђеља где се лепо каже да се на силу задобија Царство,  чиста јерес овај поп Хараламбос. На жалост као да нема Владику па пише глупости и не одговара никоме.

  6. Косово и Метохија су и 2018. године  били "на ивици". Писах у вези са тим: https://stanjestvari.com/2018/08/11/rodoljub-lazic-saborno-moljenje/

     

     

  7. Св. Антоније учи: „страхуј, да не постанеш чувен због ма каквог дела свога. Ако те почну хвалити због твојих дела, не радуј се томе и не наслађивај се тиме: држи их у тајности колико можеш и не дозвољавај никоме да говори о њима". 

    (Из "Пролога", расуђивања вл. Николаја за 8/21 август) 

  8. Недавно један српски свештеник  на јутјубу рече (и остаде жив) да је Ап. Павле унео у своје посланице много тога што је у дубокој супротности са Христовим учењем!

    Ако нисмо веровали да су последња времена близу, време је да променимо мишљење.

    1. Show previous comments  3 more
    2. mirko1929

      mirko1929

      Па четири Еванђеља се не слажу међу собом, Јаковљеве посланице су директна реакција на Павлове и не слажу се с Павловим. Ти ко да си католик па се правиш да је у првом веку постојала централизована монолитна црква са седиштем у Ватикану и папа одлучивао о свему! Да је било тако не би ни имали четири Еванђеља и гомилу посланица који се међусобно не слажу једни с другима. Нити би било потребе за васељенским саборима, јер просто онда не би било неслагања и различитих традиција. Имали би само једну књигу ко мухамеданци, и решен проблем!

      Па део је Халаке када је допуштено кршити Закон. Није то ништа што не постоји и дан данас у Јудаизму. Нити је ономад Јудаизам био монолитни блок, постојало је много секти (не само фарисеји и садукеји, мада су они добар пример тога, садукеји су сматрали да се Закон не сме прекршити нипошто, док су фарисеји имали хуманију интерпретацију). Исто тако и необрезивање. Нису апостоли одлучили да се хришћани не обрезују, него да нејевреји који желе да постану хришћани не морају да најпре постану јевреји. И данашњи јевреји верују да је за нејевереје довољно држати тзв. Седам Нојевих Заповести (као што је одлучено да важи за нејеврејске хришћане у Јерусалиму). То што су временом после једини хришћани остали нејевреји је друга ствар.

      А свети оци су се иначе увек слагали међу собом и није било никаквих сукоба?  Немам појма о ком свештенику причаш, и „супротност,“ а поготово „дубока“ је изузетно глупа формулација тог свештеника (нема супротности, сви су „у складу са“ и „базирано на“ само свака страна верује да је баш њина интерпретација тачна), али чињеница је да је црква увек била мултиполарна, и да су увек постојале сукобљене интерпретације и традиције. Отуда је и настала потреба за саборима као начином да се доносе одлуке и сачува мир.

      Шта мислиш, колико људи је свесно да је крвавица врло, врло озбиљан грех?

    3. Родољуб Лазић

      Родољуб Лазић

      Не разумеш, ја говорим о томе да је Црква та која је временонм одредила шта је канон Новог Завета, не да је постојао један центар. Ниси одговорио на питања са почетка, да ли је и Христос супротан својим учењима и Еванђељу, као што тврдиш за ап. Павла? То што постоје разлилке, не значи да је једна од две различите ствари супротна еванђелском учењу. Уосталом, то да ли ли је и колико међу посланицама и Еванђељима суппротно једно другом тек треба показати, а кад се покаже, видети да ли та несагласност значи да је један од та два исказа је супротан еванђелском учењу. Васељенски сабори немају везе са овом причом, они су се бавили јересима

      Јаковљева посланица не видим да је у било чему супротна ни Павловим посланицама ни еванђеском учењу. итд.итд. 

      И да те подсетим, ово није тема на фопруму, па да кренемо у расправу. Тако да ја не бих даље овде причао.

    4. Жика

      Жика

      Koji sveštenik? I na šta tačno misli?

  9. Шта је врхунац бесмисла? Када се хришћанин бави пресипањем из шупље филоЗофије у празну теологију.

  10. Свети Теофан Затворник: "Запамти, када говориш, ти рађаш реч која неће умрети, него ће живети све до Страшног суда. А онда ће стати преда те и оправдати те или те оптужити."

  11. Увреде и етикете су оружје слабих и немоћних. Колико год покушавали да их уведете у цивилизован разговор, велика је вероватноћа да нећете успети. Онда као једини начин остаје да се дистанцирате од њих.  Не треба дозволити токсичним особама да вам краду енергију. 

  12. У зависности од тога колико човек смирено размишља о себи, у њему обитава Божија благодат која га штити.

     

    Свети Пајсије Светогорац

  13. Срећан празник светог Јована Шангајског! Његовим молитвама да Господ помилује и спасе све невољне, тужне и напаћене људе! 

  14. О расправама на друштвеним мрежама: Ставио си прсте на тастатуру и спреман си да нешто напишеш, некоме да одговориш. А онда размислиш и кажеш себи - "ајде, боље да прећутим". И у том тренутку иза леђа јасно чујеш уздах олакшања твог анђела чувара. 

    https://spzh.news/ru/humor?page=4

     

  15. Потпишимо петицију за решење проблема загађеног ваздуха у Београду:

    https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/trazimo-resenje-za-zagadenje-1?source=homepage&utm_medium=promotion&utm_source=homepage

     

  16. Свети Исак Сиријац, 36. слово:

    "Истински праведници не само да не желе да буду чудотворци, већ када им се дар чудотворења да, они га отклањају од себе. Они не само да то (дар чудотворства) не желе да други виде, него га не желе ни у себи, у тајности својих срца.

    Неки свети Отац је због своје чистоте добио је од благодати Божје дар да прозире оне који би му дошли; али је молио Бога, а и своје пријатеље је замолио да се моле за њега, да му се узме овај дар.
    Истински праведници непрестано мисле да нису достојни Бога. Тиме што себе сматрају најгрешнијима, недостојнима Божје бриге, посведочава се њихова истинитост“.

    1. Плаво Небо

      Плаво Небо

      И мислим да ти свети оци стално размишљају да их то онај не уводи у прелест. Негде сам прочитао да размишљају на следећи начин, парафразирам, прво сматрају да их то онај искушава, а онда и ако је тај дар од Бога размишљају да су недостојни њега и моле Бога да им га одузме.

  17. У коментару на 2. правило (канон) Трулског сабора, којим је "кодификован" корпус Свештених канона Православне Цркве, Милаш каже да се та правила могу мењати и доносити нова, али да то може учинити само Васељенски сабор, поштујући притом општа правила и дух Православне Цркве, а не угађајући људским страстима.  Док се то не деси (ако се деси) СВА правила која припадају Општем канонаском корпусу (Апостолска правила, правила Васељенских и Помесних сабора и правила Светих отаца), безусловно су на снази и строго обавезна за свакога ко хоће да припада Цркви. На овом линку, на стр.431-437 можете прочитати 2. канон Трулског сабора и коментар еп. Милаша. Ово што сам мало скраћено написао налази се на стр. 435.

    https://svetosavlje.org/wp-content/uploads/2016/03/EpNikodimMilas_PravilaPravoslavneCrkve_I.pdf

  18. Занимљива је ситуација са овим лајковима и дислајковима. Сведоци смо да су Ђуровић и његови "војници" направили од форума једну врсту логора у коме су прогањали и дисциплиновали чланове који се са њима не слажу, између осталим и лупањем дислајкова. Очито је дара превршила меру и терор је дозлогрдио. То се види и по томе што су "инакомислећи" почели да стављају дислајкове на поруке Ђуровића и његових војника. Што је, рекао бих, и добар и легитиман чин супротстављања и изношења незадовољства.

    1. بسم الله الرحمن الرحيم

      بسم الله الرحمن الرحيم

      Ћосави бијели маг и његови ботови открили су се тиме да би радо признали аутокефалију својој "македонској браћи", с њима не треба расправљати уопште.

  19. Ових дана су у Митрополији београдско-карловачкој у појединим црквама држани молебани и акатисти као молитвена подршка верном народу у Црној Гори, а било је и протестних скупова у граду. (Било би много лепше да се та молитвословља одржавају у целој митрополији, одн. да не зависе од "произвољенија" појединачних пароха.). Међутим, информације о томе су спорадичне, одн. шире се у релативно малим круговима, тако да људи који су заинтересовани било за молитве, било за протестну подршку, или не добију те информације, или их добију са закашњењем.

    Предлажем да чланови форума, кад чују тако нешто,  "окаче" обавештења о тим молитвеним и протестним скуповима у Београду на теми "Најаве и промоције СПЦ"

    https://pouke.org/forum/index.php?/topic/18666-најаве-и-промоције-спц/&page=103#comments 

    како би што више људи то видело и одазвало се. А ово би могло да се објављује и на "Слову љубве", који је веома слушан.

     

  20. Не зна се шта је страшније. То што су девојчице тако бездушне и свирепе, или то што бију Александру зато што је сиромашна и незаштићена, или то што су се сви остали "лудо забављају" и боли их уво док се ове иживљавају над девојчицом. Потпуна катастрофа!

  21. http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:394131-Vladikin-poziv-za-moleban-za-kisu Пре пет година одржан у Ваљеву Молебан за кишу, када је била жега као и сада. Размишљам, шта ли би требало да се деси и колико дуго да траје суша да се јерархија сети да покрене народ на молитву? Као да је молитва неки луксуз или велика компликација па треба да се користи само у "крајњој нужди".

  22. Занимљив осећај кад ти обришу статус без икаквог разлога. 

    1. Поуке.орг инфо

      Поуке.орг инфо

      Свако прозивање и "учење памети" Администрације биће санкционисано.

×
×
  • Креирај ново...