Jump to content

Родољуб Лазић

Члан
  • Број садржаја

    4187
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    25

Последњи трофеј

Родољуб Лазић је имао/ла садржај са највише реакција!

О Родољуб Лазић

  • Рођендан Јануар 1

Profile Information

  • Пол :
    Небитно

Скорашњи посетиоци профила

11590 посетилаца

Родољуб Лазић's Achievements

Не мисли да оде

Не мисли да оде (8/9)

2.3k

Форумска репутација

  1. Да ли је било тешко да неко тај "несрећни и незграпни" превод прочита раније и укаже на могуће проблеме, у смислу погрешног схватања? Кад се седне и све тако разложи и рашчлани како је учинио архимандрит, онда јесте разумљиво. Али Патријарх није читао тако да изговара и правописне ознаке (нити би такво читање било нормално), па да каже "Онима који погрешно уче о Духу Светоме, отворена заграда - о томе да Дух Свети од Оца происходи- затворена заграда." "Онима који погрешно уче о Цркви Божијој , отворена заграда - као Телу Христовом - затворена заграда." А без таквог читања изговорени текст није сам по себи јасан и недвосмислен. Да јесте недвосмислен и јасан, не би се владика Стефан узврпољио, окретао се лево и десно и коментарисао оно што је патријарх рекао. Када се укључе и други параметри (шта је патријарх раније говорио, шта је (не)логично да БИЛО КО православан каже - нпр. да Црква није Тело Христово, ) онда се долази до закључка, до објашњења, које даје о. Петар. Али да је све јасно одмах и на прву лопту, како он вели - апсолутно није. Најједноставније је све свалити на злонамерност оних који то тумаче као јеретичко исповедање. Ја сам чуо и мишљења оних који нису злонамерни ни глупи, па ипак имају велики проблем да ове исказе схвате на начин како објашњава арх. Петар. Направљен је пропуст, и то велики, јер се није претходно проверио текст превода, колико је тачан, јасан и недвосмислен. Штета је учињена, и било би прикладно да сам патријарх или неко званично лице СПЦ да објашњење о овом"инциденту". Не архимандрит Петар или неко други путем друштвених мрежа.
  2. Нисам сигуран да су о. Вјачеслав Рубски и монахиња Јелисавета добар избор за сајт. Обоје су врло контроверзни. Рубски је пре неку годину био под епитимијом због својих богословских ставова. Прошле године је прота Вадим Леонов, бивши ректор Сретењске духовне академије, кандидат богословских наука, водио јавну полемику са Рубским, указујући на његове јеретичке ставове. И у овом тексту на почетној страни "Поука" има пуно проблематичних места.

  3. На овом скупу је рекао државни ревизионизам. То је било у Загребу, далеко од Београда, на релативно малом и не мнохо значајном скупу. Није ичекивао да ће неко "ископати" тај снимак. После се предомислио, мислим да је у оном интерјуу који је дао за неку телевизију прошле године (у вези са његовом делатношћу око броја убијених Срба у Јасеновцу) рекао "парадржавни". Није ред да ти неко омогућава да радиш то што радиш а да га ти пљујеш у јавности. Успео је да окрене против себе велики део црквене јавности и родољубивог дела србског корпуса. Требало је времена и труда да се то постигне. Заузврат, постао је миљеник хрватске јавности и другосрбијанских елемената.
  4. Није дошло ни до каквог сукоба. Црква је стала иза цифре пд 700.000 и забранила Јовану да прича о броју убијених, пошто је његов наратив отплике 90 до 200 хиљада. Дакле, нема никаквог сукоба, има само покушаја ревизионизма, при чему Јован, свесно или не, иде на руку Хрватима. Наравно да је твоја злонамерна манипулација то што Србољубову изјаву о притисцима тадашњих власти да се смањи бро убијених Срба ти приказујеш у сасвим супротном смислу, као да је он намештао да буде број од 700. 000 и више.
  5. Ма да, врло логична. Како да не. Имаш једне критеријуме за њега, а друге за Србољуба. Сад је ваљда Србољуб крив што су га власти притискале да иде и испод цифре од 700.000. При чему манипулишеш изјавом о намештању. Намештање се не састопји у томе да је било мање, па је он "наместио" да буде више, него обрнуто, на притиске власти. Стварно си необјективан и злонамеран. И врло ти је велики проблем што Црква није стала иза Јованових намештања, просто не знаш шта би са тим урадио. Али не смеш ни отворено да идеш против, него овако, неке манипулације и инсинуације просипаш.
  6. Академик Василије Крестић поново о ревизионистичком деловању у погледу броја жртава геноцида у Јасеновцу: Василије Крестић: Владика Јован Ћулибрк кључна личност око смањивања броја српских жртава геноцида у Павелићевој НДХ - Стање ствари STANJESTVARI.COM Василије Крестић: Владика Јован Ћулибрк кључна личност око смањивања броја српских жртава геноцида у Павелићевој НДХ - Стање ствари
  7. Ако си читао, знаш да нисам нагађао него све образлагао. Рекао сам "испоставило се" имајући у виду оне које су тврдили да су моја мишљења у вези са Зизиуласом погрешна и неутемељена. Време је показало (=испоставило се) да нису погрешна.
  8. Године 2003. написао сам књижицу "Новаторско богословље митр. Зизиуласа". Испоставило се да је много тога у њој тачно речено. Један свештеник је тада осуо паљбу по њој, бранећи лик и дело митрополита. Сада је он предавач на ПБФ-у. А има их много који су у свом понашању пресликали онај дијалог из филма "Балкан експрес" - "Јеси ти музичар (зизиуласовац)?" "Јесам". "А, јеси!?" "Не, нисам". Па би сад да однесу лек тетки...
  9. О, и те како је жив Зизиулас на ПБФ-у, а и мноштво других модерниста и екумениста: истанбулских, атинских, америчких, српских, руских... Има тамо и литературе и предавача и римокатоличких и протестантских, има тамо много тога...
  10. Не знам шта значи "сикирати се". Можда си мислио " секирати се"? Можда ниси знао, владика Фотије није маље владика од Порфирија и Иринеја нити му недостаје богословаког знања да би му ова двојица нешто "појашњавала". Свако ко иоле пажљивије проучи Истамбулску патријаршију у последњих 100 година и деловањеВартоломеја и Зизиуласа, све му је јасно, нико не треба ништа да појашњава.
  11. А што се екуменизма тиче, довољно је рећи да је Истанбулска парријаршија 100 година уназад најжешћи и најмилитантнији промотер екуенизма, јуче и данас су то Вартоломеј и Зизиулас. Погледаш њихову теологију и њихово црквено деловање и све ти је јасно о екуенизму.
  12. Као што рекох, поздравио те владика Фотије. Или је и он "површни егоиста" који погрешно тумачи светог Јустина и Свете Оце у вези екуменизма? Свети владика Николај и авва Јустин - духовни Оци нашег времена, и о злу екумеменизма говорише, да је то скуп свих јереси - свејерес, и да од тога, као од духовне куге бежати треба, а за друге хришћане и друге представнике религија ми Православни увек се молимо да и њих, ако Бог да, на Пут спасења - Христу вратимо, а никако са њима молитвеним кривинама у амбис да идемо,
×
×
  • Креирај ново...