Jump to content

Аполоније

Члан
  • Број садржаја

    509
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    2

Репутација активности

  1. Волим
    Аполоније got a reaction from Aleksandra_A in Zar Bog nije mogao blaze da kazni gresnike (problem vecne kazne)   
    Занимљиво је да то питање постављате мени, а не некоме од заговорника теорије о "роштиљању".
    Исус рече, али да ли је баш тако? Да ли је то што је рекао заиста тако, или пак просто одраз Божје милости? Да ли је заиста истина да "не знају шта чине", тј. да нису у стању да знају? Колико је у свету убица које не знају да је убиство нешто лоше? Има их, али тај ниво изопачености је редак чак и међу највећим злочинцима.
    Господ призива себи све, укључујући и припаднике неписмених племена Амазона, која нису ни чула за Јеванђеље. Дакле, мало нас заиста "не зна шта чини" и има изговора за недела која чинимо.
    Као што сам већ рекао, не кажњава Бог, већ ми кажњавамо сами себе, тако што се одбацујемо топлину љубави Његове, коју наша изопачена и пала природа доживљава као паклене муке. То, наравно, не значи да Бог губи улогу Судије, јер Он је тај који одлучује шта јесте, а шта није, од Њега - а самим тим, и шта је пало и изопачено.

    Е, сад, да ли су те муке вечне? Не знам. Нико не зна, јер нико од нас није био у паклу. Није баш логично да неко може просто да живи како хоће, па да се мало "пржи" у "чистилишту", а онда лепо продужи у рај, зар не? Али има их, чак и међу православнима, који мисле да је тако. Православни теолог David Bentley Hart, на пример, у предговору свог The New Testament: A Translation тврди добар део онога на чему се заснива идеја о "роштиљању" заправо представља погрешан превод.
    Искрено, лично ме не занима шта нас чека, јер верујем у Божју правду и милост. Све што је битно јесте то да не доводимо у питање доброту Бога, да од њега не правимо неко морално чудовиште, и да Црква проповеда оно што се људе привући Богу (не, не заговарам новотарије или свештенике на рошулама), уместо да их отера од њега (нешто што су римокатолици и протестанти постигли стављањем претераног акцента на "роштиљање"). 
     
  2. Свиђа ми се
    Аполоније got a reaction from Срндаћ in Kupiti ili živeti u iznajmljenom stanu?   
    Било је то пре неколико година, тако да се не сећам свих појединости, али покушаћу. Укратко, ништа није урађено у складу с потребама купца, и ви испаштате за сваку грешку инвеститора, инспекција, адвоката или нотара. Инвеститор може да гради и продаје без неопходних дозвола, а вама сутра могу правити проблеме због тога при упису и сличном. Србија је пуна "власника" некретнина, који су за исте платили, а да се оне уопште не води под њиховим именом. Један мој познатих у Нишу је пре пар година купио стан на периферији града. Испоставило се да пола станова уопште није уписано у катастар. Списак станова изгледа отприлике овако: стан 1, 8, 12, 13, 25. Десетине их правно уопште не постоји, а наведени власници већине оних који јесу у катастру су тројица инвеститора, што значи да купци станова нису уопште обавили целу процедуру преноса власништва. Дали су новац за некретнину, а практично нису њени власници.
    Једина на чему могу похвалити државе институције јесте овај сајт: http://katastar.rgz.gov.rs/KnWebPublic/PublicAccess.aspx На њему се тачно наводе власници свих некретнина, тако да можете проверити са ли има неких нерегуларности, а на крају процеса, и то са ли сте све одрадили у складу с прописима.
    Пре пар година тржиште некретнина је било попут дивљег запада. Исте некретнине су, поштујући све процедуре, продаване различитим власницима. Данас, срећом, ствари су доста уређеније, и ако сте пажљиви, избећете такве проблеме.
    Саветујем Вас да постављате што више питања што већем броју људи, како бисте проверили да је то што вам они тако самоуверено говоре заправо тачно - верујте ми, тек сваки десети државни службеник истински познаје прописе - посаветујте се с искусним адвокатом о процедури (не жалите паре) пре него што било шта покренете, проверите да нема никаквих дугова (то је данас неизоставан део процедуре), изаберите доброг адвоката за састављање уговора, и опет поразговарајте с нотаром око свих појединости пре него што уплатире новац и било шта потпишете.
    Узгред, проверите и да ли је особа која вам продаје некретнину разведена, јер у неким случајевима њихов бивши супружник може имати одређена права, посебно ако су скоро разведени. Да бисте се заштитили, може бити неопходно да и бивши супружник потпише да се одриче свих права. 
  3. Волим
    Аполоније got a reaction from TSCHeTSCHen in Свети архијерејски Сабор 2019.   
    Верујем да нема епископа у Сабору који је Бљуцу и сличнима мржи од Преосвећеног владике Иринеја. То вероватно објашњава избор слике. 
  4. Свиђа ми се
    Аполоније got a reaction from Ведран* in Запажања о Томосу, Аутокефалији, Фанару и Нама: одсутна мајка и вечно недорасле ћерке   
    Не мислим да ће се Сабор упуштати у питање хипер-нео-папистичке еклисиологије. Рекао бих да они очекују да се једно тако озбиљно питање решава на нивоу целе Цркве.
    Очекујем да ће Сабор усвојити предлог Синода и учинити га обавезујућим. Не очекујем никакве даље кораке, осим додатних апела.
    Што се тиче Максима, мислим да ће проћи с вербалним опоменама.
    По питању Косова и Метохије, неће бити промена. Ту Црква неће попустити. 
  5. Свиђа ми се
    Аполоније got a reaction from emilija in Ваш Бог је овде забрањен   
    Не треба поистовећивати муслимане, и ислам. Сретао сам међу муслиманима и оне који су истински честити и побожни људи, али и оне који свакога петка висе у џамији, и важе за велике муслимане, а заправо су моралне наказе. 
    Нажалост, иако је @Sofija_ помало нахопака и нехотесана ханума (), и ово што говори може да нам звучи грубо, има у томе доста истине. Мухамед - или пак један од његових следбеника, јер процес настанка Курана није баш јасан - поделио је свет на dar al-islam ("дом ислама", познат и као "дом мира") и dar al-harb ("дом рата"). Постоји и прелазни "дом повеље", који се односи на оне који су потписали примирје с исламским светом, али та категорија је тек прелазна, јер пре или касније, сви морају ући у оквире исламског света - били као муслимани, или вечно подређени грађани другог реда (ово друго је та фамозна куранска "толеранција", која се у средњем веку чинила као још напредна, а данас нам је јасно неприхватљива).

    Штавише, Мухамед јасно заповеда својим следбеницима да у свом односи с немуслиманима буди неискрени и дволични. Тога сви хришћани морају бити свесни.
    Зато, да, међу муслиманима има на претек људи који су савршено честити - на крају крајева, нико од нас није само припадник ове или оне религије, већ и много тога друго - али то не мења природу самог ислама.
  6. Хахаха
    Аполоније got a reaction from dilic in Свети архијерејски Сабор 2019.   
    Бљуц није чак ни прикладна замена за тоалет папир. 
  7. Волим
    Аполоније got a reaction from александар живаљев in Raskol se zahuktava   
    Из неког мени нејасног разлога био сам убећен да је Преосвећени епископ Иринеј знатно старији него што је заправо случај, иако сам у неколико наврата прочитао његову биографију. Изузетно ме је обрадовало када сам јуче, чепркајући по интернету, случајно сазнао да овах умни епископ заправо има "свега" 72 године. Надам се да ће га Господ поживети, и да ће нас Преосвећени, у наредним годинама, обрадовати с пар књига.
  8. Свиђа ми се
    Аполоније got a reaction from Просечан србенда in Епископ бачки Иринеј: Врлина истинољубивости   
    Слушајте, не понашајте се као ђубре. Ја ћу и Вама и сваком другом рећи све што имам да кажем - и то у лице. 
    У очима Цркве, Ваша организација је јеретичка и расколничка. Шта то значи за Вас и остале њене чланове, закључите сами. Није на мени да судим било ком појединцу, и то је једини разлог зашто не желим да Вас или било кога другом означим као јеретика. А да сте то у очима Цркве, под условом да у целини исповедате папску веру, познато је свима.
  9. Оплаках :))
    Аполоније got a reaction from Ana B. in Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?   
    Море, носи се и ти ово пасје легло. 
  10. Свиђа ми се
    Аполоније got a reaction from Драшко in Отићи или остати у оваквој Србији?   
    Наравно. Човек то дугује самом себи, својим прецима и Богу. То је просто понашање достојно човека.
    Нема ничега лошег у томе да се вежете и за своју нову околину - напротив, али мађеху треба волети поер, а не на уштрб, мајке. Бог је у нама створио неисцрпне изворе љубави. Није потребно да на једно заборавите да би друго заволели.
  11. Свиђа ми се
    Аполоније got a reaction from Драшко in Отићи или остати у оваквој Србији?   
    Лепа туристичка дестинација, и ништа више од тога. Сами Французи су свакако најгори део искуства сваке посете Француској. Необично надмен и негостољубив народ, а о насртајима које помињете да и не говорим. Насрћу и на мушкарце, како жене тако и хомосексуалци. 
    То бар важи за Париз и сличне веће градове. Мање заједнице су другачије, мада некада могу да буду и горе, посебно тамо где бројни и неретко бахати туристи онемогућавају нормалан живот заједнице. 
  12. Љут
    Аполоније got a reaction from Isusovo magare in Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?   
    Море, носи се и ти ово пасје легло. 
  13. Свиђа ми се
    Аполоније got a reaction from Аристарх in Патријархова иницијатива о обједињавању веронауке и грађанског васпитања у један предмет   
    Па, нису поуздане. Ми овде, који Цркву не посматрамо кроз призму жуте штампе, то најбоље треба да знамо.
    Не верујем им ништа.
  14. Оплаках :))
    Аполоније got a reaction from Аристарх in Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?   
    Море, носи се и ти ово пасје легло. 
  15. Не свиђа ми се
    Аполоније got a reaction from kopitar in Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?   
    Море, носи се и ти ово пасје легло. 
  16. Хахаха
    Аполоније got a reaction from Sofija_ in Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?   
    Море, носи се и ти ово пасје легло. 
  17. Свиђа ми се
    Аполоније got a reaction from Nebojš.a in Епископ бачки Иринеј: Врлина истинољубивости   
    Слушајте, не понашајте се као ђубре. Ја ћу и Вама и сваком другом рећи све што имам да кажем - и то у лице. 
    У очима Цркве, Ваша организација је јеретичка и расколничка. Шта то значи за Вас и остале њене чланове, закључите сами. Није на мени да судим било ком појединцу, и то је једини разлог зашто не желим да Вас или било кога другом означим као јеретика. А да сте то у очима Цркве, под условом да у целини исповедате папску веру, познато је свима.
  18. Свиђа ми се
    Аполоније got a reaction from Nebojš.a in Епископ бачки Иринеј: Врлина истинољубивости   
    Можда би то био случај да је било што од изреченог мој лични став. Суд о јеретичном карактеру ваше организације донели су далеко компетентнији од мене - неки од њих, попут Светог Фотија Великог, и пре самог њеног настанка. 
    Никада у животу нисам било шта од онога што мислим о одређеној верској традицији, организацији или заједници, пренео на појединце који им припадају. 
  19. Радостан
    Аполоније got a reaction from Zoran Đurović in Епископ бачки Иринеј: Врлина истинољубивости   
    Исправка: Свети Фотије Велики је, разуме се, дао суд о учењу а не организацији, што значи да је критика @Жикабила на месту.
    Извињавам се.
  20. Свиђа ми се
    Аполоније got a reaction from Вилер Текс in Papa u Sofiji predvodio molitvu za mir   
    Зато што нисмо скупа, и што би такво заједништво било лажно. То је банализација Цркве. Ми треба прво да постанемо једно, да бисмо се на црквеном нивоу зајендо молили.
    Не спорим да је идеја заједничке молитве (са инославнима), бар на површили, лепа, али суштина не ваља. То није хришћански приступ. 
    Ја немам ништа против молитве појединаца с другим инославним појединцима. И сам сам се у школи молио с припадницима других конфесија. Али, постоји јасна разлика између тога, и демонстративне зајендичке молитве ове врсте, на највишем црквеном нивоу.
  21. Оплаках :))
    Аполоније got a reaction from Avocado in Патријархова иницијатива о обједињавању веронауке и грађанског васпитања у један предмет   
    Да, сад разумем. Хвала Вам. 
    Идеја је у основи добра, под условом да се дискусија о толеранцији и другим традицијама сведе на минимум. Реално, број часова је и овако мали. Ако пар лекција оде на те споредне садржаје, неће много остати за веронауку.  
  22. Свиђа ми се
    Аполоније got a reaction from Благовесник in Патријархова иницијатива о обједињавању веронауке и грађанског васпитања у један предмет   
    Мислио сам на озбиљније залажење у садржину онога у шта други верују. То није за основце. Нема ничега спорног у томе да се деца упознају с неким основним подацима о другим верским традицијама, али залазити у теологију - то је већ опасан терен. То је отварање Пандорине кутије. 
    Није ово лако спровести нигде.
  23. Свиђа ми се
    Аполоније got a reaction from Вилер Текс in Papa u Sofiji predvodio molitvu za mir   
    @Bokisd Наравно да се БПЦ ни за шта није питала. "Заједничке молитве" су Ватикански пројекат. То "за мир" је ту, између осталог, и да би сви који одбију да учествују у таквим перформансима били представили као ригидни, екстремни и шта већ. 
  24. Свиђа ми се
    Аполоније got a reaction from Bokisd in Патријархова иницијатива о обједињавању веронауке и грађанског васпитања у један предмет   
    То је, бар у мојим очима, и више него пристојно, и зато радије не бих да "чачкамо мечку". 
    Ово се врло лако може претворити у један потпуни хаос који би могао довести до укидања веронауке. 
  25. Свиђа ми се
    Аполоније got a reaction from Vladan :::. in Патријархова иницијатива о обједињавању веронауке и грађанског васпитања у један предмет   
    То је, бар у мојим очима, и више него пристојно, и зато радије не бих да "чачкамо мечку". 
    Ово се врло лако може претворити у један потпуни хаос који би могао довести до укидања веронауке. 
×
×
  • Креирај ново...