Jump to content

Vasa L.

Члан
  • Број садржаја

    685
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Репутација активности

  1. Свиђа ми се
    Vasa L. got a reaction from Милошшш in Зоран Ђуровић: Св. Јефрем Сирин: Када душа иде у Рај?   
    ..... Отац Зоран као и многи други (Флоровски се вешто и способно ограђује) бркају појмове "матерјалног" и "духовног" раја па тиме и питање "смртности душе". До општег подизања Твари у стару изгубљебу Славу, дакле до Општег васкрења када ће на крају Домостроја нашег спасења све бити обновљено, када ће настати Ново небо и Нова земља (у односу на ово које ми знамо) душа не може да "уђе у мјатерјални рај". И за чиме о Зоран жали?! О томе Свети Оци индивидуално нити Црква саборно, у свим тим својим живим и стварним изражајима, нигде не говоре.

    "Матерјални рај" само за душу не постоји, и то је азбука богословља и схватања нашег васкрсења па и сушине наше вере. У том контексту св. Јефрем говори о "два васкрсења" (О Покајању, Творенија, Том 3.). Аналогно духовном рају св. Јефрем каже и за пакао, а кокретно да ми не можемо тако тупо да га разумемо када каже: "Немој да замишљаш огањ мучења који се не гаси да је он од неких дрва, и да ће да их пале неки стражари (слуге), како то бесмислено пустослове у простом народу" (На речи Мт, 24 40).

    Са друге стране Св. Јефрем говори "о огњу који собом чисти", како то он каже: "кроз који пролазе и праведници и грешници", али да "праведници пролазе мирно", да ће једва да примете нечестиве душе које ће да горе у пламену (Дан Општег васкрсења). Али он сада говори о некој врсти физичког огња, који ће бити својствен нама непознатој "материји" Новог неба и Нове земље, оној која у овој нашој тренутној побија законе природе; јер је Васкрсли прошао кроз затворена врата а опет био "опиљив", како га је св. ап. Тома за све нас "проверио". О томе и Митрополит Антоније говори, да ми не можемо да одбацимо могућност "физичког огња" обновљене, тј. васкрсле материје, нама и даље непознате као што нам је мање - више непознат и Адама до свог пада.

    Из реченог је врло јасно да св. Јефрем као и сви други Свети Оци прави разлику између духовног пребивања (у онтолшким нормама) у Богу до нашег општег васкрсења и самог васкрсења човека и твари, када ће у Новом небу и Новој земљи живети Нови Адам, који је Христом у нама са свом славом Божијом која је плод нашег тренутног богоопштења.

    Сад мало узгред: Богопштење и наша слобода су кључне ствари за разумевање "правде" или "непрвде" Божије, кратког или дугачког живота; спасења или погибије; Божијег помишљања о нама, па и о смрти када Он реши да је њој време, нека и наших најдражих људи и другова (и ту о Зоран емотивно брка појмове).

    Рани хришћани, а зилоти по тој философској суштини понашања, по тој реалности свог постојања у Цркви, радовали су смрти, посебно милиони мученика (Блажени Тодорит, Историја богољубаца), и на сахранама били су одевени у бело и радовали су се, а не у црним одорама ридали и урлали (како се то по Србији ради) , и тако славили смрт а не васкрсење, и Христа нашег васкрслог, који је то тело које ми предајемо земљи узнео "одеснују Отца". Ми тим "турским понашањем" не верујемо оном што је Он нама рекао и обећао. "Спрским сусретом" са смрћу само је потврђујемо, чак јој и служимо и не сведочимо о васкрсењу.

    Ово сагледавање смрти оца Зорана је смртно. Уосталом ничим се не издваја од многих других, па и одеждама када се служе опела која су црна и траурна, - све супротно оном тексту што као молитву "читају" за умрлог.

    Овим ја "не бацам со у очи" оЗорану, али ове ствари су далеко јасније од начина како их он представља. Мање су компликоване. Све би било мање компликовано да није овог бунтовног Адама у нама којег се не одричемо и приволевамо се Новом Адамау, па хуманистичко-рационалистички служимо овом првом, оправдавамо га, а овог Другог осуђујемо да много тражи од нас, да у свему претерује. Како су га научили тако он и мисли.

    Дакле, тако је то када се мисли католичком тологијом, тј. када се реши да смо узрасли формирани у личност (образовани) у једној академској средини док друге сасвим не познајемо, посебно логосну теологију доксолошке Цркве. Стара прича.

    оЉуба
     
    http://www.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Topic?topicId=20377
  2. Свиђа ми се
    Vasa L. got a reaction from Zmaj Pisum in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    A zasto na primer crkva u ovim danima ne organizuje liturgije na otvorenom a ne unutra gde su deca i matori zajedno i gde narod jedan drugom dise u vrat, kaslje i kija! Naravno i TV prenos za one koji su bolesni ili u izolaciji pa ne smeju napolje? 
  3. Свиђа ми се
    Vasa L. got a reaction from Tanja M in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    A zasto na primer crkva u ovim danima ne organizuje liturgije na otvorenom a ne unutra gde su deca i matori zajedno i gde narod jedan drugom dise u vrat, kaslje i kija! Naravno i TV prenos za one koji su bolesni ili u izolaciji pa ne smeju napolje? 
  4. Не свиђа ми се
    Vasa L. је реаговао/ла на Ronald у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Svaka cast za Ruse, razumna odluka, takodje su odradili mnogo testiranja i drze koronu pod kontrolom trenutno.
  5. Свиђа ми се
    Vasa L. је реаговао/ла на Иванушка987 у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    У право тако! Нити да ћемо се заразити, ако се причестимо из исте кашичице....илишта већ.
  6. Волим
    Vasa L. got a reaction from Лидија Миленковић in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    A zasto na primer crkva u ovim danima ne organizuje liturgije na otvorenom a ne unutra gde su deca i matori zajedno i gde narod jedan drugom dise u vrat, kaslje i kija! Naravno i TV prenos za one koji su bolesni ili u izolaciji pa ne smeju napolje? 
  7. Не свиђа ми се
    Vasa L. је реаговао/ла на Zoran Đurović у Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Теби није добро. 
  8. Волим
    Vasa L. got a reaction from Србољуб+ in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    “И ево, у ове наше дане, Бог је попустио поново тај вирус ове болести која се шири свијетом, који није плод управо те богомржње и те братомржње прошлих времена, до недавних времена.И народ је оболио у наше вријеме и Европа оболијева од једног новог вируса који је прастари вирус, а то је страх од смрти. И природно је да се страше тако смрти они који се клањају смрти и ономе што је пролазно, и то обоготворавају. Па кад им то буде угрожено, онда они немају више наде. А ми, који се у Христа Господа крштавамо и са Њим сараспињемо, и који се причешћујемо Тијела и Крви Госпшода и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, ми сигурно увијек треба да имамо смрт пред собом, као мјеру свега што се на земљи догађа, али у исто вријеме треба да се бојимо само Бога, да у нашим срцима само буде страх од Бога, страх од Божје светиње”, објаснио је Митрополит Амфилохије.
     
    https://svetigora.com/u-budvi-odrzano-bratsko-sabranje-barskog-i-budvanskog-svestenstva-bogosluzio-mitropolit-amfilohije/
     

  9. Оплаках :))
    Vasa L. got a reaction from Desiderius Erasmus in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Украјински расколници назвали овај чин РПЦ богохулством!
     
    В ПЦУ назвали "богохульством" предположение, что коронавирус передается через причастие общей ложкой - Городская газета
    VN.MK.UA В связи...  
  10. Свиђа ми се
    Vasa L. got a reaction from Bokisd in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Свето Причешће и лекови
      Питање:
    Поштовани оче! Како се причестити ако морам ујутро да пијем лекове? До скоро сам била здрава и све се могло, али ме је болест бацила у очај и одвукла од путира. Постим све постове, као и сриједу и петак.
    boba
    Одговор:
    Драга сестро, није ми познато од чега болујеш и које лекове узимаш. Ако узимање лека не може да се одложи за после Свете Литургије, ако би то одлагање било фатално за твоје здравље, па чак претило и смртним исходом, наравно да можеш узети лек и пре Причешћа. Међутим, твоје питање ми се чини исувише драматично. Која то болест човека може „одвући од путира? “ Па и смртно болесни се могу причешћивати. Ако ниси у могућности да се причестиш на Светој Литругији (ако, на пример, Литургија почиње касно, а храм ти је далеко, немаш свог превоза) , можеш се договорити са својим свештеником да те причешћује код куће, бар једном или два пута месечно, у термину који теби одговара због узимања неопходних лекова. Можете се договорити, да свештеник дође код тебе у недељу раније, да те причести, ти узмеш неопходан лек и после дођеш на Свету Литургију. Заиста, драга сестро, нема никаквог разлога за очајавање. Ти са својом болешћу мораш живети, а кад је тако, настој да ниво твог живота док не оздравиш подигнеш што је могуће више. Свети оци говоре да је добро и корисно причешћивати се што чешће, поготово у време болести. Свето Причешће је не само еликсир бесмртности, већ и најбољи лек за сваку болест. По сведочанству Светог Јована Златоустог, ако се Свето Причешће прима достојно и са надом, оно може да исцели сваку болест. И Свети Јован Кронштатски уверава да су се у његовој пастирској пракси, после Светог Причешћа, догађала многобројна исцељења тешких болесника, чијем се оздрављењу нико није надао. Од многобројних случајева, које је записао, навешћемо само пример једне старице, која је избацивала крв, потпуно је ослабила и ништа није јела. После Причешћа Светим Тајнама истога дана почела је да се опоравља, да једе, пије и да говори. Тако и ти, драга сестро, све чини у договору са твојим свештеником и немој сама себе да одлучујеш од Светог и спасоносног Причешћа. И ти ћеш чути глас Христов: „Иди и како си вјеровала нека ти буде“ (Матеј 8, 13) , Господ ће видети твоју веру и ти ћеш оздравити. Нека ти души и телу буде на корист предстојећи Велики Часни пост, да се што чешће у то време причешћујеш, са страхом Божијим, вером и љубављу. Уз срдачан поздрав о. Душан
    Свето Причешће и лекови – Светосавље
    SVETOSAVLJE.ORG  
  11. Волим
    Vasa L. got a reaction from Ivan Marković in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Па одговор ти је у ставу патријарха и наше цркве, значи све по старом шта ту није јасно, нисмо ми РПЦ?елем, а зашто не би смо критиковали или рекли нешто о ставу РПЦ, кад је пола Русије критикује
  12. Свиђа ми се
    Vasa L. got a reaction from Н И Н Е in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    “И ево, у ове наше дане, Бог је попустио поново тај вирус ове болести која се шири свијетом, који није плод управо те богомржње и те братомржње прошлих времена, до недавних времена.И народ је оболио у наше вријеме и Европа оболијева од једног новог вируса који је прастари вирус, а то је страх од смрти. И природно је да се страше тако смрти они који се клањају смрти и ономе што је пролазно, и то обоготворавају. Па кад им то буде угрожено, онда они немају више наде. А ми, који се у Христа Господа крштавамо и са Њим сараспињемо, и који се причешћујемо Тијела и Крви Госпшода и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, ми сигурно увијек треба да имамо смрт пред собом, као мјеру свега што се на земљи догађа, али у исто вријеме треба да се бојимо само Бога, да у нашим срцима само буде страх од Бога, страх од Божје светиње”, објаснио је Митрополит Амфилохије.
     
    https://svetigora.com/u-budvi-odrzano-bratsko-sabranje-barskog-i-budvanskog-svestenstva-bogosluzio-mitropolit-amfilohije/
     

  13. Волим
    Vasa L. got a reaction from Иванушка987 in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    “И ево, у ове наше дане, Бог је попустио поново тај вирус ове болести која се шири свијетом, који није плод управо те богомржње и те братомржње прошлих времена, до недавних времена.И народ је оболио у наше вријеме и Европа оболијева од једног новог вируса који је прастари вирус, а то је страх од смрти. И природно је да се страше тако смрти они који се клањају смрти и ономе што је пролазно, и то обоготворавају. Па кад им то буде угрожено, онда они немају више наде. А ми, који се у Христа Господа крштавамо и са Њим сараспињемо, и који се причешћујемо Тијела и Крви Госпшода и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, ми сигурно увијек треба да имамо смрт пред собом, као мјеру свега што се на земљи догађа, али у исто вријеме треба да се бојимо само Бога, да у нашим срцима само буде страх од Бога, страх од Божје светиње”, објаснио је Митрополит Амфилохије.
     
    https://svetigora.com/u-budvi-odrzano-bratsko-sabranje-barskog-i-budvanskog-svestenstva-bogosluzio-mitropolit-amfilohije/
     

  14. Свиђа ми се
    Vasa L. је реаговао/ла на Родољуб Лазић у Патријарх Павле: Да ли треба брисати кашичицу после причешћа сваког верника?   
    @Иван Ц.
    Хвала ти што си поставио тему као противтезу оној да се зараза може ширити преко Причешћа.
    У том тексту, "Свети оци и епидемија" свештеник Ђуровић у закључку каже:
    "Из наведених примера смо видели да се зараза уредно преноси и преко светих објеката и светих људи."
    Мислим да би ова реченица била довољна да се и цео текст просто уклони са "Поука", јер кад неко каже "уредно", то значи "уобичајено, редовно". А то је ем потпуна неистина ем је богохулно. Да је рекао "постоји могућност, није искључено", то је опет другачије. Тако да те позивам да овај текст повучеш са сајта. 
    То је једно.
    А друго, овом тврдњом  (  "да се зараза уредно преноси и преко светих објеката и светих људи") се доказује више него што је потребно. А ко доказује више, не доказује ништа, то је правило логичог закључивања. Нико не тврди да се човек не може заразити бивањем у црквеном здању, нити у контакту са светим човеком. (Нејасно је шта аутор разуме под "светим објектима". Може се, на основу написаног текста, протумачити да аутор под тим разуме и црквено здање.)
    Ако се под "светим објектима" мисли на Свето Причешће, (а то је овде једино битно, јер је актуелна полемика око тога  да ли се човек може заразити вирусом преко светог Причешћа), нигде из примера из  Житија светих које је Ђуровић навео се не види да се зараза преноси Причешћем. Види се да се и свети људи могу заразити, и види се да свето Причешће није нужно лек против заразних болести. Али се НИГДЕ види да се неко заразио преко Светог Причешћа.  Тако да је текст, што се тиче доказивања путем Светих Отаца и Житија светих да се зараза преноси Причешћем, потпуни промашај.
  15. Свиђа ми се
    Vasa L. got a reaction from Вукашин in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    “И ево, у ове наше дане, Бог је попустио поново тај вирус ове болести која се шири свијетом, који није плод управо те богомржње и те братомржње прошлих времена, до недавних времена.И народ је оболио у наше вријеме и Европа оболијева од једног новог вируса који је прастари вирус, а то је страх од смрти. И природно је да се страше тако смрти они који се клањају смрти и ономе што је пролазно, и то обоготворавају. Па кад им то буде угрожено, онда они немају више наде. А ми, који се у Христа Господа крштавамо и са Њим сараспињемо, и који се причешћујемо Тијела и Крви Госпшода и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, ми сигурно увијек треба да имамо смрт пред собом, као мјеру свега што се на земљи догађа, али у исто вријеме треба да се бојимо само Бога, да у нашим срцима само буде страх од Бога, страх од Божје светиње”, објаснио је Митрополит Амфилохије.
     
    https://svetigora.com/u-budvi-odrzano-bratsko-sabranje-barskog-i-budvanskog-svestenstva-bogosluzio-mitropolit-amfilohije/
     

  16. Свиђа ми се
    Vasa L. got a reaction from Bokisd in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    “И ево, у ове наше дане, Бог је попустио поново тај вирус ове болести која се шири свијетом, који није плод управо те богомржње и те братомржње прошлих времена, до недавних времена.И народ је оболио у наше вријеме и Европа оболијева од једног новог вируса који је прастари вирус, а то је страх од смрти. И природно је да се страше тако смрти они који се клањају смрти и ономе што је пролазно, и то обоготворавају. Па кад им то буде угрожено, онда они немају више наде. А ми, који се у Христа Господа крштавамо и са Њим сараспињемо, и који се причешћујемо Тијела и Крви Госпшода и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, ми сигурно увијек треба да имамо смрт пред собом, као мјеру свега што се на земљи догађа, али у исто вријеме треба да се бојимо само Бога, да у нашим срцима само буде страх од Бога, страх од Божје светиње”, објаснио је Митрополит Амфилохије.
     
    https://svetigora.com/u-budvi-odrzano-bratsko-sabranje-barskog-i-budvanskog-svestenstva-bogosluzio-mitropolit-amfilohije/
     

  17. Свиђа ми се
    Vasa L. got a reaction from dragisa in Biskup Ivan Šaško o euharistiji u vrijeme pandemije koronavirusa   
    Ispadose protestanti u pravu sad  se teoretise u fazonu " pa nisu oni to mislili stvarno, nego misticno ili simbolicno", mnogo je sve to rastegljivo, znaci jedno je stvarno a drugo je simbolicno prisustvo tela i krvi? Nisam pametan.
     
  18. Свиђа ми се
    Vasa L. got a reaction from bgpj in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Свети Синод Кипарске Православне Цркве неће забрањивати верницима да се причешћују због епидемије коронавируса, зато што Тело и Крв Христова не могу бити извор ширења вируса, саопштила је грчка агенција црквених новости „Ромфеа“ .
               Јерарси су нагласили да Свето Причешће није просто симбол, већ да је истинско Тело и Крв Господа, па су стога размишљања о могућности преношења коронавируса кроз Евхаристију богохулна.
  19. Волим
    Vasa L. got a reaction from Србољуб+ in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Свети Синод Кипарске Православне Цркве неће забрањивати верницима да се причешћују због епидемије коронавируса, зато што Тело и Крв Христова не могу бити извор ширења вируса, саопштила је грчка агенција црквених новости „Ромфеа“ .
               Јерарси су нагласили да Свето Причешће није просто симбол, већ да је истинско Тело и Крв Господа, па су стога размишљања о могућности преношења коронавируса кроз Евхаристију богохулна.
  20. Хахаха
    Vasa L. је реаговао/ла на kopitar у Biskup Ivan Šaško o euharistiji u vrijeme pandemije koronavirusa   
    Kao što reče biskup, kad bi pričest stavio u otrov ne bi se ništa promijenilo ti bi blagovao Krista Boga i sjedinjen s Njime i Crkvom otišo u vječna lovišta.
  21. Хахаха
    Vasa L. got a reaction from Isusovo magare in Biskup Ivan Šaško o euharistiji u vrijeme pandemije koronavirusa   
    Ispadose protestanti u pravu sad  se teoretise u fazonu " pa nisu oni to mislili stvarno, nego misticno ili simbolicno", mnogo je sve to rastegljivo, znaci jedno je stvarno a drugo je simbolicno prisustvo tela i krvi? Nisam pametan.
     
  22. Свиђа ми се
    Vasa L. got a reaction from obi-wan in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    Свети Синод Кипарске Православне Цркве неће забрањивати верницима да се причешћују због епидемије коронавируса, зато што Тело и Крв Христова не могу бити извор ширења вируса, саопштила је грчка агенција црквених новости „Ромфеа“ .
               Јерарси су нагласили да Свето Причешће није просто симбол, већ да је истинско Тело и Крв Господа, па су стога размишљања о могућности преношења коронавируса кроз Евхаристију богохулна.
  23. Свиђа ми се
    Vasa L. got a reaction from jovanstanic in Руска Црква ДЕЗИНФИКУЈЕ КАШИЧИЦУ после сваког причесника?   
    A zasto na primer crkva u ovim danima ne organizuje liturgije na otvorenom a ne unutra gde su deca i matori zajedno i gde narod jedan drugom dise u vrat, kaslje i kija! Naravno i TV prenos za one koji su bolesni ili u izolaciji pa ne smeju napolje? 
  24. Волим
    Vasa L. got a reaction from АлександраВ in Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
    Тако су се шалили и у Милану на почетку!
  25. Свиђа ми се
    Vasa L. got a reaction from Рисбо in Епископ Сергије: Вирус „Корона“ – између вјере и маловјерја   
    @Volim_Sina_BozjegKako bi po tebi trebalo da izgleda to samopricescivanje?
×
×
  • Креирај ново...