Jump to content

Родољуб Лазић

Члан
  • Број садржаја

    4232
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    26

Everything posted by Родољуб Лазић

  1. Мало сам гуглао и успео мало више да пронађем о њему. Био је епископ Древне "цркве" од Истока (Ancient Church of the East) која се 1964. године одвојила од Асирске "цркве" од Истока (Assyrian Church of the East) због преласка ове друге на грегоријански календар. Али је Мар Мари потом екскомунициран из Древне "цркве" од Истока и основао је своју "цркву" - "цркву Христа доброг пастира". А те Асирске "цркве" су, ако сам успео добро да схватим, несторијанске или им је несторијанство у основи. У сваком случају, његова "црква" није у општењу ни са једном од асирских "цркава". "As for Mar Mari Emmanuel, his website calls his denomination 'Assyrian Orthodox' but he's an excommunicated bishop from the Ancient Church of the East, a group who split from the Assyrian Church of the East over church calendar issues. The Orthodox Church equivalent based around Baghdad is the Syriac Orthodox Church. He's not one of them." https://www.reddit.com/r/OrthodoxChristianity/comments/1axiofm/does_anyone_know_who_mar_mari_emmanuel_is/
  2. Нека га Господ помилује и спасе и просветли да спозна потпуну истину вере.
  3. Нисам извојио из целине. Управо зато сам и цитирао цео 6. члан Устава СПЦ, да укажем на целину чији су један део канони. Истакао сам каноне само да бих их на тај начин учинио уочљивијим, јер је човек питао за њих.
  4. Устав СПЦ Члан 6. Српска православна црква управља се на основу: а) Светог писма и Светог предања према учењу Свете православне цркве; б) правила Васељенских сабора и од њих признатих правила апостолских, помесних сабора и Светих отаца; в) одредаба помесних сабора и патријаршијских синода, у колико их је усвојила Српска православна црква; г) Закона о Српској православној цркви и овога Устава; д) уредаба, правилника и начелних одлука надлежних по овом Уставу црквених власти. ........................................... А ако хоћете сликовито: имају функцију хоризонталне и вертикалне сигнализације.
  5. Ништа, расправи ти ту округло-па-на ћоше примену канона са Еп. Милашем и са Светим Јустином... Што се вести тиче, ма сигурно је тако како кажеш. Вест која је објављена на сајту СПЦ, о исповести свештеника из Новог Београда је важнија од посете Коптског владике и његовог служења у капели, уз присуство нашег владике и двијице свештеника. Па се онда та "неважна" вест после три дана, и после подигнуте прашине око тога, ипак појави на сајту. Ако је небитна, онда је небитна и нема је на сајту. А не појављује се после три дана. И види се из саме вести да јесте битна.Дочекао га наш владика, био са њим, разговарао, показао му битне ствари, био на њиховој служби...
  6. А и отац Јустин је на истом становишту: "...православнима је забрањено свако молитвено општење и дружење са јеретицима. Јер, какав удео има правда с безакоњем? или какву заједницу има видело с тамом? или како се слаже Христос с Велијаром? или какав удео има верни с неверником? (2Кор.6,14-15). Светих Апостола Правило 45 наређује: “Епископ, или презвитер, или ђакон, који се са јеретицима само и молио буде, нека се одлучи; ако им пак допусти, као клирицима, да што раде, нека се свргне”.[2] Овај свети Канон Светих Апостола не одређује какво богослужење, него забрањује свако заједничко мољење, ма и појединачно (συνευξάμενος) са јеретицима. А на екуменским заједничким молитвама зар не долази и до нечег крупнијег и групнијег? Лаодикијског Сабора правило 32. наређује: “не треба од јеретика примати благослов (ευλογίας), јер је то пре безумље (άλογία) неголи благослов”. А на заједничким екуменским сусретима и самољењима (συμπροσευχή) зар не бива да благосиљају јеретици: римокатолички бискупи и фратри, протестантски пастори, па чак и жене?! Ова, и сва, по овоме питању, остала правила Светих Апостола и Светих Отаца важила су не само за древна времена него она у пуној мери важе и за све нас, садашње православне хришћане. " https://svetosavlje.org/odgovor-svetom-sinodu/ И да поновим: није лако бити православан данас, ни лаицима ни свештеницима, ни, поготову, епископима. Зато и се и молимо за њих на свакој литургији да право управљају речју истине Господње. Нека би нарочито њих (а и све нас) Господ умудрио и просветио да одоле свим искушењима када је вођење Цркве и сведочење истине православне вере у питању. Треба се молити за њих и мимо литургије, свако би требало да уведе то у своје лично молитвено правило. Господ да нас све помилује и спасе!
  7. Слабо нешто угонеташ, што би рекао Његош. Није поента била да ли обавештава народ Божји о свему што ради. Поента је да не треба да ради оно што се стиди да обавести народ Божји. Јер није без разлога вест прикривена, па тек када смо овде кренули причу и кад се подигла прашина, после неколико дана ипак објављена. Што се тиче "коришћења канона" (бирања који хоће да користи, а који не) канона, то је твоје мишљење.Видимо да еп. Милаш не мисли тако.
  8. @Bokisd Можда си негде мимоишао, чисто да ти поновим шта еп. Милаш каже о томе. Тумачење 2. Трулског канона, стр. 435: https://svetosavlje.org/wp-content/uploads/2016/03/EpNikodimMilas_PravilaPravoslavneCrkve_I.pdf
  9. Ево, да се манемо натезања. Овако о томе пише еп. Милаш, стр. 435, тумачење 2. канона Трулског сабора: https://svetosavlje.org/wp-content/uploads/2016/03/EpNikodimMilas_PravilaPravoslavneCrkve_I.pdf Значи може се мењати, али од стране Васељенског сабора.
  10. Шта значи "да користи каноне"? Да их не примењује? Где пише да владика/сабор може да не примењује каноне?
  11. @Ćiriličar Види, непримењивање канона повлачи одређену казну. Тако би требало да буде. Али казну - одлучење или рашчињење изриче за свештенство црквени суд/владика. А за владику Синод/Сабор. Али свештеници знају које каноне њихов владика дозвољава да се не поштују и да неће бити казне ако те каноне не поштују. А владика зна које каноне друге владике/Синод/Сабор сматрају "застарелим", "релативним" и да неће бити никакве казне због њиховог кршења. И онда и једне и друге "боли уво" шта неки "залуђеници" причају унаоколо и буне се. Па тако може да се моли са јеретицима, али ће се зато свештеници бити контролисани и кажњавани за ситнице које би владики сметале.
  12. Па добро, ако то не поштује нико (у вези ванбрачних односа, абортуса, прељубе...) онда значи да ће скоро есхатон. Шта друго да кажем. Надам се да ниси у праву да не поштује нико.
  13. Слаб ти је резон. То што неко у Цркви не примењује каноне, не значи да је то исправно. Јер то онда значи да свако може како му се ћефне да примењује или не примењује каноне. И ко онда одређује да се могу не примењивати само нек и канони, а да се морају примењивати неки други? Постоји канон да се литургија мора да служи на вину. Што мислиш да тај канон мора да се примени? Ако се не примењује канон о забрани заједничке молитве са јеретицима, може да се не примењује и овај о служењу литургије. Па да се служи на соку или на ракији. Или канон о Великом посту, да траје толико и да се пости на такав начин. Што би морао да се поштује? Или канон о рукополагању епископа. Не може само један епископ да рукополаже другог. Ма нема везе, канони су релативна ствар, може и не мора... И ако ниси знао, ту фору са "застарелошћу" канона увео је у свом докторату Вартоломеј. И онда се то наметало и ширило, заједно са неопапистичком идеологијом и праксом Фанара.
  14. О чему тачно причаш? Шта теби значи "не буквалиши"? У чему се састоји "буквалисање"? Само сам рекао да говор подигнутим кажипрстом није одлика унутрашњег ауторитета. Плус пропагирање Трампа који је наличје истог новчића где је лице Бајден. И смири се, разговарај нормално. Мислли ти трче вамо-тамо. Какве везе има сад патријарх Порфирије са овим и те твоје ад хоминем прозивке, без икаквог резона и смисла? Чисто онако, не знаш шта би рекао, па ајде мало ад хоминем, нервира ме и не може да шкоди да га додатно етикетирам.
  15. Толико пута подизање кажипрста и махање њиме није нешто што би ми уливало поверење у личност проповедника, макар уста много пута изговорила име Господа Исуса Христа. А ко мисли да Трамп није Мурта у односу на Бајдена, мислим да се вара.
  16. А добар фазон да не пише ког дана је човек био у гостима. Али разумљиво, како да напишу био 7. априла у гостима, а вест о томе објављена 10. априла. Зато прескочиш датум и тераш даље. У сваком случају, позитивно је да у Патријаршији изгледа почињу да имају слуха за оно што се у народу говори. џо даје наду да ће бити и помака на другим пољима. Осећам да би требало и народ да узврати пажњу. Тешка су времена, није лако свештеницима, поготову епископима. Било би добро да се ми верујући више молимо за пастире, да их Господ избави од разноразних искушења, а нарочито од екуменизма. Мислим да би такве молитве биле драге Господу и да би их радо услишио.
  17. Гостопримство коптској мигрантској заједници - Српска Православна Црква SPC.RS Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у Придворном храму Светог Симеона... Радо информативна објављује вести - два је вуку а тројица туку...
  18. Занимљиво. Ни Свети Јован Златоусти, ни свети Кирил Александријски, ни свети Амвросије Милански не тумаче то на тај начин. Не знају Писма, очито. Тумаче неки рабини и неки западни учењаци. У стиху 22. се не каже да је познао Хам оца него да га је видео и о томе испричао Симу и Јафету. То прво. Друго, да га је познао у библијском смислу, онда би испало да је о свом "познању" Ноја испричао другој двојици. Чисто сумњам да би им испричао то што ти кажеш да је урадио. стих 9, 22. гласи, у преводу Дуде и Фућка, а исто је и у свим другим преводима: "Ham, praotac Kanaanaca,opazi oca gola pa to kaza dvojici svoje braće vani."
  19. Теби не верујем ни да кажеш да је данас 10. април. Колико се ја сећам, писао је ово што сам ја рекао. Мрзи ме сад да тражим. Свештенство је у православљу вазда жењено. Вероватно си мислио на жењени епископат.
  20. Не знам зашто би презали од реакције дебила, онда су небитни. И могу их лако ућуткати истином.
  21. Тумачење углавном рабинско. Нисам видео да било који свети Отац тако тумачи. Наравно, зато што не знају Писмо. Заборавио си да кажеш да постоји и варијанта да га је Хан кастрирао. А и варијанта да је Хан имао инцест са мајком.
  22. У праву си. И свети Јован Шангајски је био бангав, баш као и ја. Наравно, и у главу је био бангав по твојој просветљеној мисли. А тек света Матрона Московска...шта о њој рећи? Колико ли је она била мрачног ума када је имала такву спољашност? Браво, Дејане. Хвала и теби. Тако је дивно бити међу хришћанима који зраче љубављу.
  23. Зашто мислиш да тај канон о рукополагању епископа треба да буде поштован? Ако се не примењују неки други канони, зашто би тај канон морао бити поштован? Или рецимо канон о томе да се мораа служити литуригија на црвеном вину? Зашто би морао да важи данас?
  24. О канонима се не одлучује, канони се поштују. Ако неко или неки не поштују одређени канон или каноне из не-зна-се-ког разлога, то није разлог/оправдање да се и било који други канон не поштује. Канони се могу мењати/укидати само на свеправославном сабору, односно нивоу. Не постоји волунтаризам у поштовању/непоштовању свештених канона.
×
×
  • Креирај ново...