Jump to content

Милан Лазић

Члан
  • Број садржаја

    33
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Everything posted by Милан Лазић

  1. Не знам да ли вас је мајка послужила али знам сигурно да дте слушали моје дивно појање (скроман момак).
  2. @Goran Likić Далеко сам од идеалисте. Али можемо доста да променимо тек онда када будемо нормално разговарали, без прикривених намера, отворено. Овако док се ми свађамо, заиста ћемо доћи у ситуацију да нам Цркву води пар Епископа.
  3. @Bernard Много проблематичан сабор, и још проблематичнија чињеница, да не постоји интересовање за реинтерпретацијом његових канона. Хвала за прилог.
  4. Па брига нас је, Црква је тада била јединствена. Друга ствар, број епископа не значи ама баш ништа. И на Криту је била маса епископа, па је то само обична конференција. Трећа ствар, и код нас је сабор у Трулу сабор помесног карактера, а проблематичан је због тога јер су његови канони структурално обавезујући за целу Цркву (Целибат епископа, пост...), пре канона васељенских сабора, који су умели да буду у супротности. Зато данас имамо ситуацију поста недељом, и у дане између Васкрса и Педесетнице, као и чињеницу да је целибат духовно узвишенији, како је тада правдана чињеница зашто је укинут епископски брак. Сада нам је монаштво структурални носиоц Цркве (sic!).
  5. @geronymo Ту ми је мајка радила, можда те је она и послужила.
  6. Вучић се свети митрополиту због тога што зна шта Амфилохије мисли о њему, па зато спинује.
  7. @Милан Лазић Чињеница је и да си у првом тексту хештаговао владике које су спиновани медији развлачили јер су одбили послушност АВ. На крају, не бих ти ово ни писао, да ми ниси драг, и да нисмо скоро разговарали о стању у Цркви. Паметнији си ти од већине наших епископа, не треба ти да будеш у машини вође.
  8. Да Фанар неће дати Мирашу аутокефалију зна и моја тетка Мирјана. За одузимање имовине, потребна је подршка већине грађана, коју су имали одрођени Македонци ономад, тако да и та чињеница стоји, алал вера.
  9. @Zoran Đurović Навео си и да се састао са Милом на броду a извор су ти спиновани медији.
  10. Не стоји оптужба. Зокијеви текстови не иду у прилог Милу, он их оптужује за шуровање. Оно што је сигурно, јесте да оваквим нападима без доказа, са много претпоставки, само отежава стање.
  11. Слажем се. И поређење са Дивцем је кул. Код Богољуба нема увијања. Ваљда зато и није дуго опстао на политичкој сцени у Србији.
  12. Таква има у Панчеву, зове се "Коноба". Карирани столњаци, месингане пиксле, музика толико гласна да можеш да попричаш са својим саговорником. Банатски ризлинг увек хладан. Милина
  13. Задњих пар месеци били смо сведоци нових подела у СПЦ. Имали смо преписку између Епископа Иринеја Буловића и Максима Васиљевића. Касније неколико текстова на рачун Митрополита Амфилохија Радовића, који га оптужују за шуровање са Милом Ђукановићем на оснивању ЦПЦ. Када су преписку водили Епископи, Иринеј и Максим, било је неколико коментара, углавном типа: „Па то тако треба, тако су Свети Оци радили!“ Тачно је да нам је остало сачувано неколико препирки међу Оцима Цркве, од којих најчувенија она између Светих Василија Великог и Григорија Богослова. Е сад ако уопште и треба да оправдавамо онакву преписку (која би се по мом мишљењу могла окарактерисати свакако, само не као отачка), онда сигурно не треба да оправдавамо онакво пецање теолога, међу њима махом великих стручњака, који се сада деле, и опредељују као навијачи Црвене Звезде и Партизана. Да не постоји просторна баријера између њих, која је пробијена друштвеним форумом (јако корисним), верујем да би исход „дијалога“ био гори него уочи вечитог дербија. Зашто пишем ово? Преписке између наших Епископа тичу се углавном око новонасталих ситуација у Украјини и Црној Гори (др Зоран Ђуровић често спомиње и дијаспору СПЦ). Оно што брине јесте да не постоје конкретни предлози решавања новонасталих ситуација (изузев текстова које су објавили Дејан Мачковић и Дарко Ђого). Наравно у решавање проблема не рачунам скидање главе појединим епископима због ове или оне изјаве. Проблем имамо и са и без тих изјава. Дијалог је суштина хришћанства. Али здрав дијалог без пуно анимозитета. А нису наши Епископи највећи проблем. Они то постану, ако ми то направимо од њих. А ако направимо ситуацију у којој само причамо о пар Епископа, као о носиоцима СПЦ, тако ће нам и бити, односно они ће се само повиновати нашој жељи.
×
×
  • Креирај ново...