Jump to content

Банатски деран

Члан
  • Број садржаја

    508
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Everything posted by Банатски деран

  1. Neka im Barta, izgubice prefiks Makedonska i gube dijasporu pa nek se lizu sa njima. Stefan je bas pokisao na dodeli tomosa, vise kao cekao da to odradi i da pali nazad. Srbi kao i uvek, naivni i glupi.
  2. @Вилер Текс Pazi obzirom da se broj Srba u CG smanjuje i da se prevode u nacionalne Crnogorce (poput Srba u Severnoj MKD ) , za 10-ak godina kad se svedu na par procenata, apsurdno ce biti da SPC bude crkva Crnogorcima te ce imati pravo da zatraze autokefaliju i onda ide isti scenario.
  3. Sad kad su srpske pravoslavne svetinje date na upravljanje MPC, ocekujem uskoro i davanje svetinja u Crnoj Gori i na Kosovu jer u cemu je razlika? Kao sto rekose, svetinje nisu narodne vec Hristove, pa kao da je bitno ko upravlja njima, vazno je da smo mi jedno. A braca mucenici David,Naum,Jovan i ostali.. Naci ce se nesto i za njih, nego znate li da u Skopiji nisu bili ni pozvani na veceru posle liturgije pomirenja, sikanirani su i tek ce biti ali boze moj, vazno je da smo mi sa Partenijem sad u ljubavi <3
  4. @Вилер Текс Brate onda za par (desetina) godina, kad se priznaju neke crnogorske ili kosovske crkve, ispadne za Decane ili Ostrog da je bitno da kazu da su ih Srbi gradili a ko sluzi manje je bitno.. Srpske pravoslavne svetinje u Makedoniji nisu manje vredne i znacajne od onih na Kosovu.
  5. Stefan je rekao da ocekuje do kraja meseca autokefaliju pa se lako moze zakljuciti da ako im ne damo eto opet raskola i trk kod Barta po tomos. Arh.Jovan, e.Marko i e.David su prosli golgotu zarad kanonske crkve a danas su skrajnuti, nisu ni sasluzivali a u slucaju da se i da autokef. makeodoncima, nece proci mnogo od sklanjana pomenutih vladika ali avaj tad SPC ne sme da se mesa kod druge crkve.
  6. Videh i cuh arh.Jovana.. Nazalost, nas patrijarh ga je pre nego sto mu je dao rec oslovio samo imenom , bez titule. Ne videh ni da su e.Marko i e.David sasluzivali na liturgiji a ni da su imali pocasno mesto vec da su svi u oltaru sedeli. Sta ce biti njima samo Bog zna. Stefan se dva puta poziva na Barta a spomenu da uskoro ocekuje i autokefaliju tako da se ipak ne radujem ovom pogotovo sto se zauvek odricemo nasih crkvi i manastira, tako da prastajte vi koji mislite drugacije.
  7. Ne znam brate sta zboris ali ne razumem makedonski. SPC deluje u Severnoj preko POA koja je kanonski priznata od svih crkava a istambulski sad pravi ono sto sa ukrajinskom crkvom a to na dobro nece izaci... Ovim Mpc deluje samo unutar Severne Makedonije a Bart dobija vasu dijasporu.
  8. Hvala brate za pojasnjenje , samo nisam razumeo ovaj deo "јесте да се архијерији ПОА третирају као архијерји Српске цркве и делују у Србији" . Da li si mislio da se svi sadasnji episkopi prebace u Srbiju ili da se smatraju kao ispostava SPC(sto je onda nelogicno jer je i MPC onda deo Spc) u Makedoniji. Prastaj ako sam zbunio 😇
  9. Bečić tražio podršku za autokefaliju – tvrdi grčki portal Εκκλησια WWW.ANTENAM.NET Gde ima info u srpskim medijima da patr.Porfirije ide kod Vartolomeja ?
  10. Da li neko zna gde se nalazi crkva Ognjene Marije koja se spominje u knjizi molitva za oca Prohora?

×
×
  • Креирај ново...