Jump to content

Радич Радичевић

Члан
  • Број садржаја

    10
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Everything posted by Радич Радичевић

  1. Знам, не могу целу академску годину да се отарасим питања колега о томе Тако се потрефило, али нисмо род.
  2. Потписујем све што сте написали. Хвала пуно на добродошлици!
  3. Naravno, ovo nije monološka dekleracija, pozvani ste da se složite ili ne složite sa ovim, ali argumentovano. Mislim da je važno. Prvi sam za to da su forumi za opuštanje i zabavu i razonodu od teškog života, i da ovde ne treba biti preozbiljan, ali čini mi se da i ovaj ŽRU forum klizi ka zamorenosti i nezainteresovanosti za ono što nas je sve ovde najpre privuklo, a to su: Bog i Crkva.
  4. Смрт Цркве као заједнице, кома Цркве као институције Два дана је до почетка Свеправославног Сабора, тј. сабрања читаве Свете Православне Цркве Васељене. Први пут после скоро 1300 година! Велики, највећи догађај за Православну Цркву у њеној историји. Али, тако је само на папиру. Бојим се, само у мртвом слову. Два дана је до почетка Свеправославног Сабора, а верници, клир, хришћани, оно познато „Тело Христово“ спава у коматозном и анестетичком сну, у мртвилу до којег је Цркву довело њено епископство, њени „надзиратељи, оци и учитељи“. Њени пастири. Два дана је до почетка Свеправославног Сабора, а саборност Цркве је потпуно незаинтересована, необавештена, скрајнута у страну. Ни једна информација, ни један научни (теолошки) скуп на тему Сабора, ни једна јавна размена мишљења. Ништа. Ништа осим фамозном, тајног и прикривеног већања на „СА Сабору“, већања о коме нико ништа не зна, нити треба да зна. Два дана је до почетка Свеправославног Сабора, нико од нас не зна ставове, погледе, мишљења са којима СПЦ наступа на Сабору. Знају се имена учесника, и то само делимично, али не зна се шта је исте квалификовало да тамо присуствују и у име пуноће Цркве гласају и доносе одлуке. Два дана је до почетка Свеправославног Сабора, а теолошка елита СПЦ-а је више него икада скрајнута, на маргини, бачена на сметлиште подсмеха и карикатуре. Православни Богословски факултет није одржао ни најмањи симпозион о Сабору, нигде се о томе не пише. Нико не мисли. Забрањено је мислити када су ту „пастири“ да мисле уместо теолога. Теологија (не само по овом питању) ћути. Теологија је на умору. Затворена. Бајата. Мртва. Два дана је до почетка Свеправославног Сабора, а обични вернице не знају о чему се уопште ради. Пастири се нису побринули да растумаче, објасне, разјасне. Влада пометња о Сабору као сатанско-ватиканском-екуменистичком скупу нечестивих, о издаји Православља. И они ретки који уопште знају да се Сабор одржава, на њега гледају сасвим негативно. Црква као заједница је еутанизована. И још много тога. Два дана је до почетка Свеправославног Сабора, а чини се да је таман пут пред Црквом. Не зна се ни куда идемо, ни коме, ни како. Јасан став и правац Цркве у будућности је замрачен. Политика и национализам изједају Православље. Као и стара добра воља-за-моћ, та рак рана Цркве, њена болест на смрт. Проблеми се не решавају, питања се не постављају, живот одмиче све даље од Цркве која живи у стакленом звону, у бајци и Дизниленду загушљиве религије. Два дана је до почетка Свеправославног Сабора, а православци су уморни од Православља и вере. Чамотиња и досада све опседа. Досадно је епископима, досадно је поповима, досадно је народу у цркви. И Бог нам је постао досадан. Мртво море Цркве. Два дана је до почетка Свеправославног Сабора и као никада раније на нашим уснама дрхтави шапати и неизговорива спознаја: Црква је мртва као заједница, а коматизована као институција. Само нас Бог може спасити. Радич Радичевић, теолог
  5. Poštovani oče Zorane, radim jednu temu o srpskoj teologiji u prvih 15 godina 21. veka (2000-2015), pa bih vas (kao čoveka upućenog u savremena teološka kretanja) zamolio da date koji komentar na sledeća dva pitanja: 1. Ko su noviji srpski teolozi na koje bi trebalo obratiti pažnju? 2. Kojim oblastima i temama bi sprska teologija u budućnosti morala neizostavno da se bavi? Hvala vam veliko! Pozdrav od Radiča Radičevića, studenta teologije.
×
×
  • Креирај ново...