Jump to content

Justin Waters

Члан
  • Број садржаја

    15749
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    21

Everything posted by Justin Waters

  1. Не мора бити Бог, може бити напредна хуманоидна или нека друга "иноидна" цивилизација која нас држи у матриксу и сви појмови које ми имамо о времену, простору, Богу, творевини, бесконачности, почетку крају, и нама самима су просто програмски алгоритми, или класе ако је програм писан у јави . Примјер са часовничаром је јако застарио примјер...то су думања из 19 вијека, тачније са почетка 19 вијека и просто толико тога је и у науци, математици и филозофији откривено и написано да има толико других и бољи објашњења. Ал ајд часком да се забавимо тим часовничаром. Не мора се ићи на то да у природи пронађеш нешто комплексно попут сата са свим механизмима како би те навело да тај предмет има дизајнера јер је комплексна ствар. Комплексност је главни аругмент да ствар има дизајенера. Исто би мислио и ако би пронашао најобичинију опеку 6х12х25. Ипак опека је поприлично једноставна ствар и не може се извући закључак да је због тога дизајнирана и има творца, него ти знаш да има творца јер знаш из претходног искуства да такве ствари праве људи. Ако би пронашао комад стијене (које је човјек одломио и оставио је) не би имао појма да је то дјело дизајнера јер знаш да камење не прави човјек и да се оно може наћи у природи. Ако пак у природи нема облика и шема које праве људи, да ли то неупитно значи да ни природа нема творца? Наравно да не. А добро знаш да је теолошки став да је не могуће продрети у дубине Божијег свезнања и созрецања и због тога оно што поклоници ИД и раније креационисти стално гријеше је када појам интелигенције која је одређена људским факторима, изједначавају са Божанским. Дакле кад се прича о интелигентном дизајну..ограничи се само на људски фактор, и ту јасно можеш искључити Бога. Ако причамо о Божанској интелигенцији, нити знамо шта то представља ни како ради и онда ако из такве интелигенције настаје творевина искључи људски фактор. Да Бог стоји иза творевине, биће увије и само увијек вјера, никад доказ, ни логички закључак.
  2. Нема. Слободан си да наведеш те индикације. Само пази, много су веће индикације да живимо у неко матриксу него да је тај дизајнер само и искључиво свемогући Бог.
  3. За некога ко се одлучи на такав пут, гдје може легално ући у ЕУ није далеко ни да иде преко Гибралтара и сјеверне Африке ако му је то пут у једном правцу и животна карта. Тако да те ти три границе и нешто дуже вријеме путовања су потпуно небитни у контексту у коме је изречена 12Д генијалност Вучића да наводно натјера Албанце да напусте Косово. Јер ваљда да то није урадио са таблицама јадни не би се усудили ићи преко три границе у потрази за бољим животом у ЕУ него би остали да очајавају на Косову јер нису могли преко Хоргоша или Батровца.
  4. Што је истекло 2016 и онда је Борко Стефановић јел опет некако продужио?
  5. Приштина - Минхен преко Србије 1500км, Приштина - Минхен преко Скадара, ЦГ и Хрватске 1500км, и нешто дуже путовање. Не треба им Србија да се довезу безбрижно до Минхена. Тако да није ништа смишљено него Вучић испуњава оно што је тражено од њега и то је цијела прича.
  6. Након толико година, никад да схватиш да не постоји интелигентни дизајн у природи, постоји само људска перцепција (пристрасан суд) да је нешто интелигентно.
  7. Јао Дугина што воли да лапрда.
  8. Треба одржавати. Поента је што уз ЕУ долазе стално наметнути неповољни услови за Србију, диктирање унутрашње политике, притисци на економију и свашта што шта. С тим је контрадикторно подизати инвестиције из Азије јер се види и по оном чланку ЛТ да им није свеједно ида ће такви потези бити дочекани на нож и да ће слиједити притисиц да се с тим престане. Читава улога Вучића у свему томе ми још није јасна. Да ли ради за њих миц по миц, помало, док не изврши оно најважније за њих статус Косова коме неће бити ни потребно формлано признање, или само купује вријеме надајући се крупним геополитичким промјенама.
  9. Била некад најважније и скоро једино, тренутно је још важно али не и најважније. Па дао сам ти линк Н1 који пренсое Лондон тајмс, а они кад пишу тако нешто онда пишу јер су врло незадовољни чињеницемо да је у 2023 Кина инвестирала као цијела ЕУ у Србију. Ето ти цијеле ЕУ. Јако је битно шта ће бити за коју годину, а није битно шта је било прије 10 или 20г, а то шта ће бити говори да је тренд да ће се инвестиције из Азије, примарно из Кине повећавати а из ЕУ смањивати. Тренутно ако се гледају континенти, Србија 80% тргује са Европом и 20% са Азијом. Е ово није нормално и баланс би требао да се поправи на отприлике 50% на сваку страну...оно да се изразим западним ријечниом "диверзификује". Србија је потписала споразум о слободној трговини са Кином недавно, а ЕУ је у кризи то је евидентно и биће још горе у вријеме које долази.
  10. Више продајемо Русима и Кинезима него Французима. Истина је да је Њемачка најважније тржиште за Србију, јер се највећи дио извоза пласира у Њемачку...Али ако гледамо бројке, друга најважнија земља за Србију је БиХ. Тако да ако с једне стране постоји став вау без Њемачке се не може, Њемачка је важна...онда је једнако важна и БиХ...ипак јако ријетко чујем такво аргументовање. Друга земља ЕУ у коју процентуално доста извозимо је Италија, али извоз у Италију стагнира још од 2010г. И није спорно да Србија има и треба да им економску размјену са поменутим државама, међутим треба да има и са онима с којима постоји перспектива, а то је рецимо Кина гдје извоз Србије за 2022 досеже 1.19 милијарди и у јако је оштром узлету. Дакле од тренутног стања битни су такођер и трендови, а они су јако у корист сарадње са будућим БРИКС+. Што се тиче послова које доносе плате, најсвјежији подаци су да је удио кинеских инвестиција исти као и ЕУ што до скора није био случај. "Peking ulaže u Srbiju koliko cela EU": Tajms o bliskim vezama Srbije i Kine N1INFO.RS Peking sada u Srbiju ulaže koliko i cela EU. To je loša vest za zapadne diplomate, piše londonski Tajms. Тако да мани те глупости како је ЕУ мајчино млијеко без кога се не може. Иначе све ове године јесмо у ропским положају због ЕУ и генерално западног односа према Србији због разних ствари, али то је сад друга тема да не дужим, али и то се полако мијења.
  11. Није само то. Станивуковићев став се генерално промјенуо, поприлично. Начин комуникције са јавношћу, нема театралних говора и наступа, нема глупирања, чак је нашао и заједнички језик са Додиком у неким стварима што је по мени зрелост, јер не можеш бити на нож нон стоп са позицијом у нечему се мораш сложити. Он би могао бити један од сљедећих генерација политичара у РС који би могли нешто добро донијети ако остане на том курсу.
  12. Први пут да могу рећи да бих имао за кога гласати да имам право гласа на изборима у Србији. Ако Бог да, до следећих избора ћу узети држављанство, чекам још неке формалне ствари да прођу. Томе се надам да ће МИ-глас из народа, постати релевантан фактор. Смета ми Несторовић, који се толико испроваљивао за вријеме короне, да нисам сигуран који ће враг у политици. Највише ми се допада Бранко Павловић и његово виђење политике, а нису лоши ни Павић ни Љепојевић. По самом Павловићу, у једном интервјују рекао је да је Несторовић истакнут као фронтмен јер је најпопуларнији од свих. Дакле његова појава је више као маркетиншки трик, али се искрено надам да ће како МИ буде јачао да ће Несторовић имати мање запажену улогу и да ће остали који су стручнији од њега да се истакну у првом плану. У једном интевјују током емисије накачио је шајкачу и нешто као исказује патриотизам...спрдња или озбиљно, али за ових 30г толико се људи у јавности китило националним симболима и нико од њих ништа значајно и конкретно није урадио. Тако да сви који би се и даље китили српством, за мене су аутоматски манипулатни и промашен случај. Тако је и са Несторовићем док се не докаже супротно. Видјећемо, и градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић је прије него је постао градоначленик, био шоумен и коме сам давао промил шансе након што је освојио градоначелничко мјесто да ће урадити нешто добро, међутим дечко се показао да је ипак сазрио и Бања Лука се трансформише на боље и сасвим сигурно ће за завриједити мој глас и глас многих за сљедећи мандат. Оно што ме посебно радује су оставке неких као и дебакл свих редом од Дачића, Обрадовића, Јеремића, Стаменковићке, Радуловића продавача магле, Јовановића, Шешеља и свих осталих промашених случајева. Прозападна опозиција...надам се да су тренутна аномалија. СНС--све речено о њима, Бог само Србију чува од тога шта јој раде и надам се да се и њихово вријеме ближи крају.
  13. Ја сам остао позитивно шокиран кад сам видио овај видео из Ласе. Знаш гдје Ласа негдје на скоро 5000м, и дивокозе би се наумучиле, а ови направили брзу пругу (Званично највиша на свијету), модеран ауто пут, нове болнице, ма какав потпуно нов дио града, а стари је остао сачуван у комплетној својој архитектури изгледу из пријашњих времена.
  14. Па другачије није могло. Постало је још јасније када се видјело да руска војска уопште не уништава конвој Вагнера кога су могли да спрже како су хтјели. Има пуно непознаница ствар не теба гледати црно бијело, али далеко било је дошло до било каквог распада система и да ће га бити уопште у будуће. Данас су паметни људи рекли да Пригожин сагледава ствар са 100м висине, а руски врх са 10.000м гдје се укључени и остали параметри од економије у свијету, до политичких односа, расположења народа, унутрашњих елемената...Пригожин је можда имао право за неке ствари око војске и аспеката СВО и можда су Шојгу и Герасимов заиста одговорни, и ово јесте дефинитивно био погрешан тренутак који је срећом руски врх и ФСБ добро искористили и показали су да нема распада система, него да је систем под пуном контролом.
  15. Распада система??? Јел ти није жао што си се овако испало?
  16. Није уопште спорно да је Христос прославио Пасху по свим тадашњим важећим обичајима. То и није поента, али јесте поента да помене да је он уједно славећи јеврејску пасху увео и нову Пасху и тада је приготовио прву Литургију на коме се десило страдање пре страдања. Да не идем сад у дубоке теолошќе теме може се сматрати да је у Четвртак испунио стару и успоставио нову Пасху. ништа то није спорно. Оно што желим да кажем је да је илузија стављати на догматски ниво "морање да се Васкрс слави послије јеврејске пасхе". На томе инсистирају углавном апологете старог календара иако немају уопште јасан и чврст доказ да је на првом ВС баш један од угаоних темеља постављено да Васкрс мора да се слави послије јеврејске пасхе. Још већи апсурд се огледа у томе што су наводно одреднице 1 ВС да се Васкрс слави послије пролећне равнодневнице, након првог пуног пуног мјесеца и након јеврејске пасхе. Ово задње се подвлачи ненормално. А апсурд је у томе што је сама јеврејска пасха заправо повезана са пролећном равнодневницом с првим пуним мјесецом, али није само и то него има и разлог да је пасха почињала на пролеће и тј било је важно уочити да је класје на пољима почело да расте, јер ако није а пролећна равнодневница и први пуни мјесец су прошли онда се чекао други пуни мјесец. Дакле како помирити ово да се јеврејска Пасха регуларно понекад слави послије два пуна мјесеца, а апологете старог календара тврде да је догма 1 ВС са својим исказом први пуни мјесец. Такођер не обраћа се пажња да је скоро било да се васкрс славио послије два пуна мјесеца и никоме не смета што то није у складу са одредбама 1 ВС. Циљ 1 ВС је био да хришћани добију тачно и јединствено рачунање времена, без да се позивају на било кога па и на јеврејски календар, и то је проста ствар да не треба неку нарочиту елаборацију.
  17. ЈБГ ниси био овдје када се дискутовало о неким врло врућим и тврдим темама. Христос је временски васкрсао у недјељу, али ванвременски (Бог није везан само за вријеме) "ај га знај".
  18. Писали смо о овоме и раније, али џаба писати изгледа, али ајд да покушам тезама ради прегледности: -Ово подебљано није тачно, јер би и јулијански ако би користио изворни прорачун исто радио то. - Јулијански календар су користили Римљани прије ВС и његова математика нема везе са избјегавањем јеврејске пасхе. Тај календар је покушај као и сваког другог да успостави систем праћења времена бројевима тако да они што вјерније прате природне појаве. Тај календар прави грешку од 1 дан на отприлике свваких 130г. - На 1 В.Сабору није утврђена никаква поставка да се Васкрс мора славити послије Песаха. Док се није састао 1В.Сабор, хришћани од Иберије до Леванта су имали проблема у општем хаосу како да славе Васкрс јер није било унифицираног календара и правила те су неки славили овако неки онако, а неки су ишли најлакшаим путем придружујући се Јеврејима што су Оци осудили (апостолска правила). Неки су били предмет подсмјеха јер су се сваке године код Јевреја који су имали установљен систем вијековима, распитивали када је Песах да би се могли оријентисати када је Васкрс. Оци су одлучили да о томе свему стану у крај на 1 Васељенском сабору. - Поставке 1 В.Сабора су да Васкрс пада у недјељу послије првог пуног мјесеца накона прољетне равнводневнице и то је то нема никаквог позивања на Песах јер би то значило и даље срамотну зависност од групе која је осудила и одбацила Господа. (Сачувана је окружа посланица Цара Константина у коме сеексплицитно помиње да су одлукама ВС хришћани разрешени зависности утврђивања Васкрса у односу на Песах). Послије 1 В.Сабора за хришћане не постоји никакав Песах (зашто би уопште?). Оци су лијепо дали астрономски задатак научној александрији да сваке године осматрају небо и окружним писмом обавјештавају све Патријархе о датуму равнодневнице према којој би се даље утврдио тачан датум васкрса. И то је то слава Богу на небесима, међу људима мир и дора воља на земљи. - Због историјски околности, опадања науке у александрији касније и других друштвених турбуленција, престанком праксе осматрања неба сваке године и одређивања датума равнодневнице, направљене су оне чувене таблице које су током времена акумулирале грешку тако да у већини случајева Васкрс пада послије Песаха, а и у ријетким случајевима када би било да је Песах касније, простим помјерањем васкрса усљедећу недјељу се избјегава наводно тај страшан чин. Е сад што се тиче те духовне компоненте @Hadzi Vladimir Petrovic овдје сад долазимо и до ње. Занемарује се да је рецимо Христос са апостолима на велики четвртак прославио првив Васкршњи празник и одржао прву Литургију, јер ако није онда је само симболички разломио хљеб (који није постао тијело) и дао им да пију вино (које није постала крв) и изговроио чувене ријечи које су касније постале дио литургије. Е дај да видим ко ће тврдити да је то била само симболика, а не стварно "ломљење Христовог тијела". Дакле васкрс се ванвременки и мистично, или да употребим тебе кретањем енергија и кретањем Св.Тројице, догодио прије јеврејске пасхе, а у времену и астрономски послије. И сад пуј пике ово духовно, и пуј пике астрономију код штимања календара, али зато се измишљено правило да Васкрс мора послије Песаха уздигао на духовност изнад духовности и ту је сад астрономија (временски слијед одређениих догађаја од догматске важности).
  19. Нич те не разумијем у вези астрономије. За ову духовну компоненту разумијем, али њу ћу поменути у одговору Бокију. Дакле укратко ако је могуће: Једна револуција је година, она је отприлике 365 дана или 365 ротација земље око своје оси. Свака револуција је сукцесивно увијек другачија, значи кад би узео неку референтну тачку и геодетски је означио у центиметар и мјерио кретање земље за годину дана она се не би вратила на исту позицију јер варира због елиптичке путање, и међусобних утицаја која небеска тијела због гравтиације имају једни на друге релативно на своју позицију у неком тренутку. Мјесец на земљу, земља на мјесец, венера на земљу, јупитер на све њих и сунце на све њих и питај Бога да ли нека црна рупа у сред галаксије итд....ако покушаш прецизније да мјериш једну револуцију, и узмеш референцу од дугодневнице до дугодневнице, за неки распон година и осредњиш ту вриједност добијеш 365,24219... дана и то се зове тропска година. Ако мјериш револуцију са референцом на неку фиксну звијезду на небу и осредњиш годишње вриједности за неки распон, добијеш 365,2563.... Ово се зове сидеричка година и резултат је осим поменутих гравитацијских утицаја и прецесије еквинокса тј чињенице да земљина оса није иделано вертикална него се врти као чигра са циклусом пуног обрта сваких 26,000 година. Средња вриједност између ове двије вриједности је по конвенцији 365.25 и то је било познато и Римљанима и Грцима. Дакле 365.25 се користи и за јулијански и грегоријански и новојулијиански али се они међусобно разликују у томе како се додјељује преступна година, тј ту се сад крије она фамозна тачност календара гдје је јулијански мање тачан јер на одређен начин додаје преступне године не узимајући у обзир све чињенице које су касније откриве у астрономији и прецизнији прорачуни. Грегоријански је тачнији од јулијанског, а новојулијански од грегоријанског али ниједан није идеално прецизан, али су два потоња прецизинија у синхорнизацији календара са природним појавама (равнодневнице и дугодневнице, временске сезоне итд)...а то је оно што је и нама људима интуитивно. Први ВС је реферисао и на астрономску тачност јер је тад поништено 3 дана акумулиране грешке јулијанског календара, а исто је урадио и Папа у средњем вијеку јер је било јасно и видљиво да специфични датуми када би требали бити прелаз сезона или равнодневница не одговара уоченим промјенама у природи и просто је урађена корекција око које многи беспотребно дижу дрвље и камење само зато јер су то прво урадили мрски римокатолици.
  20. Опет не разумијем. Обртање земље око своје осе је једно, а револуција око сунца је друго. Ни једно ни друго није савршено и сваке "године" и сваког дана ротација се завршава другачије. Тј тамо гдје је почело у референтној тачки не заврши се у тој истој тачки након одређеног циклуса. У зависности како се рачуна календар, неки производе већу неки мању грешку, и код јулијанског она је осјетна и те разлике су јасне поготово на маркерским датумима попут дугодневнице, и равнодневнице. С друге стране потпуно је нејасно зашто се питање тог календара и астрономске тачности толико банализује и проглашава не важним и небитним, а неко кретанје у Богу и Тројици од есенцијалне важности, као да је нешто лоше бити усклађен са природним појавама и временским циклусима.
  21. Шта је у овом тексту аргумент против новог календара?
  22. За развој оваквих догађаја и не требају пророчанства која су у мојој визури увијек под знаком упитника, јер је лако када је неки догађај актуелан, изјавити како се све то одвија по неком пророштву. Руска војска сигурно неће журити нигдје ове зиме. Утврдиће садашње линије и претворити их у усисивач укронацистике и НАТО војске и ресурса. Помакнуће се миц по миц тамо гдје је потребно, а преузимање комплетне Украјине ће се десити на прољеће након хаоса који ће настати у самом остатку Украјине и западу.
  23. Ови су потписали себи смртну пресуду. Украјина као држава ће престати постојати, укронацисти ће бити уништени. Од Украјине ће остати Крајина, област у саставу Руске Федерације. Ритер је у праву кад каже да ћемо у будућности гледати западне дијелове данашње Украјине као данашњу Чеченију, добре фине и послушне грађане који воле своју државу.
×
×
  • Креирај ново...