Jump to content

mirko1929

Члан
 • Број садржаја

  905
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  8

Status Replies posted by mirko1929

 1. Недавно један српски свештеник  на јутјубу рече (и остаде жив) да је Ап. Павле унео у своје посланице много тога што је у дубокој супротности са Христовим учењем!

  Ако нисмо веровали да су последња времена близу, време је да променимо мишљење.

  1. mirko1929

   mirko1929

   Па четири Еванђеља се не слажу међу собом, Јаковљеве посланице су директна реакција на Павлове и не слажу се с Павловим. Ти ко да си католик па се правиш да је у првом веку постојала централизована монолитна црква са седиштем у Ватикану и папа одлучивао о свему! Да је било тако не би ни имали четири Еванђеља и гомилу посланица који се међусобно не слажу једни с другима. Нити би било потребе за васељенским саборима, јер просто онда не би било неслагања и различитих традиција. Имали би само једну књигу ко мухамеданци, и решен проблем!

   Па део је Халаке када је допуштено кршити Закон. Није то ништа што не постоји и дан данас у Јудаизму. Нити је ономад Јудаизам био монолитни блок, постојало је много секти (не само фарисеји и садукеји, мада су они добар пример тога, садукеји су сматрали да се Закон не сме прекршити нипошто, док су фарисеји имали хуманију интерпретацију). Исто тако и необрезивање. Нису апостоли одлучили да се хришћани не обрезују, него да нејевреји који желе да постану хришћани не морају да најпре постану јевреји. И данашњи јевреји верују да је за нејевереје довољно држати тзв. Седам Нојевих Заповести (као што је одлучено да важи за нејеврејске хришћане у Јерусалиму). То што су временом после једини хришћани остали нејевреји је друга ствар.

   А свети оци су се иначе увек слагали међу собом и није било никаквих сукоба?  Немам појма о ком свештенику причаш, и „супротност,“ а поготово „дубока“ је изузетно глупа формулација тог свештеника (нема супротности, сви су „у складу са“ и „базирано на“ само свака страна верује да је баш њина интерпретација тачна), али чињеница је да је црква увек била мултиполарна, и да су увек постојале сукобљене интерпретације и традиције. Отуда је и настала потреба за саборима као начином да се доносе одлуке и сачува мир.

   Шта мислиш, колико људи је свесно да је крвавица врло, врло озбиљан грех?

  2. (See 5 other replies to this status update)

 2. Недавно један српски свештеник  на јутјубу рече (и остаде жив) да је Ап. Павле унео у своје посланице много тога што је у дубокој супротности са Христовим учењем!

  Ако нисмо веровали да су последња времена близу, време је да променимо мишљење.

  1. mirko1929

   mirko1929

   Aко прочиташ Посланицу Диогнету и Посланицу Варнавину видећеш како је изгледало то Павловско Хришћанство и зашто их Црква није уврстила у Новозаветни канон (нпр. не би имали ни празнике, ни постове).

  2. (See 5 other replies to this status update)

 3. Недавно један српски свештеник  на јутјубу рече (и остаде жив) да је Ап. Павле унео у своје посланице много тога што је у дубокој супротности са Христовим учењем!

  Ако нисмо веровали да су последња времена близу, време је да променимо мишљење.

  1. mirko1929

   mirko1929

   Зар је то контроверзно? Христос је рекао да мора да се држи и најмање словце Закона, па и више од тога (оно који погледа... и оно који каже брату своме... је техника коју рабини називају дизањем зида око Закона), док је Павле проповедао да је Закон глупост (нпр. не само што је допуштао кршење Кошера, већ је допуштао и једење од идолских жртава), Христове ученике је у својим посланицама крстио епитетима као што су лицемер, сатанин слуга, итд. Тертулијан је апостола Павла називао апостола јеретицима, пошто су маркионити били велики „Павловци“. ДАП нам дају измирење између две струје, али има остатака Јудаизма (нпр. једење крвавице и идолских жртава је строго забрањено), што је и даље више Јудаизма него што је Павле желео да сачува.

  2. (See 5 other replies to this status update)

×
×
 • Креирај ново...