Jump to content
  • JESSY
    JESSY

    Света великомученица Параскева Римљанка (Трнова Петка)

    Ова преподобномученица Параскева живљаше у време цара Антонина. Она се роди у Риму од хришћанских родитеља Агатона и Политеје који ревносно држаху заповести Господње. Пошто беху бездетни они се непрестано мољаху Господу да им да једно дете. А Господ који твори вољу оних који Га се боје дарова им женско чедо, коме они на светом крштењу дадоше име Параскева, пошто се роди у петак.

    Од малена посвећена Богу, Параскева би од мајке своје научена хришћанској вери и одгајена у њој. А када се научи књизи, света Параскева стално читаше Свето Писмо. Бавећи се пак много у цркви, она се одаваше светој молитви.

    Када светој Параскеви умреше родитељи, она све своје имање раздаде сиромасима, па се замонаши. Као монахиња она још са већим жаром ревности проповедаше веру у Христа, јединог истинитог Бога, и многе незнабошце приведе Господу Христу, иако у то време Христова вера беше крваво гоњена од римских власти. Неки злобни Јевреји оптужише свету Параскеву цару Антонину због проповедања забрањене вере, говорећи: једна жена по имену Параскева проповеда Исуса, сина Маријина, кога претци наши распеше.

    Чувши то, цар нареди да Параскеву доведу пред њега. Посматрајући је, цар би поражен и одушевљен њеном мудрошћу и лепотом. И рече јој: девојко, ако пристанеш на мој предлог и принесеш жртву боговима, постаћеш наследница многих дарова и добара; ако пак не пристанеш, знај, предаћу те на многе муке. – На то светитељка неустрашиве душе одговори цару: Не било тога да се икада одрекнем Христа Бога мога! Јер, као што каже пророк Јеремија, богови који не створише небо и земљу, истребиће се са земље.

    Запаливши се јарошћу, цар нареди да се усија гвоздени шлем и метне на главу светитељки. То би учињено, но светитељка остаде неповређена, јер је сачува божанска роса. Због овог чуда многи незнабошци тог часа повероваше у Христа. – Затим нареди цар да се велики казан напуни зејтином и смолом, па да то проври на јакој ватри. Када то би урађено, цар баци светитељку у тај казан. Светитељка стајаше усред казана неповређена. Гледајући је тако неповређену, цар јој рече: Параскево, попрскај ме тим зејтином и смолом, да видим да ли пеку. – Светитељка захвати руком зејтина и смоле и баци цару у лице, и овај одмах ослепе. Ослепевши, цар стаде громко запомагати: Смилуј се на мене, слушкињо Бога истинога, па ћу и ја поверовати у Бога кога ти проповедаш. – Света мученица се помоли Богу и поврати вид цару. Стога поверова у Христа цар и сви телохранитељи његови, и примише свето крштење у име Свете Тројице.

    Изишавши из Рима, света Параскева прохођаше градове и села проповедајући Еванђеље Господа Христа. Тако дође у један град у коме беше кнез неки Асклипије. Изведена пред њега, она призва име Господа Христа, прекрсти се и изјави да је хришћанка, и објави да је Христос Бог неба и земље. Када то чу, кнез Асклипије се смути, па је посла к једној страшној змији која живљаше изван града у пећини, којој обично бацаху осуђене на смрт да их поједе. Када света мученица дође тамо, змија је угледа, па страховито зашишта, и отворивши уста испусти много дима. А светитељка приближивши се змији рече: „Дође, о звери, гнев Божји на тебе!“ И дунувши на змију она је закрсти. Јекнувши страховито, змија пуче на два дела, и црче. Видевши ово чудо, кнез и сви што беху с њим повероваше у Христа.

    Отпутовавши одатле, светитељка дође у други неки град, у коме кнезоваше неки кнез Тарасије. Када овај дознаде за светитељку, изведе је преда се на суд. И упита је о вери. Она изјави да је хришћанка и да је Христос истинити Бог. Кнез је због тога баци у један котао пун зејтина, смоле и олова, па нареди те запалише ватру испод котла. Но анђео Господњи сиђе и расхлади котао и све у њему, те тако мученица Христова остаде неповређена. И на многе друге муке стави је овај бездушни тиранин, али не могаде поколебати чврсту веру њену. Стога јој напослетку одсече чесну главу њену, и победоносна душа блажене одлете у вечне обитељи небеске.

     

    https://www.pokrovska.rs/sveta-velikomucenica-paraskeva-rimljanka-trnova-petka/

     




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Тропар, глас 1. Ревност твоја и дела, била су прикладна имену твоме, истоимена. Исповедајући твоју веру у Господа Христа као једину, наследила си Живот вечни, Параскево мученице. Отуда нам изливаш исцељења и молиш се за душе наше.

    Кондак, глас 8. Ходите верни да сложно запевамо песму мученици Параскеви, која блиста чудесима у свету, одгони таму демонске обмане и подаје изобилно благодат вернима, који јој кличу: Радуј се, мученице многострадална!

     

    Paraskeva_Rimska.jpeg.382c6674ba6c42ffffc7c97777d890a8.jpeg

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Молитва

    О, света Параскево, миомирисни цвете који украшаваш збор мученица Христових, и која из близине гледаш лице Божије, почуј вапај наш који ти узносимо са тужне Земље ове. Почуј, света мученице, болне уздисаје које ти приносимо као оној за коју верујемо да може да нас заступа пред престолом Пресвете Тројице.

    Пуни смо јада и нечистоте, ми, путници у времену, а немоћни и понижени од сопствених грехова, којима броја нема, па те молимо да нам даш снаге да их победимо, да се подигнемо, и да деца светлости, а не таме, постанемо. И ти си, света Параскево, носила тело људско, и ти си у монашкој ризи оплакивала грехе своје, па знаш како је човеку тешко да победи самога себе, без помоћи свише.

    Стога, не гледајући на недостојност нашу, проси у Господа милости и за нас који те молимо, не би ли, док је још времена, постали слични мудрим дјевама, које врлинама напунише кандила душа својих.

    Још те молимо, исповеднице Христова, да нам даш снаге и мудрости да веру за коју си ти страдала, веру Хришћанску Православну, сачувамо у себи и да је никад не заменимо ничим од овога света, макар нас зато и на муке стављали. Нечастиви никада мировао није, а поготово сада, на крају времена, када жели да затре веру Православну, која му смета да зацари сина безакоња.

    Зато нам ти, молитвама твојим Господe, подари ум да разумемо истину, и да се не удаљујемо од ње, а да све лажи којима нас маме и варају презремо. Јер шта може имати светлост са тамом, шта може имати Господ са велијаром, шта може имати заједничко вера Православна са свим другим верама света, кад само она у живот вечни води, а све друге у вечну погибао.

    Зато те смерно молимо, света Параскево, да нас сачуваш под окриљем Цркве Христове, како би нас Господ, макар због чистоте вере коју исповедасмо, помиловао, и опростио нам све грехе наше. И како би нас једном када уђемо у вечност примио у наручје своје, где све војске Неба велегласно прослављају Пресвету Тројицу, Оца и Сина и Светога Духа, и сада и увек и у векове векова. Амин.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...