Jump to content

Juanito

Члан
  • Број садржаја

    31432
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    142

Репутација активности

  1. Волим
    Juanito got a reaction from DYNABLASTER for a Странице, Elon Musк (Tesla Motors): "Сви наши патенти припадају вама"   
    Сви наши патенти припадају вама
    Elon Musk, извршни директор компаније "Tesla Motors"
    12 јун 2014.
    Јуче је у предворју нашег седишта у Пало Алту стајао зид "Тесла" патената. Данас га више нема. Уклоњен је у духу покрета отвореног кода, зарад напретка технологије електричних возила.
    Компанија Tesla Motors је основана да би убрзала долазак одрживог превоза. Ако утремо пут стварању ненадмашних електричних возила, а онда, идући тим путем, за собом оставимо минско поље интелектуалне својине да бисмо успорили друге, ми смо тада тада заправо деловали у смеру који удаљава од првобитног циља. Стога "Тесла" неће започињати судске патентне процесе против било кога ко искрено и добронамерно жели да користи нашу технологију.
    Када сам отворио своју прву компанију Zip2, мислио сам да су патенти добри и веома сам се трудио да их добијем. Можда су и били добри некада давно, али данас чешће служе искључиво да угуше напредак, утврде положаје џиновских корпорација и донесу добит људима из правничке струке, уместо самим проналазачима. Након искуства са "Zip2", када сам схватио да добијање патента заправо само значи да сте купили лутријски тикет за судски процес, избегавао сам их када год је то било могуће.
    У "Тесли" смо, међутим, осећали обавезу да обезбедимо патенте, јер смо се прибојавали да би велике аутомобилске компаније могле копирати нашу технологију и искористити своје масивне производне, трговинске и рекламне моћи да би надмашили "Теслу". Нисмо могли више погрешити. Тужна стварност је супротна од тога. Удео електричних возила (и уопште возила која не сагоревају угљоводонична горива) је код главних произвођача мали или непостојећи, чинећи просечно знатно мање од 1% њихове укупне продаје.
    У најбољем случају велики произвођачи праве ограничене серије електричних аутомобила, у ограниченим количинама, а неки уопште не праве било какве аутомобиле са нултом емисијом гасова.
    Узевши у обзир да се годишње произведе скоро 100 милиона нових возила, а да укупна светска флота тренутно броји скоро 2 милијарде, немогуће је да "Тесла" прави електричне аутомобиле довољно брзо да би могао да допринесе решавању тзв. угљеничне кризе. Из исте рачунице следи да је потенцијално тржиште огромно. Наша истинска конкуренција није капљање електричних возила из славине других произвођача, већ масивна поплава аутомобила који раде на горива, која се излива свакодневно из фабрика широм света.
    Верујемо да би "Тесла", остали произвођачи електричних аутомобила и цео свет скупа имали користи од заједничке технолошке платформе, која се брзо развија.
    Вођство у некој технологији не одређују патенти, за које је историја заиста више пута показала да јесу мала заштита против одлучне конкуренције, већ способност компаније да привуче и мотивише најталентованије светске инжењере. Верујемо да ће примена философије отвореног кода на наше патенте ојачати, уместо да ослаби, "Теслину" позицију у том смислу.
    Превео: Хуан В.
    Извор оригиналног текста:
    http://www.teslamotors.com/blog/all-our-patent-are-belong-you
×
×
  • Креирај ново...