Jump to content

PredragVId

Члан
  • Број садржаја

    4210
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    54

Најновије објаве posted by PredragVId

  1. Поносни на нашег владику тимочког Илариона. Од данас у тимочкој епархији молебани Пресветој Богородици након сваке Свете Литургије и велика литија на Успење  у Зејечару насупрот срамне "параде". Богу хвала.

     

  2. Kralj je otišao u ribolov i pitao svog meteorologa o vremenskoj prognozi za sledećih nekoliko sati. Meteorolog ga je uverio da nema šanse za kišu. Tako su kralj i kraljica otišli u ribolov...
    Putem je sreo čoveka sa štapom za pecanje koji je jahao magarca i upitao ga lovi li riba. Ribar reče:
    "Vaše veličanstvo, vratite se u palatu! Očekujem veliku oluju za kratko vreme!"
    Kralj je odgovorio:
    "Jako cenim svog meteorologa. On je obrazovan i iskusan stručnjak. Osim toga, dajem mu vrlo visoku platu. Dao mi je potpuno drugačiju prognozu. Verujem mu."
    Kralj je nastavio put, ali ga je ubrzo zahvatila oluja. Kralj i kraljica bili su potpuno mokri. Razjareni kralj vratio se u palatu i naredio da se meteorolog otpusti. Zatim je pozvao ribara i ponudio mu prestižno mesto kraljevskog prognostičara vremena. Ribar reče:
    "Vaše veličanstvo, ne znam ništa o proricanju sudbine. Informacije dobijam od svog magarca. Ako vidim da su magareće uši obešene, to sigurno znači da će... padati kiša. "
    Stoga je kralj unajmio magarca.
    I tako je počela praksa zapošljavanja magaraca za rad na uticajnim državnim položajima.
    Praksa nije prekinuta do danas.
     
    *ne znam ko je autor ali je priča sasvim na mestu
  3. Драга браћо и сестре, помените манастир Беле Воде код Љубовије у коме је око 18 сати вечерас, избио пожар. Црква је остала нетакнута. Али је манастирски конак нажалост веома захваћен. Пресвета Богородице спаси нас.

    WWW.NOVOSTI.RS

    VATRENA stihija zahvatila je veliki konak Manastira Svete Trojice na Belim vodama kod LJubovije, koji je udaljen oko dva i kilometra od druma LJubovija-Bajina Bašta, rekao nam je...

     

  4. -ОСТАРЕЛИ ПАР-
    Он је имао 100 година а она 98 година. Били су у сатрачком дому, посетио сам тамо једног парохијана.И када сам пролазио поред њихове собе,они су ме чекали на вратима. Рече:Оче,уђи причај с нама. Почели смо да причамо.
    Рекао је да су његову супругу сместили у старачки дом јер су јој ноге одказале. Пошто она треба да буде овде одлучио сам да и ја будем овде.
    Није да не могу да живим без ње,већ не желим да живим без ње!
    Рекох;како дивно! Колико сте времена у браку? Видим да су старији људи ал не знам колико су стари. Одговорио је;у браку смо 74 године,ја имам сто година а она деведесет осам година.
    Тада упитах; како је уопште било могуће живети заједно толике године?
    Испричао ми је своју причу.
    Првих десет година настао је прави пакао. Стално смо се свађали,новца никад није било доста. Стално су се рађала деца, задуживали смо се, деца су се разбољевала. Шта год сам урадио била је несрећна. Дођем кући она одмах говори шта није у реду код куће, са децом.. Прошло је десет година и одлучио сам да нећу више да будем тамо и да живим тако. Сестра његове жене отишла је у парохију где је био добар свештеник. Она је рекла ти са својом женoм треба да идеш код нашег свештеника, он ће вам помоћи.
    Рече жена,која је сврха,чему? Брак се већ распао. А онда је размислила питала мужа,хоћеш ли ићи? Муж рече; ајд, шта да изгубим,идем .И они су отишли.
    Свештеник је био истински Христов ученик, молио се много. И све што им рекао разумели су и послушали.
    А свештеник рече:
    Без Бога немаш живота! Свака веза долази од Бога. И у свакој вези Бог треба да буде први! Дивно је што је Бог на првом месту, значи ти си на другом? Не. Одговара он. Жена ми је на другом а ја на трећем месту. Рекао је у свакој вези Бог мора бити на првом месту, друга особа, без обзира ко је мора бити на другом месту, а ти увек на трећем месту. И кад схватиш да постоје две трећине односа које не зависе од тебе које ти не контролишеш и ове две трећине чине те тим што јеси, онда побеђујеш лудило самољубља. А мој саговорник рече, успели смо. Схватио сам колико сам пропустио што сам мислио да је све усредсређено на мене.То је променило мој и њен живот.Остарили су заједно.

  5.  

  6. О избегавању страха од Апокалипсе 

  7. Шетај и мисли

    Кишни је дан. Никако да схватим зашто људи слабо излазе по киши? Добро се обући, не превише и кренеш. Право је задовољство шетати по киши. Ваздух је чистији. Људи су опуштенији. Никуд не журе. Знам. Ретко ко ће се пронаћи у овим речима. - Шта ће људи рећи? Па нема никог напољу. Па какав сам ја чудак. Е да ме неко види. И много тога другог. – У пракси није баш тако. Шетња по киши је одлична за размишљање. Страх од кише назива се плувиофобија. Побеђујући тај страх ми несвесно решавамо и друге проблеме које имамо. Њих је седећи кући теже решити. Све велике ствари почеле су од првог корака. Али, наравно, неће све од једном. Потребно је много вежбе. Прво (и основно) ако желите да савладате плувиофобију, потребна вам је одећа намењена за кишно време. Друго, патике које не пропуштају воду и добар кишобран. Треће и најважније, потребно је пуно добре воље и мало храбрости да се страх превазиђе. Нажалост, људи мало причају о својим проблемима мислећи да их нико не разуме. Међутим, истина је сасвим супротна. Сви смо ми мање више исти и сви без разлике имамо скоро сличне проблеме... Дакле, ево првог корака а остало је на вама.

  8. Нађох овај лепи текст пре пар минута и баш ми се допао.

    ДВА БРАТА
    Два брата обратише се Богу: „Научи нас великој науци живота. "
    - Добро, - одговори Свевишњи, - позваћу те кад будеш спреман.
    Један брат је чекао Вишњи знак, а други је одлучио да учини што више у свом животу пре Великог часа, када Бог позива на ученост. Саградио кућу, засадио башту, подигао децу, читао туђу књигу и писао своју, учио од људи и сам учио људе, а све се журило, како би добио што више времена. Касно је легао, рано устао, али све време је имао осећај да нема много времена, шта се више ради, остаје за сутра. Пожурио је да учини тако да би, по лику ученика пред Богом, могао још више за живота.
    А први брат је још чекао знаке и журио време, да би брзо дошао час када ће стићи на праву ствар. Али ближи се час смрти, па се оба брата поново обратише Богу:
    - Целог живота чекамо Твој Знак. Желели смо да постанемо твоји ученици да бисмо, након учења Великог учења, могли да преобразимо свет.
    - Човеку није потребан знак, - одговори Бог, - јер он сам зна шта му је чинити. Хтео си да стекнеш знање да би преобразио свет, али док је један хтео, други је неуморно радио на томе. Прође сат времена, а ти одеш са овог света. Осврни се и види шта си оставио иза себе.
    Један брат је видео своје креације, други је видео само његове жеље.
    „Прави ученик“, рече Бог, „не онај који има жеље, него онај који има жеље и твори. Прави ученик није онај који се боји прљавог и тешког свакодневног посла, већ онај који га превазилази ради користи живота. Знање се може разумети само кроз рад. Жеље су празне и из њих је немогуће учити учење.
    Овим речима Бог пружи једну руку и рече:
    1. PredragVId

      PredragVId

      - Уђи у моје обиталиште, јер си на трудовима научио Истину, кроз Истину - Највишу Мудрост Живота.
      Још један је отишао у одсутност, јер празнина само празнином испуњава.
  9. Дани митрополита Амфилохија, уживо из Подгорице, на ју туб каналу ТВ студија Острог

  10. Постављање крста изнад манастира Милешева. Крст тежак 3,8 t поставила војска РС хеликоптером (МИ-17).

    1. PredragVId

      PredragVId

      WWW.SLOVOLJUBVE.COM

      На врху Титеровац, висок 950 метара, изнад Манастира Милешеве, подигнут је, 30. октобра 2021. године, велики Часни Крст, висок 12,5 метара, известиле су Радио Слово...

       

    2. PredragVId

      PredragVId

       

  11. 8.10.2021. Света Литургија уживо на дан прослављења Светог Сергија Радоњешког, из Радоњежа

    1. Slobodan Milošević

      Slobodan Milošević

      POMAŽE BOG,

      brate Predraže, hvala na ovom prilogu.

       

  12. Срећан празник

    1. Рапсоди

      Рапсоди

      Хвала, такође.:)

  13. Čovek te vrati na fabričke postavke.

  14. Berete li sremuš?

    1. Bernard

      Bernard

      Ma neeeee, oni piju kafu, coca-colu, puše, neki put drmnu joint i misle da će ih vakcina spasiti od korone. Oće, oće, malo morgen......Ja još nevidoh naučni rad da vakcina JAČA imunski sistem. Ako neko zna da taj naučni rad postoji neka objavi link. Ali njima (plitičarima, farmaceutima i doktorima) nije u interesu da si zdrav, jer tada će imati jako malo razloga da se sa tobom bilo šta rade, svesni su, pogotovo farmaceuti i doktori da će ih mnogo izgubiti posao, zbog toga se i majmunišu sa ovim vakcinama i svaki dan je sve još gore.......

      So after nearly 90 years of developing a vaccine against a bacteria that we can grow in any hospital laboratory, pertussis vaccination still falls short. We are still seeking a better vaccine after an 89-year effort created in part by the life’s work of two gifted women, by the results documented as billions of individuals received multiple doses and where every minor aberration is investigated by a malpractice lawyer.

      https://www.americanthinker.com/articles/2021/04/a_tale_of_two_vaccines.html

    2. illuminated

      illuminated

      Цитат

      Ja još nevidoh naučni rad da vakcina JAČA imunski sistem. Ako neko zna da taj naučni rad postoji neka objavi link.

      https://www.who.int/immunization/documents/Elsevier_Vaccine_immunology.pdf

      Скоро све референце на дну линкованог чланка су научни радови који потврђују тезе из чланка о јачању имуног система (нпр: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25136102/, итд).

       

  15. Свима који посте срећан почетак Великог поста. Да га дочекамо у Васкршњој радости.

  16. Крсни ход од манастира Раковица до цркве светог Марка
    27. 12. 2020. у 12 ч.Материце
     
    Крсни ход креће од Манастира Раковица и кретаће се следећом трасом: Патријарха Димитрија, Мишка Крањца, Борска, Бахтијара Вагабазде, Црнотравска, Булевар ослобођења, кратко заустављање код цркве Светог Василија Острошког , затим Славија, Београдска, Булевар краља Александра до цркве Светог Марка.
    Браћо и сестре дођите са својим ближњима да сабрани начинимо мали подвиг и изнесемо Крсни ход, дужине око 14 километара и измолимо помоћ од Господа за исцељење и спасење наше деце и васцелог србског народа.
    Позивамо поново и наше верне Архијереје, свештенике и монаштво да буду уз свој верујући народ и предводе га у Крсном ходу као што су некад чинили наши србски патријарси Патријарх Павле, Патријарх Варнава и сви остали.
    Сада више него пре, одговорност нас МАЈКИ и ЖЕНА је велика у заштити деце, породице, традиционалних и моралних вредности. Чувајући децу и породицу, своју „малу Цркву“ ми чувамо и Православље и своју Отаџбину
    Прикажи мање
  17. Чича Мича и готова прича. :)

  18. Прича о нама самима (Мт. 13, 3 - 9)

     

    Шетајући бескрајним пространством својих мисли колико далеко можеш отићи од себе? Од природе која те окружује? Немаш времена за себе? У журби си? Стално газиш напред у жељи да имаш што више. А знаш ли можда, колико далеко си отишао од себе, од села, од природе која те окружује? Колико далеко си загазио на њивама глади? Којом брзином окрећеш точак којему нема краја? А недалеко од тебе налази се мир.

    Мир који се ничим не може описати. Радост која извире из нас самих. Задовољство које не престаје. Извор и почетак свега, налази се у нама самима. Да би га нашли и спознали морамо се склонити из овога света. Од буке која нас окружује. Повући се у тишину. Скупити храброст и прећи границу насеља и повући се у самоћу. Бити сам са собом, са својим мислима, могуће је једино изван граница насељеног града. У природи.

    И онда, када пређеш ту границу, схватићеш да је све што си понео, у теби. Тишина разгони страхове, буди наше успаване мисли, оживљује наша давно заборављена осећања. Корачајући даље, схваташ колико си се удаљио од себе. А где су то моје мисли, пажња, осећаји? Замрели су на дубини нас самих. Попут овог угаженог пута животне бриге су их угазиле. У нама самима више ништа не узраста. Много послова и неостварених жеља угазило је пут којим треба да прођемо.

    Али, ако мало даље бациш поглед видећеш свеже узоране оранице. Ту је још увек могућ живот. Али између њих и овог угаженог пута којим треба да прођемо налази се и ово трње које свакако треба поменути. На своме животном путу и ми смо поробљени трњем својих страсти које нас гребе и оставља ожиљке. Разне фрустрације, неостварене жеље и бесови који се понекад због тога јављају слични су трњу које нас поробљава и не да нам даље. Све наше жеље које у њега падну немају излаза. Заробљавају се и остају у нама самима и никада не дочекају светлост дана.

    Али тамо даље, плодне њиве родиће једнога дана.  Једне по 30, друге по 60 а треће ће у потпуности попунити амбаре вредних жетелаца. Наравно, семена која буду посејана на најбољој земљи родиће највише. Тамо где је земља слаба и без добрих услова за живот родиће једва око 30 посто од пуне мере. Наравно, ни род сваке године неће бити исти, јер земљу треба одмарати. Ако сваке године тражимо да нам рађа пуни принос брзо ћемо се разочарати а земљу брзо осиромашити.

    Да ли сад можете да схватите везу између наших мисли и осећаја и ових тек узораних и посејаних њива које нас окружују? Која је разлика између града, села и планине и ове приче о путу, трњу и плодних њива које нас из године у годину свагда хране? Ако не можете, изађите из своје удобности и закорачите преко границе насељеног места у природу. Ту је све записано и ко смо, и куда идемо, и где требамо стићи на крају. Баш као и ова Прича о сејачу и семену давно исписана у Јеванђењу, на таблицама нашега срца.     

  19. Уживо из храма Христовог Васкрсења у Подгорици

    https://www.facebook.com/watch/?v=772570826808626

    1. PredragVId

      PredragVId

      Спутњик уживо из Подгорице. (снимљено уживо)

      https://www.facebook.com/watch/?v=3133179910119775

  20. "Oktobarska idila"

     

  21. Al' se nekad dobro jelo, baš.

    1. Show previous comments  2 more
    2. Плаво Небо

      Плаво Небо

      ;) :)) Ел нам се ово жалиш због.., кхм:nene:дотичне ;) ? Е, у суботу решим да направим питу са кромпирима. Како се само од два састојка (кромпир и црни лук), мада, било је ту мало соли, бибера и хељдине коре, може направити одлично јело. Добро, неко можда не воли лук али он мени даје идеалан шмек за свако јело, а поготово за рибљу чорбу. Реко би неко, какав сам гурман, имам 100 кила, ал' не, на моју висину од 181цм имам минус 2кг (читај 79кг) :)))И, да, ко ти крив брате кад си се оженио па ти жена диктира јеловник ;) ;) Шалим се братац :)))

    3. PredragVId

      PredragVId

      Odlične su ti i pljeskavice od krompira i luka. Ja sam tanak sa ribljom čorbom. Od kuhinje poznajem samo sudoperu. Marija je ti je u kuhinji pravi mali ekspert.

    4. Плаво Небо

      Плаво Небо

      А не умем ни ја да спремам рибљу чорбу али сам је јео :)))Ипак, то не значи да немам вољу да научим.

  22. ОТКРИВЕНА ГРОБНИЦА СВ. ЗОСИМА ТУМАНСКОГ, 08.10.2020.

     

  23. Skijanje na vodi, Ada Ciganlija

    1. Nikk

      Nikk

      ovo je neki vejk part u beogradu. dobro je za trening nekih kajtera

      ali električna daska za surfovanje brato. pogledaj ova dva snimka nekih modela, nijesu iste forme modela

       

×
×
  • Креирај ново...