Jump to content

Orthophill

Члан
  • Број садржаја

    1037
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    2

Последњи трофеј

Orthophill је имао/ла садржај са највише реакција!

2 Пратилаца

Profile Information

  • Пол :
    Мушко
  • Локација :
    Скопје

Скорашњи посетиоци профила

12316 посетилаца

Orthophill's Achievements

Дуго је са нама

Дуго је са нама (7/9)

655

Форумска репутација

  1. Pandora-1 Шеста недела по Пасха – Воскресна Вечерна богослужба во Крушево | Преспанско - Пелагониска Православна Епархија WWW.PPPE.MK Шеста недела по Пасха – Воскресна Вечерна богослужба во Крушево На 15.07.2023 г., во предвечерието на Шестата недела по Педесетница, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, отслужи Воскресна Вечерна богослужба во храмот „Света Никола, во Крушево. После Вечерната богослужба, Митрополитот г. Петар, пред свештенството и верниот народ, го претстави Митрополитот Крушевско-демирхисарски г. Јован, кој со Одлука на САС на МПЦ-ОА од 20 јуни 2023 година, е поставен за епархиски Архиереј на оваа Епархија.
  2. Данас, 20.6.2023 г. Синод Македонске Православне Цркве- Охридске Архиепископије примио све клирике из бивше аутономне Православне Охридске Архиепископије. Бивши архиепископ Охридски и митрополит Скопски г. Јован (Вранишкоски) од сада је митрополит Крушевско-демирхисарски. Бивши епископ Кумановско-полошки г. Јоаким од сада је епископ Дељадровско-илинденски (села и населбе око Скопља). Бивши епископ Брегалнички г. Марко од сада је епископ Делчевско-каменички. Бивши епископ Стобијски (викар архиепископа Охридског) г. Давид од сада је викарни епископ Дремвицки (викар архиепископа Охридског и Македонског).
  3. Да. Оно што чита и пева певница у цркви (наравно не на свету литургију, јер то нема смисла) смеју да читају и мирјани, код куќе. Исто као што и монаси читају када немају поп у цркви. Према блажени Димитрија Хоматијан сме да се чита чак и свето јеванѓеље (наравно несвештеници не смеју да шаљу мир). Молитве почињу са Молитвама светих отаца наших... И место оче благослови, каже се Господи благослови. Отпусти су у виду: Господе Исусе Христе, Сине Божји, молитвами Пречисте Твоје Матери ..., спаси и помилуј нас. Боже уштедри ни... се не кажује, него само Молитвама светих отаца наших...
  4. Да ли неко има Часослов у преводу Емилијана Чарниќа у електронски формат?

  5. Да ли неко има Часослов у преводу Емилијана Чарниќа у електронски формат?
  6. А зошто мислиш, дека во МПЦ нема литургиски живот? Си бил во Македонија? Во однос на немилиот настан, што се одржа во Дојран, некогашен град, сегашно село. Станува збор за црквата свети Илија, која е во фаза на обновување, но се` уште не е обновена. Што значи не е осветена. Сепак недостојно и срамно е да се прави такво нешто, па макар и во поранешна црква. (Разрушена во време на Првата Светска војна).
  7. Да ли сте видели победу коју је патријарх Порфириј извојовао у Македонији? Како ми Македонци га волимо? После 20 година мржње, Порфириј је ушао у Македонији као највеќи победник, који ослободајуќи нас од српску јуриздикцију, освојио је сва наша срца! Долгоденствуј владико Свјати! http://www.spc.rs/sr/vishe_stotine_vernih_dochekalo_patrijarha_porfirija_u_manastiru_kalishte_kod_struge
  8. Значи @carjunaka и јас приложуваме докази и тоа писмени. А, останатите вклучени во дискусијава раскажувате прикаски! Приложете еден единствен документ, па да речиме така е, во право сте! Ама таков документ нема. Значи дискусијава се сведе на факти спротив лични мислења, желби и фантазии! Ако СПЦ има континуитет на Пеќската Патријаршија и Жичката Архиепископија и покрај прекинот од 1459-1557 и конечното укинување на Пеќската Патријаршија во 1766, тогаш и Охридската Архиепископија имала право да си произведи континуитет од Јустинијана Прва, а МПЦ има право да си произведи континуитет од Охридската Архиепископија! Или СПЦ има право на митови, ние немаме?
  9. Најдлабоко ти се извинувам! Еве го изборот на последниот велик архиепископ Охридски! ALD * HISTORICAL MATERIALS * ALD ALD-BG.NAROD.RU Каде пишува дека во изборот учествувал Константинополскиот Патријарх или негов претставник???
  10. Во однос на СПЦ и МПЦ - МПЦ е ќерка и го влечи апостолското преемство од СПЦ. Мора да бидеме реалисти и да не си правиме прикаски. Архиепископот Доситеј бил викар на Патријархот Герман, епископот Климент е ракоположен од +Доситеј и +Герман.
  11. Документи на Охридската архиепископия ALD-BG.NAROD.RU Во документите кои се зачувани од Охридската Архиепископија има и документи за избор на Патрик (Архиепископ). Како членови на Синодот кој ги бирал има само епископи од Охридската Архиепископија! Приложи еден документ каде Константинополскиот ПАТРИЈАРХ или Синодот на Константинополската Патријаршија поставил Охридски Архиепископ. Ја извртувате вистината, само за вашите желби и фантазии да ги прикажете како историски вистини. Жалам, ама вистината е таа - Митрополитот Епифаниј е свети Сава за Украинскиот народ. Колку побрзо го сфатите тоа, толку полесен ќе ви биде животот.
  12. За 1055 немам директни податоци, ама можам да Ви пратам што викал Валсамон за Бугарската, односно Охридската Архиепископија! Еве читајте го неговото толкување на 2. канон од 2. Вселенски Собор и престанете да си измислувате прикаски, само затоа што тие прикаски ви одговараат. Если же находишь и другие независимые (автокефальные) церкви, как-то: болгарскую, кипрскую и иверскую, не удивляйся этому. Архиепископа болгарского почтил император Юстиниан: читай 131-ю новеллу его, находящуюся в 5-й книге Василик титул 3, глава 1, помещенную в толковании 5-й главы, 1-го титула настоящего собрания. Друго прашање: Зошто Вселенскиот Патријарх не го расчинил Охридскиот Архиепископ, кој што учествувал на воздигнувањето на Пеќската Архиепископија во Патријаршија и воздигнувањето од крал во цар на Душан Силен? /otechnik/assets/img/apple-touch-otechnik1602.png Канонические правила Православной Церкви с толкованиями. Второй Вселенский Собор - Константинопольский - читать, скачать AZBYKA.RU Труд «Канонические правила Православной Церкви с толкованиями. Второй Вселенский Собор - Константинопольский». Большинство произведений... https://azbyka.ru/otechnik/books/original/8273-Канонические-правила-Православной-Церкви-с-толкованиями-(Зонара-Аристен-Вальсамон-Кормчая-Книга-правил).pdf 898 страница
  13. Не ми се допаѓа тоа што сте пристрасен и пристрасноста во оваа дискусија Ви е единствена водилка. Да беше бл. Димитриј во добри односи со св. Сава и Охридската Архиепископија да му дадеше автокефалија на св. Сава, Охридската Архиепископија ќе беше најавтокефална, а архиепископот Димитрија Хоматијан ќе беше светец невиден... Тоа доаѓа како некој Македонец по 900 години да вика: патријархот Павле не е свет и да мафта со памфлетите на прота Жарко Гавриловиќ, а да не го сака само затоа што не ни давал автокефалија. Или по 2000 години некој Украинец да тврди, дека Руската Црква не била автокефална, затоа што добиле автокефалија од Константинопол.
×
×
  • Креирај ново...