Jump to content
  • александар живаљев
    александар живаљев

    ПАТРИЈАРХ КИРИЛ: ГРЕХ МРЗОВОЉЕ (УНИНИЈА) ШИРИ НЕГАТИВНУ ЕНЕРГИЈУ

     

     
    У уторак увече прве недеље Великог поста, 20. фебруара 2018. године, Његова Светост патријарх Московски и целе Русије Кирил, служио је велико повечерје на којем се чита Велики покајнички канон преподобног Андреја Критског у Богојављенској саборној цркви у Јелохову у Москви. По завршетку богослужења поглавар Руске Православне Цркве се обратио пастви одржавши проповед у којој је посебну пажњу посветио борби против греха мрзовоље.

     

    284771.p.jpg
        

     

    „Мрзовоља представља врло тешко душевно стање, – истакао је патријарх. – Вероватно нема ниједног човека који у извесним тренуцима у животу није био мрзовољан. И људи често губе животне оријентире, губе наду, постају равнодушни према свему у својој околини, чак и према самима себи, при чему повод за мрзовољу могу бити и најобичније неповољне животне околности. Наизглед, требало би да имамо на уму да у животу све пролази – и лоше, и добро – и да се не препуштамо мрзовољи. Међутим, кад човек наиђе на потешкоће, обично га обузме мрзовоља.

    „Не треба да заборавимо да је мрзовоља грех и да се у основи овог греха налази недостатак вере,“ – подсетио је поглавар.

    „Шта се дешава с мрзовољним човеком? Он не види излаз из настале ситуације, губи наду. То је разумљиво кад се дешава људима који нису религиозни, јер неверујући човек све повезује са стицајем околности, са својим личним напорима или напорима других људи, и често је свестан да они нису довољни како би се савладала чамотиња. Али је ономе ко верује у Бога дато да зна да је наш живот у Божјим рукама, и ако немамо снаге да савладамо стање мрзовоље, то сведочи о слабости наше вере,“ – истакао је патријарх.

    „Али вера је повезана с надом. Добро је познато да вера рађа наду која помаже људима да прођу кроз најтежа животна искушења. Кад мрзовољан човек губи наду, врло му је тешко да се каје и да исповеда своје грехове. Он се мање каје, а више се жали – на свој живот, на околности, на родбину, на људе из своје околине и који по његовом мишљењу представљају узрок мрзовоље. Међутим, верник је свестан да је наш живот у Божијим рукама, да у одговор на веру и молитву Господ може „од камења овог да подигне децу Аврамову“ (в.: Мт. 3: 9), односно да учини немогуће, и ова вера не проистиче из неких апстрактних закључака, већ се заснива на историјском искуству – на искуству Цркве, на искуству светаца.“

    „Грех чамотиње је опасан још и због тога што не уништава само мрзовољног човека, већ шири негативну енергију. Свако из искуства зна до каквих жалосних последица доводи општење с човеком који је пао у мрзовољу, зато што негативна духовна енергија погађа и људе из његове околине.

    Пошто су узрок мрзовоље слаба вера и недостатак наде, није могуће изаћи на крај с мрзовољом без вере и наде. Није случајно што свети Јефрем у молитви коју толико често понављамо у току великопосних богослужења моли Господа да нас избави од мрзовоље. Јер врло често нам нису довољне наше снаге и само сила Божија може да нас ослободи из тешког ропства, које погађа нашу свест, које окива нашу вољу и помрачује наша осећања,“ – истакао је патријарх.

     

    Са руског Марина Тодић

    22 / 02 / 2018




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Грех мрзовоље води у грех депресије, у чамотињу, у запустелост душе - у тешко психичко стање који многи називају "депресија" а које је веома опасно и душе погубно. А што је још горе већина становништва се налази у том ужасном стању које је у почетку ређе а временом све чешће и чешће док не постане неподношљиво а јадно га је и споменути.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Има много нетрпељивости, несаосећања и незаинтересованости да се такво стање промени, у односима међу блиским рођацима у нашем народу. Да не кажем,мржње према свему лепшем код других, а што нисмо ми сами. И тако слушам једног старог човека који  не говори са рођеним братом, око неког имања, међа, некаквог пута око куће који нису дозволили да поделе међусобно.

    И тако они посвађани, стари, браћа која не говоре. Уз то и неисповеђени, не окренути ка Светлу, Истини и Животу, чим је не виде у братским односима, шире ту негативну енергију, мрзовољу, жаљење на друге,осим на себе саме.

    Обратила сам се том старом човеку да се ипак помири са братом.Да му опрости ма шта  да му је учинио лоше. Јер је његов рођени брат. Да се измире и да му опрости па таман и ако тај то не буде хтео. Стари човек је љутито одбио. ''А, то никако не могу'', рекао је.

    Замолила сам га неколико пута, да би он на крају ипак рекао да би требало да покуша, и да ће то и урадити.

    Много је таквих људи међу нама.Сигурна сам да свако зна бар неку сличну причу. Требало би можда одржавати молебане за помирење међу нашим народом, уз ванредне постове. Да би се и са нама други полако мирили.

    И много је међу старијим људима, оних који се никада нису исповедали. Славе славу,примају свештеника, али не посте,не причешћују се и не исповедају. А њихов свештеник их никада не упита ништа око тих светих тајни. А међу тим људима има пуно депресивних и очајних људи, што се не види одмах. Они живе са породицом, наочиглед нормално, и све је као у реду.

    Не знам зашто је тешко питати укућане да ли се причешћују,исповедају, посте. Да ли имају неких проблема ту. У задњих пар година у мојој улици се променило неколико свештеника.Нико од њих ништа слично не пита када долази. Ако већ не виђа своје парохијане у цркви на литургијама,исповестима...

    Ми треба да мењамо много тога око нас.Миром и сртпљењем.Ваљда је толико грозничавих деценија иза нас које нису донеле напредак.Да се молимо да људи увиде да материја не може бити победник над духом.

           Јака је ова беседа  Његове Светости патријарха Московског и целе Русије Кирила, јер је он духовник који много даје својој пастви,и много се залаже. Такви би сви требали да будемо према браћи својој.

    Праштајте.

     

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...