Jump to content

Zoran Đurović

Свештеник
  • Број садржаја

    14538
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    169

Community Answers

  1. Zoran Đurović's post in КАСАБА РАСКОЛ: ЛАЗИЋ-ЂУРОВИЋ was marked as the answer   
    Хришћанска господо,
    жив је Ава, па зато и говори. Још му језик нису одсекли. На овом сајту сам имао врло непријатних искустава са људима, јер нико није био чуо за "лудог" Аву, али, "како нико неће знати ако му се не проповеда", зато и Ава пише о Ави како га види. Један глас у корист његове биографије, или Житија. Било је доста приговора овде типа: Да Ђуровић пише само научне текстове, то ценимо. Не, не цене него добро знају да тај метод долази до мањег броја људи. Дакле, неће толико штете да донесе. Али Ава зна да вреди много Ко то тамо пева, као и Маратонци. Због тога сва ова ексклузива.
    Много имам "конвертита". То су они који нису послушали: Човека јеретика после три саветовања клони се, па им се прицепила јерес. Верујем да се ниједан "пробраћеник" не каје и не вређа због тога, јер га је "авинизам" преобратио на дух и истину. Мало треба. Да се мућне главом, да се не верује у демонске опсене којима ови постављају бедеме који се чине необоривима. Но, са тиме се треба понашати као са паучином. Узмеш руком и склониш. Ништа лакше. А ништа ни теже. Тигрове лове тако што свирају у трубе, лупају у бубњеве, а на пропланку, ка коме се ови повлаче, разапни само неко бело платно. Платно смешно, има пола метра, али разапето као ограда. Баба би га прескочила и отрчала даље. Тигар то није никад пре видео, остаје као у кавезу и ови га убијају. Ава о томе говори.
    Шта је једноставност? Писмо. Исус вам је причао философије? Научне теорије? Диктирао симболе вере? Не. Каже на Суду, дао си ми чашу воде. Замисли, спасаваш се ако си дао чашу воде! Па тај Исус је луђи од мене! Даје човеку живот за чашу воде!
    Сада се мени смеју што говорим о најобичнијим стварима. Не треба мистификовање, требају ритуали. Не треба да се види људски лик. То је банално. Нама не треба смрдљиви човек, него бог. Идоли нама требају јер тако је лакше. Овај смртник може да те изигра. Но, ако игра по правилима игре, може да буде и педофил. Јер у Писму може да се говори о педофилу и грешнику, али у СПЦ не може. То је тешка схизофренија. Живот је један и конкретан. Докети и неки гностици су негирали да је Логос био месо. То је недостојно. Какво црно месо кад оно труне!
    Старац Серафим из Будисаваца рече студенту Ави, који је имао проблеме и двојбе око причешћа: "Па причешће је причешће". Зачудио се младићевом питању. Нема филозофирања, то је тело које се даје да се једе. Но, колики ми пут пролазимо да би укачили ову таутологију? Да разумемо да са чашом воде улазимо у Царство. Онда ће дебил да дође па да ти каже како причешће није супа. Супу спремим за 10 минута, а идем и "губим" време, два сата барем, да бих кусао супу?
    Писмо није комплетно: Дао сам чашу воде, али са душом. Нећу да се спасим тако што ћу да сада кроз прозор проспем 5 литара воде, једну дамиџану. Јесте Писмо једноставно, али истовремено тешко и лако: мали фарисеј у мени ће стално да нешто измишља, али ће Исус да ми каже да узмем његов јарам. Који је лаган. Када укачиш ову зен изреку Старца Серафима, онда ћеш видети да је јарам Христов лаган и благ.
    О богопознању пак, читајте Софронија и Старца Силуана. То су наши "модерни" свеци. Пајсија и Порфирија. Не треба вам ништа Ава Зоран. Он се Богу моли кад се сети, а ни сам не зна колико га Бог чује. Ава се по цео дан задиркује са Богом. Прича му вицеве. Моли се, кука, запева. Но, то све су само посла Авина и Божија. Ава зна да у том задиркивању ужива, а колико Господ Бог у томе ужива, то не зна, али верује да ће на дан Суда да овај резигнирано каже: Ајде, Аво, пролази. Досадио си и Богу и народу!        
  2. Zoran Đurović's post in Зоран Ђуровић: Отворено писмо уредништву „Гласа концила“ или О негационизму was marked as the answer   
    Да, морам да признам да моје огромно смирење увек иде испред мене. Рад, па и овакав, није за потцењивање. Не губи се време на форуму. Не желим да губим време убеђујући људе у нешто што већ видим да је узалудан посао. Видео сам нпр. да ви нисте разумели ово писмо и да сте га доживели као "млако". Не, ово је потпуно супротно, јер има тежину папског доктората. Да концилцима одговори неки талибан, одмах би га отписали као мрзитеља Хрвата. Али, овде се видело да нема добре воље за дијалогом, што је из мог писма евидентно: усташка идеологија је још присутна у Загребу, зато Ивезић. Ви ме, као и уредник ГК позивате да научно расправљам са Ивезићем. Ја вам свима понављам да ту разговора не може бити, јер и Соломон каже: Будали одговори лудо да не би умислио да је паметан.
    Не могу, нити сам желео, да омаловажим рад других историчара, као што су нпр. Богољуб Кочовић (Србин), Мирослав Свирчевић или Владимир Жерјавић (Хрват), који су неовисно (Кочовић и Жерјавић) један од другог дошли до приближног броја жртава са Југословенског тла у Другом светском рату. Не почиње свет са нама. Тако замишљају Јеховини сведоци па одмах читају Библију, као да су Оци били ментално ретардирани и ништа нису капирали. Ја немам ништа ново да кажем у односу на научнике који су се бавили умореним људима у НДХ, и да се расправљам са ликом који не види да његова бројка (од 1.000 до 5.000) умрлих одговара броју који би умро на природан начин у овом периоду у граду од 80 тисућа људи. Јасеновац је свакодневно имао 80 000 особа? Ко је хранио те људе? Услови су били хотелски? Хоћу да кажем да најелементарнија логик говори да овај Ивезић лупета и да не може чак ни да се уклопи у Туђманове процене, које јесу минималистичке, али опет вредне осврта.      
  3. Zoran Đurović's post in Свет али бескорисан was marked as the answer   
    Лето је било необично. Као из неког филма. Живело се у неком измештеном простору...
  4. Zoran Đurović's post in Да ли је св. владика Николај Велимировић био масон? was marked as the answer   
    Племенити пријатељи, овде се не ради о нашој вери или невери. Нико то не тражи од нас. Траже се документа. Ако их масони имају, а могу се верификовати, онда је све ок. и можемо размишљати о проблему како неко ко је православан може бити и масон. Ако немају, узалуд сва прича. З. Ненезић је изнео тврдњу како је Николај био масон, сада желимо да видимо документ на основу кога се то тврди. Да одсечемо главу бику!
    Дакле, докази, а не мени се свиђа ово или оно.... 
×
×
  • Креирај ново...