Jump to content

Milos94

Члан
  • Број садржаја

    15
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Everything posted by Milos94

  1. E ovako narode, mozda ce glupo zvucati ali imam jednu dilemu, a ona glasi. Da li oni koji su upisali bogoslovsko--katihetski smer, mogu biti rukopolagani u svestenicki cin kao i ovi u pastirskom? PS: Smejte se slobodno ali mi razjasnite
  2. Narode, da li mi iko moze reci kada se popunjavaju budzetska mesta, posle prvog ili posle drugog upisnog roka?
  3. Да ли неко од форумаша може да разјасни дилему око уписа на Богословски факултет ове године. Наиме, добио сам информацију да од ове године на Богословски ће моћи само са завршеном Богословијом и Гимназијом. Да ли ико зна нешто о овоме?
  4. Хвала Jessy и сви форумаши, били сте од велике помоћи Бог вам дао свако добро
  5. Потрудићу се да тако и урадим, хвала Старом проти свака част, приводи нард Богу. Иако их има више у данима када нема Литургије може да се каже нека беседа о важности исповести и причешћа. Али опет свако то ради на себи својствен начин
  6. У то заиста не бих улазио. Али што се доласка верника на богослужења (говорим о бројчаном стању) тиче није никако за похвалу. Долазе људи када им је слава и када су већи празници. Додуше у задње време повећава се и број верника који долазе и Недељом. На томе драгом Богу хвала! Много пута се дешава овакав сценарио. Узећемо за пример празник Св.Саве и нека он пада на Суботу, тада црква буде пуна, сутра дан на Литургији неколико душа. Надам се да схваташ о чему говорим. Било би заиста лепо да таква пракса и код нас заживи, али су људи такви да не мењају навике тако лако. Бар је то мој утисак. Надам се да ће се десити нешто што ће подстаћи људе да постану одговорнији за своје спасење а самим тим и духовнији.
  7. Све то стоји али можда ми је боље да радим како и сви пред причешће Нека свако ради по вери својој, не бих требао превише да размишљам да се не саблазним још.
  8. Пошто је малено место и људи не долазе често на богуслужења она се одржавају само празницима и Недељом. Немамо јутарње и вечерње.
  9. Тако је стално. Од како сам ја кренуо на богослужења увек је тако.
  10. Дилема која ме мучи већ дуже времена и за коју бих волео да чујем мишљења осталих форумаша везана је за исповест. Наиме код нас у цркви свештеник врши исповест непосредно пред свету литургију, а то изгледа некако овако. Свештеник стане испред иконе Христа спаситеља и позива једног по једног да клекне испред иконе, затим му постави епитрахиљ преко главе и пита га ? ''Да ли се кајеш за своје грехове?'' пошто би човек одговорио да се каје свештеник би му рекао ''Сети се у мислима грехова својих'' и затим би му прочитао разгрешну молитву. Моје питање је да ли је овакав вид исповедања греха ''исправан''.
  11. Па дао си одговор на оно главно, може се и шљакати и студирати и бити на буђету
  12. Хвала на савету, али мислим да на ово питање већ имам одговор, и тиче се личних ставова, убеђења, жеља итд :bendoff: И опет да поновим, некако ту себе проналазим
  13. Наравно да не желим да одустанем од факса, знам да се у задње време дигла фкра око добијања запослења у овој струци, али ту себе некако проналазим, и зато желим да ,,гулим,, колико год могу :good2: Срећно ти било брате, да завршиш то како ваља и да се запослиш 8086.gif Знам да је то на неки начин робовање али само када помислим шта може да донесе, најежим се
  14. Да ли ико има искуства са Богословским? Да ли су предавања обавезна да се слушају, мсм без прескакања и то све. Рецимо да је у питању посао са пуним радним временом, дакле 8 сати активног рада. Народе како вас слушам постајем све мање и мање оптимистичан по питању свега овога.
  15. То је чега се највише плашим, желео бих да упишем Богословски, а гледајући распоред предавања, готово да је немогућа мисија уклопити смену на послу и похватати предавања. Мада, такође сам на нету наишао на чланке у којима људи говоре о некаквом ослобађању од предавања на захтев послодавца. Наравно то није проверена информација. Да ли знате нешто о томе? :good2:
  16. Сви смо свесни каква су тешка времена наступила, и да факултет без обзира колико желели ако нисмо ,,ПОТКОВАНИ,, не можемо уписати. Стога, ме занима да ли међу вама има мученика који истовремено раде и студирају, каква су ваша искуства, како издржавате, организујете време, ускладите предавања и посао итд... 8086.gif :.mislise.
  17. Знам зашто то кажеш, али је слика направљена испред порте храма, и да то је једна навика У сваком случају не замерам критику Сунцокрет54, разумем да је темељ смирење, али мислим да је проблем што насилно желим да задржим блгагодат молитве као што је неко већ поменуо. Јер било је честих случајева да у току молитве почнем да осећам неописиву радост. Ипак је фазон у упорности изгледа, или је можда ово неко искушење да се не бих погордио или томе слично. И ја сам прочитао да је замишљање слика при молитви јако опасно, мада је један од најлакших начини задржавања пажње.
  18. У праву си, зависи то од особе до особе, колико ко стреми ка томе, шта ишчекује од молитве итд. Али говорим о томе како се у потпуности препустити, како осетити ту топлину. Искрено мислим да треба свим силама ка томе ићи, молитва је пут до мира, љубави и спасења. А мир и љубав брате требали би нам бити међу оним чему највише треба стремити.
  19. Има истине у томе, али да ли је само то довољно. Могу се сатима молити ако то није искрено. Како се фокусирати на саму срж, на саму суштину молитве.
  20. Када сам тражио по интернету како се потпуно и исправно молити свуда сам наилазио на одгове типа "Молити се треба топло, свим срцем, са смерношћу, пажњом, скрушеношћу и тако даље", Али када стојим на молитви није сваки пут тако, врло често ми мисли лутају са стране и без обзира колико их пута враћао на молитву и покушавао се усредсређивати и не иде. Завршим ја све то по пс-у али ме занима како то да средим, како задржим ум и мисли приковане за молитву, а не да размишљам о нечему левом. Како се искључити на моменат од свега, оставити негативан набој данашњице са странe, ослободити се лоших утисака и једноставно се препустити пуноти молитве. Занимају ме искуства осталих чланоба форума, и да ли неко може да ми објасни како се опустити и препустити. Надам се да је јасно шта покушавам да кажем
  21. ahahahah ako ne krene za koju godinu na bolje, trazim slobodno mesto u manastiru xD
  22. A izgleda da si upravo, mozda samo paranoisem i vise nego sto bi trebalo Pokusacu da sam sebi lupim cusku, cisto da se prenem iz ove camotinje starece
  23. Razumem, ispunjen sam takodje kada radim ono sto volim, eto Bog mi dao da radim sa racunarima, popravke, i sve sto ide uz to. Iako se nekada veoma umorim, budem ispunjen. Ali govorim o neuspunjenosti u odnosu sa drugima, kada vodim neki razgovor vrlo se brzo unervozim, narocitu u situacijama kada izgubim nit i ne znam sta bih rekao. Vrlo cesto zbog toga mi stvari promicu (npr: devojke, poneki krupniji posao, itd) Sto je jako cudno jer se krecem u sarenolikom drustvu.
×
×
  • Креирај ново...