Jump to content

Grizzly Adams

Члан
  • Број садржаја

    32701
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    246

Community Answers

  1. Grizzly Adams's post in Како обични Амери виде Србе и Србију was marked as the answer   
    Па јесмо. Сами себе смо окупирали, завезали себи руке и ноге.
  2. Grizzly Adams's post in Direktor Epla će donirati celo svoje bogatstvo u humanitarne svrhe was marked as the answer   
    Немојте да поредите људе, није лепо... А и не познају се сви међусобно.
     
    Зоске је добар и искрен лик. Ја имам огромне мане које само вешто скривам...
     
    Тако да кад се саберемо, надамо се да заједно пређемо позитивну нулу.
  3. Grizzly Adams's post in Osnovi ekonomije was marked as the answer   
    Каматне стопе су "цена новца". Оне тржишту дају информацију "колико новца имамо уштеђено". Када људи штеде више, онда има више новца и каматна стопа пада, када људи штеде мање (тј. више троше одмах) има мање новца и каматне стопе су веће. Шта то значи за привреду? Привредници имају у плану пројекте различите дужине трајања. Могу да уложе у нешто што ће одмах дати резултате или да уложе дугорочно, у развој новог производа итд. Ако су камате велике онда је то њима сигнал да нема довољно уштеђевине и да треба да се фокусирају на краткорочне пројекте - људи не штеде, него троше одмах. Ако су камате ниске, онда они предузимају дугорочније пројекте - јер има пуно уштеђевине, људи не троше сада него штеде новац за будућност. Управо како треба. Каматне стопе "регулишу" привредну активност у времену. Као што количина уштеђевине управља одлукама сваког од нас - ако немаш уштеђевине онда се бавиш оним што ти сада одмах доноси профит, ако имаш онда можеш да се посветиш нечем дугорочнијем.
     
    Е сад, када централна банка манипулише каматним стопама (по правилу их снижава) шта се онда дешава? Привреда добија погрешну информацију и прави погрешне потезе... Покрећу се дугорочни пројекти за које у ствари нема довољно ресурса који касније пропадну итд. Пошто новац постане "јефтин" онда финансијски сектор подивља, јер сви гледају само како да "инвестирају" и обогате се на брзину спекулисањем. Уједно се врши трансфер богатства од сиромашних и средњег слоја ка богатима, јер они поседују највише акција и других финансијских папира. То је разлог зашто "богати постају све богатији" итд.
     
    Велика тема, мало компликованија па народ не разуме. Што рече један паметан човек - кад би народ разумео како то функционише до сутра изјутра би избила револуција.
  4. Grizzly Adams's post in Vozači sve češće umesto evro-dizela sipaju zejtin was marked as the answer   
    Повратак у будућност:
     

  5. Grizzly Adams's post in Noam Chomsky in Czech Republic, You Tube video in english (04.06.2014. radio Wave) was marked as the answer   
    Кажу да је Чомски велики стручњак у својој области, а то је лингвистика.
  6. Grizzly Adams's post in Поуке.орг - значај, медиј, мисионарски сајт... was marked as the answer   
    Највећа је ствар што на форуму имамо екипу нормалних људи. У смислу - обичних, свакодневних, без неког претварања и "преподобљавања". Имам утисак да сви пишемо опуштено, онако како би диванили негде уз кафицу о свему и свачему. Најбоље мисионарење је када не мислиш о мисионарењу већ су човек са људима без предумишљаја и намера. А нико није ћорав, па може да види сам да ли је нека идеја добра или није.
     
    Та слобода управо сведочи о вери. Ко чврсто верује нема потребу да се превише упреподобљава и гледа у патос, већ свет сусреће директно - подигнуте главе и са широким осмехом.
     
    То је ЖРУ.
  7. Grizzly Adams's post in Kako ce ateisti videti antihrista? was marked as the answer   
    То је само сензационализам, але и караконџуле...
    Анти-христ значи "уместо Христа". Христос је људима дао наду у савршен свет где неће бити зла, страдања и смрти, а анти-христ ће обећавати то исто овде на Земљи. Није ту битна технологија, чипови, ГМО и остало. Битна је идеја. И можемо у историји, посебно XX века, да видимо више примера где су људи масовно, одушевљено ишли за вођама који су обећавали "савршено друштво" и сви до једног су се завршили до тада невиђеним злом. То је тај сценарио.
  8. Grizzly Adams's post in Чедност, част, смрт и самоубиство was marked as the answer   
    Добро питање, мада је мало незахвално расправљати о овако осетљивим темама...
     
    У сваком случају поштујем одлуку тих мученика и мислим да је Црква правилно прихватила такав поступак као мучеништво. Са друге стране мислим да то не треба претерано величати, посебно не као "правило". То је нешто као "јуродивост" - само за посебне и одабране.
     
    Силовање је грех силоватеља и он је једини који је ту "упрљао част".
  9. Grizzly Adams's post in Crni petak (amerikanci su potpuno ludi) was marked as the answer   
    Избегавам такве манифестације...
    Попусти су трик питање. Ради се о томе да они дају неколико ствари по бесмислено малим ценама - на пример неки Flat Screen TV 40" за 100 и кусур долара (а нормално кошта рецимо 500-600). Фора је у томе да их има 5 комада. Значи, првих пет који се прогурају на врата заиста добију супер цену за TV. Осталих пар хиљада купаца добију попуст око 10-15% који је често "rebate", тј. платиш пуну цену па после тражиш да ти врате разлику поштом - што многи после празника када крену обавезе и забораве да ураде. Али пошто су чекали целу ноћ испред продавнице (посебно у Чикагу где је сада температура испод нуле) онда купе нешто да (не) испадну тоталне будале.. Око 10% је попуст који иначе можеш да добијеш ако си мало упоран и спреман да се погађаш.
  10. Grizzly Adams's post in Spisak neaktivnih (ugašenih) servera za postavljanje datoteka was marked as the answer   
    R.I.P. free servers...
  11. Grizzly Adams's post in Zanimljivo pismo Cezaru was marked as the answer   
    Прочитао сам Дарко. Ради се о томе да се у историји не зна ко је био намесник пре Пилата, па се зато каже да је Публије Лентула "фиктивна личност". Тачно је да за ово писмо многи стручњаци тврде да је апокрифно, тј. да није аутентично.
×
×
  • Креирај ново...