Jump to content

Rtanj

Члан
  • Број садржаја

    9
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Репутација активности

  1. Волим
    Rtanj got a reaction from Стеван Миловановић in Teologija   
    Poštovani,
    Imam 33 godine. Master diplomu ekomije i preko 10 godina radnog iskustva. U meni se rodila želja da otpočnem sa teološkim obrazovanjem. Počeo sam sa samostalnim čitanjem Biblije i druge teološke literature. Međutim to mi nije dovoljno, a zbog posla, porodice i godina smatram da nisam u mogućnosti da upisujem teologiju. Pa me interesuje da li postoji neko neformalno ili dopisno obrazovanje iz teologije.
    Hvala unapred.
  2. Свиђа ми се
    Rtanj got a reaction from Svetlana Pecin-Saraguda in Срећна Нова година 2018!   
    Срећна и успешна нек је свима ова Нова Година. Пуно здравља, љубави и среће у њој.
  3. Волим
    Rtanj је реаговао/ла на александар живаљев у Поклон књиге Поука - сваки дан од 22.11.2017. до 14.1.2018.   
    Ове књиге добио је наш форумаш @Rtanj
    Беседе Светог Јована Златоустог добио је, на предлог наших чланова, један брат у Христу који нема интернет.
    Погледајте списак још не подељених књига, пронађите ону по вашем укусу, и јавите се Приватном поруком са адресом, како бисмо вам послали тражену књигу. Ваша адреса остаје редакцијска тајна.
  4. Волим
    Rtanj је реаговао/ла на Драгана Милошевић у Поклон књиге Поука - сваки дан од 22.11.2017. до 14.1.2018.   
    Невидљива борба звучи примамљиво
  5. Волим
    Rtanj је реаговао/ла на александар живаљев у Поклон књиге Поука - сваки дан од 22.11.2017. до 14.1.2018.   
    Књигу коју смо предвидели за Бадњи дан, У почетку беше Смисао, + владике Данила Крстића добио је члан форума @*SHONE* 
    Možete i vi da postanete daroprimac knjiga, samo izaberite neku sa spiska koja do sada nije raspoređena i pošaljite podatke na PP.
  6. Волим
    Rtanj је реаговао/ла на александар живаљев у Поклон књиге Поука - сваки дан од 22.11.2017. до 14.1.2018.   
    Књигу предвиђену за данас добија @Н И Н Е коме честитамо и рођендан!
  7. Волим
    Rtanj је реаговао/ла на Милан Ракић у Teologija   
    Ok. Нити ја нити ико овде има "православомер" или пак "хришћаномер", те с тим у вези нико не опитује твоју веру. Али, пошто си дошао и питање поставио на православном Форуму, а узевши у обзир све до сада написано, из тих разлога сам ти указао да књиге "Еден букса" са православљем немају везе.
    Слажем се. Ако је пријатељ расположен, радо ћемо му послати неку књигу.
    Постави тамо на групи.
    https://pouke.org/forum/files/category/3-православна-црквена-литература/

    Нема на чем`. Богу хвала, ту смо да се помажемо. Жив и здрав био
  8. Волим
    Rtanj је реаговао/ла на ГрешниСлуга у Savremena psihologija   
    У претходној теми коју сте поставили Жика Вам је препоручио да читате Старце Порфирија, Тадеја и Пајсија . Ја бих још додао Светог Нектарија, Старца Гаврила. Крените са Старцем Порфиријем. Обавезно A што се тиче психологије, има на ПБФ предмет пастирско богословље са психологијом. Литература за тај предмет је ова:
    Литература: Георгије Флоровски, Црква је живот Владета Јеротић, Неуротичне појаве нашег времена Владета Јеротић, Хришћанство и психолошки проблеми човека Келвин С. Хол, Гарднер Линдзи , Теорије личности Кипријан Керн, Пастирско богословље Јован Корнаракис, Погледи из пустиње Ларс Тунберг, Микрокосмос и посредник теолошка антропологија Светог Максима Исповедника Мит. Јован Зизиулас, Евхаристијско виђење света, зборник: Православна теологија   Додао бих да је корисније да прво прочитате Свете Старце и Оце па касније ову тежу литературу за факултет, па полако уз Божију помоћ.
  9. Волим
    Rtanj је реаговао/ла на JESSY у Savremena psihologija   
    ovo navedeno je popularna psihologija...moze da pomogne onima koji su na pocetku rada na sebi...
    savremena psihologija je vec ozbiljna nauka...moze dosta da pomogne a da se ne kosi sa nasom pravoslavnom verom...mozda je najbolja varijanta pravoslavna psihologija...i tu ima lakse i teze litarature, u zavisnosti na kom si nivou...ima na nasem sajtu par knjiga koje mozes da "skines"
  10. Волим
    Rtanj је реаговао/ла на JESSY у Savremena psihologija   
    http://www.mikroknjiga.rs/slike2/86-86555/ObrazS 019 Vlahos pravosl.psihoterapija.pdf

  11. Свиђа ми се
    Rtanj got a reaction from Milan Nikolic in Teologija   
    Poštovani,
    Imam 33 godine. Master diplomu ekomije i preko 10 godina radnog iskustva. U meni se rodila želja da otpočnem sa teološkim obrazovanjem. Počeo sam sa samostalnim čitanjem Biblije i druge teološke literature. Međutim to mi nije dovoljno, a zbog posla, porodice i godina smatram da nisam u mogućnosti da upisujem teologiju. Pa me interesuje da li postoji neko neformalno ili dopisno obrazovanje iz teologije.
    Hvala unapred.
  12. Свиђа ми се
    Rtanj је реаговао/ла на goranger у Руски свештеник бодибилдер служи и телу и уму (ФОТО)   
    Bog i preko đavola može da privede sebi, ako hoće. A šta ako bih ti rekao da sam za pravoslavlje, Isusovu molitvu i post, prvi put čuo od mog dilera heroina? 
  13. Волим
    Rtanj је реаговао/ла на александар живаљев у "Блиц": Влада издваја 11 милиона евра за завршетак Храма Светог Саве   
    HRAM GOTOV 2021. GODINE? Vlada daje 11 MILIONA EVRA za radove, a evo ko se i nije baš "proslavio" sa donacijama
    Slađana Vukašinović | 26. 12. 2017 - 18:26h     Vlada Srbije izdvojila je iz budžetskih rezervi 1,2 milijarde dinara na ime dotacije za izvođenje radova za obnovu Hrama Svetog Save, saznaje "Blic".
    Foto: Đorđe Kojadinović / RAS Srbija   Tako će svi građani Srbije finansirati jedan od najvećih pravoslavnih hramova u svetu, čija gradnja je počela još davne 1936. godine i još uvek nije završena. Doduše, Hram je zvanično otvoren 2004. godine, ali njegova unutrašnjost nije završena zbog čega je i formirano društvo za njegovo podizanje, u kojem su pored predstavnika crkve i ugledni srpski privrednici, ali i predstavnici države.
      Upravo to društvo je zaključilo na svojoj prošlogodišnjoj skupštini, kojoj je predsedavao tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić, da je za završetak gradnje potrebno prikupiti još oko 19 miliona evra. Od tog novca kompanija "Gaspromnjeft" je obezbedila četiri miliona i taj novac je namenjen za mozaik na kupoli zdanja. Tada je zaključeno da ostalih 15 miliona evra će se obezbediti donacijama članova društva, Vlade Srbije, ali i prilozima građana i vernika. Ako je suditi po novcu koji će se izdvojiti iz budžetskih rezervi, a to je blizu 11 miliona evra, srpska privredna elita se nije baš pretrgla, pa je izgleda Vlada i njihov obećani deo nadoknadila.
    Izvor "Blica" iz Nemanjine 11 tvrdi da je odluka o izdvajanju 1,2 milijarde dinara doneta na poslednjoj sednici Vlade jer su srpski zvaničnici u razgovoru sa patrijarhom Irinejom zaključili da kasni dinamika mnogih obećanih para, a da radovi i troškovi dolaze na naplatu.
    - Planirano je da se svi radovi na završetku Hrama završe do 2021. Istovremeno, osnovni radovi na oslikavanju celog Hrama trebalo bi da budu završeni do 2019. godine, kada Srpska pravoslavna crkva obeležava 800 godiona autokefalnosti. Dinamika radova ide u skladu sa predviđenim terminima, međutim kasni obećana pomoć mnmogih srpskih privrednika i kompanija, koje su najavile bogate donacije, a od njih uglavnom nema ni traga ni glasa. Pored toga, i vernici i građani posle nekih afera vezanih za crkveni novac, sve manje ostavljaju priloge, pa ni crkva nema mogućnosti da značajnije sume ulaže u projekat. Pošto je Hram Svetog Save proglašen za objekat od javnog interesa i najveće važnosti, država je iz budžetskih rezervi izdvojila novac, kako se ne bi kasnilo sa radovima - naglašava naš sagovornik.
    On dodaje da pored ovog novca Vlada Srbije je i putem poštanskih maraka obezbedila dodatna sredstva.
    - Od 2011. godine štampaju se i poštanske marke "Izgradnja Spomen-hrama Svetog Save". Te marke se distribuiraju na osnovu Zakona o izdavanju doplatne poštanske marke i uredbe koju je donela Vlada Srbije. Tako je bilo i za prošlu i ovu godinu, koje su naplaćivane od 15. juna do 31. avgusta, na pošiljke u unutrašnjem poštanskom saobraćaju i to u tiražu od blizu osam miliona komada po godini. Cena je bila 10 dinara, a prema mojim saznanjima, po tom osnovu u 2016. godini je prikupljeno oko 74 miliona dinara. Sve u svemu, Vlada je uslišila molbe SPC, pre svega patrijarha Irineja, i odlučila da mimo planiranih izdvajanja SPC pomogne sa 11 miliona evra. Novac iz budžetskih rezervi će biti prebačen na račun Sekrtetarijata Vlade, kao dotacija nevladinim organizacijama, a odatle na račun SPC - kaže naš sagovornik.
    Iz Vlade Srbije niko nije želeo da komentariše saznanja "Blic", kao ni SPC. Nezvanično nam je u Patrijaršiji samo rečeno da su najviši državni funkcioneri i patrijarh Irinej krajem oktobra razgovarali o poteškoćama u finansiranju Hrama i da je tada dogovoreno da će država da finansijski pomogne.
    Mozaik kupole je završen pre desetak dana na 1.248 kvadrata.
    Temelji 1936.
    Istorijat građevine
    Hram Svetog Save izgrađen je na mestu na kojem su otomanske vlasti 1594. godine spalile mošti Svetog Save. Hram je projektovan krajem 19. veka, a izgradnja je započela tek 1936. godine, da bi bila odložena zbog početka Drugog svetskog rata. Podizanje kupole je završeno 1989. godine, a zvanično je Hram otvoren 2004. godine.
    Samo predračun
    Cena radova - nepoznata
    Ne postoje precizni podaci koliko je do sada koštala izgradnja Hrama Svetog Save. Ono što je poznato iz medijskih napisa je to da je prema predračunu iz 1986. godine, po sistemu ključ u ruke radovi na izgradnji trebalo da koštaju 12 miliona dolara. Međutim, ta suma je znatno prebačena, pa se 2010. godine pominjalo 50 miliona dolara samo za građevinske radove. Zbog sumnje da je bilo nenamenskog trošenja para tada je i razrešen dužnosti protojerej Luka Novaković. Pošto nema javno dostupnih podataka, po nezvaničnim podacima ljudi iz Sinoda SPC, spekuliše se da je do sada uloženo više od 150 miliona evra.
    Video: Kripta Hrama Svetog Save
                 
  14. Свиђа ми се
    Rtanj је реаговао/ла на Милан Ракић у Teologija   
    Напротив. Православне литературе има доста. Како у специјализованим продавницама СПЦ, тако и у храмовима, а имаш и код нас прегршт тога у донлоуд секцији нашег Форума. Ово што си наручио из тог Едена, а ако те интересује православље већ, свакако није православно него суботарско-адвентистичко-МирољубоПетровићевско...
  15. Волим
    Rtanj је реаговао/ла на "Tamo daleko" у Teologija   
    Odlican izbor! Dodala bih takodje, Azbucnik vere of H. Janarasa, Teofilakt Ohridski, tumacenje Jevandjelja, od Vladike Atanasija Jevtic-a sve sto ti dodje do ruku, a do srca ce sigurno! :-)
  16. Свиђа ми се
    Rtanj got a reaction from "Tamo daleko" in Pitajte mr sci Aleksandru Parojcic o neuropsiholoskoj dijagnostici i rehabilitaciji   
    Poštovana Aleksandra,
    Tokom studija, veliki problem mi je predstavljao usmeni ispit, kao i izlaganje seminarskih radova. Iako sam uvek bio siguran u svoje znanje, dolazilo je do toga da me savlada strah, počne da mi drhti glas i zastane knedla u grlu. To bi odavalo osećaj nesigurnosti, što bi mene dodatno unervozilo, i usledio bi niz lančanih reakcija koje su po nekad dovodile do odustajanja od ispita. Vremenom sam uvideo da se to kasnije prenelo i na posao. Strah od javnog obraćanja i medija. Postoji li mogućnost prevazići ovaj problem, jer kako mi se čini, on vremenom postaje intenzivniji?
    Hvala.
  17. Волим
    Rtanj got a reaction from "Tamo daleko" in Teologija   
    Poštovani,
    Imam 33 godine. Master diplomu ekomije i preko 10 godina radnog iskustva. U meni se rodila želja da otpočnem sa teološkim obrazovanjem. Počeo sam sa samostalnim čitanjem Biblije i druge teološke literature. Međutim to mi nije dovoljno, a zbog posla, porodice i godina smatram da nisam u mogućnosti da upisujem teologiju. Pa me interesuje da li postoji neko neformalno ili dopisno obrazovanje iz teologije.
    Hvala unapred.
  18. Волим
    Rtanj је реаговао/ла на Жика у Teologija   
    Ако ниси читао можеш да прочиташ старца Порфирија, старца Пајсија, старца Тадеја. Од светоотачке литературе прочитај Посланице светог Игнатија Богоносца и можеш "Против идола" и "О оваплоћењу Бога Логоса" од светог Атанасија Великог. Марфија сам читао, али га не бих препоручио јер пише ако се добро сећам да све можемо да урадимо ако имамо позитивне мисли а не помиње Бога.
  19. Свиђа ми се
    Rtanj got a reaction from Жика in Teologija   
    Čitao sam uvek. I tokom srednje škole i fakulteta. I kasnije kad sam se zaposlio. Zadnjih 10-ak godina, moglo bi se reći da sam aktivniji u čitanju. Ali prošle godine sam počeo sa detaljnom analizom i pokušajem da shvatim i razumem svaku misao. Međutim to mi ne ide baš lako kao neobavezno čitanje teološke literature.
  20. Свиђа ми се
    Rtanj got a reaction from Жика in Teologija   
    Poštovani,
    Imam 33 godine. Master diplomu ekomije i preko 10 godina radnog iskustva. U meni se rodila želja da otpočnem sa teološkim obrazovanjem. Počeo sam sa samostalnim čitanjem Biblije i druge teološke literature. Međutim to mi nije dovoljno, a zbog posla, porodice i godina smatram da nisam u mogućnosti da upisujem teologiju. Pa me interesuje da li postoji neko neformalno ili dopisno obrazovanje iz teologije.
    Hvala unapred.
×
×
  • Креирај ново...