Jump to content

олграф

Члан
  • Број садржаја

    0
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Репутација активности

  1. Радостан
    олграф је реаговао/ла на deda у Ф. М. Достојевски   
    Великан, апостол хришћанства. Званично није уврштен у ред светитеља али за мене јесте. Још један пример где сам научио да Васкрсења нема без страдања и крста. Човек који је рекао неке неверованте ствари о Човеку, Богу, Христу, о суштини човековог живота, о обожењу. Ма милион ствари. Исувише широк а опет тачан и конкретан. Удара право у центар.
    Нажалост, нисам прочитао сва његова дела. Доста нисам. Али, годинама га читам и покушавам да га још боље схватим и разумем. Човек за кога је св. Јустин рекао да је за њега био и учитељ и мучитељ. Човек о коме се непрестано пише, који представља непресушни извор када се пише и прича о хришћанству, Русији, религији, књижевности. И, опет, свако га схвата на свој начин. За неке, он је само један од великих писаца. За мене, он је нешто много више од тога.
    Беше прво Савле а онда је постао Павле. Открио је многе чињенице из психологије пре саме науке. Често себе питам како му је бре то пошло. Наравно, није то докучио тако што је само седио и читао, него је све муке, патње, злобе осетио на својој кожи, у свом  животу.
    Неки критичари су рекли да није морао да напише ништа од својих дела сем Легенду о Великом Инквизитору (поглавље у роману Браћа Карамазови). То поглавље је мени отворило очи о многим питањима и проблемима у животу. Слобода, човек, патња, Велики Бог, Христос... Тек након прочитаног поглавља, буквално сам схватио суштину и значај појма слобода. Од тада сам многе ствари почео да гледам другим очима.
    Достојевски се целог свог живота бавио човеком. Докучавао га, улазио му у дубину. И та своја "антрополошка истраживања" је делио са читаоцима кроз папир али не зато што је баш то хтео, већ да би се прехранио. Тако је зарађивао за живота. Своја истраживања није обављао у неким лабораторијама већ је његов живот био истраживање, његов однос са људима около себе, са пријатељима, непријатељима, женама... Чувене су његове речи  "Човек је преширок. Сузио бих га".  Наравно, многима су познате његове изреке.
×
×
  • Креирај ново...