Jump to content

Панарет

Члан
  • Број садржаја

    1376
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    2

Репутација активности

  1. Волим
  2. Волим
    Панарет got a reaction from Nektarija* in Šta je zapravo - ISPOVEST (naša iskustva)   
    Тренутно се исповедам врло променљиво, а у ранијем интензивном црквеном периоду на две недеље код једног београдског проте који ми је био духовник. Свакако ми је жеља да чешће приступам светој тајни исповести. 
    Иначе, често се "исповедам" у својој соби, суочавам са помислима и у неком ширем смислу и то се може подвести под исповест или барем под припрему за исту.
  3. Свиђа ми се
  4. Свиђа ми се
    Панарет got a reaction from Hadzi Vladimir Petrovic in Папа Фрања: Заштитити законом хомосексуалце, да имају право на породицу   
    Полност, поларизација се не успоставља само на биолошком плану, већ и на психолошком и није полна разлика у психолошкој сфери једини пример битне разлике. Постоје појединци који су имали радикално друкчија искуства, различита, а компатибилна назначења услед чега долази до међусобног трења које подвигом производи уподобљавање Христу. Пример за то су истополна монашка општежића у којима Свети Дух сабира мушкарце најразличитијих провенијенција који заједничким животом узрастају у Христу. Није поента у биолошкој разлици-полној, расној или каквој другој већ у основи на којој се успоставља одређени однос или заједница. 
    Жртвена љубав је могућа и између пријатеља истог пола, али она није таквог интензитета да човека може фундаментално променити, уништити његов егоизам у основи. Међутим, пријатељска љубав има своје место ако је заснована на нечему другом, као што и брак (далеко интензивнији и дубљи однос који допире до самог Царства) спасава само као света тајна остварена у Цркви, а не као био-психо-социјални однос који би остао као такав у зони смртности палог света. 
    У том смислу, хомосексуалац не може своје спасење засновати на истополној љубави, али она ипак може имати своје место у његовом подвигу који не почиње у овом односу, већ у Цркви. 
  5. Свиђа ми се
    Панарет је реаговао/ла на Благовесник у Папа Фрања: Заштитити законом хомосексуалце, да имају право на породицу   
    Да ли је хомосексуална оријентација грех? Није. Али таква оријентација није ни нешто чиме се треба поносити,  правац у којем, чини ми се, исправите ме ако није  , иде геј пасторал (Пасторална брига за хомосексуалце) у Католичкој цркви:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Pastoral_care_for_gay_Catholics
     
  6. Свиђа ми се
    Панарет је реаговао/ла на Hadzi Vladimir Petrovic у Папа Фрања: Заштитити законом хомосексуалце, да имају право на породицу   
    Па о томе и говорим, то сам тражио од Миолкова само другим ријечима, то се ни као дериват не може извући из Зизијевих ставова... и не нападан ни Зизија ни хомосексалце нити било кога, него само тврдим да је из његове теологије свеједно...
    А да не би било свеједно, како Црква учи мора не само да се покаже то да је душа двополна, него зашто из је се из теологије покаже зашто је на нивоу биолошке ипостаси Богу мило да је фалус у вагини а мрско да је у анусу. Код Зикија нема везе тако да је свеједно. По другима није свеједно, али мислим да није довољно развијена аргументација, ја нешто слутим и мислим да ти можеш помоћи доста из свог искуства да се нека питања раздрјеше.
    А не нападам ни Зизија ни хомиће. Покушаћу да боље одговорим на твоје питање, само да отклонимо ове баналне ствари.


    Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

  7. Волим
    Панарет got a reaction from Hadzi Vladimir Petrovic in Папа Фрања: Заштитити законом хомосексуалце, да имају право на породицу   
    Ај нам ти објасни ту теологију полности која осветљава брак као свету тајну и хомосексуалност као грех.
    У твојој аргуемнтацији се све своди на напад на Зизија и његову школу, међутим, ти си светост брака и грешност хомосексуалности објашњавао једино преко чудно схваћене јунгијанске езотерије (анима, анимус и сл). 
  8. Волим
    Панарет је реаговао/ла на Тражитељ у Папа Фрања: Заштитити законом хомосексуалце, да имају право на породицу   
    Ту се отвара мноштво питања, ситуација је врло комплексна док популарни медији то покушавају да прикажу као једноставно и једнодимензионално.
    Шта ако особа, на пример, у исто време има и хомосексуалне нагоне и позив ка монашком животу и своје нагоне никад не упражњава, већ се са њима бори као са помислима, на исти начин на који то чине и хетерсексуалци којима на ум падају жене? Да ли би такав монах, ако није згрешио у том правцу, био по нечему другачији? Опет, са друге стране, манастири треба да буду место удаљавања од искушења и управо су због тога одвојени мушки и женски манастири, а онаквом монаху управо би други мушкарци били искушење, као њима жене.
    У време када се и у мирјанству и у цркви то посматрало као болесно и изопачено, није било неке филозофије. Али у данашње време, када се на целу ту појаву баца друго светло, и сама црква ће морати да да свој одговор на то. Јер, као што коцкари, блудници, лењивци итд. могу имати искрену веру у Бога, могу је имати и хомосексуалци. Е сад, оним првима је лако рећи да се оставе порока... па и хомосексуалцу је лако рећи да се уздржи од испољавања тога, али му није баш тако лако наредити да у свом срцу заволи жене и да са женом заснива породицу, а опет и њима некако треба понудити начин на који могу да живе хришћанским животом и надају се у спасење.
  9. Свиђа ми се
    Панарет got a reaction from Тражитељ in Папа Фрања: Заштитити законом хомосексуалце, да имају право на породицу   
    Уколико је хомосексуалност урођена (а свакако имамо довољно научних потврда да постоји таква хомосексуалност, барем је неспорно да постоји могућност да јесте) немогуће је тврдити да је сама истополна привлачност грех, јер би у том случају морали рећи да се неке особе не могу спасти. 
     Друга је тема да ли је практиковање хомосексуалности грешни чин.
     
    Имам и лично искуство прихватања у СПЦ, а неки приступ прелажења преко хомосексуалне оријентације чланова Цркве се , хвала Богу, шири Православљем.
  10. Волим
    Панарет got a reaction from Рисбо in Raskol se zahuktava   
    СПЦ би требало да инсистира на заштити и слободи деловања ПОА. То да ли ће јерархија МПЦ бити део ЦП или неке друге цркве не би требало нас да више уопште интересује. О томе да ли је потребно прекинути општење са онима који прихвате јерархију МПЦ одлучити у одговарајућем тренутку.
  11. Свиђа ми се
    Панарет got a reaction from Срндаћ in Папа Фрања: Заштитити законом хомосексуалце, да имају право на породицу   
    Држава може да донесе закон о животним партнерствима којима би се регулисало правно признање заједница особа истог пола.
    Назив брак да остане за заједницу мушкарца и жене, као и право усвојења. 
    Што се тиче Цркве, игнорисати сексуалну оријентацију и не сматрати је препреком за учествовање у светотајинском животу. 
  12. Волим
    Панарет got a reaction from Рапсоди in СВЕТИ ЈОВАН ШАНГАЈСКИ   
    Прва фотографија моштију св. Јована  по отварању гроба

  13. Свиђа ми се
    Панарет got a reaction from Дуња in ТВ ХРАМ-анализа,утисци,мишљења...   
    Могао бих да похвалим емисију "Личност и заједница". Теме су занимљиве, гости разнолики (у оквиру категорије унутарцрквене разноликости), а водитељ је солидан 
  14. Свиђа ми се
    Панарет got a reaction from "Tamo daleko" in Prof. dr Darko Djogo - kratki zapisi i razmisljanja   
    Предавање је одлично, заиста нестереотипно! Обавезно погледајте! 
  15. Волим
    Панарет got a reaction from Благовесник in СВЕТИ ЈОВАН ШАНГАЈСКИ   
    Прва фотографија моштију св. Јована  по отварању гроба

  16. Свиђа ми се
    Панарет got a reaction from Sasa2000 in Слике форумаша   
    Позз од Панарета 
     

  17. Волим
    Панарет got a reaction from "Tamo daleko" in Владика Атанасије (Јевтић): Човек према свему треба да се односи са великом пажњом и љубављу!   
    Једна од дивних мисли в. Атанасија. Чуо сам је на једном његовом предавању о ави Јустину у Врању.
  18. Волим
    Панарет got a reaction from Камењарац in Владика Атанасије (Јевтић): Човек према свему треба да се односи са великом пажњом и љубављу!   
    Једна од дивних мисли в. Атанасија. Чуо сам је на једном његовом предавању о ави Јустину у Врању.
  19. Свиђа ми се
    Панарет got a reaction from Срђан К. in Ко стоји иза сајта "Борба за веру"   
    Питање је било упућено јавно, а ви сте наводно избрисали Ђуровићеву објаву зато што је линковао лажне вести. Према томе, моја објава је била сасвим умесна.
     
  20. Хахаха
    Панарет је реаговао/ла на Поуке.орг инфо у Ко стоји иза сајта "Борба за веру"   
    @Sofija_ Отишао је на одмор неколико дана. Наравно да нећемо дозволити "учењем памети"..  
    Сваки непримеран садржај можете послати као пријаву на опцији испод сваке поруке.
  21. Свиђа ми се
    Панарет је реаговао/ла на Ronald у Однос хришћанства према хомосексуалности   
    Pan i ja nismo nikoga ugrozili ovim pisanjem, diskusijom ili debatovanjem o homosexualnosti, pocev od biologije preko kulture i u odnosu na Crkvu i hriscansku vjeru. Tako vecina koja se ne slaze niti je nesto ili necim ugrozena, niti je promijenila misljenje, niti je pocela da da sumnja u svoja vjerovanja, jer od hiljade tema o homosexualnosti imamo jednu ili par njih kao ispovjesti ljudi, Panaret na pocetku kao veteran forumas, zatim Vaske i onda Kirbi nedavno.
    Crkvu nisu a bigami ni vjeru mirjana uzdrmali raznorazni skandali pocev od zlostavljanja djece, finansijskih malverzacija, preko Artemija pa do ovih sad trzavica tako da ne vidim smisao u nekakvoj apokalipsi izazvanoj jednom temom od hiljada tema na forumu koji postoji deset godina.
  22. Радостан
  23. Волим
    Панарет got a reaction from AnaLaz in Muška lepota   
    Џони
     

  24. Свиђа ми се
    Панарет је реаговао/ла на Ronald у Однос хришћанства према хомосексуалности   
    Sve sto postavljas je pogresno jer niko ne trazi gen, niti je to iskljucivo povezano sa jednim genom, to je mnostvo gena, omnigenic fenomen. Najgore kad lose obavjesteni ljudi kritikuju lose studije koje su radjene u pocetku kad tehnologija nije bila napredna. Od tada imamo mnogo toga vezanog za genetiku. Iako je genetika znacajna malim djelom cak i u ovim pocetnim studijama, onda dolazi epigenetika, pa razvojna biologija itd. Inace Dean Hamer je geneticar i solidan reziser a znam i ko je prvi kritikovao njegove studije, ozbiljno kritikovao. Genocentrizam je davno izgubio smisao u biologiji u objasnjenju slozenih fenomena, iako je vezan za neke bolesti kao Hantignotova i tako dalje. Homosexualnost je kompleksan fenomen, zato ove dijelove koje navodis nemaju smisla. Pa na depresiju je utrosena brdo para da se pronadje gen i konacno se shvatilo da ucestvuje mnogo, mnogo gena, ali te studije rade mnogo ucestalije nego genetiku homosexualnosti.
  25. Хахаха
    Панарет је реаговао/ла на Broken у Muška lepota   
    Ne znam šta vidiš u njemu ? Šta on ima a ja nemam ?
×
×
  • Креирај ново...