Jump to content

Ćiriličar

Члан
  • Број садржаја

    4948
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    76

Everything posted by Ćiriličar

  1. @Владимир Владимирович Цар1 Aj' se manemo nadgornjavanja...tema postaje zanimljiva..uglavnom ili radi Jovane ili kako god...polako SPC pocinje da prica o bioetici...mada mislim da bi trebali da se dobro informisu od medecinara sta se desava...pa da imaju svoje stavove zvanicne. Mada...teska su vremena, nama je mozda najbolje da cutimo...da nam "brod" ne roknu na hridi i potope nas sve...nisam pametan. Sa katolicima i muslimani, mislim da je naivno i pretenciozno zadirati u dogmatiku...sa njima treba ove svakodneven, egizstencijalne stvari da se resavaju...gde smo na istoj strani...zajendo smo jaci.
  2. Na brzaka preslusao Pena...nije ostao dorecen za Patrijarha Pavla...poceo recenicu kao da je blagoslove davao ljudima pa i nekim svestenicima...ali ne rece konkretno za sta - mada kontest je nedvosmislen! Ne znam sta da kazem...neuk sam...ali...skakljivo...ima vise godina, vladika David bese, cini se, izricito protiv.
  3. @Александар Милојков Ovaj link vam je pogresnan, umesto Lukovica likuju na Tebe. Одсек за апологетску мисију - МИСИОНАРСКО ОДЕЉЕЊЕ АЕМ MISIJA.RS Одсек за апологетску мисију Одсек за апологетску мисију је усмерен на хватање у коштац са поплавом секташтва, гуруизма и New Age покретâ на нашим просторима. Овај...
  4. @Александар Милојков Lepo....slava Bogu. Ti, djakone, dize nos onomad kad sam Ti rekao da ne tracis vreme na Poukama Kako god - radujem se iskreno - pomeni ako se setis!
  5. Pa ne moze on da gresi...covek doktorirao na Zizjulasu :)...salim se...pa, druze, ko ce narodu udovoljiti...licno mislim da je djakon "kao stvoren" za nastupe...izgledom, retorikom, znanjem....ima tu "zicu" da blago, nenapadno, beskompromisno "provuce" pravoslavno ucenje u nezdravu javnu sferu...bolesnu bolje reci. Jer da nastupa kao neki prepodobni zilot, samo bi razjario ionako razjarene crkvomrzitelje, i samo bi produbio predrasude, i samo bi jos vise odvojio Crkvu od onih koji su odvojeni...poenta je da budes kao i svi ostali iako nisi "od ovoga sveta".
  6. Ne blamiraj se Putine...Lesandro (o. Aleksandar) je velika faca ispred SPC u odnosima sa javnosti...ili ti "javnoj sferi" (ne onoj hercegovackoj). Poslusali mene da ne treba covek kao on da bulazni po forumima, nego da radi velike stvari za Crkvu, da ne zakopava talente... i angayovali coveka...a pre svega rukopoloyili ga - fala Bogu. Ne znam tacno funkciju, ali ako hoce moze djakon da nam kaze - nije zgoreg. Naravno da ima blagoslov.
  7. Može ovo , može ono...gde je etika? Mada etika je preblaga reč u ovim kontestima. Jednostavno se otišlo predaleko, i nece se stati na tome. Nije ista tema, ali sad imamo u Ukrajini "farmu" dece, gde zene radjaju za pare....sve je to bolesno...i ta vantelesna oplodnja. Mi smo na putu ovome, samo sa ljudima....sve je to uzasno bolesno.
  8. Владика Давид на ЖРУ објаснио зашто није прихватљиво за Цркву....ти то @Дејан можеш ископати негде...после је вероватно (или пре) објавио и писмено. Не знам има ли у неком саборском саопштењу званичан став СПЦ - вероватно нема. Лично мислим да то "гањање" детета од људи који не могу да роде дете, да је то неки егозам шта ли. Човече отиди у дом и узми сироче и 'рани - каква разлика? Ја имам двоје деце. Када нам се родила цурица...прво дете, мало страх, мало узбуђење....огромна пажња...све је некако отишло на то. Када нам се родио син, после...ја га нисам гледао коа "свога". Бре и дивљач се опари па роди младунче - шта сам сад, па је, нека фаца родио са женом дете? Ја сам сина, буквално, гледао, као Божије стврење. Нараво да то није умањило моје очинство....али то је Господ с(а)творио...ниј ето било идеолошко, теолошко, било које убеђење....просто надубљи осечај....мог сина је Бог стврио...ја сам смао канал и то је то. Оно што пише наш Николај да смо страратељи, а не родитељи. И све то чачкање по лабараторијама, играње бога - то је мени ужасно и бруталан насртај на природу а тиме и на Творца. Не можеш да имаш дете - иди брате усвоји довје и живи живот. Да кажем и то...обоје своје деце данас гледам некако као "туђу", мада, напротив, зато их још више волим и имам одговорност...једноставно Бог их је створио, а ја сам само из онога: "Гле, у безакоњима се зачех и у гресима ме роди мати моја" (Пс 50), мада овај пут онај који зачиње...нема ту много мудровања....почели смо да сецкамо жебе много и платичемо цехове.
  9. Tu je sutina, nema sta dodavati....ja mozda gresim, i nisma pozvan da prosudjujem...ali zivimo u bolesnom svetu a svestenici i episkopi se ponasaju kao da smo u Barbi svetu...ocito su svesni opasnosti....bolje cutati. Zbog hrabrosti sam i postavio klip....
  10. Koliko znam, u Bariju pored mostiju Sv. Nikole, sluze i Rusi i rimokatolici, mada ne zajedno. I nije li nas Sv. Stefan Decanski taj hram "okovao u srebro" iz blagodarnosti Svecu za vid? Ili je to samo "legenda starih vremena"?
  11. Ćiriličar

    Počisti smeće za sobom

    То је јако ружан део наше "традиције". То треба да се решава систематски - са ниво државе да крене акција а преко локалних заједница. Треба путем медија и на локалу да се интезивно, бар годину дана, пропагира народу. Запад је то лепо решио. Сваки град и село има депонију где се сортира отпад - тако су уредили да људи сами сортирају. А ако те ухвати да бациш отпад гдене треба казне су бесне....и тако се народ лепо дисциплиновао да је постало ружно, некултурно, понижавајуче да бацаш где не треба. Власт рока милијарде на којешта а ниша нису урадили по шитаљу депониа. Морају велике депоније да прерађују, а на локалу да има сортирање. Свуда натписи, свуда канте и сл. То се не може решити стихијом.
  12. Ма да Бокац, све је то ОцКеј, него....прође 1200 годин(иц)а од последњег званично признатог сабора...то је постало као нормално са сабора НЕМА! И онда имамо читаву науку о канонима које, уствари, уопште не би требало бити у овој конотацији како и шта ми данас да тумачимоа....него да су се сабори одржавали макар сваких 100 година другачије би било. О ци протичамче, исдискутују, просеју...и донесу нове каноне, потврде старе који се протежу даље. Мислим да је оно из Калиста најаутентичније сведочење, рецимо, каква је Србија била почетом 20ог века, мислим на морал и то (да остаимо на страну еклисиологије, догматику, него везано за обичне смртнике, мирјане) - а кава је Србија данас....и шта сад? Имамо какноне из -5-6-7 века, а имамо народ које је 1500 година псоле за задњих 100 година променио 20 деформација и идентитета... Кад ве причамо....човече просто је непојмљиво како данас Црква не може да скупи снаге да одржи сабор. Па добро, увек је бло "разбојничких" сабора, несугласица...али нема КУРАЖИ, нема митроносаца који гурају то....то није помљиво да миленијум и више немамо сабора...јос данс када се народи селе као номади, када је тотално испреплитана јурсдикција епископа, па имамо по неолико православних на једном простору...то мени не води ка добром...
  13. Па и ја се, Рођо, надам да нисам...али знаш шта нам раде деца од 13-14-15-16 година. Када би Црква примењивала каноне од пре 1000 година мало ко би се причестио....бојим се....не знам ја шта народ исповеда и како свештеници реагују...али неминовно је да Црква иде, и вероватно треба да иде, на сносхођење.... Лично, ја бих ту убацио и другу перспективу....много много вечих искушења...знаш сам да су Оци говорили да че хричани последњих времена бити у вечим искушењима а тиме и да че им се урачунати више отпор тим искушењима...тешке теме...али знаш валда брате да се канони не примењују како су се некада прописивали....мислим на те мирјанске грехе и то...
  14. ПС: Ја уопште нисам присталица релативизације канона. Проблем је што се то са канонима отело контроли....прошли је 1200 година од последег, званично признатог сабора. Па сваком је јасно да ту нешто не штима. Рецимо пост....аман, заман, није исто постити на средоземљу и на северном полу! Једноставно за 1200 много тога се изменило, многе каноне сама Црква не поштује (говорим о старима, рецимо за мирјанске грехе, иде се на снисхођење). Путено је све некако стихији. Е сад релативизацијом тих, условно, мањих канона, релативиују се и они који решавају еклисиолошке ствари, па дијелом и догматске (изгледа, како неки делају). Јесте да канон није догма, да може да се мења...али баш да свако ради шта и како жели...а ради јер нема сабора....видели смо ста се деси на Криту...дакле Црква, клир, "главешине", нису одговорили изазовима времена...то се провлачи више од миленијума....колико ту може бити за исприку историјски контекст, ратови, окупације, прогони...не знам. Али ствари не изгледају добро....сада имамо тотални раскол свуда...он само није озваниен. Не бацају се анатеме...а свако ради како и шта жели.
  15. Види, 2 ствари: 1. Генерално, ја се слажем са тобом да Цркве или "цркве" које нису у литургијском општењу са нама (православим - Једном Севтом, Саборном и Апосолском...) ту треба да се држимо канона и сабора. Евентуалне промене тога да се рее на новом сабору (не као на Криту). Конкретно питање свих тих монофизита, сматрам јако шкакљивим...и мислим да за то треба сабор. Не улазим сад то што ти овде гањаш ко је коме шта уступио и где ту иду границе...стварно не бих о томе, нисма ни компетентан нити имам куражи да тако велика питањ, баш, па ЈА, потежем. 2. То за каноне сам ти рекао јер си "зарезао" бувално....дакле не трапј сам све у један кош. И немам нешто вољу за дуга читања ни дискусије...да те питам: уопштено, конкретно, рецимо што се тиче нас мирјана - јеси ти за то да Црква поштује каноне у тачку и зарез? Причешивање људи који нису у браку а имају "односе"; абортусе; прељубе; мастурбације и шта све не? Конкретно питањ - конкретан одговори, плиз. Знаш, сам, брате. да то више нико не поштује, буквално нико.
  16. Па има везе, одмах скенираш не шта је ко рекао него је ли трепнуо или подигао прст...подизање прста је његов жар за оно о чему говори. И он ниј епричао о Трампу, и нагласио је да се не ради о Трампу, Трамп је, нажалост, једина алтернатива садњљем злу...човек говори о пропасти империје а мжда и још кога повче за собом... Ја сма то поставио као паралелу...теми...пример исповедништава и то жестоког у јако болесном и опасном свету. Он не живи у Русији...нисам сигурам, мрзи ме да тражим, мислим да није у некој од канонских Црква, да је у оној сиријској, јаковинској...и они су вид монофизота. Поента је да људи жестоко сведче Христа, неки полажу животе...колико е то потпадати под каноне...ја не знам, кад Господ буде судио...
  17. Канони Св. Василија Великог Светог оца нашег Василија, Архиепископа Кесарије Кападокијске Амфилохију епископу Иконијском, Прва Канонска посланица Свештени канони Цркве | Канони Св. Василија Великог WWW.KANONI.SABORNOST.ORG Па онда пише св. Василије шта и кко он гледа на абортусе, блуд ђакона и сл. Сад кажи Рођо - да ли Сабори прихватали каноне неких епископа? Да ли су ти епископи спроводили те своје каноне пре прихватања на саборима? И још...колико ја знам задњи сабор беше у у 8. веку...од тада Црква све примењује по прописаним канонима? Блуд, прељуба, брак, абортуси и др.? Ако не, значи да Црква драстично крши какноне? И шта емо онда?
  18. Па да...треба их звари како приличи времену...и приликама...што би неки горди ђедови живели од славе великих Светитеља и ту туђу славу злоупотребљавали....Church of Turkey. That's it!
  19. Добро, бре, Рођо не буквалиши...ја упоште нисам ресрчов'о је ли овај владика припадник неке каноске прав. Цркве...навео сам паралелеан пример...теби не ваља ни наш Патријарх, како би други...не буквалиши...човече, човек живи у западном свету, где је слобода говора угушена. Шта више можеш опасно на надрљаш ако пружиш језик против мејнстрим наратива...и човек проповеда отворено против садашње администрације САД-а, говори отворено против ЛГБТ. Ајде нека неки наш владика зуцне са амвона у Србији о томе? Ја не могу да судим јесу ли они људи којима су одрезивали главе у Сирији Свети Мученици - знам да су мученици и да се нису одрекли Христа! Некако овако гледам - дијете не зна ни број ципела оцу, нити зна шта је он радио са стране, али дијете опет оца воли. Тако да неки који није доктор теологије, и не разуме се у дубине Халкидона...а положи глави за Христа, и зато што исповеда Христа...не бих се баш усуживао ја да судим да иде у Царство или не. У мене нису кључеви а ни "правило слижбе"! Исто и са овим владиком....немам појма са ким има литургијско ошштење, али има кураш - непорециву! И не знам је ли исповедник или није. Ето ти, ако знаш...и да знаш, опет твоје мишљење не пикам...а ти опрости за то.
  20. Marina Abramović na putu da postane počasni akademik SANU, dobila glasove za drugi krug LAT.RT.RS Do kraja meseca svih osam odeljenja SANU moraju da završe prvi krug glasanja za nove članove Put do SANU popločan svinjskim kostima: Čime je Marina Abramović zaslužila da bude akademik LAT.RT.RS Umetnicu performansa za članstvo u instituciji najznačajnijih srpskih intelektualaca predložio je Mrđan Bajić
  21. Мени је Рођо много симпатичан...а пошто вазда "гризе" велике залогај, или патријарху мери свако слово, или оваке ствари...не узимам га за озбиљно...ја то гледам овако...замисли човече у по Египта и окружени све мусиманима они сведоче Христа! Моћно баш.
  22. Е...кад си већ ту...да ја не чекам док Рођо "оправослави" нашу СПЦ...ово ме баш засврбе...само да знаш да није кушање ко Јеврији о васкресњу што су кушали питањима...баци коју, сажми на ово...интересантно да ти то велиш "време се убрзало". Шта се убрзало? Како? Ја знам да оно што сам могао да урадим пре 15-20 г. сада не могу иако сам бољи у томе што радим и спретније - како, па, то бива? А сви некуд јурцају а никуда не стижу...пре је народ све натенана, ко слов-мо(у)шн...сад све јурњава а нико ништа. Како се то време убрзало?
×
×
  • Креирај ново...