Jump to content

Најбољи чланови

 1. HOA+

  HOA+

  Члан


  • Points

   145

  • Број садржаја

   193


 2. Иван Ц.

  Иван Ц.

  САЈТ АДМИНИСТРАТОР


  • Points

   83

  • Број садржаја

   785


 3. Ромејац

  Ромејац

  Члан


  • Points

   80

  • Број садржаја

   35238


 4. Zoran Đurović

  Zoran Đurović

  Свештеник


  • Points

   76

  • Број садржаја

   14515


Популаран садржај

Showing content with the highest reputation on 01/17/20 in all areas

 1. Иван Ц.

  Raskol se zahuktava

  Овом приликом бих поручио и онима из Цркве који подржавају разне медије који омаловажавају нашег Патријарха и Синод, као и остале Епископе СПЦ који нису по њиховом чапу, да добро знам ко су. То да одмах прекину да раде јер ће на Поукама бити написани именом и презименом. Ако желе добробит својој Светој Цркви не морају да се удружују са ђаволом! Ево, дођу овде, напишу, направимо интервју, у духу дијалога разговарамо... овде за свакога има простора. Неће се Данас, Политикон, Директно и остали медији и твитер налози које отварате обрадовати нашем јединству, јасно вам је то, зар не? Морамо озбиљно да порадимо сви на јединству СПЦ.
  15 points
 2. Иван Ц.

  Raskol se zahuktava

  Поштовани, велике су страсти, веће него што може да сајт свари. Нема цензуре, овде ће увек бити оних којима ће нешто одговарати, као и оних којима неће. Годинама се нисам мешао у рад сајта, добровољно сам се повукао из уредништва и активног учешћа на сајту. И поред свега тога трпео сам критике, омаловажавања, прозивања, а у последње време и отворених претњи о којима сада нећу ни да причам. Како се не плашим никога јер знам због чега сам основао сајт какав су Поуке, решио сам да узмем, колико је то могуће конце у своје руке. Многи су свашта рекли... прочитали смо и једну и другу страну. Да не би ствари ескалирале желим да средимо ситуацију. Такође, добро да знају они који мисле да се не прате ствари где омаловажавају Патријарха, Свети Архијерејски Синод, одређене наше Епископе, а све под велом брањења Цркве да се то не зна. Таквима више неће бити места на Поукама, па било ко да је тај. Видимо да и таквих има и да се у последње време изузетно истичу у медијима - једноставно да не поверујеш да је то могуће, али тако је. Рад о. Зорана Ђуровића на Поукама, колико сам то успео да пратим, нарочито везан за његов богословски рад је немерљив! Његови богословски текстови су читани у стотинама хиљада прегледа, са хиљаде и хиљаде коментара. Да ли је о. Зоран у овоме о чему је писао у последње време, а тиче се веома узавреле и тешке ситуације у СПЦ у праву - веома брзо ће показати време. Неће много проћи, видеће се. Искрено верујем да се његове слутње неће остварити. Поуке морају да се издигну од ових свађа, политике и свега што нас је снашло. Знам да многима неће одговарати моје обраћање, желим са Поука да пошаљем поруку мира и љубави. Свим расколницима, онима који желе и прижељкују раскол, који раде на њему на овај или онај начин, који желе да разарају Тело Цркве, да распарчају Српску Православну Цркву и да направе од нашег Светог Патријарха и Синода непријатеље, овде им то неће пролазити. Борбашима за веру, артемијевцима и осталима сличног менталитета им је слаба радост од свега овога. За њих ће Поуке увек бити непријатељ. Посебну подршку одавде имају наша браћа и сестре који се свим срцем боре за Српску Православну Цркву у Црној Гори, који воле и поштују своје Епископе и који знају шта значи јединство и очување идентитета у једној ужасној ситуацији за наш народ. Овај сајт треба да буде испред и изнад свега МИСИОНАРСКИ. То је његова почетна идеја. Ја молим да ми помогнете у томе у сваком погледу. Ко разуме ово, схватиће у најбољој вољи, ко не жели да разуме - наравно да ће налазити начина да хвата неку другу причу.
  15 points
 3. Поштовани чланови, драги пријатељи и поштоваоци рада сајта Поуке Вечерас ћу се обратити свим посетиоцима сајта са једним кратким обавештењем. Од сада па на даље, ја преузимам место уредника сајта са којег сам отишао 2012. године. Многе ствари ће морати да се исправе и доведу у ред, а све вас молим да ме у томе подржите да се оформи тим који ће, као што је то одувек и било пазити на овај наш сајт који је многима био на велику корист. Никакве гадости, прљавштине, скарадности, сексизма, расизма, псовке, оговарања неће бити дозвољено! Наш сајт није ни ријалити ни политика. Ја нећу, због своје савести и љубави према свима вама да дозволим да сајт оде на место које му не припада. Поуке мора да блистају и тако ће бити. Ово је место сусрета и добре воље и добрих речи. Хвала свима вама који сте од почетка ту.
  12 points
 4. HOA+

  Raskol se zahuktava

  Данас је турски патријарх Вартоломеј примио америчког амбасадора за верске слободе Сам Браунбека, и расправљали су о квалитету шара на букара тепиху у патријарховом Кабинету. Амбасадор је рекао да је веома битно да се тепих не пере водом, него само усисава у једном правцу лагано, те да ће Патријарх вероватно о томе разговарати са председником Трампом у мају кад дође у посету. Састанку су присуствовали исти они који су неки дан били са Заевом кад се расправљало ваља ли кафа на празан стомак ујутро одмах? Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο του Πρέσβη Σαμ Μπράουνμπακ WWW.ROMFEA.GR
  11 points
 5. Талични Том

  Raskol se zahuktava

  Свакако да би у преговорима све било усаглашено. Чак и питање ставропигијалних манастира. Сасвим сигурно би и ми и Македонци организовали подворја (СПЦ у Скопљу, Куманову, Битољу...; МПЦ у Београду, Панчеву...), а не би мањкало ни кадрова који би били стално запослени у тим подворјима. Ја, лично, познајем најмање тројицу клирика у ПОА-и који би радо служили у подворју СПЦ у Скопљу. Као што знам да би у храму (подворју) који би формално припадао СПЦ, и где би се служило на црквенословеснком и српском, на службама били заједно и Македонци и Срби. Ако би то дога дошло, ако би се раскол превазишао и уредио на најбољи могући начин, била би то велика (духовна) победа за обе стране. На жалост, као што можемо видети из свега приложеног, много је мутивода којима није стало да се раскол реши мирним путем, кроз директне преговоре између СПЦ и МПЦ, већ би појединци да на нашој грбачи (грбачи Срба и Македонаца) лове у мутном. Дај Боже да ти мутоловци остану у муљу, где и исконски припадају.
  9 points
 6. Иван Ц.

  Raskol se zahuktava

  Потпуна глупост! Обавестите слободно све дежурне критичаре и пратиоце моје, назвао бих их тајним обожаваоцима, да сам хвала Богу жив, ничим уцењен, ничим плаћен и да све што сам радио и радим, трудим се да радим на корист Свете Цркве! Има их и одвише Волео бих када би се појединци који само чуче негде у ђошку у као керови лају, урадили нешто корисно, бар мало. За оне који не знају, на Поукама има преко 50 бракова који су склопљени захваљујући управо овом месту. Могу и сами да се јаве... кад је почела читава лудница око Закона у ЦГ, моја вибер група која сада броји око 5400 људи се организовала и финансијски помогла полицајца који је стао у свој српски народ и уз своју Српску Православну Цркву. Ја сам поносан на те људе. Не причам пуно, ја делам. Члан сам Мисионарског тима СПЦ, решио сам да ствари доведемо у нормалу колико је то могуће. Нећу ни једним јединим гестом да неко сада схвати да ће моћи да омаловажава о. Зорана. Не, то неће бити дозвољено. Рекох, отац Зоран је дао немерљив допринос СПЦ својим радовима. Његови текстови који се тичу последњих ситуација су за дискусију али мислим да те дискусије превазилазе ингеренције нашег портала. Много је острашћених људи... То никако није добро.
  9 points
 7. HOA+

  Raskol se zahuktava

  Искрено речено Ђуровићу мислим да је овде једини проблем што си ти једини овде са пуним именом и идентитетом. Требаш лепо анонимно, као и сви ми остали, па онда удри. Овај Понтифекс тебе прозива ко си, шта си итд, а он ужива у хладу анонимности и слуша музику. Ја сам био јавно и сад сам анонимно и никад ми није било боље. Оно што ме посебно весели јесте да је Цензор толико слеп и кратковид, да мисли да ће скидањем теме нешто постићи. Управо сам добио десет позива да пошаљем твој текст, који је сад одједном постао и истинит, јер што би био забрањен. Овде га је прочитало 10 људи, сад га чита 150. Како су се само прешли! Какви су то дебили! Умирем и плачем од смеха. И онда још НАТО мисли да су они као неки организатори нечега и као мудре главе далековиде... Помозите ми да се не убијем!
  9 points
 8. Срђан Шијакињић

  Raskol se zahuktava

  "Виши циљеви", "за наше добро", "да се народ не саблазни"... Наравно да се нисам слагао са многим од хипотеза и оптужби о којима се дискутовало, али... Звучи излизано али слобода говора је непојмљиво битна ствар. Овде смо имали људи који су износили тврдње, људе који су их преиспитивали и износили контра-тврдње, плус поменуте вести, коментари, слике... Штета. Мада у каквом "демократском" медијском мраку живимо, добро је да је и оволико потрајало.
  9 points
 9. Чтец Ведран Гагић: Апел Северномакедонаца патријарху Вартоломеју Поводом најновијег мешања Цариграда у унутрашње питање Српске Православне Цркве у Северној Македонији није лоше подсетити се на изјаву патријарха Цариграда у интервјуу за Политику од 21.02.2019. "...Васељенска патријаршија не намерава да измени Устав СПЦ, нити њене границе, уколико то не прати споразум и сарадња. Никада Васељенска патријаршија није прекорачила границе других цркава, сем једино уколико постоји односни захтев и већа црквена потреба..." Превод: 1. Цариградска патријаршија сматра да МОЖЕ да мења чак и Устав и границе аутокефалних Цркава. Сматра да може да преправља већ додељене Томосе о аутокефалији, и да преиначује стогодишње одлуке. Уосталом, то су посведочили својим деловањем у Украјини. Сада само потврђују да то није једниствени случај него да је у питњау modus operandi садашњег патријарха Цариграда. 2. Даље, ова изјава потврђује да цариградска патријаршија никада не прекорачује границе других цркава ОСИМ онда када цариградски патријарх одлучи да треба да их прекорачи. 3. Судећи по најнонивијим збивањима, и изјавама Цариграда о питању Цркве у Северној Македонији, "односни захтев" из Северне Македоније је очигледно већ стигао, и "већа црквена потреба" ће највероватније ускоро бити медијиски проглашена ubi et orbi. (види тачке 1-3 испод) Уколико СПЦ пристане на уплитање Цариграда у наше унутрашње питање, направићемо силну грешку. На тај начин би се делимично легитимисали сви скорашњи упитни потези Цариграда и њихове све јасније космо-екслисиолшке претензије. Положај страдалне канонске Цркве у Украјини би се отежао, забио би се нож у леђа свима онима који одолевају притисцима да се црквена питања решавају по (гео)политичком диктату, и који настоје да деескалирају и зацеле садашњи раскол који је настао неканонским деловањем. И сами себи бисмо пуцали, не у ногу, него у стомак, јер би се притисци на нашу Цркву само појачали. Уколико СПЦ не пристане на уплитање Цариграда, уколико им културно одговоримо како смо разочарани њиховом одлуком да се мешају у наше унутрашње питање, без претходних консултација са нама, без нашег позива, и без нашег пристанка да они посредују у решавању овог проблема, и обавестимо их да настављамо у настојањима за проналазак решења са јерархијом у Северној Македонији по мандату Сабора наше Цркве, бићемо изложени медијском линчу. Односно врх Цркве, Патријарх и Синод, на првом месту биће изложен наставку медијског линча који траје још од прошлог СА Сабора након јасно израженог јединственог става наше јерархије по питању Украјине. Поред већ постојећих спинова на цео низ тема, кренуће медијски спин на тему Северне Македоније у три главна правца: 1. Спиноваће се о томе како ми заоштравамо ситуацију са Цариградом, а Цариград само жели да помогне. 2. Како смо неспособни да решимо македонски раскол и како нам ипак треба "Мајка" да нам реши проблем. 3. Како смо немарни према спасењу милиона верника у Северној Македонији. Међутим, боље је бити нападнут правде ради, него бити похваљен неправде ради.
  8 points
 10. Vladan :::.

  Raskol se zahuktava

  Ја бих пре тога тражио да се покају за раскол (јер сви знамо ко је и како томе кумовао). И то не само зато што је то покајање формално канонски захтев него и зато што би било знак да озбиљно хоће ствари да доведу у канонски и хришћански ред.
  8 points
 11. HOA+

  Raskol se zahuktava

  Небитно, битно је да је овом посетом Амбасадора доказано оно што је владика Максим у интервјуу тврдио, а то је да је геополитичка димензија овог проблема предимензионирана. Људи расправљају о тепиху, који има те слоновске стопице по себи и може да кошта до 5000 евра, а не о Црној Гори или Украјини. Јуче су ови параноици овде, и мене заразили па сам мислио да се расправљало и о Македонији, сад ми је лакше. Сад након овога ја се сасвим слажем са владиком у Западној Америци Максимом, и позивам вас све да престанете са прогоном мученичке цркве Цариграда. Зна ли ико како прободе ујутро од стомака преко бубрега, кад попијеш ладну кафу? А Американци све знају, они су најбољи, и њихова медицина има лекове за те проблеме. Доста више с прогоном патријарха Вартоломеја.
  8 points
 12. Zoran Đurović

  Raskol se zahuktava

  Филарет се на Јеванђеље заклео да неће направити раскол кад оде у Украјину... Барт пак шта се све клео...
  8 points
 13. Zoran Đurović

  Raskol se zahuktava

  Где је литија на Цетињу? Ја сам једнако учествовао на духовном препороду ЦГ. Наравно, у оквиру свог домена. Знаш, да ти пластично дочарам, ја и моја екипа осликамо храм, владика а сабору каже: Ја сам осликао храм! Или, ја сам сазидао храм. Одређеном Г.Ј. чија мајка је Амфилохијева сестра (не рођена), ја сам био кум. Он је пре био атеиста и постао је верник дружећи се, између осталих, са мном. И крстили смо га у Стијени Пиперској. Помолио сам се ту ноћ Господу како да му буде име, и дадох му име Силуан. После крштења ми каже: Знаш, читао сам поуке Силуанове претходне ноћи... Кажем ово ради вас, да се не грешите...
  8 points
 14. Света_Матрона

  Raskol se zahuktava

  Данас је баш било узаврело, , нисам могао да верујем, али изгледа да је отац Гојко пустио ђаке са часа на Цетињу на рачунар да се обрачунају са попом Ђуровићем. У сваком случају истеран је зец на чистину јер је Митрополит рекао како је то гнусна лаж да ће да одвоји Митрополију од СПЦ држимо га за реч колико је то у његовом случају могуће. Ако је то рекао зато што је читао овај форум онда је то велики успех и награда за труд за све овде којима је стало до СПЦ и за оне којима је Црква важнија од било ког Владике и његових заслуга ако се било шта мува и прекраја и иза брда ваља. Али ипак остаје зебња, јер за сваки случај је Митрполит објаснио да Мило није био тако лош све до скора, поготово до 2000 и да оптужбе долазе и из Србије. Овај пут ипак није напао АВ да је издајник него само неке кругове из Србије, тако да је то напредак
  8 points
 15. Zoran Đurović

  Raskol se zahuktava

  Иако си имао отровне коментаре, частио си ме јеванђелским репером оних који су у Царству Небеском. Детињасти. И казао си да ме Бог чува! Хвала ти, исто узвраћам и теби! И теби блискима, Господ Исус да вас гледа! Једини си испао човек од ових што ме гледају као сотону.
  8 points
 16. Иван Ц.

  Raskol se zahuktava

  И рекао штошта у последње време... да не поверујеш, али ајде, разбијамо илузије о идолима...Добро је то за здравље
  8 points
 17. Чтец Ведран Гагић: Апел Северномакедонаца патријарху Вартоломеју Поводом најновијег мешања Цариграда у унутрашње питање Српске Православне Цркве у Северној Македонији није лоше подсетити се на изјаву патријарха Цариграда у интервјуу за Политику од 21.02.2019. "...Васељенска патријаршија не намерава да измени Устав СПЦ, нити њене границе, уколико то не прати споразум и сарадња. Никада Васељенска патријаршија није прекорачила границе других цркава, сем једино уколико постоји односни захтев и већа црквена потреба..." Превод: 1. Цариградска патријаршија сматра да МОЖЕ да мења чак и Устав и границе аутокефалних Цркава. Сматра да може да преправља већ додељене Томосе о аутокефалији, и да преиначује стогодишње одлуке. Уосталом, то су посведочили својим деловањем у Украјини. Сада само потврђују да то није једниствени случај него да је у питњау modus operandi садашњег патријарха Цариграда. 2. Даље, ова изјава потврђује да цариградска патријаршија никада не прекорачује границе других цркава ОСИМ онда када цариградски патријарх одлучи да треба да их прекорачи. 3. Судећи по најнонивијим збивањима, и изјавама Цариграда о питању Цркве у Северној Македонији, "односни захтев" из Северне Македоније је очигледно већ стигао, и "већа црквена потреба" ће највероватније ускоро бити медијиски проглашена ubi et orbi. (види тачке 1-3 испод) Уколико СПЦ пристане на уплитање Цариграда у наше унутрашње питање, направићемо силну грешку. На тај начин би се делимично легитимисали сви скорашњи упитни потези Цариграда и њихове све јасније космо-екслисиолшке претензије. Положај страдалне канонске Цркве у Украјини би се отежао, забио би се нож у леђа свима онима који одолевају притисцима да се црквена питања решавају по (гео)политичком диктату, и који настоје да деескалирају и зацеле садашњи раскол који је настао неканонским деловањем. И сами себи бисмо пуцали, не у ногу, него у стомак, јер би се притисци на нашу Цркву само појачали. Уколико СПЦ не пристане на уплитање Цариграда, уколико им културно одговоримо како смо разочарани њиховом одлуком да се мешају у наше унутрашње питање, без претходних консултација са нама, без нашег позива, и без нашег пристанка да они посредују у решавању овог проблема, и обавестимо их да настављамо у настојањима за проналазак решења са јерархијом у Северној Македонији по мандату Сабора наше Цркве, бићемо изложени медијском линчу. Односно врх Цркве, Патријарх и Синод, на првом месту биће изложен наставку медијског линча који траје још од прошлог СА Сабора након јасно израженог јединственог става наше јерархије по питању Украјине. Поред већ постојећих спинова на цео низ тема, кренуће медијски спин на тему Северне Македоније у три главна правца: 1. Спиноваће се о томе како ми заоштравамо ситуацију са Цариградом, а Цариград само жели да помогне. 2. Како смо неспособни да решимо македонски раскол и како нам ипак треба "Мајка" да нам реши проблем. 3. Како смо немарни према спасењу милиона верника у Северној Македонији. Међутим, боље је бити нападнут правде ради, него бити похваљен неправде ради. View full Странице
  7 points
 18. Vladan :::.

  Raskol se zahuktava

  Одмах да га позове у госте и наш патријарх како би му весели амбасадор објаснио да ли се баклаве и грчки јогурт једу заједно или одвојено и зашто је амерички хотдог увек главно јело...
  7 points
 19. Vladan :::.

  Raskol se zahuktava

  Леле... па ја нисам био ни свестан да сам пророковао када сам синоћ овој теми честитао 666. страну... У ствари чекај... нисам сам то урадио... сећам се, један глас ми је то рекао...
  7 points
 20. Hadzi Vladimir Petrovic

  Raskol se zahuktava

  Нисам испратио све, имао сам нешто да цртам и томе сам дао приоритет, али изгледа да је избрисана тема +Некоме била важнија од отимања више стотина храмова, спорног закона, земље на ивици грађанског рата, па је потрошио два своја уважена дана да је скине, и притом морао да потеже и овако и онако. "Не дамо светиње", реално ко их отима: Вартоломеј са фашистима у Украјини и код нас прјети само та опасност само што су наши петоколонаши либераши, а Мило тек љеви бек.
  7 points
 21. Bokisd

  Raskol se zahuktava

  (nema veze sto su izbrisane teme,....screenshotovi su napravljeni i stoje,... pa, kada zatreba ce se izvade iz arhive....)
  7 points
 22. Иван Ц.

  Raskol se zahuktava

  Ја нисам учествовао у раду форума нити сам био у уредништву. Бавио сам се сасвим другим стварима. Оно што је о. Зоран писао о "клану", о овима или онима јесте његово виђење ствари. Никад није ни један администратор стао иза тога. Да ли је он био у праву или не - показаће време. Лично имам сазнања која нису прича рекла-казала, да поједини људи из врха СПЦ без проблема сарађују са отвореним противницима Цркве, достављају им информације, блате наше Епископе итд... на крају, неко је морао и њима да одговори. Немојте ни ви да се правити невешти да то не знате. Не треба да вам достављам линкове овде. Острашћених људи постоји са свих страна, јесте то на неки начин и наш менталитет, али превише одлази - мислим да губимо душе са нашим острашћеностима. А вама ево предлога: покрените одмах сада неку занимљиву, богословску тему. Погурајте је, направите причу која ће људе заинтересовати.
  7 points
 23. HOA+

  Raskol se zahuktava

  Острашћеност је својствена Србима, то и није толико лоше. Цензура никад ништа није сакрила, напротив. То што су теме о митрополиту Амфилохију уклоњене може само да буде потврда истинитости оног што је речено. Лично се нисам слагао са Ђуровићем у свему, и у свим анализама, али не мислим да је износио лажи. Овде је био проблем што су информације које су тачне различито тумачене. Неки су у Амфилохијевим изјавама и поступцима видели једно, а неки други друго. Свако је рекао своје и душу спасио. Ако је Амфилохије толико свет колико га хвале, неће имати проблем да брзо и лако опрости Ђуровићу. Ако је Ђуровић толико свет, како га хвале, лако ће прећи преко свега Ђуровићу. Једино је проблем шта ће бити са народом у Црној Гори, ако је један од њих двојице у праву.
  7 points
 24. ипак Владика Игантије има већи проблем, распала му се његова теологија саборности и улоге епископа у парам-парчад овим разбојништвом васељенског који му је био идол. Искрено ми га је жао, добар је он владика, ту је и био добар око улоге епископа, али издали су га најближи и отишли у неопапизам и етнофилетизам. Надам се да неће да изда и да ће смоћи снаге да остане у СПЦ. Неко је рекао да не може да спава.
  6 points
 25. Драшко

  Raskol se zahuktava

  za Makedonce mi je mnogo zao Taj narod uglavnom nema pojma o svemu ovome a na zescoj su vatro i vetrometini
  6 points
 26. Талични Том

  Raskol se zahuktava

  За ”македонску патријаршију”, то јест аутокефалију МПЦ, залагао се и блаженопочивши Патријарх српски Павле. Ваљда ти ниси паметнији од њега. И за решавање македонског раскола залажу се сви нормални људи, како у Србији тако и у Македонији. Само што један део македонских бугарофила (већина њих су уз то и србомрсци) жели да се то питање реши тако да МПЦ буде северни огранак Бугарске Цркве, то јест они би да побугаре и оне Македонце који нипошто не желе да буду (још мање се осећају) - Бугари. Када у ту кашу додаш и истамбулског папу, онда ти не треба посебна мудрост да схватиш ко шта, и за чије интересе ради?!
  6 points
 27. Рисбо

  Raskol se zahuktava

  Najvaznije he povest racuna o braci iz POA. Oni su ispovednici vere. Послато са SM-A530W користећи Pouke.org мобилну апликацију
  6 points
 28. Света_Матрона

  Raskol se zahuktava

  Ови из дубоке државе су прочитали Труманове мемоаре и пронашли записано да васељенски за њих може да одради чуда за релативно мале паре и то експресно, док не трепнеш. Али преварили су се да ће тако ладно жедне преко воде васељенски да преведе два Иринеја.
  6 points
 29. Zoran Đurović

  Raskol se zahuktava

  Сада ме пријави да ти кажем да си дебил, јер се са Силуаном чујем и пријатељи смо. Ја сам му остао кум и имамо везу. Он ме се није одрекао бог Амфилохија. Није идолопоклоник као ти.
  6 points
 30. Али самим тим што је Митрополит морао да то изговори је напредак и види се да се изнервирао. Барем се мени тако чини, колико сам до сада пратио никада то није тако категорично рекао. Мене брине једна друга ствар. А то је да их има пуно тамо који стварно цене усташу Мила, а ово реално не може да се реши док се Мило не отера силом. Све остало су шупље приче, идемо на устав, на референдум итд... Данас је неко од ђетића пре него што је све обрисано рекао Готов је за попа Ђуровића, као ДОС за Слобу, а после када сам питао јел мислиш на Мила да је готов, утече ко зец Само немој Мила да им дираш. то је чудо једно.
  6 points
 31. Миле Бајшев

  Raskol se zahuktava

  сувише лако срби пуштају да се газе њихове жртве и светиње.
  6 points
 32. The Godfather

  Raskol se zahuktava

  @Иван Ц. Drago mi je da ste se oglasili, bas danas procitah na FB - neki pisu da ste " zarobljeni ", da su Vam oduzete pristupne sifre sajtu, da ste placeni ili ucenjeni da cutite. Bogu hvala pa ih demantovaste!
  6 points
 33. Иван Ц.

  Raskol se zahuktava

  Отац Зоран је најбољи писац богословских радова које сам имао прилике у новије време да читам. Толико сам научио да сам му неизмерно захвалан. Његов разиграни стил, бритки ум, јасне реченице... не остављају никога равнодушним. Није ни чудо да на пример нека његова тема, колико сам приметио, има и преко 1,000 коментара, а тиче се тамо неког Сабора
  6 points
 34. Талични Том

  Raskol se zahuktava

  Значи, ти си заиста једна тешка бедевија. Где си видео да човек (НОА+) говори о давању дела Епархије врањске? Лепо је човек објаснио да им се уступи манастир Прохор Пчињски као ставропигијални, јер је значајан за један део македонске историје. То нипошто не би умањило значај те светиње у српским (и ширим православним) оквирима. Напротив, можда би му (манастиру) након тога само још више порасла ”популарност”. Да си информисан, као што ниси, знао би да се и данас многи Македонци венчавају у њему. Рецимо, када дође до склапања брака између неког од чланова ПОА-е са верником/верницом из расколничке МПЦ Прохор Пчињски му дође као неутрални терен за црквено венчање. Обично венчање обави неко од манастирских јеромонаха (или свештеник Врањске епархије), а неретко неко од свештеника из ПОА-е (понекад и неко од владика). Људима из Македоније, а који су чланови тзв. МПЦ, тешко је да се венчавају у приватним становима и кућама, али прихватају да тај чин (Свету Тајну Венчања) обаве у том манастиру. Тако да је тај манастир спона између наше СПЦ и тзв. МПЦ. Један такав гест добре воље (у некој будућности претварање Прохора Пчињског у манастир ставропигијалног карактера, под окриљем МПЦ) само би побољшао преговоре и код обичног народа наишао на одобравање и радост. А Срби у околини Врања и Пчиње Македонце сматрају за своје и заболе их за црквене поделе. А доласком неких нових монаха Македонаца, уз постојеће Србе, била би то велика духовна радост и корист за многе. Нарочито ако би томе претходило превазилажење вишедеценијског раскола, коме се не радују само идиоти попут фанарских мегаломана и бугарско-грчких шовиниста. Уосталом, и ми у Москви имамо једну врсту ”ставропигијалне” цркве (тзв. подворје СПЦ у Москви) у којој је настојатељ епископ моравички г. Антоније. А Руска ”ставропигијална” Црква (подворје РПЦ) се налази у Београду, иза храма Светог Марка. Али, толико ниси глуп и необавештен па да ти ови детаљи нису већ познати. Само се мало правиш блесав... И ко је спомињао ”патријаршију”? Највише што би Македонци добили, ако би обновили преговоре са СПЦ, је аутономија која би врло брзо завршила аутокефалијом, али не у рангу Патријаршије, већ као и до сада - Архиепископије. И, као таква, аутокефална Архиепископија, МПЦ би имала знатно више (=неупоредиво више) права, која Украјинци-Томосовци под вартоломејом немају, а што ће бити образац и за МПЦ, уколико од фанара затраже и добију ”аутокефалију”... И, зашто је проблем ако би ми лобирали за Скопље у свету? Па то би била наша света дужност, јер у том Скопљу још увек обичан народ највише воли и цени Србе, иако се ти и теби слични шовинисти са том чињеницом спрдате. На вама својствен (=подмукао) начин. Баш, онако, ђаволски. ПС: Да не буде забуне, јер се ти - као и ђаво уосталом - хваташ за ситнице. Свакако да правно гледано постоји извесна разлика између ставропигије и подворја, али би у овом конкретном случају, о коме говори брат НОА+, било које решење (или ставропигија или подворје, или нешто треће) било свима на духовну радост и утеху. Ту би само изгубили, понављам, ви шовинисти и овај самозвани васељенско-космички ”првојер(есијер)арх из Истамбула. Да му не спомињем име. Мрско ми је. ПСС: Само будала може да верује у добронамерно уплитање васељенске патријаршије и њеног поглавара у преговоре између СПЦ и МПЦ. Ти колико год да си бедевија, ниси бедевија у рангу Николетине Бурсаћа, да у то (по)верујеш. Ти често на појединим темама у почетку желиш да глумиш француску собарицу, док се не испостави да си све само ниси наиван ко француска собарица. Само си мало више софистициран и препреден...
  6 points
 35. Талични Том

  Raskol se zahuktava

  У сусретима са обичним, верујућим, Македонцима, нисам могао да се отмем утиску како је то један прост, побожан и миран народ. Имају једну посебну топлину, слични су нама по много чему, и заиста морамо бити обазриви, мудри и љубвеобилни према њима и њиховој потреби да имају своју самосталну Цркву. На ветрометини су, то и они сами виде. Драги су им и Свети владика Никола, и Преподобни Ава Јустин Ћелијски. О патријарху Павлу говоре са посебном топлином, а немају лоше мишљење и о садашњем српском патријарху.
  5 points
 36. Миле Бајшев

  Raskol se zahuktava

  Nisi ti pisao,ti si svuda trovao svaku temu time.Idi tovori temu pa piši karirani šta god oćeš.
  5 points
 37. HOA+

  Raskol se zahuktava

  Колико се сећам, глави камен спотицања је сад Јован Охридски, а њега је довео митрополит Амфилохије, а не Иринеј. На страну што је Иринеј зилот, и фундаменталиста и акривиста, преговоре и пољупце са Македонцима је увек водио Амфилохије. Криво седи, право беседи!
  5 points
 38. HOA+

  Raskol se zahuktava

  Слабо пратиш трендове у Православљу, он је турски патријарх јер је у Турској, као што је наш патријарх сад Патријарх Србије јер му је седиште у Србији. Те дрвне титуле Пећки или Српски, једнако као васељнски се не користе, сад је модерно рећи Православна Црква у Украјини, у Црној Гори, у Македонији, Турској, у Србији без покрајина, или У Западној Америци.
  5 points
 39. Paradoksologija

  Šta žene žele?

  Glede ajvara: Svekar, svekrva, muž, deca i ja zajedno pravimo velike količine dobrog domaćeg ajvara za sve nas. Svi zajedno cirkamo rakiju i pivo ceo jedan sunčan dan u septembru, gotovo isključivo napolju jer svekrva ima neko čudo na drva i šerpu od tipa hektolitar. I bude zabavno i lepo. Da nije ovako kolektivno i egalitarno verovatno mi na um ne bi palo, ovako baš uživam i jedva čekam
  5 points
 40. Zoran Đurović

  Raskol se zahuktava

  Ђуровић није био митрополит црногорски када се ЦГ одвојила од Србије и када је ушла у Нато. Како се зове тај Митрополит?...
  5 points
 41. Иван Ц.

  Raskol se zahuktava

  Ја лично имам један проблем и то велики проблем, баш, баш велики проблем: неки моји дојучерашњи богословски "идоли", чије сам речи и текстове "гутао", прекуцавао њихове радове, правио видео снимке... данас су ме потпуно разочарали својим немуштим, веома чудним, на граници са анти-црквеним ставовима. Постављам себи питање - да ли сам уопште ишта у животу научио онда? Оно што сам схватио из тога, на крају, јесте да не смем да имам идоле...
  5 points
 42. Orion

  Raskol se zahuktava

  Šta je ovo?! Na stranu što je napisano van okvira teme i što je podlo i zlonamerno, ali dopustiti na forumu ovakvog tipa, da se najveće i najstrašnije stratište nevinih žrtava Pavelićevog režima etiketira kao "neodrživ jasenovački mit" je krajnje sramno i nedopustivo. I onog koji je napisao da je to samo "jasenovački mit", nazivate "trolom". Kakav "trol"?! On je jedan od brojnih revizionističkih ismevača tog ogromnog stradanja Srba, Jevreja, Roma i ostalih nepodobnih ustaškom režimu. Simpatizer i pristalica onih koji su zatirali sve srpsko. Jedan od advokata koji brane dželate, pa bestidno brišu tragove, brišu nule i menjaju cifre, pakuju, farbaju, iskrivljuju, lažu.... Ovde je i tužilac. On je i jedan od zemaljskih sudija koji neljudsko, krvoločno i zversko iživljavanje pune četiri godine nad mučenicima i stradalnicima naziva "neodrživim mitom". To je njegova presuda. I pišete kako "lupa gluposti", kako "ne treba hraniti trola". Da li treba svi da ćutimo? Da li treba da ćute oni čije su čitave familije zatrte i oni koji su svedoci krvoločnih zverstava? Da li je jače pravo glasa nakaradnog revizionizma ustaštva ili pravo glasa istine o strašnom stradanju i patnjama nevinih duša po ustaškim logorima, grobnicama i jamama? Ako ćemo ćutati pred takvim strašnim stvarima, onda sve one stotine hiljada likvidiranih žrtava ponovo prepuštamo da pristalice njihovih dželata unižavaju, poništavaju i ismevaju njihovu patnju. U tome neću učestvovati, jer to nije ni hrišćanski ni ljudski. I ne zaboravite još jednu činjenicu, ovaj forum ne posećuju i čitaju samo njegovi članovi, već mnogo veći broj ljudi, a medju njima i potomci jasenovačkih mučenika.
  5 points
 43. Срђан Шијакињић

  Raskol se zahuktava

  Само говорим начелно, јер, на крају баладе, све ће ово проћи, али неки идеали и принципи треба да трају и да се чувају до краја времена - један од њих је слобода говора. Ја се први грозим увреда и уличарских манира, али лек за то су преправљања порука, опомене, стављање на одобравања и на крају бановање. Не треба због тога да се бришу теме. На тим темама је била равноправна дискусија, рецимо RYLAH је извукао тезе из текста о. Зорана и детаљно одговорио на њих. Сви ви/ми остали смо питали, констатовали итд. и ко непристрасно чита са стране може да формира неки став. Овако кад се обрише тема без образложења, поред ускраћивања слободе говора, може на крају да испадне да неко нешто жели да сакрије, и да се на тај начин неким оптужбама које би - можда - биле побијене у дискусији априори даје веродостојност.
  5 points
 44. Zoran Đurović

  Raskol se zahuktava

  Ја се не узбуђујем јер говорим истину. Мучно све јесте, али како познајем Цркву не изненађује ме ништа, мада јесте непријатно. Ја одговарам за своје поступке, не могу за друге, јер нисам њихов Господ. Жалосно је само што ћемо попити све ове расколе, а ја нисам за то одговоран. Сеире се моји опоненти, а и да "нашима" то предочим.
  5 points
 45. Zoran Đurović

  Raskol se zahuktava

  Ђуровић збуњује народ... Амфилохије је најачи. Успео је да својим прозивањима затвори тему. Свакоме на част и образ.
  5 points
 46. Драшко

  О чему размишљаш тренутно?

  Пуно има драгих форумаша. али двојица одавде су ми пре неки дан ставила мелем на душу благо речено, исто и једна форумашица! Нека их Бог обилно и богато и многоструко награди!
  5 points
 47. HOA+

  Raskol se zahuktava

  Иако сам рекао да нећу да дозволим да идем оф топик, али зар не видиш колико си социјално осакаћен? Тема је раскол који се захуктава, тема није Шпански грађански рат. Неко у посту искористи идиоматски израз, и ти пишеш три поста о томе, и покушаваш као да испаднеш стручњак и паметан и шта ја знам. при томе ти је знање о томе википедијско. Заправо си напоран и досадан. Могу само замислити какав ти је сексуални живот. Сабери се и ресетуј се, не знаш све, нема потребе да знаш све, нема потребе да скачеш на сваку лоптицу и сваком јелу додајеш зачине. Тема је раскол који прави Вартоломеј, с циљем служења Америчким политичким интересима, и његови реализатори на терену у СПЦ, попут Максима и сличних. Хајмо сад поново!
  5 points
 48. Milan Nikolic

  Raskol se zahuktava

  @Pontifex Emeritus Ако си ти једна баба која се спасава због не знања, није ти добро то што се правиш паметна преко интернета. Рекох ти већ да је Фанар већ ступио у тријадолошку јерес тиме што је погрешно учење применио на еклисиологију. Ти слободно бирај Цркву. Само немој да рационализујеш бајке.
  5 points
 49. Vladan :::.

  Raskol se zahuktava

  Срећна вам јубиларна 666. страна ове теме!
  5 points
×
×
 • Креирај ново...